Кучиња (грижа, општи дискусии)

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
На мојов цело лето мувите буквално му ги изнасераа ушите и никако да најдам соодветен лек за тоа земав маст од таа флого ли како беше 350 ден. му помина за кратко и сега пак е исто. Некое подолготрајно решение некој да ми каже?
Ima antibiotski sprej koj dodeka go ima muvite ne doagaat. Idi na veterinar i pobaraj treba da se prodava. Ili neka ti kazat alternativa.

Член од
27 јануари 2010
Мислења
2.430
Поени од реакции
723
Ima antibiotski sprej koj dodeka go ima muvite ne doagaat. Idi na veterinar i pobaraj treba da se prodava. Ili neka ti kazat alternativa.
Od veterinarive vo Strumica za sprej nikoj ne mi kaza, dvajca mi ja preporacaa masta a eden mi rece da namackam nekoja luta mast za da begaat ili ampula da stava nekoja si sto umirale i muvite...se mislam dali da mi stavam pavliceva mast, a za sprejot ke prasam utre. Fala vo sekoj slucaj :)

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

Член од
22 декември 2014
Мислења
20
Поени од реакции
2

Zdravo posle mitarenjeto na kuceto mu iskocija nekoi neramnotii na dlakata kako topcinja se isti kako na slikata dali bi znaele od sto se ti bidejki bev na vet kaj Vlado mi kaza deka se nekoi gabi i mu davam apcinja rekonazol za niv.

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
Вака,Лара е лабрадорка,скоро 9 месеци има...многу е весела,дури и премногу,немам видено толку весело куче..живее во околина во која сите ја сакаат повеќе од самите себе :D но не е воопшто агресивна,баш е како бебе,едина маана и е тоа што кога ќе дојде некој што го сака(пример јас) се шекнува тотално,почиња да трча како улава,да цивка...но тоа не е најголемиот проблем.

Поради тоа што Лара е хранета како да е кангал,а не лабрадор,е премногу силна,мускулеста и развиена.Во последно време приметив дека дур ја шетаме,и кога ќе ја пуштиме да игра со друго куче.....едноставно,ДОМИНИРА.Без разлика на расата или полот...една хаска која имаше година дена,буквално бегаше кај сопственикот и го гледаше у очи,како да му викаше носи ме дома,оваа е луда...денеска истото го направи и со друго куче,женка,златен ретривер,иста возраст...со неа е од мала и кога ќе ја види не знае што прави,но денес дур трчаа,ќе ја фати за уше и ќе ја легне на земја и не и дава да стане...ја тргнав,ја држев некоја минута,и кога ја пуштив,се залета и ја лупна како воз,кучето сирото се претркала...и не застанува,туку ја држи на земја и не ја пушта(не со заби,туку со нозете од страна и едноставно не и дава да стане).

па ме интересира,дали е некој индикатор тоа,или едноставно има премногу енергија,бидејќи јаде премногу,и тоа не било што,туку јаде по 2-3 парчиња стек варен,леб,зеленчук,овошје(знам дека не смее АМА....) и + нејзина храна барем 1 у денот...што е премногу протеин за неа,100 грама да е едно парче стекче,тоа се 28-30 гр протеин...значи на дневна база грубо земено внесува околу 80-90 гр протеин...а тежи околу 20-25 кг..

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Вака,Лара е лабрадорка,скоро 9 месеци има...многу е весела,дури и премногу,немам видено толку весело куче..живее во околина во која сите ја сакаат повеќе од самите себе :D но не е воопшто агресивна,баш е како бебе,едина маана и е тоа што кога ќе дојде некој што го сака(пример јас) се шекнува тотално,почиња да трча како улава,да цивка...но тоа не е најголемиот проблем.

Поради тоа што Лара е хранета како да е кангал,а не лабрадор,е премногу силна,мускулеста и развиена.Во последно време приметив дека дур ја шетаме,и кога ќе ја пуштиме да игра со друго куче.....едноставно,ДОМИНИРА.Без разлика на расата или полот...една хаска која имаше година дена,буквално бегаше кај сопственикот и го гледаше у очи,како да му викаше носи ме дома,оваа е луда...денеска истото го направи и со друго куче,женка,златен ретривер,иста возраст...со неа е од мала и кога ќе ја види не знае што прави,но денес дур трчаа,ќе ја фати за уше и ќе ја легне на земја и не и дава да стане...ја тргнав,ја држев некоја минута,и кога ја пуштив,се залета и ја лупна како воз,кучето сирото се претркала...и не застанува,туку ја држи на земја и не ја пушта(не со заби,туку со нозете од страна и едноставно не и дава да стане).

