Кучиња (грижа, општи дискусии)

Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
Се обидов да одговорам на тоа што ти го кажа за меракот вс потреба.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
Kaza deka veke si resen da zemes edno od ovie dve rasi. Vo prviot post mislev deka prasuvas dali nekoj ima iskustvo i dali da zemes,zatoa probav da ti odgovoram,za na kraj ti da me ubeduvas. Tvoi pari,tvoj merak,tvoi problemi.
Mene koga mi e merak da gledam nekoja rasa,otvaram na net i gledam sliki i videa,ama realen sum i znam do kaj mi e cergata i uslovite.
Garant ke ti go dadat "prijateli" ili "rodnini" za bespari,"cistokrven",ama bez pedigre.
Iden neiskusen samouveren ljubitel na kucinja. So sreka. Pozdrav

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.565
Поени од реакции
11.578
Се обидов да одговорам на тоа што ти го кажа за меракот вс потреба.

Мерак вс потреба.Опасна комбинација,но некогаш и недобитна.

Шаркото и Кангалот како и сите други кучиња си бараат секојдневна грижа и внимание во вид на прошетки,играње,дружење,учење и Се останато за ти да добиеш маче од куче кое би било мирно во својот двор,но бидејќи и двете кучиња се заштитнички настроени кон стопанот и семејството,ќе треба да му посветиш повеќе од своето време,да го социјализираш уште од мало,да го движиш меѓу луѓе и други кучиња.

Јас од моја гледна точка би ти препорачал шарпланинец да си земеш само под услов да го земеш уште од мало.

Кучето дали ќе биде агресивно или не,тоа само од тебе зависи,а не од него.

Поздрав и убаво размисли,не би сакал да носиш на душа каснати луѓе и забаталено куче после тоа.

Член од
20 септември 2016
Мислења
475
Поени од реакции
732
Мерак вс потреба.Опасна комбинација,но некогаш и недобитна.

Шаркото и Кангалот како и сите други кучиња си бараат секојдневна грижа и внимание во вид на прошетки,играње,дружење,учење и Се останато за ти да добиеш маче од куче кое би било мирно во својот двор,но бидејќи и двете кучиња се заштитнички настроени кон стопанот и семејството,ќе треба да му посветиш повеќе од своето време,да го социјализираш уште од мало,да го движиш меѓу луѓе и други кучиња.

Јас од моја гледна точка би ти препорачал шарпланинец да си земеш само под услов да го земеш уште од мало.

Кучето дали ќе биде агресивно или не,тоа само од тебе зависи,а не од него.

Поздрав и убаво размисли,не би сакал да носиш на душа каснати луѓе и забаталено куче после тоа.
Во право си. Јас имам желба и време да го шетам, запознавам со луѓе и други животни и кучиња, можам да му пружам време да помине што повеќе време со мене. Затоа за подобро да ме запознае мене и јас него најдобро е уште кога е најмало да го земам. Тероризирање од моја страна врз него нема да има бидејки како се однесуваш со него така и тоа со тебе. Еден човек овде кај нас ги тепаше и тоа здраво го тепал, потоа пред неговиот внук и снаа му рипнал со нозете на градите и го бутнал на земја но го спасиле човекот. Благодарам за препораката :)

Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
Во право си. Јас имам желба и време да го шетам, запознавам со луѓе и други животни и кучиња, можам да му пружам време да помине што повеќе време со мене. Затоа за подобро да ме запознае мене и јас него најдобро е уште кога е најмало да го земам. Тероризирање од моја страна врз него нема да има бидејки како се однесуваш со него така и тоа со тебе. Еден човек овде кај нас ги тепаше и тоа здраво го тепал, потоа пред неговиот внук и снаа му рипнал со нозете на градите и го бутнал на земја но го спасиле човекот. Благодарам за препораката :)

Kazi realno, prvo kuce ke ti bide? Si cuval bilo kakvo kuce?

