Кучиња (грижа, општи дискусии)

I

IBIZA SOUND

Гостин
Како мислиш што е разликата ???
Искажи се поубаво, вака неможам да те сватам што сакаш да прашаш.
Инаку мене со кратка опашка ми се поубави.
епа има некои кучиња со долги а некои со кратки
зошто му ги сечат опашките,што е разликата со долга и кратка опашка

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
На кратко за случувањето во Карпош и нападот на пит булот:
сопственикот воопшто не требало да го шета во близина на училиште,
не треба да е оправдание дали било провоцирано кучето или не зашто доколку го шетал требало да биде на подводник.
Еден заклучок е дека несовесен сопственик е опасност за самиот себе и за околината и оние што го опкружуваат.
Еден и единствен виновник сопственикот, крај на приказната. Треба од него да се направи пример и да се почитува шетање на кучињата на подводник.

Член од
10 февруари 2012
Мислења
41
Поени од реакции
5
dali nekoj znae nesto za rasata espanjol breton mi treba pomos itno
Jas cuvam epaniol breton,moram da da ti kazam samo od psiholoshka strana kakvi se.Znaci ako sakas da ti sluzi za paza4,podobro ne go primenuvaj taka zashto toa moze i lizav4e na ubiecot da mu dade...ne e voopshto los so ljugjeto.Ne trpi zivotni od nikoja sorta, duri se misli deka e golemo pa skoka na pogolemi kucinja.Moze da te odbrani sam ood zivotno no ne od covek znaci.Ako ti e za atletika,go imas sovrshenoto kuce!Tie sakaat tr4anje i vezbanje bitno da se na priroda,vo stan nemozat da ziveat mora da ima shirok dvor.Ako ti e za drushtvo taka,podobro ne.Hiperaktivni se i nemozes da gi smirish koga vidat covek se vozbuduvaat i skokaat 2 metra od zemjata.Vo celost,mnogu mili zivotinki se jas mnogu si go sakam Baron moj i vekje e 8 godini i entuzijazamot ne mu opadnal.Tatko mi go koristi kako kuce lovac koga odi na lov i obicno ne ostanuva bez patka ili zajak vo ustata.Jas sekojdnevno letno vreme koga e toplo koga tr4am po planinata toj obavezno tr4a so mene,se raduva i mi alarmira koga nesto naseti.Taka ednas trcajki vide lisica,se litna po nea sepak lovecki instinkti go nemase 2 dena.Taka da,ako gi ispolnuvas tie uslovi zemi si...ako nema koj da mu pravi drushtvo podobro nemoj zashto kaj drugarka mi umre od stres.Srceto im puka koga nemaat so shto da se zamaraat.Ako ti e za drushtvo primer zemi si pekinezer ilipin4 nekoja 4ivava takvi.pozz
--- надополнето: 10 февруари 2012 во 19:09 ---
Zdravo na site,nov sum na forumot.Gi obozavam milenicite i sakam da komentiram.Jas imam 3 kucinja.Dve se sharplaninci na farmata se cesto odam posebno letno vreme,a edno imam doma pozadi vo dvor epaniol breton.Pred 2 nedeli mi umre pekinezerkata od prirodna smrt,18 godini bese....e sega mozebi ako ja hranev so specijalna hrana povekje ke ziveese no nemozev od mene da si kratam.Mi ja donesoja za 1 rodenden i zivvese tocno 2 dena pred mojot 18 rodenden.
Sega sum na plan,od skopje najdov kucence pekinejzer 3000 denari evtino kralski pekinezer i sum na plan da kupam moive davaat.Jas sum povekje za pit bull i haska no tatko mi ne dava.A sepak so pekinezeot kje mi pravi doma druhstvo mislam vo red e neli?? nadvor retko kje go iznesuvam zaso maz so malo kutre e onaka pederski znam deka se toa steriotipi no kje preferiram vecer da go setam(a i plus prednost e zasto zenski se lepat :P ).problemot e sto sega pocnalo da kiva,trebase utre da idam da go zemam no mi javija deka na terapija prvo moralo da odi.vozrasno e okolu 2 meseci i mnogu malo.taka da narednata nedela si zemam sestra.Gi smetam za lugje ednostavno kucinjata.Tatko mi nesaka,no ja vo mojata soba kje go cuvam.Mora da imam pridrzuba,imam i ribi i nadvor kuce no vnatre se crknuva od dosada.Imam i macor ali podiven e.Shto mislite dali treba da go kupam?? mislam deka vredi za tie pari...no strav mi e da ne umre dodeka po avtobusot go donesuvam sepak vo volnen 4orap kje go piknam.Pozz!