па ме интересира,дали е некој индикатор тоа,или едноставно има премногу енергија,бидејќи јаде премногу,и тоа не било што,туку јаде по 2-3 парчиња стек варен,леб,зеленчук,овошје(знам дека не смее АМА....) и + нејзина храна барем 1 у денот...што е премногу протеин за неа,100 грама да е едно парче стекче,тоа се 28-30 гр протеин...значи на дневна база грубо земено внесува околу 80-90 гр протеин...а тежи околу 20-25 кг..
Исто и со Беки. Прво што ќе направи кога ќе се запознае со ново куче е обесување на грб. Прво само предните шепи ги ставаше ама сега буквално го јавнува кучето. Во маали имаме едно постаро куче и жал ми е за него веќе, 10 пати на ден се тркала. А ниските раси ги третира како фудбалски топки, ги шутира, ќе ги поџвачка нежно и кога ќе им прекипе, оваа жива радосна трча околу нив. Се има случено еден Пекинезер сите нозе по ред да и' ги искаса, оваа мува не ја лази, го гледа весело Пекинезерот и продолжува да "провоцира" за игра.

На одмор еднаш се деси да проба да јавне возрасно 7 годишно куче. Кучево и' заржа, ја предупреди, а оваа се разлути што не е по нејзино и почна да ржи и лае како никогаш. Сиротово куче се збута во ќоше од страв, не му текна да се приближи до Беки.

Дома со нас не е така доминантна, но кон кучиња е страшна.

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
ај нека кажат и другиве дали е проблем тоа...оваа не ржи и не лае,улични кучиња и лаа она мрда со опаш и наведнува уши и влече за да си игра со нив...не знам,многу е шлаки,но претпоставувам дека тоа и е од храната,има премногу енергија,дури и кога ја пуштаат да се истрча,ќе се врати дома и носи топче да и фрлаш...

јас приметив дека не е голем проблем,бидејќи ретриверот и покрај сите "тепања" што ги доби од Лара,пак идеше накај неа и ја лижеше,беше и весела и се...

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Ostavi go kutreto da bide kutre. Sami ke si stavat granica. Ke naide na kuce koe nema da dozvoli da dominira i ke ja stavi vo red.

Член од
18 август 2015
Мислења
25
Поени од реакции
0
Posto ova mi e prvo kuce imam nekolku dilemi i se nadevam nekoj od vas kje moze da pomogne.Morav tolku mnogu svoi "pravila"da prekrsam za da konecno zemam kuce na cuvanje,se nadevam zaedno kje "ucime"eden za drug:).Mal apsurd:covekot sto mi go dade ne znae tocno koga se okucila kuckata tuku znae deka tocno na veligden(ovaa godina) ja paril,mislam deka ima okolu 2,5 meseci no ne sum siguren,baj d vej kucenceto e labrador,zensko i se vika Astra:).Kako prvo kolku dena pred vakcina treba da go iscistam od stomacni paraziti.
2.Dali gresam koga vareniot oriz go mesam so jogurt i dali ako treba da mu davam jogurt maslenosta e vazna.
3.Dali moze da mu davam ovosje(jas mu dadov banana i jadese),citav tuka deka nekoj im dava jabolka.
4.Dali moze da mu davam zelencuk,na primer varen grasok,mozda lekja,neznam.....
5.Dali moze da mu davam suvomesnati proizvodi,salami,virsli,kolbasi etc...samo da napomenam deka ne sakam da go ranam so kupecka hrana zosto sakam jas da mu ja prigotvuvam posto toa mi pricinuva zadovolstvo.Moze e besmisleno,ova i samite prasanja no se nadevam nekoj kje me "prosvetli"...denovive se iznacitav se i sesto i po malku se mi e konfuzno:).
6.Koga mu stavam voda vo cinivceto prvo sto prave e:gi stava nozete vnatre i kako da saka da pliva,potoa go fakja rabot so vilica i ja istura vodata i si igra so cinivceto,palavo i temperamentno ko da e vkluceno vo steker:).Ne moze mirno da sede i jas da go galam,vrti so glavata i kako da saka da kasa(znam deka si igra),i mava so sepite no dali e toa normalna reakcija za ovie kucenca?I za kraj,koga kje treba da mu gi kastram noktite na sepite.Se nadevam nekoj ljubezen koj e upaten kje odgovori i zatoa odnapred blagodaram,pozdrav.