Ne ti vikam da ne zemes kuce, tuku da razmislis za druga rasa, zatoa sto:
dvete rasi se tesko podlozni na dresura i se dominantni. kaj niv pri napad nemas grebanica, tuku teski povredi
vo genot im e da "stitat nesto", e problemot e sto ti treba da mu pokazes sto treba da brani
dvete rasi se sozdadeni za na ladni temperaturi i zivot na planina, i macenje e da gi cuvas vo gradski uslovi ili na topli mesta
ima vlakna da si splete dzemperi za cela familija
jade 5 pati poveke od tebe, na mesecno nivo sumata e solidna

KUCE SE BIRA SPORED KARAKTER I OSOBINI NA RASATA, A NE SPORED IZGLED

Isto kako na ovcar da mu dades angliski buldog,e ti da zemes kangal ili sarplaninec. Ili na pocetnik vozac da mu dades ferari, katastrofata e zagarantirana :)

Ne te pismanam,samo ti vikam neka pominat nekolku meseci, neka pomine euforijata kaj tebe, pa ako ti e tolkava zelbata baraj si ubav primerok, i ne kupuvaj "denes sakam kuce i ke go kupam prvoto sto ke go najdam"

Последно уредено:

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.565
Поени од реакции
11.578

Јас моето ти го кажав бидејќи и јас чувам куче,а и познавам многу луѓе што се сопственици на кучиња и слободно можам да кажам дека е тоа работа плус,само што нема да земаш плата :D

Исто како човек да чуваш дома ќе ти биде,со таа разлика што тие јадат за еден ден колку ти што ќе изедеш за цела недела,па сега види си го есапот дали си спремен и финансиски и физички и психички да се посветиш на така голема раса кучиња.

Кај мене во маало има еден човек што чува два шарпланинци и кучињата се помирни од најмирното нешто што го има на светов,во негово присуство можеш најслободно да си играш со нив,ама пробај влези им во двор кога нема никој од домашните надвор,во црна вреќа ќе те вадат од таму и со лопата ќе те ринат .

Ако веќе си решен да земеш куче и си размислил од сите аспекти,со среќа нека ти е,само да не испадне после некои си шест-седум месеци кога ќе почне нагло да расте и да си бара јадење да се покаеш :D

Ако имаш добро ограден двор од каде што не би избегал или не би му влегле други животинки,ако си ти спремен на така захтевно куче,со среќа нека ти е.

Но од друга страна,бидејќи пак ти е прво куче воопшто што би го чувал,ме ставаш во мисла и би ти препорачал некоја помала раса и не така заштитнички настроена

Член од
20 септември 2016
Мислења
475
Поени од реакции
732
Kazi realno, prvo kuce ke ti bide? Si cuval bilo kakvo kuce?

Ne ti vikam da ne zemes kuce, tuku da razmislis za druga rasa, zatoa sto:
dvete rasi se tesko podlozni na dresura i se dominantni. kaj niv pri napad nemas grebanica, tuku teski povredi
vo genot im e da "stitat nesto", e problemot e sto ti treba da mu pokazes sto treba da brani
dvete rasi se sozdadeni za na ladni temperaturi i zivot na planina, i macenje e da gi cuvas vo gradski uslovi ili na topli mesta
ima vlakna da si splete dzemperi za cela familija
jade 5 pati poveke od tebe, na mesecno nivo sumata e solidna

KUCE SE BIRA SPORED KARAKTER I OSOBINI NA RASATA, A NE SPORED IZGLED

Isto kako na ovcar da mu dades angliski buldog,e ti da zemes kangal ili sarplaninec. Ili na pocetnik vozac da mu dades ferari, katastrofata e zagarantirana :)

Ne te pismanam,samo ti vikam neka pominat nekolku meseci, neka pomine euforijata kaj tebe, pa ako ti e tolkava zelbata baraj si ubav primerok, i ne kupuvaj "denes sakam kuce i ke go kupam prvoto sto ke go najdam"
Да си ми жив тоа јас го барав. И јас мислев дека е тешко за дресура што се покажа и точно. Верувам дека имаш чувано ти. Може да споделиш какво ти беше првото куче и сега моментално што го имаш.? Мислам на раса што беше.

Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
Да си ми жив тоа јас го барав. И јас мислев дека е тешко за дресура што се покажа и точно. Верувам дека имаш чувано ти. Може да споделиш какво ти беше првото куче и сега моментално што го имаш.? Мислам на раса што беше.

Prvoto kuce sto go pamtam ni bese melez, na moi 3-4 godini :)
Sum cuval poveke rasni, megu niv i sarko, ti gi pisav karakteristikite pogore

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
Ме интересира колку пати на ден треба да се храни куче (питбул-стафотд од 10 месеци) ?

Јас го хранам два пати и со храна за кучиња и со домашна храна.

Sent from my SM-J510FN using Tapatalk
@SaltNPepa Нека ме исправи ама не верувам дека има зацртан број пати, јас пример моиве ги ранам 3-4 пати (т.е. толку пати им дополнувам тањирчињата со храна), нормално има количина на храна која треба да ја изедат а на колку пати оставам на нив.

Cannon

Doctor
Член од
22 март 2009
Мислења
5.101
Поени од реакции
5.842
@SaltNPepa Нека ме исправи ама не верувам дека има зацртан број пати, јас пример моиве ги ранам 3-4 пати (т.е. толку пати им дополнувам тањирчињата со храна), нормално има количина на храна која треба да ја изедат а на колку пати оставам на нив.
Шознам, може не сум искусен ама куче е нели, колку и да му даваш толку и ќе изеде не вика не, ама има опасност од дебелеење на пример нели ?

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
Шознам, може не сум искусен ама куче е нели, колку и да му даваш толку и ќе изеде не вика не, ама има опасност од дебелеење на пример нели ?

па има разлика од куче до куче, јас се мачам да ги здебелам малку. Бетер од виторија сикрет модели ми се, а убаво јадат
Со кучешка храна имам проблеми едвај јадат колку што треба дневно, ама затоа готвено нешто ако е се убиваат од лапање, и нормално до некој стадиум после тоа прекинуваат имаат и они некоја мерка :)
ако ми веруваш ми се случувало да остават не дојаден тањир (никогаш не прв) со домашно приготвена храна за нив.

Cannon

Doctor
Член од
22 март 2009
Мислења
5.101
Поени од реакции
5.842
па има разлика од куче до куче, јас се мачам да ги здебелам малку. Бетер од виторија сикрет модели ми се, а убаво јадат
Со кучешка храна имам проблеми едвај јадат колку што треба дневно, ама затоа готвено нешто ако е се убиваат од лапање, и нормално до некој стадиум после тоа прекинуваат имаат и они некоја мерка :)
ако ми веруваш ми се случувало да остават не дојаден тањир (никогаш не прв) со домашно приготвена храна за нив.
Што кучиња имаш?
Моево е питбул стафорд и они се и по градба така крупни па се ми се мисе чини дека се здебелил

Член од
10 февруари 2010
Мислења
869
Поени од реакции
343
Ме интересира колку пати на ден треба да се храни куче (питбул-стафотд од 10 месеци) ?
Јас го хранам два пати и со храна за кучиња и со домашна храна.
јас имам стафорд и му давам храна според табелата, три пати на ден, еднакво распределена.
Јаде сува храна Цибау, и му давам некогаш смоки да грицне, путер од кикиритки, банана, онака како snacks.

Cannon

Doctor
Член од
22 март 2009
Мислења
5.101
Поени од реакции
5.842
јас имам стафорд и му давам храна според табелата, три пати на ден, еднакво распределена.
Јаде сува храна Цибау, и му давам некогаш смоки да грицне, путер од кикиритки, банана, онака како snacks.
Според која табела може да ми кажеш?

Kajgana Shop

На врв Bottom