Криптовалути - Генерална дискусија

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Абе Lester, да те потсетам сме муабетеле ние тука и 2020 година, 9 Ноември.
Еве ти тука линк до постовите:

Се сум ти пишал ама кој да чита.
Последен пост 9 Ноември 2020та, цена на BTC = околу 10 000$.
Сум ти дал и таргет кај да продадеш, читај до крај на 2021 година минимум 50 000$.
BTC не само што постигна 50К туку и надмина.
Тие што послушале направиле 500% на мој совет, останатите како тебе си играа мајтап и ми кажуваа како треба да избришам нула од мојот таргет или поарно да си ги ставам парите на спортска.
Среќа што има историја на форумов па сите може да видат кој што пишувал и какви прогнози давал.
Толку од мене се гледаме на почеток на 2025-та, со минимум цена од 100К$ за BTC.
Поздрав и секое добро.
Викаш така е математиката, секогаш се смета на ниско купено, на највисоко продадено?
Ќе ги обештетиш тие што купиле на 50к поради приказната дека ќе оди до 100к, и сега се на пола од тоа што имале?
Колку мислиш дека успеале да купат кога било ниско, и да продадат во пикот?

Наместо да си губиш време со ова со години, еве ти замена, ако не ти падни џекпот во 2023та, ќе бидне до 2030та ;)
1677163885321.png

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Абе чоек зашто ги искривуваш фактите.
Јас не купив на 10 000$, само ти дадов референтна цена кога сум го напишал постот, на тој ден кога сум ја дал прогнозата таа била цената.
Исто така Bitcoin отиде до 69 000$ не сум ти дал највисока цена туку 30% пониско од максимумот.

Јас не сум сугерирал на никој да купи на 50 000$ и немам зашто некого да обештетувам.
Кој ги обештети тие што купија Tesla над 400$ или Facebook над 300$ и што изгубиле 50%?

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.755
Поени од реакции
8.013
Прегледај го приврзокот 356301

Бекнете бе нешто пичка му мајчина. Ќе иде ли до 100.000 до нова година? Ако иде да идеме сеа all in пред празнициве?
Ова "срањето" никако да умре. Гледам пак се кренало до 24000 усд. Џабе спремавте киурите.
Маркетот се качи, пари се вадат... луѓето среќни, ги боли Стојко на луѓето вие што мислите :свиркам:
хехе

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Абе чоек зашто ги искривуваш фактите.
Јас не купив на 10 000$, само ти дадов референтна цена кога сум го напишал постот, на тој ден кога сум ја дал прогнозата таа била цената.
Исто така Bitcoin отиде до 69 000$ не сум ти дал највисока цена туку 30% пониско од максимумот.

Јас не сум сугерирал на никој да купи на 50 000$ и немам зашто некого да обештетувам.
Кој ги обештети тие што купија Tesla над 400$ или Facebook над 300$ и што изгубиле 50%?
Не искривувам никакви факти, само ти кажувам дека ова е буквално томбола и секој треба да е свесен пред да почне да игра.

Дали озбилно споредуваш биткоин (воздух) со реални компании? Па дури и најлошата компанија има некаков реален продукт.

Што е тоа што го нуди биткоин, а не го нудат другите крипто валути?

Тесла од друга страна ако извади технологија за автономно возење ќе биде барем неколку години пред сите други, што значи експоненцијален раст на продажбата барем 1-2 години додека другите другите да ги стигнат.

МЕТА, слична приказна, разговараме за компанија која го поседува најголем дел од дигиталниот простор: Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger, Meta Quest, и екстремно брзо навлегуваат во VR и brain computing (CTRL-labs, Oculus), т.е во превод пак како компанија имаат еден куп продукти кои на компанијата и носат милијарди секоја година.

И бтв, тесла/гејмстоп/мета, па и сите други акции се знаеше дека се преценети, но во системот имаше премногу ефтин кеш со кој секоја будала реши да инвестира и да брка брзи пари, барем таму математиката беше јасна и сите експерти посочуваа дека пазарот е overvalued.

Bitcoin од друга страна ти е воздух, по претпоставка може да си нагаѓаме intrinsic value, но на крај од денот се е сведено на фама, чудово нема апсолутно никаква практична примена во реален живот.

