Aко биде касната- тужиш бре! Али не дека само кучето ти го каснале, туку претрпен страв, срам бла бла... живот во опасност... и тн. Имаше случај кај што жена си зема оштета од 25 000 еврици...Ми се дигна притисокот 200
Татко ми вечерва се врати од прошетка со Астра, и уште кога влезе од врата го гледам целиот врие од нервоза, и Астра цела возбудена и накострешена.
Му се пуштиле 2 џукели!
Едната џукела - магаре била, поголема од Астра, а Астра е Доберман, а знаете колкави се Доберманите, па можете да замислите колкава била џукелата штом била поголема од Доберман.
А другата џукела, со големината тука негде била со Астра, можда за нијанса помала.
И нормално Астра си била на поводник врзана и со заштитна маска, и се враќал татко ми накај дома, и му се пуштиле двете џукели, и тоа според описот на татко ми ептем агресивно се пуштиле, значи не е онака само да те лаат и да ти се приближат на одредена дистанца, туку овие ептем се пуштиле, замалку едната џукела ќе ја каснела Астра, а Астра со маска, неможела ни да се одбрани, и татко ми во тој момент кога џукелата за малку ќе ја каснела, ја треснал по глава со сокот што го купил, и за среќа се повлекла во тој момент, но повторно се пуштила, а Астра толку многу се возбудила, сакала и она да се одбрани, па влечела, тргала ... циркузи било, татко ми што попрво да прави, дал да ја држи Астра, дал да ги брка џукелите и да не им дава можност да се прибложат доволно блиски за да ја каснат.
За среќа се погодил еден дечко тука во близина, па и тој дотрчал напомош, ги расшутирал џукелите, и едвај некако се повлекле.
Ете така, значи нашите домашни кучиња мораат да бидат врзани на поводник и да носат заштитни маски, а во вакви ситуации кој би ја сносил одговорноста доколку моето куче беше каснато од џукелите, и притоа неможе никако да се одбрани бидејќи носи маска ?
Не дека и доколку би се одбранила (во случај да нема маска на неа, или доколку би и ја извадила во ваква ситуација) нешто би ми сменило, повторно би била касната од џукелата, но ме фрустрира фактот што моето куче мора да има маска, а џукелите кои што во 90% од ситуациите се први провокатори на вакви ситуации (причините ги знаеме, нивна територија и сл.) - никому ништа.
Koj да го тужиш, градот?Aко биде касната- тужиш бре! Али не дека само кучето ти го каснале, туку претрпен страв, срам бла бла... живот во опасност... и тн. Имаше случај кај што жена си зема оштета од 25 000 еврици...
Целосната продажба на кучиња не може да се забрани, што не би било ни праведно да се забрани, но сепак постои начин како да се регулира. Во многу нормални држави тоа веќе функционира. Профажба можат да вршат само одгледувачници и нивни луѓе кои делат сопствеништво врз кучињата. На тој начин, знаеш дека ќе го добиеп тоа што го бараш, здрава и убава единка ако си љубител на кинологија. Но затоа пак, сите од дома што парат кучиња, не можат да продаваат, односно продажбата се врши нелегално и на тој начин можат да сносат санкции. Просто и едноставно е.Јас сум за да се забрани продажба на кучиња, само да можат да се посвојат. Луге купуваат кучиња бидејќи биле "чиста раса" а има многу останати кучиња на улица кои умираат а нема никој да се грижи за нив.
Епа поради тие што не купуваат „чисти раси“ и поради тие што не водат грижа за да се задржат „чистите раси“ , и самостојно си ги парат кучињата, мешаат различни раси, или нерасни кучиња ги спаруваат за да се „испразнел мажјакот“ или за да родела женката, затоа што така слушнале дека било здраво барем еднаш да роди ... а на никој не му текнува за кастрација / стерилизација, за да го намали бројот на нерасни кучиња кој што ќе завршат на улица, и свесно го зголемуваат нивниот број ... епа сето тоа резултира со кучиња скитници на улиците.Јас сум за да се забрани продажба на кучиња, само да можат да се посвојат. Луге купуваат кучиња бидејќи биле "чиста раса" а има многу останати кучиња на улица кои умираат а нема никој да се грижи за нив.
Донесоа законски измени после овој случај, градот скопје никако не е одговорен за материјални не материјални физички или психички штети кој што ќе ги нанесат животни на неговата територија, штетите ги надоместува сопственикот на животното или оној кој што се грижи за него.Aко биде касната- тужиш бре! Али не дека само кучето ти го каснале, туку претрпен страв, срам бла бла... живот во опасност... и тн. Имаше случај кај што жена си зема оштета од 25 000 еврици...
Љубов, си читал нешто али не си дочитал .Донесоа законски измени после овој случај, градот скопје никако не е одговорен за материјални не материјални физички или психички штети кој што ќе ги нанесат животни на неговата територија, штетите ги надоместува сопственикот на животното или оној кој што се грижи за него.
Така да анима дундите ( и ним сличните здруженија ) ќе наебат ако некој тужи, пошо нели они се “грижат„ и ги хранат бездомните кучиња така да.
E ,,nekje mokji,, za da bide odgovoren toj sto se grizi treba da dokazes deka toj e toj sto se grizi, taka da kako i dosega kje bide - pojma nemam cie e kucevo, ne e moe. Inaku za da dokazes zakonski deka nekoj se grizi i go cuva kuceto, treba da go cuva doma ili vo dvor, redovno da go hrani i da gi podmiruva veterinarnite trosoci za nego. Nekoj sto odvreme navreme mu dal na kuceto hrana ne mu e sopstvenik.
Шо се мене тиче ја би све то пострељао,али може и труење зш да не битно да се отстранат и да им се намали бројот.Љубов, си читал нешто али не си дочитал .