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Sto e razlikata so dolga i kratka opaska na Rottwailerot
Најчесто им ги сечеле опашките затоа што им се осетлив дел на телото и ако тоа куче треба да биде чувар или кретените го спремаат за борби (па некое време било и мода), им ги сечеле опашките. Иначе, опашот им е продолжеток на `рбетот и со пресечен опаш немаат некоја добра координација, односно, не можат нагло да се вртат.

Инаку, се и доста прљави со своите опашки (со ги брцаат у гомна на народски кажано;)), па и тоа е една од причините за сецкање. Али најглавна причина е борбите со кучиња, а после нејзе дека се поубави без опаш- што мене лично ми е огромен апсурд. Они си се прекрасни како раса, без разлика дали имаат или немаат опаш.
--- надополнето: 11 февруари 2012 во 01:43 ---
А за ситуацијата со питот кој што нападнал... што да се каже веќе... што и да се случило, мора надлежните да превземат одредени мерки. Единствено ми е жал за кучето, кое сигурно ќе заврши со еутанизација, благодарение на неговиот "хуман" сопственик, кој претпоставувам дека бил обичен пилиштар кој сакал да глуми главна фацка во маало и кој си немал појма од воспитување на куче. Вакви тн. новости ќе се слушаат секојдневно додека свеста на овој отепан од Бог народ, не се покрени бар за 1%... секоја понатамошна филозофија за поводници, за маски, за кај да се шета куче а кај не... ќе бидат само без врска, како и погаѓање на причините и оправдување на постапката на нападот на кучето...
Според мене, куче колку и да е испровоцирано- никогаш не смее да напрадне, особено не дете.

Ситуацијата не е за оправдување, но пак ќе потенцирам- се се сведува на грижата на "хуманите" сопственици.

Член од
10 февруари 2012
Мислења
4
Поени од реакции
0
mene mi kazaa deka e mala rasa i deka ne raste golemo.neznam i dali voopsto ima mala rasa espanjol breton inaku moeto e staro 3 meseci mnogu griza i neznam kako da go naucam da izvrsuva nuzda vo dvor

Член од
10 февруари 2012
Мислења
41
Поени од реакции
5
mene mi kazaa deka e mala rasa i deka ne raste golemo.neznam i dali voopsto ima mala rasa espanjol breton inaku moeto e staro 3 meseci mnogu griza i neznam kako da go naucam da izvrsuva nuzda vo dvor
Mala rasa e bretonot taka izmedzu mali i sredni kucinja....od 8 do 15 kilogrami se dvizat znaci malo e.A prviot pat dodeka e malo sekako kje ti moca i kaka nis kukja,no posle toa koga vidish kako moca so vesnik udri go po gz i ne samo ednash dolgo vreme i koga go udrzis vednash go nosi nadvor i posle nekoe vreme kje mu teknuva deka kje bide udreno po gz ako mu se primoca i kje bara toa samo da izleze kje trca po vratata.

