Sto e razlikata so dolga i kratka opaska na Rottwailerot
Најчесто им ги сечеле опашките затоа што им се осетлив дел на телото и ако тоа куче треба да биде чувар или кретените го спремаат за борби (па некое време било и мода), им ги сечеле опашките. Иначе, опашот им е продолжеток на `рбетот и со пресечен опаш немаат некоја добра координација, односно, не можат нагло да се вртат.
Инаку, се и доста прљави со своите опашки (со ги брцаат у гомна на народски кажано
), па и тоа е една од причините за сецкање. Али најглавна причина е борбите со кучиња, а после нејзе дека се поубави без опаш- што мене лично ми е огромен апсурд. Они си се прекрасни како раса, без разлика дали имаат или немаат опаш.
--- надополнето: 11 февруари 2012 во 01:43 ---
А за ситуацијата со питот кој што нападнал... што да се каже веќе... што и да се случило, мора надлежните да превземат одредени мерки. Единствено ми е жал за кучето, кое сигурно ќе заврши со еутанизација, благодарение на неговиот "хуман" сопственик, кој претпоставувам дека бил обичен пилиштар кој сакал да глуми главна фацка во маало и кој си немал појма од воспитување на куче. Вакви тн. новости ќе се слушаат секојдневно додека свеста на овој отепан од Бог народ, не се покрени бар за 1%... секоја понатамошна филозофија за поводници, за маски, за кај да се шета куче а кај не... ќе бидат само без врска, како и погаѓање на причините и оправдување на постапката на нападот на кучето...
Според мене, куче колку и да е испровоцирано- никогаш не смее да напрадне, особено не дете.
Ситуацијата не е за оправдување, но пак ќе потенцирам- се се сведува на грижата на "хуманите" сопственици.