Луѓето се менуваат или....?

Член од
2 јули 2009
Мислења
59
Поени од реакции
3
ја сметам дека људите не го мењаваа карактерот, може само да го покажа правото лице когај-тогај. а промене од типот на : бил весел, му се десила некоја трагедија у животот и станал тужен, депримиран како личност, се дешаваа, да. исто таке мислим дека људи мењаваа мислења и ставои...лични карактеристике не.

PrincezZ

Death It's Only The Begin
Член од
25 март 2010
Мислења
123
Поени од реакции
9
Луѓето не се менуваат...

Г

Господ

Гостин
Луѓето се менуваат.
Порано бев лигуш сеа не сум.
Порано не јадев леќа сега јадам.
Порано не слушав метал сеа слушам.
Порано го вреднував животот(општо) сега не.

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Луѓето се менуваат.
Порано бев лигуш сеа не сум.
Порано не јадев леќа сега јадам.
Порано не слушав метал сеа слушам.
Порано го вреднував животот(општо) сега не.
Си сменил во принцип само 1% од карактерот.
Луѓе се менуваат, не дека не, ама треба ептен многу работа за останатиот дел од смртниците да ги приметат промените.

bounty_hunter

Фатенко
Член од
13 октомври 2009
Мислења
1.268
Поени од реакции
322
Луѓе се менуваат, не дека не, ама треба ептен многу работа за останатиот дел од смртниците да ги приметат промените.
Ако промените ги прајме, за останатите да приметат колку сме се промениле, бадијала и воопшто пробуваме да се промениме.

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Ако промените ги прајме, за останатите да приметат колку сме се промениле, бадијала и воопшто пробуваме да се промениме.
А кажи ми зашто ондак би се мењал?

bounty_hunter

Фатенко
Член од
13 октомври 2009
Мислења
1.268
Поени од реакции
322
А кажи ми зашто ондак би се мењал?
Зошто живееш? Сигурно не за комшиите. Живееш за тебе пред се, потоа за најблиските. Ако промените кои би ги направил, ги правиш само за останатите да речат "Види, види, овај навистина се има променето, се трудеше, ама навистина се сменил", тогаш ништо немаш направено.

Останатите можат да мислат што сакаат, не знаат како ми е мене, што јас сакам, што не сакам, што мене ми штети. Како тогаш тие би знаеле која промена за мене е добра и зошто воопшто би се трудел да се сменам заради останатите?

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Зошто живееш? Сигурно не за комшиите. Живееш за тебе пред се, потоа за најблиските. Ако промените кои би ги направил, ги правиш само за останатите да речат "Види, види, овај навистина се има променето, се трудеше, ама навистина се сменил", тогаш ништо немаш направено.

Останатите можат да мислат што сакаат, не знаат како ми е мене, што јас сакам, што не сакам, што мене ми штети. Како тогаш тие би знаеле која промена за мене е добра и зошто воопшто би се трудел да се сменам заради останатите?
Значи сакаш да ми кажеш дека светот се врти околу тебе, а не ти со него?
Живееш за тебе, ама ти требаат промени ако не си прифатен од околината, да не е околината, нема да има за што да правиш промени, пошо тебе се ќе ти одговара.
Да не постои околината, тебе ќе ти биде супер, нема ништо да ти штети, тоа шо го сакаш ќе го имаш, тоа шо го нејќеш ќе го немаш.
Ама околината е околу тебе сакал или нејќел, влијае на тебе. Промените ги правиш чисто ради таа причина. Муабетов шо го збориш не ти држи вода.
Останатите итекако можат да мислат што сакаат, и неможеш да ми докажеш дека тоа тебе ич не те брига. Да било така, светов ќе бил во општ хаос.

bounty_hunter

Фатенко
Член од
13 октомври 2009
Мислења
1.268
Поени од реакции
322
Значи сакаш да ми кажеш дека светот се врти околу тебе, а не ти со него?
Живееш за тебе, ама ти требаат промени ако не си прифатен од околината, да не е околината, нема да има за што да правиш промени, пошо тебе се ќе ти одговара.
Да не постои околината, тебе ќе ти биде супер, нема ништо да ти штети, тоа шо го сакаш ќе го имаш, тоа шо го нејќеш ќе го немаш.
Ама околината е околу тебе сакал или нејќел, влијае на тебе. Промените ги правиш чисто ради таа причина. Муабетов шо го збориш не ти држи вода.
Останатите итекако можат да мислат што сакаат, и неможеш да ми докажеш дека тоа тебе ич не те брига. Да било така, светов ќе бил во општ хаос.
Сега мешаме некои работи. Затоа напишав:
Што ќе добијам јас ако комшијата примети дека јас сум се променил и уште побитно, од каде знае тој што треба да променам јас?

Ако треба јас да се променам, се променувам дека нешто не штима, доцна легнувам, не можам на утро на време да станам....се трудам да се променам, дека тоа е штетно за мене, не за другите.

Уствари, не може генерално да ги земаме работите, ако се променуваме дали тие промени ќе остават впечаток само врз нас, или и врз останатите околу нас, ситуации се во прашање.

Ама, најбитно. Ако утре 10 души дојдат кај тебе и ти кажат дека некоја особина, карактеристика мораш да ја промениш, а пак ти си 100 % сигурен дека се е во ред со тебе, сигурно нема да пробаш да се смениш. Тогаш, за кого првенствено се менуваме?:)

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Сега мешаме некои работи. Затоа напишав:

Што ќе добијам јас ако комшијата примети дека јас сум се променил и уште побитно, од каде знае тој што треба да променам јас?

Ако треба јас да се променам, се променувам дека нешто не штима, доцна легнувам, не можам на утро на време да станам....се трудам да се променам, дека тоа е штетно за мене, не за другите.

Уствари, не може генерално да ги земаме работите, ако се променуваме дали тие промени ќе остават впечаток само врз нас, или и врз останатите околу нас, ситуации се во прашање.

Ама, најбитно. Ако утре 10 души дојдат кај тебе и ти кажат дека некоја особина, карактеристика мораш да ја промениш, а пак ти си 100 % сигурен дека се е во ред со тебе, сигурно нема да пробаш да се смениш. Тогаш, за кого првенствено се менуваме?:)
Значи пак, промените во стилот не јадам бурек веќе, или не легнувам касно, се само 1% од карактерните промени на човекот.

Ако утре ти дојдат 10 души и ти речат дека некоја особина треба да ја смениш, ти самиот ќе процениш гледајки објективно дали таа особина е во ред, и после ќе процениш дали тие ја зборуваат вистината или не. Доколку не те лажат, односно се луѓе што им веруваш, и не ја смениш особината, тогаш правиш грешка.

Инаку, промените оставаат впечаток и кај нас и на околината во исто време, ама едно без друго неможе, неможе само кај нас да остави впечаток а кај околината не, и виа верса. Главниот иницијатор за да напраивиш промена е околината, и адаптацијата кон истата.

C

Cool Hand Luke

Гостин
Значи пак, промените во стилот не јадам бурек веќе, или не легнувам касно, се само 1% од карактерните промени на човекот.

Ако утре ти дојдат 10 души и ти речат дека некоја особина треба да ја смениш, ти самиот ќе процениш гледајки објективно дали таа особина е во ред, и после ќе процениш дали тие ја зборуваат вистината или не. Доколку не те лажат, односно се луѓе што им веруваш, и не ја смениш особината, тогаш правиш грешка.

Инаку, промените оставаат впечаток и кај нас и на околината во исто време, ама едно без друго неможе, неможе само кај нас да остави впечаток а кај околината не, и виа верса. Главниот иницијатор за да напраивиш промена е околината, и адаптацијата кон истата.
Многу луѓе се менуваат онака како што им сугерира околината, т.е. во правец на дување на ветерот. И тоа е начин на адаптација, не само на полабилните туку од тоа не се поштедени ни оние наизглед силните, всушност посамоуверените. А вистински силен човек... не знам како се менува. Секогаш на позитивно ваљда.

bounty_hunter

Фатенко
Член од
13 октомври 2009
Мислења
1.268
Поени од реакции
322

Се менуваат поради x причини. Заради самите себе, за да се адаптираат на околината, за да променат нешто во нивниот живот.

Тое се е ок. Промените се во ред, додека ги правиме затоа што самите сме разбрале дека се неопходни, за нас, за тие околу нас.

Но, доколку промените ги правиме само за останатите да ги приметат промените, а од друга страна ние немаме никакво фајде од тоа, или пак не сме ги разбрале вистинските причини кои не тераат да ги направиме тие промени, тогаш тоа не чини. Тоа беше и целта што сакав да ја постигнам кога те цитирав прв пат.

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Се менуваат поради x причини. Заради самите себе, за да се адаптираат на околината, за да променат нешто во нивниот живот.

Тое се е ок. Промените се во ред, додека ги правиме затоа што самите сме разбрале дека се неопходни, за нас, за тие околу нас.

Но, доколку промените ги правиме само за останатите да ги приметат промените, а од друга страна ние немаме никакво фајде од тоа, или пак не сме ги разбрале вистинските причини кои не тераат да ги направиме тие промени, тогаш тоа не чини. Тоа беше и целта што сакав да ја постигнам кога те цитирав прв пат.
Значи ме сфаќаш, ама не ме сфаќаш.