Член од
10 февруари 2012
Мислења
41
Поени од реакции
5
golema blagodarnost do site sto mi pomognaa uste da mi kazete kako da se oslobodam od vlaknata ustvari so kakva cetka da go cetkam [ili so rakavica]
So cetka podobro,vo Dzambo imash takvi cetki so dolgi zabci i kratki,e za bretonot zemi so kratki zapci i 1 nedelo ako go 4eshlash ne treba povece.A dodeka e malo,opavceto pazi mu go zaso mnogu e osetlivo.I dodeka e malo mozebi kako maloumno kje se ponasha no posle 5-6 meseci ne kje mozes da go kontrolirash kje ti skoka 2 metri nad zemja i kje se pobrkuva zavisi kako go vospitash!

Член од
10 февруари 2012
Мислења
4
Поени од реакции
0
So cetka podobro,vo Dzambo imash takvi cetki so dolgi zabci i kratki,e za bretonot zemi so kratki zapci i 1 nedelo ako go 4eshlash ne treba povece.A dodeka e malo,opavceto pazi mu go zaso mnogu e osetlivo.I dodeka e malo mozebi kako maloumno kje se ponasha no posle 5-6 meseci ne kje mozes da go kontrolirash kje ti skoka 2 metri nad zemja i kje se pobrkuva zavisi kako go vospitash!
fala mnogu za pomosta

Член од
24 декември 2011
Мислења
150
Поени од реакции
24
Гледам сите расположени за помош, па еве да прашам и јас нешто. :)
Со каква четка да четкам лабрадор, колку пати неделно/месечно и каде можам да најдам ?
Исто така ме интересира какви "treats" користите, какви да купам ?

Член од
10 февруари 2012
Мислења
41
Поени од реакции
5
Гледам сите расположени за помош, па еве да прашам и јас нешто. :)
Со каква четка да четкам лабрадор, колку пати неделно/месечно и каде можам да најдам ?
Исто така ме интересира какви "treats" користите, какви да купам ?
За лабрадор.... па сега зависи каква му е длаката ако е лабрадор ретривер со долга длака долга четка ако е со куса длака кратка четка ако е ептен со куса длака оние гумените четки.Ако му е длаката од 5 цм нагоре обавезно 1 неделно,ако е покуса нема ни зашто да четкаш освем на забушавените делови на опашот на плешките такви работи,а за тоа какви Играчки да му земеш...мислам дека има сега во веро или грешам незнам коска гумена во која има ставено некој препарат шо мириса на месо што го наполно го излудува кучето...

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
имам златен ретривер стар година и два месеци,машки.....давајте лек како да го научам стриктно кон нога да оди,понекогаш ништо живо не сака - те сака да душка,те сака да моча,те нешто видел........го носам на ланец,редовно го поттргнувам и му повторувам,ама не бре брате нешто како ѓаолот да е влезен во него кога за ваква команда станува збор:mad: .....ужива кога е пуштен да шета пред мене како ловџиско куче,ама пошто не е за таа намена,а лесно може да биде удрен од некој автомобил или нападнат од друг пес не сум раат кога го шетам отпуштен,а зимава го правам тоа често

Член од
10 февруари 2012
Мислења
41
Поени од реакции
5
имам златен ретривер стар година и два месеци,машки.....давајте лек како да го научам стриктно кон нога да оди,понекогаш ништо живо не сака - те сака да душка,те сака да моча,те нешто видел........го носам на ланец,редовно го поттргнувам и му повторувам,ама не бре брате нешто како ѓаолот да е влезен во него кога за ваква команда станува збор:mad: .....ужива кога е пуштен да шета пред мене како ловџиско куче,ама пошто не е за таа намена,а лесно може да биде удрен од некој автомобил или нападнат од друг пес не сум раат кога го шетам отпуштен,а зимава го правам тоа често
Слушај сега,ако како мало не си го научил да оди нога до нога со тебе сега многу тешко да го научиш.Но еве јас ќе ти кажам како го научив мојов шарпланинец...
Првиот пат на синџир и една недела дозволував тој мен е да ме командува.После тоа кога и да посакував застанував и го држев и тој да застане.После наредна стапка кога застанував кога тој намерно туркаше јас го туркав и му велев АХААААА со повишен тон.Послем тоа купив такво јаже шо е за големи кучиња кратко за нога до нога и кога застанев ако тоа несакаше да застане му велев АХАААА и кога застанеше му давав лакомства пример од храната топче или можеш парче шунка да носиш со себе....и така се привикна.Не му дозволував да оди да души што му се сака,туку му кажував кој е газдата...
е после тоа вечерно време знаев и да го пуштам да се разрипа и секогаш не беше подалеку од мене 10 метра,а претходно знаеше и да кидне и да си дојде дома кога сака.Но ете на планина го однесоа и целата таа дресура сега сигурен сум дека не ја памти.Важното е да го научиш и да се плаши од тебе но и да те сака.А златен ретривер се најдружољубиви,тоа ми е омилена порода некогаш мора да го имам и јас па чудно вака да не е истренирано.Јас лично си ги тренирам сите мои кучиња,досега секое куче ми вршело команда на дај здраво,седни,молчи,врати се дома,веднаш дојди овде итн...ако треба помош околу нешто кажи.А златен ретривер е најлесен за тренинг...натешки се ти шарпланинци,пекинезери,ловџиски кучиња тие шо тераат инает...! позз

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
Слушај сега,ако како мало не си го научил да оди нога до нога со тебе сега многу тешко да го научиш.Но еве јас ќе ти кажам како го научив мојов шарпланинец...
Првиот пат на синџир и една недела дозволував тој мен е да ме командува.После тоа кога и да посакував застанував и го држев и тој да застане.После наредна стапка кога застанував кога тој намерно туркаше јас го туркав и му велев АХААААА со повишен тон.Послем тоа купив такво јаже шо е за големи кучиња кратко за нога до нога и кога застанев ако тоа несакаше да застане му велев АХАААА и кога застанеше му давав лакомства пример од храната топче или можеш парче шунка да носиш со себе....и така се привикна.Не му дозволував да оди да души што му се сака,туку му кажував кој е газдата...
е после тоа вечерно време знаев и да го пуштам да се разрипа и секогаш не беше подалеку од мене 10 метра,а претходно знаеше и да кидне и да си дојде дома кога сака.Но ете на планина го однесоа и целата таа дресура сега сигурен сум дека не ја памти.Важното е да го научиш и да се плаши од тебе но и да те сака.А златен ретривер се најдружољубиви,тоа ми е омилена порода некогаш мора да го имам и јас па чудно вака да не е истренирано.Јас лично си ги тренирам сите мои кучиња,досега секое куче ми вршело команда на дај здраво,седни,молчи,врати се дома,веднаш дојди овде итн...ако треба помош околу нешто кажи.А златен ретривер е најлесен за тренинг...натешки се ти шарпланинци,пекинезери,ловџиски кучиња тие шо тераат инает...! позз
верувај се друго со драга воља извршува,ама одењето кон нога не му е омилено нешто,често го затегнувам дури и го поткревам од земја,ама некако неќе да ја врши таа наредба

Член од
10 февруари 2012
Мислења
41
Поени од реакции
5
верувај се друго со драга воља извршува,ама одењето кон нога не му е омилено нешто,често го затегнувам дури и го поткревам од земја,ама некако неќе да ја врши таа наредба
епа тогаш по грубо....стегни го добро со синџирот до тебе и кога сака да се потргне носи со себе весник и онака Плесни го убаво по фаца да се долепи до тебе...после ако напрај пак така пак така направи му.Па после давај му лакомства кога се долепи до тебе и така прај и би требало се да биде во ред.Знам дека е грубо но така прават со инатливите кучиња,а голден ретривер не би требало да биде ваков.Подобро со весникот одошто со рака зашто после ќе има одбивност спрема тебе ....

Kajgana Shop

На врв Bottom