Криптовалути - Генерална дискусија

GreenRoot

^Зелен^
Член од
20 јули 2011
Мислења
2.606
Поени од реакции
2.224
ne funkcionira nitu edna berza taka. akciite na kompaniite uglavno se dvizat nagore ili nadole zavisno od profitot sto go ostvaruvaat, se isplaka dividenta, reguliran pazar e i red drugi raboti.

kriptoto e ponzi. tehnologijata e do nekade upotrebliva i toa e se.
Хах важи.

Тесла има маркет кап од 1.1 трилион и профит од 2.7 билиони.

Мета има маркет кап од 1.4 трилиони и профит од 16 билиони.

Мета остварува 15 пати повеќе профит од Тесла, а акцијата вреди само 30% повеќе.

Објасни ми како цените одат горе доле во зависност од профитот што го остваруваат?

Ова е само еден пример, а ги има милион.

Sent from my A001LG using Tapatalk

Член од
14 август 2018
Мислења
4.784
Поени од реакции
10.586
Хах важи.

Мета остварува 15 пати повеќе профит од Тесла, а акцијата вреди само 30% повеќе.

Објасни ми како цените одат горе доле во зависност од профитот што го остваруваат?

Прво @kano ти објасни...
Ама ти нејќеш да слушаш.

Ми ја даваш Тесла за пример :rolleyes: што е дефиниција за hype train
Втор, трет пример ти се акции од дот.ком пазарот..

Па дури и со ваков чери пикинг, пак не се споредуваат криптото... едноставно ги нема основните елементи на акција!
Кај акциите барем можеш да пресметаш книговодствена вредност, затоа што се реални компании, што реално произведуваат/даваат услуги/продаваат! Имаат прилив-одлив, имаат инвестиции-реструктурирања, имаат-немаат план за во иднина... да не набројувам..
Криптото нема буквално ништо од ова!
И ти го споредуваш со берза и акции :rolleyes:

Извини.. има додуша нешто заедничко..
А тоа е коцкарскиот момент!
Секогаш ќе има луѓе кои се спремни да вложат денес реални пари/вредност во акција/крипто со надеж дека утре ќе му ја продадат на некој поскапо..
Мада тоа се случува со се во животот.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.415
Поени од реакции
24.582
Хах важи.

toa se kompanii sto se sponzorirani od amerikanskata drzava i akciite im se napumpani do bezsvest, pred se blagoarenie na razni fondovi sto dobivaat pari i krediti od drzavata, beter od kripto. meta pa i gore dole cel IT sektor e totalno nerealno procenet i poveketo se del od toa spiunsko duvlo za koe snowdon ubavo ima objasneto. mask isto prvicno parite gi napravi vo IT sektorot i im e nekakov fetish na nekolku fondovi i banki, realno akciite na tesla treba da se znacitelno pod oni ba toyota. OK pod tesla ima i drugi korisni raboti i ima nekakva osnova da se gleda potencijal ama i tie se daleku preceneti.

realni akcii ti 95% od ostatokot na berzata.

Член од
12 август 2024
Мислења
181
Поени од реакции
444
Тесла не е само компанија што произведува електрични автомобили. Батерии(за складирање дома или поголеми за фирни), соларни, ВИ(ова посебно) роботи, автономни таксиња ќе вади на пазар. Колите што ќе ги продадат ги користат за тренирање на моделот за автономно возење.
2023та имаат 15 милијардиннето профит. Има лик од Македонија кој сега и дава часови за инвестирање и што веќе има над 2 милиона долари на инвестициското портфолио најмногу благодарение на Тесла.
Братот има и неколку стотина илјади во крипто. Благодарение на Маск глупост како Доџе коин вреди милијарди и народ намлати пари.

Kajgana Shop

На врв Bottom