Мора да признаем дека е интересна анализа на "Економист".
--- надополнето: Oct 8, 2011 9:32 AM ---
Вакво нешто не е можно, не се лажи сам себе. Излегуване от еврозоната - да, изфрлуване от ЕУ-абсурд.
Како си го представjaш ти това изфрлуване? Утре сите гласат Грциja да биде изфрлена от ЕУ. Молам ти се ... това е абсурд.
сакаш да кажеш дека нема механизам за излез од унијата?
кога еднаш ќе влезеш нема излез?
што ако на референдум една земја реши да ја напушти унијата?
што ако некоја држава не ги усполнува условите и стандартие т.е. се однесува спортивно од интересите на унијата. тоа нели е можно?
ќе биде интересно каква ќе биде ситуацијата со еу после 3-4-5 години...
еу повеќе не е иднината. бар не вака како што изгледа. треба да ја смениме агендата или ако ништо друго речникот - да , сакаме да бидеме дел од еу, но прво да се средите внатрешно, долговите да си ги вратите, малцинските прашања да се решат, да го средите хаосот во грција, верските права и слободи да бидат загарантирани..
не ми се верува дека сеуште се збори за некакви преговори, и условувања од страна на грција за влез во клуб кој пропаѓа. во британија се иницира референдум за излез од унијата.
имав една случка интересна пред еден месец. ќе ја кажам овде..бидејќи не знам каде би ја сместил. бев во скопје, поминував низ чаршија преку стоковна куѓа мост кон плоштад македонија.. ме застанаа двајца маж и жена.. ме прашуваа за некое место кое јас не го знаев.. па ме прашаа каде бо можеле да јадат. им реков ајде одам накај плоштад ќе ви покажам. ги прашав одма од кај се и што прават во македонија.. ми рекоа дека се од европска комисија. "ах" си реков.. "ми се наместивте".. и чекав да постават прашања. не чекав многу, 2 секунди. прво прашање што мислиш за спомениците. за жал не наиде на очекуваниот одговор. ме праша кој е воионот на коњ, одговорот е прост - стоковна куѓа мост
ме прашаа како е животот, му реков одлично, среќни луѓе, среќни лица, убаво време, прекрасна храна, мирољубиви и прекрасни луѓе, љубов, фамилија на прво место, другарството братско стебло... му реков живеам во еу и ова за жал таму го нема! ме праша за името, дали би се сложил да го промениме, го прашав зошто (цитирам: are you out of your mind? why would i do such thing when i don`t want to be member of eu in the first place) се смееше малку, а жената не коментиреше ништо само слушаше. ме праша дали ми смета бар мала измена/додавка во името, му реков не, дури и да сакам хипотетички (ко на пример џорџија) не би се додека грција тоа ни го наложува. тогаш жената прв пат рече нема да биде уште долго, времето им истекува. чул ја господ
таман сакав да ги прашам која е нивната мисија во македонија и дали нивната мисија би ме направил мене среќен... се разделивме
можеби требаше да продолжам со нив на ручек и да им се одмилеше и јадење и се.
инаку интересно типот беше (како што рече самиот) бразилец ама роден во шветска. жената не кажа.. ама според англискиот мислам дека беше или германија или холандија.
инетерсна средба во секој случај.