- Член од
- 21 јануари 2009
- Мислења
- 8.668
- Поени од реакции
- 8.707
Види, реалноста е дека туѓата судбина ги погаѓа само оние кои барем малку, на некој начин, ја искусиле.Ja sfakjam deka toa e rabota na zdravstvoto, samo me pogodi ovaa bagatelna suma za lugje cija mesecna plata e 30.000 evra.
Toa e taa humanost sto se vika.
Gi sfakjam i niv deka gi zamaraat lugje koi lazat deka im se potrebni pari za razno razni operacii i cuda.
Ama za vakvo nesto kade i samoto zdravstvo se oglasi, da si slusnal i da si se naprael na toso ne mi izgleda na fer poteg.
Pak ke spomnam, ova e bagatelna suma za milionerite nasi, ako si golem covek ke gi platis tie ebeni 30.000 evra bez da cekas nesposobnoto zdravstvo da ja zavrsi ovaa rabota.
Ej uste ne mi se veruva deka ne se najdoa 30.000 evra za spas na 10 godisno dete.
30.000 evra, 30.000 mili majki da vi naebam na site.
Луѓето се себични по природа, сеуште не сме еволуирале доволно за да можеме потполно (или барем делумно) да се откажеме од она што за нас е комодитет, за некому да му пружиме нешто есенцијално.
Токму затоа постои организирана форма на се - па и на здравство. За да не доаѓа момент сите нели, да се здружуваме и спасуваме животи, во вакви ситуации. Колку и да е нешто багателно, од сите вработени се собира придонес за секој во државата да може да се лекува. Друга приказна е што тие пари се трошат на сосема погрешни работи, а и се крадат. 30 000 евра во фондот, на пример, се капка во морето - ама фондот додека ги обезбеди, девојчето си замина.
Ништо не гарантира дека ќе преживееше со тие пари, но како свесни единки, како човечки суштества, ако се карактеризираме со морални вредности, мораме да им помагаме на послабите - без оглед колкави се нивните шанси за преживување, и дали воопшто постојат шанси.
Нашиот револт е голем, не дека ќе смениме нешто на форумов, колку и да пцуеме, не дека нешто ќе смениме ако го смениме министерот (друг лешинар ќе дојде на негово место), па и да ја смениме цела Влада - од сите мајки и шајки овде, јас можам да се согласам само со Let 3 - ако сакаме некоја промена, СИГУРНО нема да ја добиеме на никакви ,,фер,, или ,,демократски,, избори.[DOUBLEPOST=1423525158][/DOUBLEPOST]
За ваквите нема терапија, не постои.Некој без совест, некој без самопочит
Прегледај го приврзокот 113994
http://www.makedonski.info/show/мрсул/м
Не знае овој дека ако има мозочен удар, а помош му се укаже после 3 дена, ќе има среќа ако преживее, воопшто.[DOUBLEPOST=1423525344][/DOUBLEPOST]
Без оглед, ако имала таква дијагноза, зошто била воошто дома?Една информација. Девојчето имало хроничен бронхит и срцева маана покрај другата дијагноза. Фондот го одобрил случајот и немало проблем со средства. Проблемот бил во ненавремена распределба на случајот кај конкретни лекари хирурзи поради неговата комплексност.
Бог да го прости детенцето и сочувство до фамилијата. Тешки маки се ова.
Со кој разум се праќа ризичен пациент дома, посебно дете?
Пред некое време гледав операција на срце на златна рипка, овие дете дома пратиле со срцева маана?
А пред 2 дена се фалеа за ,,успешно,, спасениот пациент...
Последно уредено: