Добро 1 не ми е јасно.
Нели ако ти заспие телото , а ти усееш да останеш свесен, тогаш се случува парализа во сон и астрална проекција, а истото го викате и за луциден сон....
Е сеа како е за астрална како за луциден?
Ако ти заспие телото и останеш свесен се случуа парализа - точно.
Финтата е што астрална проекција и луциден сон се едно исто.
Само што астрална проекција е по “религиски“ гледана тема додека луцидните соништа се научно докажани.
У кратки црти, луциден сон ти е “лажна“ астрална проекција, додека астралната проекција е уствари не вистинска (барем не на начинот кои ја прикажуваат).
Ваљда ме сфати
In lucid dreaming, you are at your creative best, which is why you can create any experience and any scenario with ease. In case of an astral projection, your focus is more on exploring unknown realms than on creating scenarios for wish fulfillment.
Lucid dreaming has innumerable benefits; one of its greatest benefits is that it makes astral projection easier in your waking moments. By having an OOBE in your lucid dream, you can get a taste of shifting your consciousness out of your body. So, if you are finding it difficult to project, try doing so while lucid dreaming, and you will find it easier when you try it in your waking moments.