Крсте Петков Мисирков

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Прво коментирај 105 стр. и дали ќе се сложиш со мене дека таму објаснува зошто треба да се развива ноото течение национален сепаратизам (не само политички, како што правела тогаш револуционерната организација, види на темата за Ангел Динев)
Сакаш да прашаш дали се сложваме со то дека Мисирков објаснува дека мора да се појави национален сепаратизам ?

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Зашто се чепкате,когато на 99% е сигурно дека Мисирков е бил агент на надворешното разузнаване на една Балканска држава во онези години?!

Прости факти

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Сакаш да прашаш дали се сложваме со то дека Мисирков објаснува дека мора да се појави национален сепаратизам ?
Нешто такво.
И дали од тоа што го напишал може да се заклучи дека во неговото време постоела македонската нација или препорачува или се залага таа да биде создадена.

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.488
Поени од реакции
1.863
Нешто такво.
И дали од тоа што го напишал може да се заклучи дека во неговото време постоела македонската нација или препорачува или се залага таа да биде создадена.
Јасно си кажува Мисирков али ти изигрвааш луд.
Значит, у македонците името бугарин iет фал'шлива монета, со коiа они плаiк'аат на Бугариiа и неiниiот кн'аз и на нивната таткоина и нивниiот народ. Време iет да се раскриiет таiа фал'ш, за да се престанит да се експлуатират со неiа.

п.с Зошто Каснакоски книгата била забранета во Бугарија?

Самиот Мисирков се изјаснува за Македонец:iас сум Македонец и интересите на мојата таткоина ми се представуат така:Не Русiа и Австро-Унгарiа сет непрiателите на Македонiа,а Бугарiа,Грцiа и Србiа.:helou:стр 6.

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Позната ви е ова мисла од КМП

„ Нека знае Комитетот - нема комитско, ако ороводецот е Аспарух “

:vozbud: :vozbud: :vozbud: Јас денес ја слушнав.

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Јасно си кажува Мисирков али ти изигрвааш луд.
Значит, у македонците името бугарин iет фал'шлива монета, со коiа они плаiк'аат на Бугариiа и неiниiот кн'аз и на нивната таткоина и нивниiот народ. Време iет да се раскриiет таiа фал'ш, за да се престанит да се експлуатират со неiа.

п.с Зошто Каснакоски книгата била забранета во Бугарија?

Самиот Мисирков се изјаснува за Македонец:iас сум Македонец и интересите на мојата таткоина ми се представуат така:Не Русiа и Австро-Унгарiа сет непрiателите на Македонiа,а Бугарiа,Грцiа и Србiа.:helou:стр 6.
Дека е Македонец, спор нема. И дека веднаж е Македонец, друг пат македонски Бугарин мислам спор нема.
А дали е фл`шива монета или не е - и други се искажале.

Значит од тоа што го разбирам, Мисирков апелира кон Македонците - до сега се претставувафме како Бугари, ама тоа ни штети, зошто ниту една од балканските држаици нема да дозволи да бидет создадена бугарцка Македонија, стравувајки да не се повторит случката со Источна Румелија, па и големите сили, особено Русија, на која сет еднакво скапи и Бугарија и Србија, нема да жртвува интересите на Србија и да ризикува да ја изгуби за своите интереси, ниту обратното.

Значит ние да излеземе како одделна словенцка единица, за да ги спечалиме симпатиите на Русија и да ги неутрализираме балканцките држаици тврдејќи дека не сме ни Бугари, ни Срби, ни Грци, а нешто посебно.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
Нешто такво.
Јас ти реков прочитај првин, коментирај послем.

Ммногу добро го појанува тој дел, впрочем и највеке ми се допадна.

1. 3а тие што бараат историски континуитет, им го дава на маса.

2. 3а пропагнадите ја прави грко бугарка српската паралела објаснувајки дека секоја страна исто лае, притоа анлулирајки ги трите.

3. Се повикува на создавањето на бугарската (која нема нишчо општо со кановите) грцката (која нема нишчо со елените) и српската. Сите овие держави и нации се создадени по покровителство на големите држаи...па така зошчо да не можит и Македонцката.

Во превод КОЈ ГО ЕБ* ЦЕЛ СВЕТ ПО СИТЕ ОСНОВИ...правецот е независна обедибната МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ!

Читај па коментирај, не ми троши буквите...

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Мисирков бил агент на една балканска држава. :kesa:

А се прашувам што се ФМИ, Каснакоски и ним подобните на форумот!?

:pos2:

Не ме засмевајте бугарлаана и умерено со шпекулативната пропаганда.

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
1. Дали бил агент или не, не го знам ЈАС тоа, ама знам дека Новаковч му има дадени 180 златни динари во 1895

Ти подорро знаеш руски преведи си го.

Особое внимание Новакович уделјал Мисиркову как лидеру македонистов. В сентјабре 1895 г. Новакович, занимавшиј к тому времени уже пост премьер-министра Сербии, отправил Мисиркова, снабдив его 180 золотыми динарами, с некој ответственној миссиеј к сербскому консулу в Приштине Б. Нушичу. Однако вместо того, чтобы ехать в Приштину, Мисирков бежал с сербскими деньгами в Одессу, где его следы терјались длја сербској дипломатии. Это событие стало началом нового этапа в развитии "автохтонного" македонизма, поскольку Мисирков вышел из подчиненија Белграду, но, не отказавшись от сотрудничества с сербскими властјами, пыталсја строить отношенија с ними уже на равноправној основе.

