Кучиња скитници

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    622

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.960
Поени од реакции
35.996
i zs sega mene ova mi pisa? jas ne sum gi ostavila na ulica, nitu gi razmnozuvam, ako sum vinovna sto im davam hrana neka me osudat, ja da si se pripazuvam da ne nekoj sto ima tolku omraza kon kucinjata me tresne od zemja gledajki me kako gi hranam
jas od ulica si vdomiv kuce koe e cipirano, so redovni vakcini i so pasos i za mene ne e dzukela
sekoe dobro
Тоа што ти е дома да си го сакаш и да си го чуваш, пошто тоа куче сега не е скитница туку е твое. Ти си одговорна за него. Но кога храниш скитници џукели, ти ги мотивираш тие џукели да се фокусираат на тоа место. Најбуквално ти ги прибираш во маалото. Баш ти си одговорна за џукелите кои се собираат во улицата каде што ги храниш. Следствено кога некогаш (неизбежно, порано или подоцна) ќе направат беља тебе прва треба да те повикаат на одговорност. Пошто ти да не си ги хранела, тие џукели ќе мигрирале на друго место (веројатно некаде каде што некоја друга како тебе ќе им дава храна) а од аспект на твоите комшии, тоа им прави разлика (дали се во опасност или не).

Еве една анекдота со лично искуство... Не паметам можеби сум спомнал ама нејсе, не е важно. Во кампот каде што често одев пред повеќе години дојде да кампува една дилајла (ништо различна од купот други такви) и почна редовно да фрла храна на неколкуте џукели што се мотаа по кампот. За кратко време од неколку џукели станаа неколку глутници џукели, глупачата ги собра сите џукели од целиот регион. Укасаа дете, потоа и човек. Секоја вечер лаење, бркање, завивање, тепачки, наутро имаше и искаспени кучиња што џукели што љубимци од кампот. Глупачата се искра со цел камп, буквално сите ја пцуеја и во лице и позади грб... Небитно што се деси после. Ова чисто да ти опишам како тебе лично те доживуваат во маалото (сите други). Епа на некој некогаш ако му се деси нешто навистина лошо од тие твои џукели, епа да не те чуди ако се сети на тебе.

Инаку што се мене тиче - еј, секое добро и на тебе. Само се надевам дека не живееме во исто маало/град. :)

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.617
Поени од реакции
31.455
Никаде не видов мачки да се спомнат за напади, ќе те замолам да не ги мешаш во муабетов. Мачките не формираат глутници и не се доволно големи да усмртат луѓе.
Mackite pak se opasni sho posle staorcite i gluvcite se najgolem prenositel na paraziti.
Znaes zosto bremena zena ne smee da cuva macki?

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.689
Поени од реакции
43.665
Mackite pak se opasni sho posle staorcite i gluvcite se najgolem prenositel na paraziti.
еден човек инвалид го направивте вие кучкари, којзнае колку вакви случаеви има од луѓе кои едноставно не се осмелуваат да зборат во јавност.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.960
Поени од реакции
35.996
Џукелите првенствено за што се штетни и опасни по луѓето... По пренесувањето паразити, или по нападите/касањето а некогаш и убивање и сакатење луѓе? И во тој контекст, имаш чуено за случај каде мачки или поточно Felis catus да нападнат и да убијат или осакатат луѓе? Дури и да има некој случај (беснило, итн), статистички колку луѓе се нападнати од мачки а колку од кучиња?

Со други зборови, некој што не доволно малоумен да гушка и да гали џукели па исто и скитници мачки, не би требало да биде во опасност од фаќање паразити. Од друга страна истиот и тоа како може да биде во опасност од физички напад од џукел, но не и од мачки.

Да резимираме: Полуретардирани се тезиве со споредби на диви џукели со мачки, или дури и со луѓе психопати/криминалци (како што некои љубат да споредуваат).

Член од
28 март 2006
Мислења
17.965
Поени од реакции
12.650
Денеска уште четворица каснати од кучиња. Еден од нив е дете. Се додека не почне да се исплатува отштета од фондовите на овие организации и се додека не се воведе задолжителен годишен данок за куче, вака ќе се однесуваат.

Член од
22 јули 2011
Мислења
1.108
Поени од реакции
1.235
Никаде не видов мачки да се спомнат за напади, ќе те замолам да не ги мешаш во муабетов. Мачките не формираат глутници и не се доволно големи да усмртат луѓе.

Кучиња скитници кога се сами не представуваат голема закана освен ако се бранат или имаат беснило. Проблемот доаѓа кога формираат глутница. Глутницата го менува однесувањето на кучето, ако било мирно пред тоа, со глутница ти рже и има голема можност да те нападне. Ова е биолошки факт.

На запад еден скитник нема на улица.

