Куче што лае, не каса?

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.857
Поени од реакции
50.259
за секое куче има “препораки’’ и моментална проценка од лаената страна.
Мислам дека без ич никакво покритие лаат дали 5% од севкупните лајачи.Така да оваа узречица баш не ја зимам здраво за готово. :)

АМБРОЗИЈА

случајна минувачка
Член од
22 декември 2008
Мислења
351
Поени од реакции
74
Куче што лае треба да се врзе за синџир или да се испрати во шинтерница...

Само така треба со таквите кучиња т.е. со таквите луѓе, а инаку поговорката не е веродостојна, често пати луѓето што галамат наоколу, се токму тие и што се докажуваат на дела.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Сите претпоставувам ја знаеме оваа поговорка. Што мислите колку е точна? Мислите ли дека оние луѓе кои постојано се фалат, џафкаат, зборат наоколу, се закануваат, дека навистина можат да наштетат некому, дека навистина го постигнале тоа што го зборат или се тоа се само празни зборови?
Дали тие се навистина силни на зборови, а слаби на дела?
Или нели колку пати сум слушала заканувања, а бе ако го фатам ќе го искршам, па ништо не било од тоа (Фала Богу што не било, ама друга ми е поентата).
Значи поентата е дали тие што многу се расфрлаат со зборови и фалење, дали секогаш го исполнуваат тоа што го зборат или за таквите важи куче што лае, не каса?
Дали тие кои навистина нешто направиле, постигнале, се луѓето кои си ќутат или оние кои џафкаат?
Еееееее колку пати сум бил сведок на оваа поговорка.
Често пати сум бил оној кој го слушал безцелното лаење на кучето, а потоа стално сум го бркал со папуча...
Со еден збор, овие луѓе своите фрустрации ги лечат вербално, знаејќи дека на друг начин не можат да се докажат:smir:

Z

Zona Pelucida

Гостин
Храбрите ем лаат ем касаат,кукавиците само ржат и бегаат после ко прдлиња.

Gohan

I (L) Fußball
Член од
14 февруари 2009
Мислења
420
Поени од реакции
14
Hrabrite ne laat ama kasat,kukavicite em laat em begat..

FrEaKy GiRL

...FaLLeN AnGeL...
Член од
20 јули 2007
Мислења
623
Поени од реакции
28
Да, се согласувам со поговорката...
Обично сите луѓе што зборат дека ќе направат ова или она...не спроведуваат ништо во дело... Јаки се на зборови, ама на дела никаде ги нема. Е сеа не дека нема исклучоци...секаде има исклучоци... Има и такви што зборат, ама и го прават тоа...но обично тие што навистина нешто прават, не се фалат насекаде за тоа, и не зборат, туку ќутат се до последен момент и овозможуваат др. да го видат тоа тек откако ќе го направат!

M

MIL

Гостин
Sepak zavisi od covekot moze nekoj toa so si lae i si misli i ke si go ispolni a moze nekoj samo lae lae i na kraj nisto samo na muabet bil i se pravel fraer e smesni mi se tie decki :vozbud:

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Сите претпоставувам ја знаеме оваа поговорка. Што мислите колку е точна? Мислите ли дека оние луѓе кои постојано се фалат, џафкаат, зборат наоколу, се закануваат, дека навистина можат да наштетат некому, дека навистина го постигнале тоа што го зборат или се тоа се само празни зборови?

Дали тие се навистина силни на зборови, а слаби на дела?

Или нели колку пати сум слушала заканувања, а бе ако го фатам ќе го искршам, па ништо не било од тоа (Фала Богу што не било, ама друга ми е поентата).

Значи поентата е дали тие што многу се расфрлаат со зборови и фалење, дали секогаш го исполнуваат тоа што го зборат или за таквите важи куче што лае, не каса?

Дали тие кои навистина нешто направиле, постигнале, се луѓето кои си ќутат или оние кои џафкаат?
во главно повекето се такви.. само џафкаат а се п***и во душа... арно ама има моменти со некои што стварно можат да направат такво нешто па ке си помислиш дека се некои од горенаведените и ке се заебеш односно некој ке се заебе...

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.138
Поени од реакции
163
Spored mene tocna e pogovorkata. Onie koi se falat deka se silni, hrabri, pametni, mozat se i imaat se vsusnost se glupavi plaslivci koi ne mozat nisto i nemaat nisto tuku samo se falt, a hrabrite, silnite, pametnite se onie koi molcat i pokraj se sto mozat i poseduvaat. Eve za primer ke zemam dvajca moi poznajnici. Edniot samo ke se zapoznae so devojka i posle si izmisluva trista prikazni, deka taa mu se pustala, deka se smuval so nea i uste red drugi raboti, dodeka negoviot drugar moze so 3 zenski da bide vo edna vecer i na nema sansi da se pofali deka bil so nekoja.

Член од
12 март 2009
Мислења
11
Поени од реакции
0
pred nekoj den vo skolo se dogovorivme da begame od 4as cel klas i se ispofalivme, a naj tragi4o e so se vrativme na pola 4as:pos2:. jas mislam deka e taka "kuce sto lae ne kasa" i celo skolo ni se smeese

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
Куче што лае, не каса > куче што не лае, каса :)
Или со други зборови, мирна вода брег рони.
Или со трети зборови, држи се на страна од мирните, маме ќе ти расплакаат. :icon_lol:

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Или аналогно: од мирните плаши се, кој трае тој прае :)))

Тој што лае само лае и се плаши да отиде чекор понапред, ако му се завртиш незнае од која страна да избега. Затоа драги мои од мирните плашете се, а оставете ги другиве да си ја вршат својата работа (да лаат).

vLaCki-AK47

Πρώην Τουρκική Δημοκρατία της Ελλάδα
Член од
14 јули 2008
Мислења
137
Поени од реакции
7
Потполно се сложуваам со оваа поговорка. 100% е вистинита.

Имам видено случки кога еден на друг му се курчи многу, му вика, јас ова сум правел ова сум правел бла бла, ќе ти го скршам носот, а на овој другиов, кој беше мирен, не збореше многу, тивок беше, и кога му го раздра носот со патиката отиде у три лепе другиов и ниту еднаш не помисли да му се курчи пак. :smir:

Член од
30 декември 2008
Мислења
212
Поени од реакции
12
Сепак најопасни се тие што не лаат,а за лајачите никогаш не можеш да бидеш сигурен
до кај се спремни да одат.

Kajgana Shop

На врв Bottom