Тоа што ти е дома да си го сакаш и да си го чуваш, пошто тоа куче сега не е скитница туку е твое. Ти си одговорна за него. Но кога храниш скитници џукели, ти ги мотивираш тие џукели да се фокусираат на тоа место. Најбуквално ти ги прибираш во маалото. Баш ти си одговорна за џукелите кои се собираат во улицата каде што ги храниш. Следствено кога некогаш (неизбежно, порано или подоцна) ќе направат беља тебе прва треба да те повикаат на одговорност. Пошто ти да не си ги хранела, тие џукели ќе мигрирале на друго место (веројатно некаде каде што некоја друга како тебе ќе им дава храна) а од аспект на твоите комшии, тоа им прави разлика (дали се во опасност или не).i zs sega mene ova mi pisa? jas ne sum gi ostavila na ulica, nitu gi razmnozuvam, ako sum vinovna sto im davam hrana neka me osudat, ja da si se pripazuvam da ne nekoj sto ima tolku omraza kon kucinjata me tresne od zemja gledajki me kako gi hranam
jas od ulica si vdomiv kuce koe e cipirano, so redovni vakcini i so pasos i za mene ne e dzukela
sekoe dobro
Mackite pak se opasni sho posle staorcite i gluvcite se najgolem prenositel na paraziti.Никаде не видов мачки да се спомнат за напади, ќе те замолам да не ги мешаш во муабетов. Мачките не формираат глутници и не се доволно големи да усмртат луѓе.
еден човек инвалид го направивте вие кучкари, којзнае колку вакви случаеви има од луѓе кои едноставно не се осмелуваат да зборат во јавност.Mackite pak se opasni sho posle staorcite i gluvcite se najgolem prenositel na paraziti.
Znaes zosto bremena zena ne smee da cuva macki?
Џукелите првенствено за што се штетни и опасни по луѓето... По пренесувањето паразити, или по нападите/касањето а некогаш и убивање и сакатење луѓе? И во тој контекст, имаш чуено за случај каде мачки или поточно Felis catus да нападнат и да убијат или осакатат луѓе? Дури и да има некој случај (беснило, итн), статистички колку луѓе се нападнати од мачки а колку од кучиња?Mackite pak se opasni sho posle staorcite i gluvcite se najgolem prenositel na paraziti.
Мислам дека е тоа само за мачки што шетаат надвор и ловат глувци.Znaes zosto bremena zena ne smee da cuva macki?
Никаде не видов мачки да се спомнат за напади, ќе те замолам да не ги мешаш во муабетов. Мачките не формираат глутници и не се доволно големи да усмртат луѓе.
Кучиња скитници кога се сами не представуваат голема закана освен ако се бранат или имаат беснило. Проблемот доаѓа кога формираат глутница. Глутницата го менува однесувањето на кучето, ако било мирно пред тоа, со глутница ти рже и има голема можност да те нападне. Ова е биолошки факт.
На запад еден скитник нема на улица.
Pa bas okolu toa i se krsat kopjata. Gradot, gragjanite saka da gi nema, kuckarite ne ostavaat ali od druga strana da ne snosat nikakvi odgovornost. Vaka im se dava izbor, vo duhot na demokratjata. Ili ke gi snema ili vie ke snosite odgovornost za niv posto se protivite na toa.Што ви се криви организации, невладини?
Даноци, давачки плаќаме, државните, градските служби имаат обврска да ги држат улиците чисти од скитници.
Судии, обвинители земаат плата од тие даноци, давачки и исто имаат обврска према народот, нема што да прифаќаат тужби од таквите организаци или па покренуваат обвиненија против луѓе што тепале или утепале куче скитник.
Тој кај радио Бар што ја расцвета џукелата со секира, кај бевме да го одбраниме од кучкарките... фамилијата негова редовно била напаѓана од џукелата, никој ништо не превземал, човекот морал да реагира. Системот ем не си ја исполнил обврската, ем после парично го казни ја, а можда и некоја условна добил, врска немам.
Народот гневот секогаш треба да го насочува кон државните институции кога нема да си ја сработат работата, за која ги плаќаме. Ама кога сме пасивни, не солидарни тоа е.
Невладините земаат пари и треба барем да си ги оправдаат и да вдомуваат џукелчиња штом им е тоа примарна цел.Што ви се криви организации, невладини?
Даноци, давачки плаќаме, државните, градските служби имаат обврска да ги држат улиците чисти од скитници.
Судии, обвинители земаат плата од тие даноци, давачки и исто имаат обврска према народот, нема што да прифаќаат тужби од таквите организаци или па покренуваат обвиненија против луѓе што тепале или утепале куче скитник.
Тој кај радио Бар што ја расцвета џукелата со секира, кај бевме да го одбраниме од кучкарките... фамилијата негова редовно била напаѓана од џукелата, никој ништо не превземал, човекот морал да реагира. Системот ем не си ја исполнил обврската, ем после парично го казни ја, а можда и некоја условна добил, врска немам.
Народот гневот секогаш треба да го насочува кон државните институции кога нема да си ја сработат работата, за која ги плаќаме. Ама кога сме пасивни, не солидарни тоа е.
Многу добро знаеш дека инспекции немаме за фалење. Порано во СРМ имаше ловџии кои ги плаќаа по уловено куче (не убиено, успано). Сега со НГО на власт секој ден скоро некој е нападнат.Што ви се криви организации, невладини?
Можеби, но опасноста во тоа е повеќе од неинформираност или немање мукает. Кога станува збор за кучињата скитници, информиран или не, кога ќе формираат глутница се многу повеќе агресивни и нападни.Mackite pak se opasni sho posle staorcite i gluvcite se najgolem prenositel na paraziti.
Znaes zosto bremena zena ne smee da cuva macki?
Се "кршат", крастаици се кршат. Кој фактор се кучкарите? Да не ги има илјадници па на избори ќе гласаат за опозиција?Pa bas okolu toa i se krsat kopjata. Gradot, gragjanite saka da gi nema, kuckarite ne ostavaat ali od druga strana da ne snosat nikakvi odgovornost. Vaka im se dava izbor, vo duhot na demokratjata. Ili ke gi snema ili vie ke snosite odgovornost za niv posto se protivite na toa.
Сакаш да кажеш тој кај кружниот тек што ја расцепи џукелата заслужено доби казна од системот?како тоа институции не треба да прифаќаат тужби и обвиненија? Ако има дело треба да прифатат.