Член од
7 октомври 2014
Мислења
73
Поени од реакции
104
Posto ova mi e prvo kuce imam nekolku dilemi i se nadevam nekoj od vas kje moze da pomogne.Morav tolku mnogu svoi "pravila"da prekrsam za da konecno zemam kuce na cuvanje,se nadevam zaedno kje "ucime"eden za drug:).Mal apsurd:covekot sto mi go dade ne znae tocno koga se okucila kuckata tuku znae deka tocno na veligden(ovaa godina) ja paril,mislam deka ima okolu 2,5 meseci no ne sum siguren,baj d vej kucenceto e labrador,zensko i se vika Astra:).Kako prvo kolku dena pred vakcina treba da go iscistam od stomacni paraziti.
2.Dali gresam koga vareniot oriz go mesam so jogurt i dali ako treba da mu davam jogurt maslenosta e vazna.
3.Dali moze da mu davam ovosje(jas mu dadov banana i jadese),citav tuka deka nekoj im dava jabolka.
5.Dali moze da mu davam suvomesnati proizvodi,salami,virsli,kolbasi etc...samo da napomenam deka ne sakam da go ranam so kupecka hrana zosto sakam jas da mu ja prigotvuvam posto toa mi pricinuva zadovolstvo.Moze e besmisleno,ova i samite prasanja no se nadevam nekoj kje me "prosvetli"...denovive se iznacitav se i sesto i po malku se mi e konfuzno:).
6.Koga mu stavam voda vo cinivceto prvo sto prave e:gi stava nozete vnatre i kako da saka da pliva,potoa go fakja rabot so vilica i ja istura vodata i si igra so cinivceto,palavo i temperamentno ko da e vkluceno vo steker:).Ne moze mirno da sede i jas da go galam,vrti so glavata i kako da saka da kasa(znam deka si igra),i mava so sepite no dali e toa normalna reakcija za ovie kucenca?I za kraj,koga kje treba da mu gi kastram noktite na sepite.Se nadevam nekoj ljubezen koj e upaten kje odgovori i zatoa odnapred blagodaram,pozdrav.
2. Не грешиш можеш да додадеш варено пилешко месо, жив стек или варени папалини риби и дадодадеш зеленчук и Диме зачин.
3./4. Да и тоа што почесто тоа подобро за него. *Само грозје не смее да јаде!
5. Кога веќе сакаш и имаш време да готвиш супер! На интернет можеш да најдеш рецепти за домашно приготвена храна. (Србите имаат некои форуми @SaltNPepa нека стави ако и текнува кои се :D ) Но давај понекогаш и дехидрат, сепак нека касне и тоа малку.
6. Нормално е, мало е па си игра. И моево е "мало" за 3 дена прави 1 година па прво што прави од кога ќе му ја ставам водата - ја става муцката и буквално си гњури или си прави меурчиња. :D :D

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
1. Вакцинација, десет дена пред вакцинација се прочистува од паразити.(клик на линк и прочитај подетално).
2. Да, слободно
3. Леќа не баш, грашок не баш, но морков и ориз, па и рендано цвекло слободно.
5. Сувомеснатото не е јадење, тоа можеш да го искористиш како посластица при дресура, но не како оброк. Што се однесува до готвењето, еве тема и за тоа. За жал немам доволно време сега за да поставам и некои други рецепти. Инаку додека расте јас лично препорачувам дехидрат затоа што тоа е поизбалансирана храна и содржи се што му е потребно на кутрето во фазата на раст.
6. Лабрадор е јбг, тоа се кучиња кои обожаваат вода. Ова можеш да го спречиш така што чинивчето ќе му го поставиш на високо(во висина на грбот). Битно е да се поставиш како газда и како алфа. Кучето мора да знае кој е главен. Ти си тој што мораш да му кажеш и да го научиш што смее а што не. Прочитај по интернет или youtube е одлично место каде што можеш да научиш некои основни команди. Што се однесува до ноктите, доколку редовно го шеташ нема потреба од сечење, бидејќи тие сами се трошат.

