Samo da nema zabuni,nekoi postovi za iskustvata so preprodavaci gi prefrliv vo taa tema. Treba da stojat tamu.
Aj sea vaka,kolku mozam od tel...
Наводно постојат одгледувачници кои вршат редовни проверки за наследни болести и таквите кучиња не ги парат/продаваат. Така на крајот на краиштата... Добиваш тоа што го плаќаш.
[DOUBLEPOST=1427565031][/DOUBLEPOST]
ОК, ова ме интересираше. Фала.
da, skoro site seriozni odgleduvaci testiraat genetika. Jas ne se narekuvam au osgleduvac no i jas testirav. Zboruvam za labradorot, ke ti kazam kako primer. Sklon e na displazija na kolkovi i laktovi koja se smeta za genetski prenosliva. Najblisku sertificirani rentgenski snimki mozes da napravis vo Srbija,kaj nas nema. Potoa ima okolu 4-5 bolesti koi se genetski povrzani i se prenesuvaat na pokolenie PPA,EIC,CNM,HNPK itn ako sakas proguglaj cisto da vidis. Mojata kucka e testirana. Pred parenje osven sto barav mazjak koj tipaki ke odgovara, barav zdrav ili mazjak genetski cist se veli, odnosno sto ne nosi gen koj bi bil odgovoren za bolesta. Koga mi se rodi legloto, eden od uslovite za da go pratam mazjakot vo Amerika bese da bide testiran za dve bolesti, bidejki mojata kucka e nositel- carrier a mazjakot e clear sto znaci deka kutreto e ili carrier ili cisto. Ispadna za onaa postrasnata bolest deka e clear by parentage a za vtorata carrier. Skoro dobiv rezultati za uste tri testa koi se napraveni vo Amerika i za tie e clear. A go cekaat uate nekolku koi ke bidt napraveni na soodvetna vozrast.
Udaviv...ali zborot mu e da sekoj osgleduvac go apoi zdravjeto so ubavinata.
Sto se odnesuva za kupuvanjeto milenici, luge sami kontaktirajte si direktno so odgleduvacot. Poatojat luge koi peofesionalno se bavat so transport nq kucinja,za paricka na kukna adresa ke ti go donese. Zboruvam od iakustvo. Mene ova mi e prvi leglo,a kutreto otide kaj poznati odgleduvaci vo amerikanakiot svet na labradprite. Ne se falam,samo ukazuvam na nekoi momenti za koi nie kako nacija seuste sme si zaostanati.