Кучиња (грижа, општи дискусии)

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Ако може малку помош. имам Кане Корсо 5 години старо, во последно време оците му станаа зелени и мислам дека не гледа баш најдобро, дали од годините му е така или има некоја болест.
Може да е инфекција. Однеси го на вет, до годините сигурно не е.

Член од
27 јануари 2010
Мислења
2.430
Поени од реакции
723
Здраво,
Имам Ротвајлер женка 1 година и 1 месец е. И се појави рана на задната лева нога и мислев дека и е рана која и настанала кога се стругнала додека има скокано во боксот, но сега забележувам дека полека почнува да се жири и да и опаѓаат влакната одоколу. како што читав по форумиве и по сликите што гледав на слики наликува на демодикоза. Кажете дали некој имал слично искуство и дали има некој леч што би можел да го користам додека да поминат празнициве.
Поздрав,
исто и јас примеќам кај мојов само што не е рана туку на едно место од грбот има поретко крзно и му се гледа кожата (2 на 2 цм) па утре здравје на ветеринар ќе е ...

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795

Каде може да најдам поводник како на сликата и колку е цената?

Член од
27 јануари 2010
Мислења
2.430
Поени од реакции
723

Каде може да најдам поводник како на сликата и колку е цената?
вакви има во сите пет шопови (барем кај нас во Струмица) а цената од 200 до 300 мислам дека беше пред некој ден баш прашував...

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.974
Поени од реакции
41.358
Здраво, имам Белгиски офчар мажјак (Малиноа) стар 1 година, и скоро цело време кога и да играм со него, штрака со вилица како да каса. Не е агресивен, да ми ржи или да сака да ме укаса да ми наштети, туку си продолжува да игра со мене и штрака со вилицата. Дали му е тоа некој начин на игра или незнам стварно. Страв ми е, да не укаса некој и почнав да го тргам од луѓе. Некој совет нешто?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.656
Поени од реакции
35.530
Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Здраво, имам Белгиски офчар мажјак (Малиноа) стар 1 година, и скоро цело време кога и да играм со него, штрака со вилица како да каса. Не е агресивен, да ми ржи или да сака да ме укаса да ми наштети, туку си продолжува да игра со мене и штрака со вилицата. Дали му е тоа некој начин на игра или незнам стварно. Страв ми е, да не укаса некој и почнав да го тргам од луѓе. Некој совет нешто?
Тоа е карактеристично за тој тип на кучиња и за сите како него, кои имаат дугачки муцки. Ги викаат секачи. Исто како кај доберманите.

Што повеќе го дистанцираш од луѓе, шансите да нападне ти се поголеми. Доколку сакаш да си сигурен дека нема да повреди никого (не го знам кучето и од овој опис не можам да претпоставам каков е со непознати, али познавајќи ја природата на Малиноите-знаат да бидат терсене без соодветно воспоставена контрола) имаш опција маска. Социјализацијата е пресудна во однесувањето на кучето, дали со негов вид дали со луѓе. Не можеш и не смееш да го дистанцираш. Стави маска- мирна глаа и дружи се со сите.
Доколку изреагира било како, гледај на тоа со позитива, имаш шанса да корегираш негативно однесување (се разбира ако има маска на него и не е во состојба да повреди никого) што е клучно во ситуации со овие кучиња. Тестираат граници, пробуваат да ги поместат, твое е да го вратиш чекор назад и да му кажеш кај му е местото.[DOUBLEPOST=1429110266][/DOUBLEPOST]
p.s. еве ти видео од Малиноа и доберман како играат заедно, мислам дека е повеќе од очигледна сличноста на игра и вилица.

Последно уредено:
Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.974
Поени од реакции
41.358
Тоа е карактеристично за тој тип на кучиња и за сите како него, кои имаат дугачки муцки. Ги викаат секачи. Исто како кај доберманите.

Што повеќе го дистанцираш од луѓе, шансите да нападне ти се поголеми. Доколку сакаш да си сигурен дека нема да повреди никого (не го знам кучето и од овој опис не можам да претпоставам каков е со непознати, али познавајќи ја природата на Малиноите-знаат да бидат терсене без соодветно воспоставена контрола) имаш опција маска. Социјализацијата е пресудна во однесувањето на кучето, дали со негов вид дали со луѓе. Не можеш и не смееш да го дистанцираш. Стави маска- мирна глаа и дружи се со сите.
Доколку изреагира било како, гледај на тоа со позитива, имаш шанса да корегираш негативно однесување (се разбира ако има маска на него и не е во состојба да повреди никого) што е клучно во ситуации со овие кучиња. Тестираат граници, пробуваат да ги поместат, твое е да го вратиш чекор назад и да му кажеш кај му е местото.[DOUBLEPOST=1429110266][/DOUBLEPOST]

p.s. еве ти видео од Малиноа и доберман како играат заедно, мислам дека е повеќе од очигледна сличноста на игра и вилица.
Е вака исто прави, и со мене и со други кучиња, поточно со на другар лабрадор. Цело време заедно ги шетаме и моето куче пробува вака да си игра со него ама он нејќе, ваљда и пошо е 3 години стар веќе. Иначе не мислев на тоа да го дистанцирам од луѓе и да не види друг човек освен мене, да го затворам. Цело време е со луѓе и со кучиња. Туку кога ќе има повеќе луѓе околу него не го пуштам да им иде да ги душка да си игра со нив, туку го држам до мене, поради причината што ти ја кажав. Ќе побарам на интернетов некои решенија, и плус ќе си купам маска. Фала во секој случај. :)

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
Е вака исто прави, и со мене и со други кучиња, поточно со на другар лабрадор. Цело време заедно ги шетаме и моето куче пробува вака да си игра со него ама он нејќе, ваљда и пошо е 3 години стар веќе. Иначе не мислев на тоа да го дистанцирам од луѓе и да не види друг човек освен мене, да го затворам. Цело време е со луѓе и со кучиња. Туку кога ќе има повеќе луѓе околу него не го пуштам да им иде да ги душка да си игра со нив, туку го држам до мене, поради причината што ти ја кажав. Ќе побарам на интернетов некои решенија, и плус ќе си купам маска. Фала во секој случај. :)
А зошто не прашаш да ти препорачаат некој дресер,замоли го само да го види кучето и да му објасниш што е проблемот ?

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Имат едно малечко куче веќе 3-4 дена е агресивно и не остава да го погалиш.
Кога и да му пуштам рака пробува да ме касни, а кога имам храна врака можам да го натерам да седи и да чека колку и да било пред да ја земи.

Мислам дека и заби му растат дали може тоа да е причинител за состојбата негова ?

AL.

Член од
22 јануари 2009
Мислења
12.610
Поени од реакции
5.016
Имат едно малечко куче веќе 3-4 дена е агресивно и не остава да го погалиш.
Кога и да му пуштам рака пробува да ме касни, а кога имам храна врака можам да го натерам да седи и да чека колку и да било пред да ја земи.

Мислам дека и заби му растат дали може тоа да е причинител за состојбата негова ?
Колку месеци е кутрето?

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Колку месеци е кутрето?
Незнам точно да ти кажам, од на улица го прибрав пред некој месец, можеби има 6-7 месеци.

AL.

Член од
22 јануари 2009
Мислења
12.610
Поени од реакции
5.016
Незнам точно да ти кажам, од на улица го прибрав пред некој месец, можеби има 6-7 месеци.
Веќе е големо за да има маки со забите. Ако има 4-5 донекаде оправдано е. Дај му играчки нека каса,па можда ќе се смири за некое време.

Член од
21 април 2015
Мислења
3
Поени од реакции
0
Значи вака.. Имам женка лабрадор, многу се митари (и во лето и во зима) но имам и друг проблем: очите и се црврни и и се подвратени наназад а има и подочњаци... Дали е тоа од тоа што кога неколку пати и дојде не ја спарив или од нешто друго?Бидејќи ја чувам во двор (поради митарењето) дали е можно и од земјата која се наоѓа до нејзината куќарка? ПОМОШ!

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Значи вака.. Имам женка лабрадор, многу се митари (и во лето и во зима) но имам и друг проблем: очите и се црврни и и се подвратени наназад а има и подочњаци... Дали е тоа од тоа што кога неколку пати и дојде не ја спарив или од нешто друго?Бидејќи ја чувам во двор (поради митарењето) дали е можно и од земјата која се наоѓа до нејзината куќарка? ПОМОШ!
Предходно ја чуваше внатре? Нормално е да се митари секогаш ако си ја чувал внатре, за тоа има чешел фурминатор. Го вади поткрзното и мртвото влакно и кучето многу помалку ќе се митари. Можеш да ги собираш влакната со гумена ракавица. Јас имам ваков:

Моето дека е Ердел Териер и помалку се митари, и фурминаторов ми е како од рај симнат ми е. Кучево ич не се митари со чешлање 3-5 пати на ден. Тука се 1300-1500 денари, јас од Алиекспрас го земав за 570 (L големина).

Очите и' се инфицирани, однеси ја на вет. Хлоранфеникол мислам дека би помогнал, но сепак прашај ветеринар.

Kajgana Shop

На врв Bottom