Have an ice day

Get Free
Член од
26 јануари 2014
Мислења
544
Поени од реакции
1.021
Ај не зборувај глупости ќе ти се смеат, едуцирај се малку не живееш во камена доба или си орел како Warren Buffett или Charlie Munger па не сакаат технологија и инвација.
Ти кога инвестираш во компанија ќе се правдаш дека инвестираш во фундаменталите на компанијата ли? Tи кога купуваш акција исто така се обложуваш дека ќе има раст компанијата и нејзината вредност ќе порасне и ќе има некоја поголема будала од тебе што ќе ја купи таа акција т.е. ти ќе ја продадеш за повисока цена
Tesla ти е чист пример за тоа, и секој growth stock работи на истиот принцип.
На ист принцип работи и овој маркет (meme coins не ги гледај), и тука има вредности при инвестиранње како TVL (Total Value Locked), TPS (Transaction per second), current token supply, max token supply, burn token, ecosystem vaults, roadmaps, bridges, екосистеми со dApps, DAOs, итн. итн.

Обично лоши работи за крипто зборуваат само луѓе што не се информирани доволно.
Не слушај mainstream media што зборуваат, гледај ги акциите што ги прават компаниите во крипто.
Еве ќе ти дадам листа на компании што интегрираат и инвестираат во крипто па ти речи после дека ти си поинформиран од нив.

Tesla, Apple, Microsoft, Meta, Google, Amazon, Nike, Adidas, Starbucks, MicroStrategy, Ark Invest, MasterCard, Visa, Disney, NuBank, Interactive Brokers, Dolce & Gabbana, Vogue, Adobe, Stripe, RedBull, Reddit, Draftkings, Nothing, Opera, Liverpool FC, BMW, Mercedes Benz, Robinhood, Coca Cola, eBay, PayPal - листата е огромна и секој ден се повеќе расте.

Да не сакаш крипто е исто како да не сакаш софтвер, криптото е софтвер исто како Facebook, Instagram што се компании што се засноваат на софтвер. Ако криптото е воздух тогаш и Meta и Google се исто така воздух од трилиони долари.
Еве ќе ти дадам еден пример:
Моментално за да пратиш пари надвор од државава ти треба swift code и да одиш преку банка, замисли сакаш да пратиш пари во петок после 6 и во понеделник е празник баш.
Парите ќе ти стигнат во вторник...оти банката не работела во петок после работно време, оти банката не работела за викенд, оти банката не работела за празник...
За некои компании ова е голема пречка и мораат да работат 24/7 и да соработуваат со компании кои се наоѓаат во друга држава.
Ако користиш некои од побрзите крипто кои се наменети за таа намена како Ripple(XRP), трансферот на пари од едната компанија до друга ќе стигне за 1sec и што е многу поважно - мноооогу поевтино.
Банките моментално пробуваат да останат влијателни и од таму доаѓа многу FUD но се повеќе криптото станува релевантен фактор и ќе дојде ден кога и они ќе мораат да се приклучат вклучуваќи те и тебе.
Многу банки веќе нудат крипто на институции, богати клиенти, robinhood имаат интегирирано купување крипто, interactive borkers исто.
Еден ден и пензиските фондови ќе алоцираат 1-2% од парите во крипто.
Во секоја индустрија има лоши актери, вклучувајќи и во крипто, do your own research и не генерализирај има доста коини кои моментално се користат и решаваат реален проблем.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Ај не зборувај глупости ќе ти се смеат, едуцирај се малку не живееш во камена доба или си орел како Warren Buffett или Charlie Munger па не сакаат технологија и инвација.
Ти кога инвестираш во компанија ќе се правдаш дека инвестираш во фундаменталите на компанијата ли? Tи кога купуваш акција исто така се обложуваш дека ќе има раст компанијата и нејзината вредност ќе порасне и ќе има некоја поголема будала од тебе што ќе ја купи таа акција т.е. ти ќе ја продадеш за повисока цена
Tesla ти е чист пример за тоа, и секој growth stock работи на истиот принцип.
На ист принцип работи и овој маркет (meme coins не ги гледај), и тука има вредности при инвестиранње како TVL (Total Value Locked), TPS (Transaction per second), current token supply, max token supply, burn token, ecosystem vaults, roadmaps, bridges, екосистеми со dApps, DAOs, итн. итн.

Обично лоши работи за крипто зборуваат само луѓе што не се информирани доволно.
Не слушај mainstream media што зборуваат, гледај ги акциите што ги прават компаниите во крипто.
Еве ќе ти дадам листа на компании што интегрираат и инвестираат во крипто па ти речи после дека ти си поинформиран од нив.

Tesla, Apple, Microsoft, Meta, Google, Amazon, Nike, Adidas, Starbucks, MicroStrategy, Ark Invest, MasterCard, Visa, Disney, NuBank, Interactive Brokers, Dolce & Gabbana, Vogue, Adobe, Stripe, RedBull, Reddit, Draftkings, Nothing, Opera, Liverpool FC, BMW, Mercedes Benz, Robinhood, Coca Cola, eBay, PayPal - листата е огромна и секој ден се повеќе расте.
Многу си ми нервозен, полека, никаде не сум рекол дека не тргувам, ако си ме читал на темата ќе ти беше јасно, и многу добро разбирам што е моќта на технологијата. Имам тргувано повеќе од многу луѓе тука што гинат за криптото и по волумен на тргување, и по инвестиција, но тоа не значи дека треба да наведувам некој да се пика во истиот, ниту пак ме заболе за децентрализација.

