- Член од
- 8 јули 2015
- Мислења
- 118
- Поени од реакции
- 53
Уште кога го отруја првото куче, јас инсистирав сите наредни што дојдоа да ги чуваме внатре, но куќата ни е на 1 спрат, а спратот го делиме со чичо ми и стрината. Е тука е главниот проблем - тоа што тие воопшто не сакаат животни. Пробавме еднаш да чуваме мало кутре внатре, тоа додека чичо ми уште не беше оженет, но тој многу се лутеше додека јас да го научам да врши нужда надвор. Па следуваше долгогодишно неразговарање до нас, и кога се ожени се помиривме. Да дојдете само еден ден да видите како тие се понашаат спрема животните, се ќе ви биде јасно и секој збор ќе биде сувишен.[DOUBLEPOST=1438790493][/DOUBLEPOST]А, зошто не ги приберете кутрињата внатре? Јас без да го надгледувам моето куче, надвор не го оставам. Имаме доста голем двор, кој го делиме со роднините и кога нема никој (сабајле и навечер) , ја пуштам да се истрча убаво. А инаку е куче од скоро 60 цм и 25 кг. Исто така, планираме и нејзините кутриња да ги израснеме во домашни услови (со заграден простор во домот, за да не бидат кутрињата изложени на ризик). Секогаш има решение.
Секој што е љубител на животни знае дека без барем едно животинче дома, куќата е мртва, го нема тој разиграниот дух на животинчето и ке нема кој да ти го развесели денот. Тоа за папучите е чиста измама од страна на соседите, бидејќи тие не ги гризеа и разнесуваа нашите чевли, а не ли пак нивните. Што се нивните чевли поспецијални од нашите па да кучињата се фатат за нив? Друго, кутрињата беа ранети 3 пати дневно, што значи дека немало потреба воопшто да мешаат по канти и да бараат храна, тоа можеби додека се играле, мавајќи се ја бутнале кантата и тие се фатиле за тоа демек секојдневно тие неможат да дежураат за да кучињата не им ја бутнат кантата. Едноставно сето тоа што го тие велеа дека им е оправдување за тоа што ги трујат кучињата е чиста измислица, тие се најголеми нељубители на животните и сакаат по секоја цена да не се сврти ни кај нас ни кај нив ниту едно кутре. Сега пак им сметало што лаат кучињата и ај што да им правам јас сега? Прво бараа ако сакам да чувам куче дека ке морам да го држам на ланец, добро тоа и го направив. Сега им сметало што лаат кога ке дојде некој непознат баш пред некој ден ми го рекоа тоа неможело нивното "ангелче" да спие мирно. Е ај сега кажете ми што да правам?Епа штом немаш ограда, нема да чуваш куче ... просто и едноставно.
Или ќе чуваш куче, али само дома ќе си го чуваш - постојано внатре во куќата, и ќе го носиш секојдневно на прошетки.
Не го оправдувам потегот на комшиите што ги отруле кучињата, можеле да ве предупредат дека им сметаат кучињата, и вие да си ги тргнете од дворот.
Но исто така и ги разбирам потполно ... и јас не би сакала туѓо куче да ми се шета по мој двор (ОК е да се шета донекаде) ... али ни 5 секунди нема да трпам туѓо куче да ми ги гризе влечките, да ги расфрла низ дворот, и да ми буричка у кантата и да го расфрла ѓубрето.
Затоа и потполно ги разбирам комшиите, само што јас никад не би ги отрула кучињата, туку прво разумно би направила отворен разговор со комшиите.
Ако следува игнор од комшиите, и не си ги приберат кучињата, и си продолжат да шетаат и прават бељи у мој двор ... ондак ќе превземам други мерки и јас самата ќе си го решам проблемот ... али да ги отрујам нема шанси, зашто не се криви кучињата, туку луѓето.
ПС. ова беше само хипотетичка ситуација ... имам јас многу добра ограда![]()
Последно уредено: