Кучиња (грижа, општи дискусии)

Член од
27 јануари 2010
Мислења
2.430
Поени од реакции
723
Немам зелен на колата иначе до Петрич сигурно ќе одев досега...

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

Член од
11 април 2012
Мислења
4.793
Поени од реакции
5.577
Половично се сложувам. Има некои легла кои се чувани во лоши услови, а важно е родителите да бидат со реални оцени и титули затоа што би можеле да имаат генески пренослива болест, па и кутрето ќе има.
Генетски преносливи болести на изложба ќе и најдат исто колку што ми најдоа крвна група на мене кога вадев лекарско за возачка. не се ни појавив во амбулантата чисто за инфо.
За тие болести има посебни тестови, а не на изложба. На изложба може само да ти оценат ако миленикот не ти е доследен на стандардот за расата па да ти дадат ниска оцена да неможеш да го париш.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.656
Поени од реакции
35.530
Никаде не спомнав дека имале дијареа, напишав за нијанса помек измет од дехидраотот далеку од дијареа им беше. Тие жлезди им се полнат со токсини и се ифицираат па може да преизвикаат опаѓање на крзно и создавање на рани на самата кожа, може да прснат и да и се отворат рани во пределот на жлездите, има мн начини на кои може да се манифестираат на различни организми различно се појавуваат.
Ок ама не разбрав како дозна за проблемов. Други симптоми освен „за нијанса помек измет„? Нешто визуелно на самото куче?
Или отиде директно на ветеринар врз основа на сомнеж заради „помек измет„?

Член од
27 јануари 2010
Мислења
2.430
Поени од реакции
723
Половично се сложувам. Има некои легла кои се чувани во лоши услови, а важно е родителите да бидат со реални оцени и титули затоа што би можеле да имаат генески пренослива болест, па и кутрето ќе има.
Друже, од десет кучиња половична се шансите за нешто наследно од болести...по мене ако ка тупаш толку тоа е мачка во вреќа...

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

Член од
11 април 2012
Мислења
4.793
Поени од реакции
5.577
Абе точно дека секогаш им го собирам изметот, ама дека преку тоа ќе познаев тешко :).
Ти наведов дека има и некој визуелни пореметувања на моето и опаѓаше влакното (оголуваше до кожа) и рани на кожата и се појавуваа

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.656
Поени од реакции
35.530
Друже, од десет кучиња половична се шансите за нешто наследно од болести...по мене ако ка тупаш толку тоа е мачка во вреќа...
Наводно постојат одгледувачници кои вршат редовни проверки за наследни болести и таквите кучиња не ги парат/продаваат. Така на крајот на краиштата... Добиваш тоа што го плаќаш.

[DOUBLEPOST=1427565031][/DOUBLEPOST]
Ти наведов дека има и некој визуелни пореметувања на моето и опаѓаше влакното (оголуваше до кожа) и рани на кожата и се појавуваа
ОК, ова ме интересираше. Фала.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.793
Поени од реакции
5.577
Наводно постојат одгледувачници кои вршат редовни проверки за наследни болести и таквите кучиња не ги парат/продаваат. Така на крајот на краиштата... Добиваш тоа што го плаќаш.

Голем дел од тие тестови се извршуваат на кучиња над 1 година, јас моите ниеднаш не ми се парени и не очекувам во брзо време па им се извадени најважните тестови, а немам одгледувачница. Се е до сопственикот.
ПС сертифицирање на овие испитувања нема во МКД.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.656
Поени од реакции
35.530
Сега не знам дали ве разбирам за што зборувате. Мене лично не ме интересираат натпревари и изложби, ама многу ме интересира да земам здраво куче.

Член од
13 мај 2013
Мислења
201
Поени од реакции
32
Каде може да го најдам овој чешел..? Маленькаја-штетка-maxipin-с-tp_154371002704686649f.jpg

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Samo da nema zabuni,nekoi postovi za iskustvata so preprodavaci gi prefrliv vo taa tema. Treba da stojat tamu.

Aj sea vaka,kolku mozam od tel...

[DOUBLEPOST=1427565031][/DOUBLEPOST]
ОК, ова ме интересираше. Фала.
da, skoro site seriozni odgleduvaci testiraat genetika. Jas ne se narekuvam au osgleduvac no i jas testirav. Zboruvam za labradorot, ke ti kazam kako primer. Sklon e na displazija na kolkovi i laktovi koja se smeta za genetski prenosliva. Najblisku sertificirani rentgenski snimki mozes da napravis vo Srbija,kaj nas nema. Potoa ima okolu 4-5 bolesti koi se genetski povrzani i se prenesuvaat na pokolenie PPA,EIC,CNM,HNPK itn ako sakas proguglaj cisto da vidis. Mojata kucka e testirana. Pred parenje osven sto barav mazjak koj tipaki ke odgovara, barav zdrav ili mazjak genetski cist se veli, odnosno sto ne nosi gen koj bi bil odgovoren za bolesta. Koga mi se rodi legloto, eden od uslovite za da go pratam mazjakot vo Amerika bese da bide testiran za dve bolesti, bidejki mojata kucka e nositel- carrier a mazjakot e clear sto znaci deka kutreto e ili carrier ili cisto. Ispadna za onaa postrasnata bolest deka e clear by parentage a za vtorata carrier. Skoro dobiv rezultati za uste tri testa koi se napraveni vo Amerika i za tie e clear. A go cekaat uate nekolku koi ke bidt napraveni na soodvetna vozrast.

Udaviv...ali zborot mu e da sekoj osgleduvac go apoi zdravjeto so ubavinata.

Sto se odnesuva za kupuvanjeto milenici, luge sami kontaktirajte si direktno so odgleduvacot. Poatojat luge koi peofesionalno se bavat so transport nq kucinja,za paricka na kukna adresa ke ti go donese. Zboruvam od iakustvo. Mene ova mi e prvi leglo,a kutreto otide kaj poznati odgleduvaci vo amerikanakiot svet na labradprite. Ne se falam,samo ukazuvam na nekoi momenti za koi nie kako nacija seuste sme si zaostanati.

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334

дали може со ваква маска да трча на кеј со мене?? На интернет гуглав и пишува дека со вакви маски со "корпа" , кучето може да трча , имало доволно простор да отвори малце устата за да дише и лади.

Член од
11 октомври 2010
Мислења
7.001
Поени од реакции
24.030
Ако може мала помош за оние кои се поупатени?! Пред неполна година купив куче од кај еден дечко и на почетокот дур се гледав со него требаше да средам работата за потеклото ама неговиот татко почина,тој смени телефон и место на живеење. Ме интересира дали уопште и без него можам да средам педигре?!

П.с. таткото на кучето мое не го ни познавам.

Член од
24 мај 2014
Мислења
5.306
Поени од реакции
5.912
Пиши за која раса се работи чисто да знаеме. Мислам дека до 7 или 11 месеци ако не се извади педигре после неможе да се вади веке. Околу тоа не сум информиран ама мислам дека мора согласност од тој што ти го продал кучето.

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Па штознам воопшто не би го трчал на кеј или било каде ако треба да носи кучето ваква маска или било каква ханибал маска, греота...

Kajgana Shop

На врв Bottom