ultras1988
4600
- Член од
- 6 февруари 2014
- Мислења
- 3.025
- Поени од реакции
- 7.121
SOS VENEZUELA
Тоа или фактот што семејството на Чавез стана тешко 1 милјарда долариПа како нема да бидат во криза, кога оној Чавез пред 20 години донесе одлука нафтата да биде 1цент за литро, па ни во Катар и ОАЕ не е толку ефтина нафтата, прашање е само колку нафта се има шверцувано во Колумбија и продавано по регуларна цена.
А кога ќе ми текне какви муабети се правеа од истите луѓе кои сега им се свиѓа Болсанаро, Трамп и оваа америчка ексурзија во Венецуела, како левичарските влади на Чавез, Лула, Кихнер, Моралес се новата моќна коалиција на новиот светски поредок која ќе ги протера империјалистичките амери од нивиот континет и ќе им го врати суверенитетот.Se nadevam deka ke padnit Maduro i posle nego i drugite levicarski vladi vo Juzna Amerka po primerot na Brazil i Argentina i deka konecno ke se oslobodat od najgolemoto zlo narecno socijalizam zasekogas.
https://www.youtube.com/watch?v=bKhR9i5CGkA&feature=youtu.be
Што ако се тргна социјализмот во некои земји кога имаш примери како Турција, Србија, Русија итн. кои се управувани од диктатори? Друга работа поголемо зло од капитализмот нема другар, кажи ми некоја капиталистичка земја, а да не е високоразвиена каде има добар живот за работниците?Se nadevam deka ke padnit Maduro i posle nego i drugite levicarski vladi vo Juzna Amerka po primerot na Brazil i Argentina i deka konecno ke se oslobodat od najgolemoto zlo narecno socijalizam zasekogas.
https://www.youtube.com/watch?v=bKhR9i5CGkA&feature=youtu.be
Drugar majtap igras toe e poentata site visokorazvieni zemji se kapitalisticticki a inace socijalistickite zemji kako Kina,Vietnam,Bolivija,Laos nudat odilicni uslovi za rabotnicite.Problemot vo zemji kako Srbija,Turcija,Makedonija e sto nie samo deklarativno sme kapitalisticko opstestvo a vo umot sme dlaboko zakoraveni vo socijalizam.[DOUBLEPOST=1548375146][/DOUBLEPOST]Што ако се тргна социјализмот во некои земји кога имаш примери како Турција, Србија, Русија итн. кои се управувани од диктатори? Друга работа поголемо зло од капитализмот нема другар, кажи ми некоја капиталистичка земја, а да не е високоразвиена каде има добар живот за работниците?
Pinoce bil diktator koj na dusa nosit iljadnici luge ama i toa e tocno,no vo sporedba so levicarckive diktatori uspea Cile da ja naprajt ubedlivo najbogata zemja vo Latinska Amerika sto e do den deneska,,kriminalot tamu e istotaka na najnisko nivo,vo Cile nemat paramilitantni grupi i site narkobosovi gi sredil po brza postapka pa Cile nemat visoka stapka na ubistva za razlika od levicarkite idil kako Nikaragva,EL Salavador,Venezuela,Ekvador i drugi.A za Salvador Alende ne e tolku utopiska prikaznata kako sto levicarskata propagna prikazvitЗаебана работа е да аргументираш која страна е во право во овој конфликт. Мадуро е диктаторско гомно, но победил на избори, наместени до даска без сомнеж, ама од друга страна имаме класична америчка пуч интервенција, а нормално со цел амерички нафтени компании да се закотвант наредните 100 години во Венецуела.
Понекогаш е подобро да си небитна држава без никакви природни ресурси, по раат ќе ти биде животот.[DOUBLEPOST=1548372719][/DOUBLEPOST]
А кога ќе ми текне какви муабети се правеа од истите луѓе кои сега им се свиѓа Болсанаро, Трамп и оваа америчка ексурзија во Венецуела, како левичарските влади на Чавез, Лула, Кихнер, Моралес се новата моќна коалиција на новиот светски поредок која ќе ги протера империјалистичките амери од нивиот континет и ќе им го врати суверенитетот.
Вистината е многу покомплексна од социјализам/капитализам.
Само уште ќе го споменам Салвадор Аљенде во случајов, постарите се сеќаваат, ние помладите сме читале, има многу забегани либертаријанци и конзервативци кои пучот на Пиноче го гледаат како позитивен настан.
Ме насмеа во овие доцни часови...како прво многу мои роднини се фалат дека во време на бившиот политички систем имале многу поголеми права и привилегии во однос на сегашниов (зборувам околу работата и финансиите). Друго, па Турција е капиталистичка земја, голем играч на глобалната мапа, има голем потенцијал да се развие, а сепак граѓаните се сиромашни? И бонус прашање сети се што се направи земјата која ја величаш насекаде по светот со "намера" да ги претвори општествата од социјалистички во свои вазали?[DOUBLEPOST=1548375565][/DOUBLEPOST]Drugar majtap igras toe e poentata site visokorazvieni zemji se kapitalisticticki a inace socijalistickite zemji kako Kina,Vietnam,Bolivija,Laos nudat odilicni uslovi za rabotnicite.Problemot vo zemji kako Srbija,Turcija,Makedonija e sto nie samo deklarativno sme kapitalisticko opstestvo a vo umot sme dlaboko zakoraveni vo socijalizam.[DOUBLEPOST=1548375146][/DOUBLEPOST]
Pinoce bil diktator koj na dusa nosit iljadnici luge ama i toa e tocno,no vo sporedba so levicarckive diktatori uspea Cile da ja naprajt ubedlivo najbogata zemja vo Latinska Amerika sto e do den deneska,,kriminalot tamu e istotaka na najnisko nivo,vo Cile nemat paramilitantni grupi i site narkobosovi gi sredil po brza postapka pa Cile nemat visoka stapka na ubistva za razlika od levicarkite idil kako Nikaragva,EL Salavador,Venezuela,Ekvador i drugi.A za Salvador Alende ne e tolku utopiska prikaznata kako sto levicarskata propagna prikazvit
Не бе другар, САД сакаат да го менуваат социјализмот бидејќи ги сакаат луѓето во Венецуела, Алжир, Сирија, Ирак, не бидејќи им е дојдено до нафта и бидејќи нивните лидери од сенка гледаат начин како да заработат. Немој да ги плукаш џабе
јас се сеќавам како беше со Аљенде. Тој доби на избори 1970 со 36,2% гласови, меѓутоа под негова власт Чиле бргу западна во суперинфлација и незадоволство на народот, посебно на малите приватници кој беа силен фактор ...во 1973 предходникот на Аљенде Фреј станува Сенатор на Сантјаго и председател на Сенатот... Аљенде го наименува офицерот Пиноче да раководи со војската, но тој со уште 3 члена ја формира војната хунта направи државен удар, па владееше со Чиле до 1990. За време на Пиноче имаше терор врз левичарите, но Чиле доживеа економски препород под покровителството на познатиот економист Фридман...Вистината е многу покомплексна од социјализам/капитализам....
Само уште ќе го споменам Салвадор Аљенде во случајов, постарите се сеќаваат, ние помладите сме читале, има многу забегани либертаријанци и конзервативци кои пучот на Пиноче го гледаат како позитивен настан.
ЕУ сѐ уште неодлучна за ситуацијата во Венецуела
Портпаролката на Европската комисија, Коцијанчиќ, на денешната конференција беше запрашана кого ЕУ го смета за претседател на Венецуела, а како одговор само го прочита синоќешното соопштение на европската комесарка Могерини
Почетна > свет 24.01.2019 Şerife Çetin Brisel
БРИСЕЛ (АА) - Европската Унија сѐ уште не зазеде единствен став за тоа кого го смета за претседател на Венецуела, јавува Anadolu Agency (AA).
Опозицијата во Венецуела не ја признава власта на претседателот на оваа земја, Николас Мадуро, а синоќа челникот на опозицијата и Парламентот на оваа земја, Хуан Гваидо, самиот се прогласи за привремен претседател на земјата.
Мадуро тврди дека станува збор за обид за државен удар кој Соединетите Американски Држави (САД) го поддржуваат и отворено застануваат на страна на опозицијата и Гваидо.
Европската Унија сѐ уште нема јасен став за тоа кого ќе го смета за лидер на Венецуела.
Портпаролката на Европската комисија, Маја Коцијанчиќ, на денешната конференција беше запрашана кого ЕУ го смета за претседател на Венецуела, а како одговор само го прочита синоќешното соопштение на европската комесарка за надворешна политика и безбедност, Федерика Могерини.
Истакнувајќи дека ЕУ внимателно ја следи ситуацијата во Венецуела, Коцијанчиќ повтори дека Брисел повикува на одржување нови избори во Венецуела и го поддржува Парламентот на оваа земја.
На прашањето дали поддршката на Парламентот значи поддршка за Гваидо, кој се прогласи за претседател на Венецуела, Коцијанчиќ не одговори.
https://www.aa.com.tr/mk/свет/еу-сѐ-уште-неодлучна-за-ситуацијата-во-венецуела-/1373968
Макрон ја поддржа борбата за слобода на Венецуелците, но не и самопрогласениот претседател
Објавено пред
16 часа
- 24 јануари, 2019
Од
Макфакс
Францускиот претседател, Емануел Макрон, ја поздрави храброста на граѓаните на Венецуела, но не го поддржа лидерот на тамошната опозиција, Хуам Гвидо, кој се прогласи за привремен претседател на таа земја.
„По илегалниот избор на претседателот на Венецуела, Николас Мадуро во 2018 година, Европа ја поддржува обновата на демократијата. Ја поздравувам храброста на стотината илјади Венецуелци, кои маршираат за својата слобода“, порача Макрон на Твитер.
Опозицискиот лидер Хуан Гвидо се прогласи вчера за привремен претседател на Венецуела, пред илјадници симпатизери, кои протестираа против актуелниот претседател Николас Мадуро. САД, Канада и поголем дел од латиноамериканските држави го признаа Гвидо за шеф на државата, поради што Мадуро ги прекина односите со САД.
https://makfax.com.mk/svet/макрон-ја-поддржа-борбата-за-слобода-н/
Не е десничар, левичар е, неговата партија е Popular Will; "социјал-демократска" партија која членува во Интернационалата.Десничар