Јас кога купувам акција не се обложувам, туку купувам компании кои постојат со години, ми се допаѓаат тоа што го нудат, и последното статистика: P/E, R/R, P/B, DY, DPR, P/CF, D/E, P/S.
Growth акции од типот на Тесла во моментов имам едвај 17%, во еден период правев комбинација, криптото го користев како замена, и овие ги продавам и менувам како чорапите, а се останато ќе го продаваат некогаш внуците ;)

Во поглед на биткоин, нема ни пола година кога се препукував со другите тука, ме убедуваа дека за Нова Година ќе биде 120к, арно ама беше 16к, пак испадна по моето.
На форумов имав пишувано скоро пред цела година дека 2023та ќе биде попара, и еве бидна, берзите се доле, луѓе летаат од работа како партали (со акцент на ИТ, и ќе станува уште полошо), проекти се откажуваат како од шала, инфлацијата во плафон и уште се влошува.

Ако користиш некои од побрзите крипто кои се наменети за таа намена како Ripple(XRP), трансферот на пари од едната компанија до друга ќе стигне за 1sec и што е многу поважно - мноооогу поевтино.
Банките моментално пробуваат да останат влијателни и од таму доаѓа многу FUD но се повеќе криптото станува релевантен фактор и ќе дојде ден кога и они ќе мораат да се приклучат вклучуваќи те и тебе.
Многу банки веќе нудат крипто на институции, богати клиенти, robinhood имаат интегирирано купување крипто, interactive borkers исто.
Еден ден и пензиските фондови ќе алоцираат 1-2% од парите во крипто.
Во секоја индустрија има лоши актери, вклучувајќи и во крипто, do your own research и не генерализирај има доста коини кои моментално се користат и решаваат реален проблем.
Тотално небитно е тоа кој инвестира во него, во ниту еден момент нема да се користи како официјална валута, и се додека морам да потрошам фиат за да купам биткоин, или да го продадам за фиат, тури му калапот. Еве и да ги пратам, ќе стигнат веднаш, арно ама пак треба да трчам во банка за да ги извадам кеш, или пак да правам трансфери на таа сметка и да ми висат од управа на врат.

Инаку многумина инвестираат, ама некои и губат, и тоа многу сериозни пари, истото ќе се случува и со фондовите ;)

New Zealand tech company Xero has $1.2 billion wiped off valuation as losses widen

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Многу си ми нервозен, полека, никаде не сум рекол дека не тргувам, ако си ме читал на темата ќе ти беше јасно, и многу добро разбирам што е моќта на технологијата. Имам тргувано повеќе од многу луѓе тука што гинат за криптото и по волумен на тргување, и по инвестиција, но тоа не значи дека треба да наведувам некој да се пика во истиот, ниту пак ме заболе за децентрализација.

Јас кога купувам акција не се обложувам, туку купувам компании кои постојат со години, ми се допаѓаат тоа што го нудат, и последното статистика: P/E, R/R, P/B, DY, DPR, P/CF, D/E, P/S.
Growth акции од типот на Тесла во моментов имам едвај 17%, во еден период правев комбинација, криптото го користев како замена, и овие ги продавам и менувам како чорапите, а се останато ќе го продаваат некогаш внуците ;)

Во поглед на биткоин, нема ни пола година кога се препукував со другите тука, ме убедуваа дека за Нова Година ќе биде 120к, арно ама беше 16к, пак испадна по моето.
На форумов имав пишувано скоро пред цела година дека 2023та ќе биде попара, и еве бидна, берзите се доле, луѓе летаат од работа како партали (со акцент на ИТ, и ќе станува уште полошо), проекти се откажуваат како од шала, инфлацијата во плафон и уште се влошува.

Тотално небитно е тоа кој инвестира во него, во ниту еден момент нема да се користи како официјална валута, и се додека морам да потрошам фиат за да купам биткоин, или да го продадам за фиат, тури му калапот. Еве и да ги пратам, ќе стигнат веднаш, арно ама пак треба да трчам во банка за да ги извадам кеш, или пак да правам трансфери на таа сметка и да ми висат од управа на врат.

Инаку многумина инвестираат, ама некои и губат, и тоа многу сериозни пари, истото ќе се случува и со фондовите ;)

New Zealand tech company Xero has $1.2 billion wiped off valuation as losses widen
Другар пак неточни информации пишуваш и пробуваш да спинуваш.

