Кучиња скитници

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    619
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Ova e Roki. Toj ima 14 godini. Cuvan od nasi aktivisti. Vcera nautro e najden vo park, vo mnogu losa sostojba. Denes e odnesen na veterinar i rengen...konstatirani mu se dve skrsenici. Ednata skrsenica e na karlicata. Roki trpi ogromni bolki, poradi toa e zakazana operacija utre nautro, kade najverojatno ke mu bide sta...vena plocka.

Toj e ili udren so kola ili e tepan so sipka.
Eve vaka zavrsuvaat kucinjata vo nasiot grad.

Ve zamoluvame za pomos. Operacijata negova seuste ne sme sigurni kolku ke cini....

Прегледај го приврзокот 36948
ИНЕКЦИЈА

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Како прво,ако сакаш да чуваш куче-чувај си го дома,а не да го пуштиш да скита по улиците.Друго,кучињата-скитници во сите нормални цивилизации се чуваат во посебни резервати каде не претставуваат опасност за малите деца пред се.И трето-да си идам дома и да се вртам по сите страни,од кај може да ми излезе куче-ноу текнс,ти така живеј:smir:
Повеќе плаши се од луѓето што те следат кога си одиш дома... Поголеми се шансите убиена и силувана да бидеш. А и ограбена.
--- надополнето: Jul 7, 2011 2:45 AM ---
Комшијата е човек. Има корист општеството од него, за разлика од кучето.

Нема кај мене агресивни, ги учиме од мали на ќотек и си бегаат.

Кучето у двор шо сака нека праи се дур не ги вознемирува тие околу. Исто не сум и против имање секс со кучето, whatever flies your kite. Само да незнам за тоа.
Ајде да ги успиеме луѓето скитници.
Нема општествена корист од нив.
Ајде да ги успиеме социјалните случаеви, оти социјалната помош, ја издвојуваме од нашите плати.....
За жалење си.
--- надополнето: Jul 7, 2011 2:52 AM ---
Ти си прв во редот за таа инјекција....

H

-HRO

Гостин
Има кучиња кои сеуште се шетаат по улица.
Има и припитомени, има и диви.
На пример на мене пред некоја вечер ми се фрлија 8 кучиња на улица чисто без причина. Ме опколија, почнаа да ме лаат и едното од нив рипна да ме касне....среќа изреагирав брзо (да не наведувам детаљи) и си отидов дома неповреден за среќа.
Ден пред тој настан моја комшика заврши во болница со потешки повреди предизвикани токму од кучиња-скитници.

Незнам за вас, ама мене повеќе ми е мил човечкиот живот. Инекција можеби и не е вистинското решение, но треба да се направи некоја селекција, или да се пронајде некој нов модус за да се справиме со овој сериозен проблем.
Лесно е да се зборува по форум дека се добри кучињата и безопасни...ама кога ќе те нападнат на улица, целиот адреналин, страв и бес што си го почувствувал едноставно те тераат да го промениш своето мислење. (ќе ме разберат тие што имале вистинско искуство за што зборувам).
Никогаш не сум сакал кучиња, ама не сум ни мразел. Отсекогаш сум сметал дека куче е само за во двор (врзано) или за по улица (само доколку се шета со сопственикот).

Инаку изживување и насилство без причина од страна на луѓето врз кучињата апсолутно не е во ред, ама доколку некој човек има потреба да се одбрани додека е нападнат од куче тогаш не гледам причина зошто не би имало насилство. Подобро повредено куче, него повреден човек.

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
Ајде да ги успиеме луѓето скитници.
Нема општествена корист од нив.
Ајде да ги успиеме социјалните случаеви, оти социјалната помош, ја издвојуваме од нашите плати.....
За жалење си.
>споредуваш луѓе со кучиња.

S

Sasha

Гостин
не, сакам да се вратат на улица e mojot glas i dosega imam spaseno mnogu kucenca koi bile zemeni od ulica ili pak sami dosle vo mojot dom,najubavoto cuvstvo e koga se dobiva taa iskrena ljubov od malite i nevini kucinja,nemam komentari za lugeto koi sto mozat da go napravat toj poteg i da gi uspijat!

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Има кучиња кои сеуште се шетаат по улица.
Има и припитомени, има и диви.
На пример на мене пред некоја вечер ми се фрлија 8 кучиња на улица чисто без причина. Ме опколија, почнаа да ме лаат и едното од нив рипна да ме касне....среќа изреагирав брзо (да не наведувам детаљи) и си отидов дома неповреден за среќа.
Ден пред тој настан моја комшика заврши во болница со потешки повреди предизвикани токму од кучиња-скитници.