Токму така, дури и имав ситуација, поминувам низ јавен пат и кога ќе почнат да ме лаат кучиња скитници, тогаш се вклучуваа од заградени со ограда дворови и кучиња врзани со ланец од дворовите, и почнуваа да ме лаат и тие домашни кучиња.
Едноставно е, штом се во група почнуваат да се силат и кучињата скитници и оние домашни врзани со ланец кучиња. Тоа им е во природата.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.505
Поени од реакции
7.858
Што ви се криви организации, невладини?
Даноци, давачки плаќаме, државните, градските служби имаат обврска да ги држат улиците чисти од скитници.
Судии, обвинители земаат плата од тие даноци, давачки и исто имаат обврска према народот, нема што да прифаќаат тужби од таквите организаци или па покренуваат обвиненија против луѓе што тепале или утепале куче скитник.
Тој кај радио Бар што ја расцвета џукелата со секира, кај бевме да го одбраниме од кучкарките... фамилијата негова редовно била напаѓана од џукелата, никој ништо не превземал, човекот морал да реагира. Системот ем не си ја исполнил обврската, ем после парично го казни ја, а можда и некоја условна добил, врска немам.

Народот гневот секогаш треба да го насочува кон државните институции кога нема да си ја сработат работата, за која ги плаќаме. Ама кога сме пасивни, не солидарни тоа е.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.730
Поени од реакции
24.729
Даноци, давачки плаќаме, државните, градските служби имаат обврска да ги држат улиците чисти од скитници.
Судии, обвинители земаат плата од тие даноци, давачки и исто имаат обврска према народот, нема што да прифаќаат тужби од таквите организаци или па покренуваат обвиненија против луѓе што тепале или утепале куче скитник.
Тој кај радио Бар што ја расцвета џукелата со секира, кај бевме да го одбраниме од кучкарките... фамилијата негова редовно била напаѓана од џукелата, никој ништо не превземал, човекот морал да реагира. Системот ем не си ја исполнил обврската, ем после парично го казни ја, а можда и некоја условна добил, врска немам.

Народот гневот секогаш треба да го насочува кон државните институции кога нема да си ја сработат работата, за која ги плаќаме. Ама кога сме пасивни, не солидарни тоа е.
Pa bas okolu toa i se krsat kopjata. Gradot, gragjanite saka da gi nema, kuckarite ne ostavaat ali od druga strana da ne snosat nikakvi odgovornost. Vaka im se dava izbor, vo duhot na demokratjata. Ili ke gi snema ili vie ke snosite odgovornost za niv posto se protivite na toa.

Член од
12 март 2024
Мислења
466
Поени од реакции
863

Невладините земаат пари и треба барем да си ги оправдаат и да вдомуваат џукелчиња штом им е тоа примарна цел.

И како тоа институции не треба да прифаќаат тужби и обвиненија? Ако има дело треба да прифатат.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.965
Поени од реакции
12.650

Многу добро знаеш дека инспекции немаме за фалење. Порано во СРМ имаше ловџии кои ги плаќаа по уловено куче (не убиено, успано). Сега со НГО на власт секој ден скоро некој е нападнат.
Од нашиот државен буџет се плаќаат и невладините. А тие, кога треба да се усмрти куче се најгласни, а кога ќе каснат човек, нигде ги нема. Имав прилика да видам на ургентен човек возрасен, каснат од куче на бутините и долниот дел од ногата. Без третман пола Скопје го прошетал таков.

Понатаму, истите тие нго учествуваа во промени во законите за домашни миленици, популарно наречен за заштита и благосостојба. И трето, невладините се тие, авангардата, кои напаѓаат или тужат (да, имаат свои адвокати, сиромавиот баш и нема таква шанса) луѓе само затоа што луѓето се бранат. Ако те нападне куче, а ти земеш мотка да се браниш и го изудираш, одма ќе те тужат.

Што се однесува до даноците, некои земји вовеле даноци за кучиња. Од она што најдов Германија, Швајцарија, Холандија, Јапан, некои држави во САД, Полска, Хрватска најави 2021...Имаме само Скопје околу 33500 регистрирани кучиња. А колку се нерегистрирани?

Последно уредено:

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
2.242
Поени од реакции
2.787
Можеби, но опасноста во тоа е повеќе од неинформираност или немање мукает. Кога станува збор за кучињата скитници, информиран или не, кога ќе формираат глутница се многу повеќе агресивни и нападни.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.965
Поени од реакции
12.650
инаку и законите се така мангупски направени да секоја операција со бездомно куче (од заловување до чување, транспорт) паѓа на товар на општината. Тоа е. Регистрацијата и пријавите од ветеринари се башка работа.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.505
Поени од реакции
7.858
Pa bas okolu toa i se krsat kopjata. Gradot, gragjanite saka da gi nema, kuckarite ne ostavaat ali od druga strana da ne snosat nikakvi odgovornost. Vaka im se dava izbor, vo duhot na demokratjata. Ili ke gi snema ili vie ke snosite odgovornost za niv posto se protivite na toa.
Се "кршат", крастаици се кршат. Кој фактор се кучкарите? Да не ги има илјадници па на избори ќе гласаат за опозиција?
Како сега можело во Турција, а претходно не можело? Како на запад ги снемало џукелите од улиците....

како тоа институции не треба да прифаќаат тужби и обвиненија? Ако има дело треба да прифатат.
Сакаш да кажеш тој кај кружниот тек што ја расцепи џукелата заслужено доби казна од системот?

За џукела нема што да има дело.
Баш треба да се награди некој што помогнал да се намали бројот на џукели во градов. Нешто ко со волците што прават.

Kajgana Shop

На врв Bottom