"Во поглед на биткоин, нема ни пола година кога се препукував со другите тука, ме убедуваа дека за Нова Година ќе биде 120к, арно ама беше 16к, пак испадна по моето."
- Види малце и порано што си пишувал, не само последните 6 месеци.

"На форумов имав пишувано скоро пред цела година дека 2023та ќе биде попара, и еве бидна, берзите се доле, луѓе летаат од работа како партали (со акцент на ИТ, и ќе станува уште полошо), проекти се откажуваат како од шала, инфлацијата во плафон и уште се влошува."
- Сите ама буквално сите светски берзи вклучително и Bitcoin се UP во 2023-та. Незнам која е потребата од ширење на вакви дезинформации, ај најди ми една светска берза што е DOWN во 2023.

"Еве и да ги пратам, ќе стигнат веднаш, арно ама пак треба да трчам во банка за да ги извадам кеш, или пак да правам трансфери на таа сметка и да ми висат од управа на врат."
- Има Bitcoin кредитни картички не мора никаде да трчаш, можеш директно во маркет да купуваш со картичката.
- Зашто би ти висала управа на врат кога се е регулирано во западниот свет, кај нас па уште поарно не е регулирано. Објасни ми како ќе ти виси некој на врат ако нема регулација за истото.

Искрено се ова ме наведува на тоа дека не си доволно информиран на темата а пробуваш да аргументираш.

Последно уредено:

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Другар пак неточни информации пишуваш и пробуваш да спинуваш.

"Во поглед на биткоин, нема ни пола година кога се препукував со другите тука, ме убедуваа дека за Нова Година ќе биде 120к, арно ама беше 16к, пак испадна по моето."
- Види малце и порано што си пишувал, не само последните 6 месеци.

"На форумов имав пишувано скоро пред цела година дека 2023та ќе биде попара, и еве бидна, берзите се доле, луѓе летаат од работа како партали (со акцент на ИТ, и ќе станува уште полошо), проекти се откажуваат како од шала, инфлацијата во плафон и уште се влошува."
- Сите ама буквално сите светски берзи вклучително и Bitcoin се UP во 2023-та. Незнам која е потребата од ширење на вакви дезинформации, ај најди ми една светска берза што е DOWN во 2023.

"Еве и да ги пратам, ќе стигнат веднаш, арно ама пак треба да трчам во банка за да ги извадам кеш, или пак да правам трансфери на таа сметка и да ми висат од управа на врат."
- Има Bitcoin кредитни картички не мора никаде да трчаш, можеш директно во маркет да купуваш со картичката.
- Зашто би ти висала управа на врат кога се е регулирано во западниот свет, кај нас па уште поарно не е регулирано. Објасни ми како ќе ти виси некој на врат ако нема регулација за истото.

Искрено се ова ме наведува на тоа дека не си доволно информиран на темата а пробуваш да аргументираш.
Има де, пак земаат провизија, и не гледам што се подобри од класичната банка.
Еве јас живеам во Австралија, користам 2 картици од Македонски банки, и имам потрошено преку 20 000 евра во 1 година, единствено што ме кошта поскапо е курсот кога конвертира МКД-АУД (ако го споредам со менувачници).
За да играм со крипто во случајов ќе имам поголеми трансакции отколку да ги користам вака. Единствено би држело вода да играм со крипто ако може да ги избегнам даноците, се друго е ветер во магла.
Како фирма кога плаќам на клиенти мора да биде преку СВИФТ, никој не сака да се ебава со крипто, исто и кон вработените (имам вработени и во Индија, и со нив се оди преку банка со СВИФТ, ела оправдај ги ако се поинаку во УЈП).

Член од
28 октомври 2019
Мислења
103
Поени од реакции
115
prvo da kazam nemam pojma od ova, smejte se kolku sakate :)
e vaka na mobilniot odamna simnav taa aplikacija pi network i uklucuvav koga ke mi tekne i vcera citam edno pi e okolu 50 dolari,sega gledamna 46 padnalo, toa kyc verifikuvav https://crypto.com/price/pinetwork
znae nekoj da mi kaze kako da gi prodadam ?

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.857
Поени од реакции
8.408
Вие шо напраиФте пара на крипто, дај направете селфи од ферарито.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Оди и под 10000 бтц мојата прогноза за 15.000 се оствари. Оди под 10.000 па многу горе најверојатно 100.000

Член од
16 април 2014
Мислења
7.297
Поени од реакции
11.597
Оди и под 10000 бтц мојата прогноза за 15.000 се оствари. Оди под 10.000 па многу горе најверојатно 100.000
Каков тип имаш за БТЦ за наредниве 2-3 години? Ќе оди надолу па ќе испука?

Kajgana Shop

На врв Bottom