Кризата во Грција (продолжетоци пред пенали)

PowerUp

Реалист
Член од
21 септември 2009
Мислења
311
Поени од реакции
5
Не е ли логично ако си направил долг и не можеш да го сервисираш да започнеш да продаваш тоа што си го купил со тоа долг (банки, бизнис итн), а не да прават уште поголем долг?

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Не е ли логично ако си направил долг и не можеш да го сервисираш да започнеш да продаваш тоа што си го купил со тоа долг (банки, бизнис итн), а не да прават уште поголем долг?
Многу е логично но долгот мора да го отплатиш инаку каматите растат. Две опции: да го одработиш или додатно да се задолжуваш. Не можат да го одработат, немаат со што, плус им треба многу време за тоа плус се мрзливи и навикнати на лежење и штрајкување ако не е по нивно. Сходно...

Panic in the streets on the Greek 2 year.

Yields soar above 12% at the close
! Over 250 basis points above the 10 year!

:salut:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Еве ги и официалните податоци на Евростат за ЕУ.
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-22042010-BP/EN/2-22042010-BP-EN.PDF

Еве ги сите со своja дефицит како % от БВП.

1.Ирска -(-14,3%)
2.Грциja-(-13.6%)
3.Великабританиja -(-11,5%)
4.Шпаниja-(-11,2%)
5.Португалиja-(-9.4%)
6.Латвиja-(-9,0%)
7.Литва - (-8.9%)
8.Романиja-(-8.3%)
9.Франциja-(-7.5%)
10.Полска -(-7.1%)
11.Словакиja - (-6.8%)
12.Белгиja-(-6.1%)
13.Кипар- (-6.1%)
14.Чешка-(-5.9%)
15.Словениja -(-5.5%)
16.Италиja - (-5.3%)
17.Холандиja - (-5.3%)
18.Унгариja- (-4.0%)
19.Бугариja-(-3.9%)
20.Малта - (-3.8%)
21.Австриja-(-3.4%)
22.Германиja-(-3.3%)
23.Даниja-(-2.7%)
24.Финска-(-2.2%)
25.Естониja -(-1.7%)
26.Луксембург-(-0.7%)
27.Шведска- (-0.5%)

Поголем дефицит от Грциja има само Ирска....

Намалуване на плати, а ако е и потребно и пензии.
Намалуване на администрациjaта,намалуване на армиjaта и замразнуване на сите доставки и плакjaне на договорите им за оружие.
Рефолма во пенсионата и здравната сфера, итна приватизациja на фабрики,банки и така натаму....
Само така може Грциja да овладее кризата си и започнуване на плакja државниот си долг...

H

^HITMAN^

Гостин
Ај жити се објасни го болдот... Зошто од банкрот на Грција би имале проблеми ние?
?????????????????????? Зошто ??? Не ми се верува. Затоа што Грција е најголемиот странски инвеститор и деловен економски партнер на Македонија. Банкротот во Грција ќе влијае на компаниите(да не објаснувам како претпоставувам знаеш) и во голема мера ќе го повлечат капиталот, многу од нив ќе пропаднат - неизбежно. Во Македонија ќе се создаде уште една армија на невработени која ќе повлече најголема можна социјална криза.

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
оф топик: секое зло-за добро,се надевам дека во таков случај ќе му текни на народот конечно соодветно да реагира на тиранијата наметната од нашиве политичари и олигарси...

Член од
28 јануари 2010
Мислења
493
Поени од реакции
117
Сборих си со един наш од Серес. Пензионер. И го прашах за кризата во Грциа. Знаете ли шо ми кажа. Вика, абе ние сме во криза, ама пензиата ми е 800 евра, вие не сте во криза, ама вашите пензионери зимат 100 евра.

Овие думи могат да родат ного мисли.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.747
Поени од реакции
12.207
ама пензиата ми е 800 евра, вие не сте во криза, ама вашите пензионери зимат 100 евра.
Ама ние сме навикнати, а тие не се. Наш пензионер ќе јаде леб и попара, ќе се ценка и ќе купи поефтини производи, ќе откаже телефон и телевизор и ќе се грее на нафат...дури и за внуци ќе му остане.

