Кучиња (грижа, општи дискусии)

Член од
16 јуни 2012
Мислења
4
Поени од реакции
0
Имам самојед 2 месеци старо. Од кај што го земав ми кажаа дека било прочистено од внатрешни паразити но не и од крлежи. Денес почна да повраќа глисти во голем број. Цело време му крчи стомакот и мн му е тврдо. Исто има и пролив. Да не е нешто друго освен глистите? Барем според симптомите да ми кажете? :unsure:

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Имам самојед 2 месеци старо. Од кај што го земав ми кажаа дека било прочистено од внатрешни паразити но не и од крлежи. Денес почна да повраќа глисти во голем број. Цело време му крчи стомакот и мн му е тврдо. Исто има и пролив. Да не е нешто друго освен глистите? Барем според симптомите да ми кажете? :unsure:
Повраќање на глисти е лош стадиум пред труење од истите (и јас го имав проблемот со кучево кога го најдов). Ми дадоа ударна доза во моментот, после тоа на две недели па на три недели, па на еден месец, дур да се нормализира да и давам на три месеци.
Тоа е премногу малечко. Ги праша колку време го прочистувале? Или му дале апченце смао еднаш? Првата терапија подолго се прима. Контактирај ги, нека ти кажат како го прочистувале, ако го прочистувале....

И, да не случајно си му давал млеко да пие?

Член од
16 јуни 2012
Мислења
4
Поени од реакции
0
Повраќање на глисти е лош стадиум пред труење од истите (и јас го имав проблемот со кучево кога го најдов). Ми дадоа ударна доза во моментот, после тоа на две недели па на три недели, па на еден месец, дур да се нормализира да и давам на три месеци.
Тоа е премногу малечко. Ги праша колку време го прочистувале? Или му дале апченце смао еднаш? Првата терапија подолго се прима. Контактирај ги, нека ти кажат како го прочистувале, ако го прочистувале....

И, да не случајно си му давал млеко да пие?

Само ми кажаа дека е прочистено ништо повеќе, затоа што скапо го платив бев со сигурност дека е прочистен. и да му давав млеко ама не редовно само коа повраќаше...

Одма на ветеринар?

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Па проливот ти е од млекото, не знам како не ви кажал никој дека на мало кутре не му се дава млеко, пошо предизвикува диареа.
Нема да идеш на вет, туку ќе му даеш белка од јајце избиена со лимон, можеш и многу малку сирово кафе (не варено), ќе му се смири стомачето.
МЛЕКО НИКАКО! Нит сега, нит во иднина. Млекото што го цицаат кутрињата од мајката е поразлично од кравјо, овчо или козјо. Ако сакаш млеко да му даваш, ќе му даваш јогурт, добар е за него, има повеќе калциум и не му прави проблеми со мешето.
А за прочистувањето, тоа мораш со сопствениците. Замоли ги искрено да ти кажат, колку долго го прочистувале кутрето.

Е да, и да знаеш плус и дека млекото му предизвикува глисти.

Член од
16 јуни 2012
Мислења
4
Поени од реакции
0
Па проливот ти е од млекото, не знам како не ви кажал никој дека на мало кутре не му се дава млеко, пошо предизвикува диареа.
Нема да идеш на вет, туку ќе му даеш белка од јајце избиена со лимон, можеш и многу малку сирово кафе (не варено), ќе му се смири стомачето.
МЛЕКО НИКАКО! Нит сега, нит во иднина. Млекото што го цицаат кутрињата од мајката е поразлично од кравјо, овчо или козјо. Ако сакаш млеко да му даваш, ќе му даваш јогурт, добар е за него, има повеќе калциум и не му прави проблеми со мешето.
А за прочистувањето, тоа мораш со сопствениците. Замоли ги искрено да ти кажат, колку долго го прочистувале кутрето.

Е да, и да знаеш плус и дека млекото му предизвикува глисти.

А како се прави тоа белка избиена? со лимон?
иначе фала многу

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
За што се става таа пластиката на кучињата околу глава? Каква улога итн итн..

L

Lu

Гостин
За што се става таа пластиката на кучињата околу глава? Каква улога итн итн..
За да не си ги разрануваат ушите при чешање.
Бидејќи кога ушите ќе се купираат, додека да заздрават и додека да се извадат конците, кучињата често знаат да си ги разранат и раскрварат чешајќи ги ... и со таа пластика околу глава нема да можат да си ги разрануваат ушите.

