Многу е логично но долгот мора да го отплатиш инаку каматите растат. Две опции: да го одработиш или додатно да се задолжуваш. Не можат да го одработат, немаат со што, плус им треба многу време за тоа плус се мрзливи и навикнати на лежење и штрајкување ако не е по нивно. Сходно...Не е ли логично ако си направил долг и не можеш да го сервисираш да започнеш да продаваш тоа што си го купил со тоа долг (банки, бизнис итн), а не да прават уште поголем долг?
Намалуване на плати, а ако е и потребно и пензии.Не е ли логично ако си направил долг и не можеш да го сервисираш да започнеш да продаваш тоа што си го купил со тоа долг (банки, бизнис итн), а не да прават уште поголем долг?
?????????????????????? Зошто ??? Не ми се верува. Затоа што Грција е најголемиот странски инвеститор и деловен економски партнер на Македонија. Банкротот во Грција ќе влијае на компаниите(да не објаснувам како претпоставувам знаеш) и во голема мера ќе го повлечат капиталот, многу од нив ќе пропаднат - неизбежно. Во Македонија ќе се создаде уште една армија на невработени која ќе повлече најголема можна социјална криза.Ај жити се објасни го болдот... Зошто од банкрот на Грција би имале проблеми ние?
Ама ние сме навикнати, а тие не се. Наш пензионер ќе јаде леб и попара, ќе се ценка и ќе купи поефтини производи, ќе откаже телефон и телевизор и ќе се грее на нафат...дури и за внуци ќе му остане.ама пензиата ми е 800 евра, вие не сте во криза, ама вашите пензионери зимат 100 евра.
Но нашите пензионери не са навикнати да им намалуват пензии,а во ГР това ке стане.Сборих си со един наш од Серес. Пензионер. И го прашах за кризата во Грциа. Знаете ли шо ми кажа. Вика, абе ние сме во криза, ама пензиата ми е 800 евра, вие не сте во криза, ама вашите пензионери зимат 100 евра.
Овие думи могат да родат ного мисли.
Кога тоа? Дај некој линк од информацијата. Инаку барање за помош не значи капитулација. Капитулација е термин кој се употребува кога една од страните мора да прифати наложувачки услови без противење.Днес Грциja официално капитулира пред кризата!!!
Папандреу направи официално обракjaне и посака предвидената помошт от ММФ и ЕУ.