Полныј текст статьи см. "Славјановедение", №6, 2005

Д.О. Лабаури

Извор - http://www.srpska.ru/article.php?nid=12113

2. Без коментар.

3. Нема шпекулативна пропаганда, има изнесување на факти, незнајно зошто криени.

сакат да шеташ.
преку к.р ми е од твоево тролување безврска на подфорумов. на секоја тема си побиен и пак досадуваш ко пролив.
Каде сум побиен? Дај еден пример да тврдам нешто, кое е невистина? Или навистина папата напишал за македонска црква или Григорович пишува за јасни сеќавања за Александар или Константин Македонецот е Македонец или ...
Тоа што на тебе ти е доволно да ја знаеш македонската вистина и да си веруваш во пишувањата на Донски, Поповски и такви ко нив си е твој проблем.

Член од
15 мај 2008
Мислења
947
Поени од реакции
99
Не бе Каснаковски, не тврдам јас ништо. Други тврдат дека сум постоел.

Доволна ми е само оваа тема да ти ја покажам, секој друг коментар е излишенЧ

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=41001

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Јас па кога сум тврдел дека не си постоел? Јас не правам генерални заклучоци, чепкам ги детајлите.
Сакам да нема заблуди, тоа е.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
1. Дали бил агент или не, не го знам ЈАС тоа, ама знам дека Новаковч му има дадени 180 златни динари во 1895
Ти подорро знаеш руски преведи си го.
Особое внимание Новакович уделјал Мисиркову как лидеру македонистов. В сентјабре 1895 г. Новакович, занимавшиј к тому времени уже пост премьер-министра Сербии, отправил Мисиркова, снабдив его 180 золотыми динарами, с некој ответственној миссиеј к сербскому консулу в Приштине Б. Нушичу. Однако вместо того, чтобы ехать в Приштину, Мисирков бежал с сербскими деньгами в Одессу, где его следы терјались длја сербској дипломатии. Это событие стало началом нового этапа в развитии "автохтонного" македонизма, поскольку Мисирков вышел из подчиненија Белграду, но, не отказавшись от сотрудничества с сербскими властјами, пыталсја строить отношенија с ними уже на равноправној основе.

Полныј текст статьи см. "Славјановедение", №6, 2005

Д.О. Лабаури
Извор - http://www.srpska.ru/article.php?nid=12113

2. Без коментар.
3. Нема шпекулативна пропаганда, има изнесување на факти, незнајно зошто криени.
Самиот одиш во прилог на Мисирков со ова што го постираше, само погрешните пасуси си ги подвлекол. Нормално, повторно тенденциозно и шпекулативно играш.

Одиме по ред да ти ги стискаме пропагандните мозолчиња:

Особое внимание Новакович уделјал Мисиркову как лидеру македонистов.

Новакович му посветил посебно внимание на Мисирков, како лидер на македонистите.

Тоа значи, дека Мисирков веќе бил истакнат како македонист и го свртел своето внимание врз себе.

В сентјабре 1895 г. Новакович, занимавшиј к тому времени уже пост премьер-министра Сербии, отправил Мисиркова, снабдив его 180 золотыми динарами, с некој ответственној миссиеј к сербскому консулу в Приштине Б. Нушичу. Однако вместо того, чтобы ехать в Приштину, Мисирков бежал с сербскими деньгами в Одессу, где его следы терјались длја сербској дипломатии.
Новакович му испратил пари на Мисирков за да отиде на средба со српскиот конзул во Приштина, меѓутоа Мисирков пребегал со српските пари во Одеса, каде му се изгубила трагата пред српската дипломатија.

Это событие стало началом нового этапа в развитии "автохтонного" македонизма, поскольку Мисирков вышел из подчиненија Белграду, но, не отказавшись от сотрудничества с сербскими властјами, пыталсја строить отношенија с ними уже на равноправној основе.
И ова драги мој Касникоски, претставувало НОВА етапа во развитокот на автохтониот македонизам, бидејќи Мисирков не му се покорил на Белград, но не откажувајќи се од соработката со српските власти, пробувал да ги воспостави односите со нив на рамноправна основа.

Мислам доволно беше, ако пак пропагандно се нафрлаш, уште еден лифтинг ќе ти удриме.

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Зошто секој пат ме обвинуваш во пропаганда не можам да разберам. Искрено сакам да се познават фактите. Ако со грешен превод мислиш дека ми нанесуваш лифтинзи - грешиш. Види црвените делови и си го исправи преводот. Колку се 180 зл. динари на денешни пари?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Се правиш наудрен, а добро знаеш дека ловиш во матно. Од она што ти проба да го прикажеш, сега се обидуваш да ловиш зборчиња, кои ништо не менуваат во значењето, но мораш да спасиш глава.

“Спорниот“ за тебе дел, бидејќи никако не ти одговара да ја гледаш целината, во буквален превод:

Затоа што Мисирков излегол од покорност кон Белград.

Или - не му се покорил на Белград!

Уже - веќе

пробувал да ги воспостави односите со нив на веќе рамноправна основа.

Ако сакаш да се познаваат фактите, нема да ја дефокусираш сега темата, со курс на валути и сл. бугарски тактики.

Затоа, смачена ми е твојата манипулација и лажење.

Kajgana Shop

На врв Bottom