Lets put it this way. Ти одлучуваш да направиш големи промени во твојот карактер/однесување/погледи кон светот.
Причина: си сфатил дека е неопходно
Причина бр2: Зашто си сфатил дека е неопходно? Ради тоа што сите останати луѓе го прават тоа, и ти објективно одлучуваш дека се во право.
Причина бр3: Си сфатил дека со тие промени добиваш само ти, ради тоа што околината ќе те прифати полесно.
Заклучок: Ги правиш промените поради околината ама за тебе поради адаптација (во 90% од случаите,5% ради здравствени проблеми [килажа, ментално здравје] останатите 5% се емо, и луѓе што прават промени пошо се идиоти)

Многу луѓе се менуваат онака како што им сугерира околината, т.е. во правец на дување на ветерот. И тоа е начин на адаптација, не само на полабилните туку од тоа не се поштедени ни оние наизглед силните, всушност посамоуверените. А вистински силен човек... не знам како се менува. Секогаш на позитивно ваљда.
Секоја промена направена врз објективно мислење, е позитивна.
Значи ако правиш промени при здрав разум, и сакаш да бидеш подобар чоек, промената е на позитивно, инаку не би ја правел.

Освен нели ако намерите ти се да бидеш покварен, убица, етц етц

Член од
6 јануари 2010
Мислења
248
Поени од реакции
54
se menjavaat ljudi be kako ne evo ja na primer porano sum bil mazen u faca sea brada be svaki tri dena mora brichenje pa dlaki rastat po grb po noze kaj kurot isto.drugo so sum primetil sea mi se diga vise nego porano koa sum bil mal ja ne se secavam da se digal uopste drugo so znam koa e mal coek si verue u prici nekoi za dedo mraz za baba roga za trite prasinja pa vise se smee glea crtani so tomijeri i onoj so linijata so ide po ekran i sekad paga dolu koa zavrsue a sea e poozbilen coek ce sedne na rakija skara gleas fudbal mesto crtani ides iskacas u grad so taxi edino filmoite isti so sum gi sakal toas i sea plus nekoi novi poso togas ne bile snimani e pa se menjava coek be zree

bounty_hunter

Фатенко
Член од
13 октомври 2009
Мислења
1.268
Поени од реакции
322
Значи ме сфаќаш, ама не ме сфаќаш.

Lets put it this way. Ти одлучуваш да направиш големи промени во твојот карактер/однесување/погледи кон светот.
Причина: си сфатил дека е неопходно
Причина бр2: Зашто си сфатил дека е неопходно? Ради тоа што сите останати луѓе го прават тоа, и ти објективно одлучуваш дека се во право.
Причина бр3: Си сфатил дека со тие промени добиваш само ти, ради тоа што околината ќе те прифати полесно.
Заклучок: Ги правиш промените поради околината ама за тебе поради адаптација (во 90% од случаите,5% ради здравствени проблеми [килажа, ментално здравје] останатите 5% се емо, и луѓе што прават промени пошо се идиоти)
Ok, here we go again. Hope for the last time. :)

Луѓето се променуваат, затоа што им се неопходни тие промени. Секоја индивидуа се менува во зависност од тоа во каков период поминува. Реакциите кои што ги примаме од околината, од останатите, ни наговестуваат како да се однесуваме спрема истата. Кога нешто очигледно не ни штима, треба промена. А, можеме само ние да знаеме кога нешто не штима. Во најдобар случај, и оние најблиските, семејството. Не може некој познаник толку добро да ги познава нашите карактеристики и истиот да ни посочи кои треба да ги промениме. Промените треба да бидат иницирани од самите нас. Може да има сугестии од останатите, но ние сме тие што одлучуваме.

2. Сум сватил дека е неопходно, затоа што сите го прават тоа?
- Заради ова ти реплицирав првиот пат. Ептен незрело ми звучи ова.
Ако се променуваме затоа што сите се променуваат, тоа значи дека немаме свое јас. Немаме цврст карактер.
Гајле ми е што прават другите. Не променувам нешто затоа што сите го прават тоа. Ако е така, зошто тогаш има луѓе кои што скоро ништо немаат променето од нивниот карактер?

3. Си сфатил дека со тие промени добиваш само ти, ради тоа што околината ќе те прифати полесно.
- Сепак, за мене ја правам промената, за да се адаптирам подобро нели? Не за да се адаптира комшијата подобро.

Заклучок: Ги правиш промените поради околината ама за тебе поради адаптација
- За ова се сложувам, за бројките после заградите не. :) Мразам броење на памет.
Ама добро, можеби си имаш некои статистички податоци. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom