Сега дај Боже вакви кучиња да шетаа по Скопјево, само што не се такви. И многу ми е интересно што сите тука што ги бранат кучињата скитници, обично дома чуваат расни кучиња. Кучињава не шетаат од денеска па така ревносно да ги браните , сте имале шанса да вдомите некое куче скитник, а сепак сте си одбрале расно. И јас сум за тоа да има стационар каде што кучињата ќе се приберат, ќе бидат лекувани и се по ред, доколку не бидат посвоени од некои добри души тогаш колку и да звучи грозно, тие треба да бидат успиени како што се прави во секој европски град. Во кој од некој од поголемите градови во Европа сте виделе глутница кучиња како слободно си шетка во сред центар на градот. Јас сум за ваков чекор затоа што пред некоја година кај мене во маало имаше некоја глутница од 15 кучиња која што навечер ми седеше пред дворот од зградата. И ја требаше да ги чекам или да ги бркам со камења за да си заминат па да поминам.
Немој не ме радуј. Сто пати имам кажано, а и други покрај мене дека чувам улични кучиња. Или можеби расни се, а јас не сум свесна. Не знам. Ај види:
Од другите немам слики, затоа што не сметам дека е вкусно да сликам крваво куче.
Ако сметаш дека е во ред т.е. дека се улични кучиња, може сега да бидам против нивно успивање? Да го додадам и фактот дека не ми се први кучиња во животов. Може?
А за нехуманоста на човекот и со овие имам доказ. Тоа првото, Бронки, ако не го слушнеш како трча нема да успееш да го видиш од што е мало и воопшто не се приближува на луѓе доколку не биде повикана и не и се пушти рака да се гали. Тогаш паѓа во транс и ужива додека тоа трае. А знаеш што имам начекано дека и прават? Дека ја шутираат големи стоки од мажи. Ете тоа. И тоа што е мала не ја прави помалку опасна, за да не биде тоа контра аргумент. Ако ти кажам како се фрла на кучиња со големина на вучјак и како ги дави ако осети дека и стапнале на нејзина територија или се приближиле до мене или синчето, нема да ми веруваш.
Иначе не сум дознала од сигурен извор како е во Европава со уличните кучиња, но знам како е во Австралија. И да сакаш не можеш да најдеш куче на улица затоа што и да има веднаш се пријавува и стручните служби веднаш го вдомуваат. Прво во прифатилишта, па потоа на посвојување. Ако не се најде каде да се даде кучето, во никој случај не бива убиено или истерано на улица. Но и културата на луѓето е поинаква, таква каква ние не можеме да ја имаме за милион години. Таму и твое куче да загинеш ќе ти биде вратено како што си го видел последен пат. Оди па пробај да помислиш да кренеш рака на живо суштество и ќе видиш колку си згрешил.
И не е кај нас проблем само тој градоначалникот ... и тој е човек како многуте тука кои гледаат на кучињата како на животна опасност, што е траги-комично. Простотилук е тоа, а не никаков страв или претпазливост или шо да е.
А за лоши примери со кучиња секој има. Неодамна мама беше касната од куче и лошо и потече ногата. Се среди без последици и жената јасно беше под стрес, но тоа не ја одврати од љубовта кон кучињата кои се забележуваат од далеку дека немаат беснило или било каков друг нападен нагон. Тие што веќе се штетни за околина и не може со никаков третман да се излечат (а тие ако не па се познаваат!) и јас би прифатила да се успијат, затоа што таквите се штетни и за луѓето и за кучињата и за се` друго. Но другите, н и к а к о.