Незнам за вас, ама мене повеќе ми е мил човечкиот живот. Инекција можеби и не е вистинското решение, но треба да се направи некоја селекција, или да се пронајде некој нов модус за да се справиме со овој сериозен проблем.
Лесно е да се зборува по форум дека се добри кучињата и безопасни...ама кога ќе те нападнат на улица, целиот адреналин, страв и бес што си го почувствувал едноставно те тераат да го промениш своето мислење. (ќе ме разберат тие што имале вистинско искуство за што зборувам).
Никогаш не сум сакал кучиња, ама не сум ни мразел. Отсекогаш сум сметал дека куче е само за во двор (врзано) или за по улица (само доколку се шета со сопственикот).

Инаку изживување и насилство без причина од страна на луѓето врз кучињата апсолутно не е во ред, ама доколку некој човек има потреба да се одбрани додека е нападнат од куче тогаш не гледам причина зошто не би имало насилство. Подобро повредено куче, него повреден човек.
Јас имам 20 години. Од моја 4 година, прибирам кучиња и мачки дома.
До ден денес го правам тоа, и не само мали кученца, хранам и носам на ветеринар големи кучиња од улица.
За овие 20 години, ниту еднаш ме нема нападнато улично куче. Јас имам мое машко куче и кога го шетам би требало да го нападнат, ради територија. Тоа ми се нема случено. Не имаат лаено, но никогаш нападнато. Еднаш, за цел мој живот, добив обид за напад од куче. И тоа од домашно куче. Се обидов да го погалам и се исплаши.
Кучето не е предатор во својата природа. А природата, веќе многу пати ни кажа, дека е посилна од нас. Според тоа, ако кучиња те обиколат, лаат и слично, најпаметно ти е да се правиш дека не ги гледаш (лаат зошто се плашат од тебе), да земеш камче и подигнеш раката ќе избегаат од самиот гест, или пак, да почнеш да им зборуваш со мил глас. Нема теорија да те нападне.
На сите кои сум ги научила на ова, не биле никогаш нападнати.
Обиди се. Можеби ќе ти успее, нели?
--- надополнето: Jul 7, 2011 11:11 AM ---
>споредуваш луѓе со кучиња.
Не ги споредувам.
Приоритет им давам на кучињата.
Луѓе ме имаат нападнато повеќе пати (ахам, ама сепак сум волонтер и во човечко здружение).
Затоа што ме нападнал човек не очекувам сите улични луѓе да се затворат, нели?

P

Princ

Гостин
Не ги споредувам.
Луѓе ме имаат нападнато повеќе пати (ахам, ама сепак сум волонтер и во човечко здружение).
За наша среќа мнозинството не се согласува со тебе, а ниту пак надлежните.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
За наша среќа мнозинството не се согласува со тебе, а ниту пак надлежните.
Се гледа тоа, по степенот на корупција во здруженијата за животни, и со степенот на корупција во здруженијата за луѓе.
Ептен чекам да се усреќите, и некој да ве ограби силува истепа на паркинг...... од што така добро ги заштитуваме луѓето.

P

Princ

Гостин
Се гледа тоа, по степенот на корупција во здруженијата за животни, и со степенот на корупција во здруженијата за луѓе.
Ептен чекам да се усреќите, и некој да ве ограби силува истепа на паркинг...... од што така добро ги заштитуваме луѓето.
Абе речи што сакаш, ама јас за мене си знам дека далеку подобро ќе ми биде да бидам силуван на паркинг од некоја попалена нимфоманка отколку да бидам гризнат во парк од гладно куче, коешто е тука кадешто е точно поради "хуманите" луѓе како ти.
Куче не е за на улица, по снегови и дождови. Куче е за да чува трла овци или дом. Не знам што ви е поентата со ОБИДИТЕ (неуспешни, морам да речам) се нешто да кршите норми и правила, природни норми и правила.
Да резимирам:
Жена е за во кујна
Куче е да ти чува овци
Секогаш било така, и секогаш ќе остане така. Мрчатори ќе се најдат овде-онде, ама тоа не е важно бидејќи караванот си врви, а кучињата си лаат.