И на еден холанѓанец/луксембуржанин/...било кој со висок стандард ако му смалиш плата на 1000 евра, тој ќе зима повеќе од мене ама не е навикнат да зема толку "малку"...едно ради навиката (најмногу ради навиката, начинот на живот), друго ради цените. Ако успееш да натераш еден скандинавски пензионер да живее како што живеат повеќето наши пензионери, секоја чест. Истото се однесува и на вработените.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Сборих си со един наш од Серес. Пензионер. И го прашах за кризата во Грциа. Знаете ли шо ми кажа. Вика, абе ние сме во криза, ама пензиата ми е 800 евра, вие не сте во криза, ама вашите пензионери зимат 100 евра.

Овие думи могат да родат ного мисли.
Но нашите пензионери не са навикнати да им намалуват пензии,а во ГР това ке стане.
Да те имат високи пензии(за нашите стандарти),но за нивниот не са високи. :toe:
Роден сум во град близо до границата со ГР и можам да ти кажам,дека след кризата грците се зголемиха во нашите продавници со 50%...

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Многу криво ми е за Грците, толку добри комшии, толку беа добри што ги оштреа ножевите пред да ги колат нашите деца и мајки, дури треба и фала да им кажам за тоа, замисли со тап нож тоа да го правеа која болка ќе ја имаа.

Замисли колку губи Македонија од тоа што страда Грција, наместо да зајакне уште повеќе па ние сите до еден да работиме за Грците, па Гевгелија, Битола, Велес да ги погрчиме, од Словени примитивни да се направиме антички Грци, цивилизирани, културни.

Солзи ми течат радосницни, нека одат у три лепе и да си го вратиме тоа што ни припаѓа, еден нема да остаам на таа територија.

Член од
28 јануари 2010
Мислења
493
Поени од реакции
117
е сложувам со тебе. грк на слика да го видиш, шамар да му удариш

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Днес Грциja официално капитулира пред кризата!!!
Папандреу направи официално обракjaне и посака предвидената помошт от ММФ и ЕУ.

Joakim

Skopjanecot
Член од
17 јули 2008
Мислења
534
Поени од реакции
71
Словаците не сакаат да и позајмат пари на Грција

Словачките земјоделци се побуниле против владината одлука Словачка да и помогне на презадолжената Грција и да и позајми 300 милиони евра.

Републичката унија на работодавачи побарала владата да ја поништи одлуката за евентуален заем и повеќе да се занимава со домашното задолжување, бидејќи јавните финансии на Словачка минатата година завршија со алармантен дефицит од 6,77 проценти од бруто домашниот производ.

- Зошто токму вработените Словаци треба да ја финансираат високата премија за државните службеници или за пензионерите во Грција? Зошто не дадете 300 милиони евра за здравството во Словачка или некаква помош на младите брачни парови – прашал потпретседателот на Унијата, Јозеф Шпирко.

Според Унијата, таквата помош на Грција би била опасен преседан. Тој преседан подоцна би можеле да го употребуваат и други земји што неодговорно ќе работат и ќе се задолжуваат.

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=103&egId=20&eventId=59767

Сега прашање на време е кога вакви прашања ќе се поставуваат и во другите европски земји. Печете пуканки и навалете се во фотеља. :tv:

H

^HITMAN^

Гостин
Днес Грциja официално капитулира пред кризата!!!
Папандреу направи официално обракjaне и посака предвидената помошт от ММФ и ЕУ.
Кога тоа? Дај некој линк од информацијата. Инаку барање за помош не значи капитулација. Капитулација е термин кој се употребува кога една од страните мора да прифати наложувачки услови без противење.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Почнаа да пукаат шавовите на ЕУ.
Ќе испадна , Ау ау ауууууу.

Да не заборавиме кога се радуваме, Грците имаат уште толку внатрешен долг.
Чекови кои циркулираат во платниот систем а кои се помалку имаат покритие.

Kajgana Shop

На врв Bottom