Лу, имам голем двор и ќе го чувам во двор. Сакам да е големо а за влакното може и двете. Најмногу сакам Хаска, Самојед, Доберман (ама многу е скапо) , Лабрадор и други.

Јас имам 14 години и не сум при средства за да издвојам повеќе од 4000 до 5000 денари ако е добро кучето, бидејќи доаѓа лето треба да одам на одмор со другари и така а многу голем мерак ми е да имам куче. Пред 1 година тато зема шарпланинец многу убав ама за 3-4 месеци го фати штенечак додека тато беше во бугарија на одмор и јас додека да викнам ветеринар додека да го осетам многу беше касно. Му стававме инфузија ама не преживеа... Иначе тогаш дадов 200 евра и затоа сеа не ми се дава повеќе од 70-80 евра за куче... Иначе тоа 3000 евра беше грешка, не е евра туку денари...
Во оваа тема ти го префрлив цитатот за да ти одговорам, за да не одиме оф-топик во темата Продавам-Купувам-Подарувам.

Вака сеа ... Доберманот е фантастична раса ... али ти бидејќи имаш 14 години, мислам дека сеуште си мал за да чуваш ваква моќна раса, не е проблемот во големината на Доберманот, туку проблемот е во карактерот на оваа раса, мислам дека сеуште си мал за да контролираш вакво моќно куче, а башка и почетник си, а Доберманите никако несмеат да паднат во раце на почетник бидејќи тоа е исто како на мало дете да му дадеш атомска бомба ... за да чуваш Доберман потребно е навистина големо знаење и искуство со кучиња ... бидејќи во спротивно неможеш ни да замислиш какви последици може да има.

Самоједот и Хаската се премногу тврдоглави кучиња.
Јас овие 2 раси (Самојед и Хаска) воопшто не би ги препорачала за почетници, карактерно не се агресивни (иако понекогаш знаат да изненадат Хаските) али имаат премногу тежок карактер, тоа се страшно тврдоглави и инаетливи кучиња.
Најчесто луѓето се заљубуваат во нивниот изглед ... за Самоједите велат дека се како поларни мечиња, а Хаските ги маѓепсуваат со тие прекрасни сини очи ... НО не е се' во изгледот, е таквите почетници кога ќе земат Самојед или Хаска поради нивниот изглед, потоа си имаат огромни проблеми со нивниот карактер, едноставно неможат да се справат со нивната тврдоглавост, инает и хиперактивен темперамент.

Јас би ти препорачала да си земеш некоја помирна и посталожена раса ... Лабрадор Ретриверот и Златниот Ретривер се речиси“ идеални раси за почетници ... намерно потенцирам „речиси“ идеални раси за почетници ... бидејќи не постои идеална раса за почетник, но сепак Лабрадор Ретриверот и Златниот Ретривер се најблиску до идеална раса за почетник.
А штом на тебе Лабрадор Ретриверот ти е една од омилените раси тогаш ... go for it (y)

Член од
6 февруари 2009
Мислења
496
Поени од реакции
462
Lu
Kaj Jordan nema promasaj!
Samo gledaj i nauci kako gi mota usite posle za da mozes sama da gi sreduvas doma, zosto ke treba do okolu 6,7 moze do 12 meseci da gi vrzuvate (zavisi kako i se digaat), so pauzi normalno.
Ako ne ti e jasno Zoran ke ti pokaze ubavo ;)
E sea za dodatoci vo ishrana, kalcium za usite ... znaes sea da ne ti tupam.

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu
Член од
24 декември 2011
Мислења
150
Поени од реакции
24
Здраво !

Дедо ми има малтешка пудла стара 9 години. Јас имам лабрадор стар 6 ипол месеци. Затоа што секоја година одиме во Охрид во куќа, како да ги спојам двеве кучиња ? Еднаш се видоа, моево сака да игра а таа пудлата е преплашена. Има некој искуство ?

Член од
22 април 2012
Мислења
12
Поени од реакции
1
Некој нешто во врска околу хранава што има користено или му е познато
Cibau Puppy Large Breed

Kajgana Shop

На врв Bottom