Добредојде и честитки за придовата :)

Член од
18 август 2015
Мислења
25
Поени од реакции
0
Blagodaram na dobrive lugje za dobrive soveti.Da,citam jas,dva dena na internet samo toa pravam:) no sepak koga kje ti kaze ili dade sovet nekoj koj e iskusen i dolgi godini ima milenice za mene ima druga "tezina".Uste ova i ne dosagjam vekje:).Procitav deka edno do dve jajca vo nedela za sjaj na vlakno e dobro no isto taka procitav deka i ljuspite od jajca im se davaat na kucinjata.Mene me interesira dali ljuspite se dobri i dali pocesto retko ili voopsto ne e preporaclivo da se davaat na kuce.Pozdrav.

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Luspite od jajca se kalcium, taka da mozes da gi davas.Stavi gi vo mikrovalna na edno 30 sekundi i potoa istolci gi i mozes da dodavas vo obrokot kako prasok.

Член од
18 август 2015
Мислења
25
Поени од реакции
0
Kakov e toj pobogu Dime zacin,se kupuva ili se pravi:)....Dali pravam greska sto orizot go varam bez nisto pa potoa koga mu go davam na kucevo nekje da go jade,go jade samo pileskoto.Dali treba nesto da stavam vo nego,mu varam i makaroni i spageti,fali uste kecap, majonez i da izrendam sirenje i da sedneme zaedno na masa:)).Kuceto kje go vakciniram sega na prvi septemvri,kje pravi okolu 3 meseci,da ne mu se sulci nesto do togas posto nekoj vikaat deka treba do 60 tiot den da se vakcinira.Mu dadov tableti za da go procistam od paraziti pa posle 10 dena na vakcina,veterinarot vika abe moze i odma ama jas povekje veruvam na deckive tuka otkolku na nego:),mi vika moze i taka da se vakcinira,neprocisteno.Aman vekje,da gi pomine site vakcini i mirno da spijam.Aj ve molam za dilemive ako moze nekoj da pomogne,blagodaram.

Последно уредено:

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Kakov e toj pobogu Dime zacin,se kupuva ili se pravi:)....Dali pravam greska sto orizot go varam bez nisto pa potoa koga mu go davam na kucevo nekje da go jade,go jade samo pileskoto.Dali treba nesto da stavam vo nego,mu varam i makaroni i spageti,fali uste kecap, majonez i da izrendam sirenje i da sedneme zaedno na masa:)).Kuceto kje go vakciniram sega na prvi septemvri,kje pravi okolu 3 meseci,da ne mu se sulci nesto do togas posto nekoj vikaat deka treba do 60 tiot den da se vakcinira.Mu dadov tableti za da go procistam od paraziti pa posle 10 dena na vakcina,veterinarot vika abe moze i odma ama jas povekje veruvam na deckive tuka otkolku na nego:),mi vika moze i taka da se vakcinira,neprocisteno.Aman vekje,da gi pomine site vakcini i mirno da spijam.Aj ve molam za dilemive ako moze nekoj da pomogne,blagodaram.
Vari go zaedno so mesoto. Jas od sekogash taka pravev na mojava i ne se.desilo da ne jade. I gledaj povekje meso otkolku oriz da ima. Mozhesh da dodadesh maslinovo maslo edna supena lazhica, zdravo e za mozokot, kozhata i krznoto.

peter

Петар Пан...
Член од
6 септември 2005
Мислења
636
Поени од реакции
165
Ова е Pepper. Има 9 месеци и е право мало палаво лабрадорче. Животот многу ми се смени откако ја имам и стварно знае да ме насмее кога имам лош ден. ImageUploadedByTapatalk1440098469.799311.jpg ImageUploadedByTapatalk1440098482.329857.jpg ImageUploadedByTapatalk1440098508.759634.jpg ImageUploadedByTapatalk1440098543.243138.jpg ImageUploadedByTapatalk1440098564.309851.jpg

Kajgana Shop

На врв Bottom