Патем, кој би бил твојот став да има телиња и крави низ град колку што има кучиња и кутриња? :))))

Значи, кучето не е улично животно туку е домашно животно, и затоа приберете си ги кучињата по ДОМА.
Ако не можете сите да ги приберете, тогаш молчете. И јас сакам да има мир во светот.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Седнете во Пјаца кафето спроти ЈБТ и запазете го тоа белото куче со кафеави уши. Демек прочистено, стерилизирано, со беџ е ама му се пушта на секој втор што ќе помине и тоа лае и р`же. Ова демек нели стерилизирано куче не напаѓа...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Абе речи што сакаш, ама јас за мене си знам дека далеку подобро ќе ми биде да бидам силуван на паркинг од некоја попалена нимфоманка отколку да бидам гризнат во парк од гладно куче, коешто е тука кадешто е точно поради "хуманите" луѓе како ти.
Куче не е за на улица, по снегови и дождови. Куче е за да чува трла овци или дом. Не знам што ви е поентата со ОБИДИТЕ (неуспешни, морам да речам) се нешто да кршите норми и правила, природни норми и правила.
Да резимирам:
Жена е за во кујна
Куче е да ти чува овци
Секогаш било така, и секогаш ќе остане така. Мрчатори ќе се најдат овде-онде, ама тоа не е важно бидејќи караванот си врви, а кучињата си лаат.

Патем, кој би бил твојот став да има телиња и крави низ град колку што има кучиња и кутриња? :))))

Значи, кучето не е улично животно туку е домашно животно, и затоа приберете си ги кучињата по ДОМА.
Ако не можете сите да ги приберете, тогаш молчете. И јас сакам да има мир во светот.
Сељачиште едно шугаво.
Не заслужуваш ни да ти одговорам.
Ајде оди затвори се во твојот свет, и дај боже маж да те силува.
Се гадам од створења како тебе, еден кучешки живот вреди колку 10 твои.

P

Princ

Гостин
Сељачиште едно шугаво.
Не заслужуваш ни да ти одговорам.
Ајде оди затвори се во твојот свет, и дај боже маж да те силува.
Се гадам од створења како тебе, еден кучешки живот вреди колку 10 твои.
Би те банирал од форум ама нема.
Achievement unlocked: umad.jpg

Inb4
Дел од потписот на PurplePuma напиша:
Only a wise man has the ability to understand and accept the different points of view of the other people...

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
Не ги споредувам.
>приоритет на кучињата
>сакаш твоето мислење да го земам како релевантно

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.699
Поени од реакции
34.231
Повеќе плаши се од луѓето што те следат кога си одиш дома... Поголеми се шансите убиена и силувана да бидеш.
Во кој универзум по кои математички формули се поголеми шансите да бидеш убена и силувана пред да бидеш нападната од куче? Кога убиство/силување се случува еднаш у две години и прави БУМ по телевизииве. Или како Гарфилд на времето, од Америка пишуваш за Македонија?

Али хеј, 10 човечки животи не вредат како еден на куче.
Мy argument is invalid.

H

-HRO

Гостин
Јас имам 20 години. Од моја 4 година, прибирам кучиња и мачки дома.
До ден денес го правам тоа, и не само мали кученца, хранам и носам на ветеринар големи кучиња од улица.
За овие 20 години, ниту еднаш ме нема нападнато улично куче. Јас имам мое машко куче и кога го шетам би требало да го нападнат, ради територија. Тоа ми се нема случено. Не имаат лаено, но никогаш нападнато. Еднаш, за цел мој живот, добив обид за напад од куче. И тоа од домашно куче. Се обидов да го погалам и се исплаши.
Кучето не е предатор во својата природа. А природата, веќе многу пати ни кажа, дека е посилна од нас. Според тоа, ако кучиња те обиколат, лаат и слично, најпаметно ти е да се правиш дека не ги гледаш (лаат зошто се плашат од тебе), да земеш камче и подигнеш раката ќе избегаат од самиот гест, или пак, да почнеш да им зборуваш со мил глас. Нема теорија да те нападне.
На сите кои сум ги научила на ова, не биле никогаш нападнати.
Обиди се. Можеби ќе ти успее, нели?
Точно да.
Така треба да се изреагира кога ќе те нападне куче. Запознаен сум со се тоа. Дури немора ни камен да земаш, доволно е само да се наведнеш и ќе се повлечат.
Ама овие што ме нападнаа мене толку беа здивени што ништо од тоа со наведнувањето и камењата не помогна, а ако се правев дека не ги гледам - до сега ќе бев мелено месо. Да не зборуваме ако некое куче има кучешко беснило, тогаш е уште посериозно.

Инаку што се однесува до тебе, можеби таква ти била среќата и не те нападнале. И јас така се чудев кога ми кажувале и кога читав по весници дека кучиња нападнале луѓе и не верував во ништо од тоа, ама кога увидов на сопствена кожа како е, инстантно го променив моето мислење. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom