Кривична постапка (работи што е пожелно да се знаат)

  • Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување

baramrabota1

Nesuden PRAVNIK
Член од
26 септември 2017
Мислења
116
Поени од реакции
8
Здраво на сите.
Пеед 6 месеци поднњсов пријава до МВР - СВР Скопје против едно лице кое ми се закануваше со дизичка ликвидација по телефон и со вулгарни навреди. Седум месеци немаше одговор ма мојата пријава. Се обратив до внатрешна контрола при МВР. Добив одговор : ПРЕСТАВКАТА Е ОСНОВАНА , АМА ЗА ЗАКАНИТЕ КЕ ТУЖИТЕ ПРИВАТНО. СЕ РАБОТИ ЗА ЛИЦЕ КОЕ ВРШИ ЈАВНИ ОВЛАСТУВАЊА И ВРШИ ЗЛОУПОТРЕБА НА СЛУЖБЕНА ПОЛОЖБА.. ШТО ДА ПРАВАМ ????
 

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
412
Поени од реакции
149
Здраво на сите.
Пеед 6 месеци поднњсов пријава до МВР - СВР Скопје против едно лице кое ми се закануваше со дизичка ликвидација по телефон и со вулгарни навреди. Седум месеци немаше одговор ма мојата пријава. Се обратив до внатрешна контрола при МВР. Добив одговор : ПРЕСТАВКАТА Е ОСНОВАНА , АМА ЗА ЗАКАНИТЕ КЕ ТУЖИТЕ ПРИВАТНО. СЕ РАБОТИ ЗА ЛИЦЕ КОЕ ВРШИ ЈАВНИ ОВЛАСТУВАЊА И ВРШИ ЗЛОУПОТРЕБА НА СЛУЖБЕНА ПОЛОЖБА.. ШТО ДА ПРАВАМ ????
Па ти кажале, за тоа дело се гони приватно, требало ти да го знаеш тоа или да прашаш некој што знае... сега веќе неможеш ништо..
 
Член од
18 декември 2018
Мислења
2
Поени од реакции
0
Здраво правници :) Ве молам за помош !!!Значи вака :се работи за кривично дело кражба од 9000 ден артиклите се одземени од обвинетиот и е приведен во полиција каде што ја признал вината за стореното и е пуштен .Од полиција му рекле дека ова ке оди веке по судски пат .Е сега прашањето ми е што понатака му следува на обвинетиот, бидејки е лесно кривично дело.Дали ке му следува парична казна , условна , затворска казна ?И за колку време ке стигни покана за на суд бидејки сега во февруари треба да оди за Ирска.И дали тоа ке му влијае кога ке треба да вади документ за неосудуваност !!!Ве МОЛАМ ЗА МИСЛЕЊЕ , ОДГОВОР !!!
 

Tomasino

Semper etiam ubique superiores
Член од
19 март 2009
Мислења
9.116
Поени од реакции
18.014
Здраво на сите.
Пеед 6 месеци поднњсов пријава до МВР - СВР Скопје против едно лице кое ми се закануваше со дизичка ликвидација по телефон и со вулгарни навреди. Седум месеци немаше одговор ма мојата пријава. Се обратив до внатрешна контрола при МВР. Добив одговор : ПРЕСТАВКАТА Е ОСНОВАНА , АМА ЗА ЗАКАНИТЕ КЕ ТУЖИТЕ ПРИВАТНО. СЕ РАБОТИ ЗА ЛИЦЕ КОЕ ВРШИ ЈАВНИ ОВЛАСТУВАЊА И ВРШИ ЗЛОУПОТРЕБА НА СЛУЖБЕНА ПОЛОЖБА.. ШТО ДА ПРАВАМ ????
Изминат ти е рокот за поднесување на приватна кривична тужба.
Во рок од 3 ( месеци ) од денот на настанот имаш законски рок да поднесеш кривична тужба против друго лице за кривично дело Загрозување на сигурноста.
Овие рокови се преклузивни и не можат да се пробијат.
Требало да те поучи некој за ова, пред се адвокат.
Без разлика што не ти дале официјална информација од СВР Скопје во разумен рок, доколку си сакал институционално да го решаваш случајот си бил должен да поднесеш тужба.
Во прилог кон тужбата ќе се ставеше твоето писмено барање до СВР Скопје, нивниот одговор доколку бил даден до моментот на поднесување на тужбата, во спротивно во тужбата ќе побараше од Судот да се обрати службено до СВР Скопје за да дадат официјална потврда дали имало таков настан, дали бил пријавен, за кои лица се работи итн.
Исто така во вакви случаи потребно е да се изготви вешт наод од лекар-специјалист- судска медицина, овластен судски вештак .
Во вештиот наод и мислење е потребно да е даден стручен опис за тоа од каков вид и степен се твоите повреди- во случајот од емоционална природа- предизвикан страв, несигурност, раздразнетост.
За потоа доколку го огласи судот за виновен да те упати на граѓански спор каде би истакнал имотно правно побарување од обвинетиот.[DOUBLEPOST=1545224138][/DOUBLEPOST]
Здраво правници :) Ве молам за помош !!!Значи вака :се работи за кривично дело кражба од 9000 ден артиклите се одземени од обвинетиот и е приведен во полиција каде што ја признал вината за стореното и е пуштен .Од полиција му рекле дека ова ке оди веке по судски пат .Е сега прашањето ми е што понатака му следува на обвинетиот, бидејки е лесно кривично дело.Дали ке му следува парична казна , условна , затворска казна ?И за колку време ке стигни покана за на суд бидејки сега во февруари треба да оди за Ирска.И дали тоа ке му влијае кога ке треба да вади документ за неосудуваност !!!Ве МОЛАМ ЗА МИСЛЕЊЕ , ОДГОВОР !!!
Предметот е пред Основно јавно обвинителство.
Штом ви рекле дека предметот ќе се решава по судски пат значи од МВР поднеле пријава, а врз основ на таа пријава од страна на ОЈО ќе биде поднесен обвинителен предлог, па врз основа на тој обвинителен предлог предмерот ќе биде даден на одлучување пред надлежен Основен Суд.
За временски рок, сигурно до февруари нема да биде предаден од ОЈО до Судот, па да биде закажано рочиштето.
 
Последно уредено:
Член од
18 декември 2018
Мислења
2
Поени од реакции
0
Изминат ти е рокот за поднесување на приватна кривична тужба.
Во рок од 3 ( месеци ) од денот на настанот имаш законски рок да поднесеш кривична тужба против друго лице за кривично дело Загрозување на сигурноста.
Овие рокови се преклузивни и не можат да се пробијат.
Требало да те поучи некој за ова, пред се адвокат.
Без разлика што не ти дале официјална информација од СВР Скопје во разумен рок, доколку си сакал институционално да го решаваш случајот си бил должен да поднесеш тужба.
Во прилог кон тужбата ќе се ставеше твоето писмено барање до СВР Скопје, нивниот одговор доколку бил даден до моментот на поднесување на тужбата, во спротивно во тужбата ќе побараше од Судот да се обрати службено до СВР Скопје за да дадат официјална потврда дали имало таков настан, дали бил пријавен, за кои лица се работи итн.
Исто така во вакви случаи потребно е да се изготви вешт наод од лекар-специјалист- судска медицина, овластен судски вештак .
Во вештиот наод и мислење е потребно да е даден стручен опис за тоа од каков вид и степен се твоите повреди- во случајот од емоционална природа- предизвикан страв, несигурност, раздразнетост.
За потоа доколку го огласи судот за виновен да те упати на граѓански спор каде би истакнал имотно правно побарување од обвинетиот.[DOUBLEPOST=1545224138][/DOUBLEPOST]
Предметот е пред Основно јавно обвинителство.
Штом ви рекле дека предметот ќе се решава по судски пат значи од МВР поднеле пријава, а врз основ на таа пријава од страна на ОЈО ќе биде поднесен обвинителен предлог, па врз основа на тој обвинителен предлог предмерот ќе биде даден на одлучување пред надлежен Основен Суд.
За временски рок, сигурно до февруари нема да биде предаден од ОЈО до Судот, па да биде закажано рочиштето.
[DOUBLEPOST=1545671075][/DOUBLEPOST]Ви благодарам на одговорот и одвоеното време Поздрав и секое добро
 

baramrabota1

Nesuden PRAVNIK
Член од
26 септември 2017
Мислења
116
Поени од реакции
8
Здраво. Поднесов кривична пријава за закани по живот и тело и упатување на вулгарни навреди . Во еден од секторите при СВР Скопје добив одговор( усмен ) дека за заканите по живот и навредите се гони по приватна тужба .

Јас сметам дека треба да се гони по службена должност со оглед што се работи за лице кое ја злоупотребува службената положба и овластување при што странката трпи штета.[DOUBLEPOST=1545945332][/DOUBLEPOST]
Па ти кажале, за тоа дело се гони приватно, требало ти да го знаеш тоа или да прашаш некој што знае... сега веќе неможеш ништо..
Кого да прашам ?? Кој адвокат ? Кога пријавата е баш за адвокат ???[DOUBLEPOST=1545948822][/DOUBLEPOST]
Изминат ти е рокот за поднесување на приватна кривична тужба.
Во рок од 3 ( месеци ) од денот на настанот имаш законски рок да поднесеш кривична тужба против друго лице за кривично дело Загрозување на сигурноста.
Овие рокови се преклузивни и не можат да се пробијат.
Требало да те поучи некој за ова, пред се адвокат.
Без разлика што не ти дале официјална информација од СВР Скопје во разумен рок, доколку си сакал институционално да го решаваш случајот си бил должен да поднесеш тужба.
Во прилог кон тужбата ќе се ставеше твоето писмено барање до СВР Скопје, нивниот одговор доколку бил даден до моментот на поднесување на тужбата, во спротивно во тужбата ќе побараше од Судот да се обрати службено до СВР Скопје за да дадат официјална потврда дали имало таков настан, дали бил пријавен, за кои лица се работи итн.
Исто така во вакви случаи потребно е да се изготви вешт наод од лекар-специјалист- судска медицина, овластен судски вештак .
Во вештиот наод и мислење е потребно да е даден стручен опис за тоа од каков вид и степен се твоите повреди- во случајот од емоционална природа- предизвикан страв, несигурност, раздразнетост.
За потоа доколку го огласи судот за виновен да те упати на граѓански спор каде би истакнал имотно правно побарување од обвинетиот.[DOUBLEPOST=1545224138][/DOUBLEPOST]

А бре пријателе.... види убаво во ЗКП член 58 став 5 ????????

Јас веќе благовремено поднесов КРИВИЧНА ДО О.Ј.О и М.В.Р.. Ако се утврди дека за тоа дело се гони со приватна тужба..... КЕ СЕ СМЕТА ДЕКА ТУЖБАТА Е НАВРЕМЕНО ПОДНЕСЕНА !!!!!!!
 
Последно уредено:

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
412
Поени од реакции
149
Здраво. Поднесов кривична пријава за закани по живот и тело и упатување на вулгарни навреди . Во еден од секторите при СВР Скопје добив одговор( усмен ) дека за заканите по живот и навредите се гони по приватна тужба .

Јас сметам дека треба да се гони по службена должност со оглед што се работи за лице кое ја злоупотребува службената положба и овластување при што странката трпи штета.[DOUBLEPOST=1545945332][/DOUBLEPOST]

Кого да прашам ?? Кој адвокат ? Кога пријавата е баш за адвокат ???[DOUBLEPOST=1545948822][/DOUBLEPOST]
Па сигурно не е само тој адвокат во градот кај што живееш, не верувам дека никој не би се нафатил да работи...
Остај ти како мислиш дека треба да биде, требало да се консултираш со адвокат уште пред да пријавиш у свр....
А пак друга тема е тоа што сакаш да гониш адвокат по чл.353...
Како што гледам си пишал дека преку тел. ти се заканувал, единствено што ти останува е да го испровозираш да го повтори делото па да си почнеш постапка како што треба, ама мое мислење е дека нема да успееш да оствариш ништо...
 
Член од
3 декември 2018
Мислења
2
Поени од реакции
0
Здраво. Можеби малку скршнувам од темата меѓутоа не можам да најдам точен форум за моето прашање. Сакам да поднесам тужба за лекарска грешка при операција на пациент во државна болница. Се консултирав со неколку адвокатски канцеларии. Пола од нив ми даваат еден совет, пола од нив друг совет. Понудените опции се следни: 1. Се тужи клиниката каде што бил лекуван пациентот, 2. Кривично се гони докторот кој што бил одговорен за самата операција. Не сум сигурен кој начин да го фатам, ми даваат про и контра аргументи и за едното и за другото. Во секој случај доказите се на моја страна, (на писмено и со снимка), меѓутоа знаејќи го нашето судство, би сакал правно мислење на кој начин правилно би се истерала работата до крај.
 

baramrabota1

Nesuden PRAVNIK
Член од
26 септември 2017
Мислења
116
Поени од реакции
8
Па сигурно не е само тој адвокат во градот кај што живееш, не верувам дека никој не би се нафатил да работи...
Остај ти како мислиш дека треба да биде, требало да се консултираш со адвокат уште пред да пријавиш у свр....
А пак друга тема е тоа што сакаш да гониш адвокат по чл.353...
Како што гледам си пишал дека преку тел. ти се заканувал, единствено што ти останува е да го испровозираш да го повтори делото па да си почнеш постапка како што треба, ама мое мислење е дека нема да успееш да оствариш ништо...
Па не само по телефон туку и преку Вибер. Ама је- - би га јас не знаев дека тој може да ги избрише пораките и од неговиот и од мојот телефон со опција на Вибер ( delete for every one ) па не направив бекап или скрин шот. Сега само имам моја потрака па негова порака која само пишува delete message.
Ама МВР има компјутерска ФОРЕНЗИКА па ке се врати разговорот. А членови има врз кој ке се гони
144, 143 и други од КЗ
 

baramrabota1

Nesuden PRAVNIK
Член од
26 септември 2017
Мислења
116
Поени од реакции
8
Па сигурно не е само тој адвокат во градот кај што живееш, не верувам дека никој не би се нафатил да работи...
Остај ти како мислиш дека треба да биде, требало да се консултираш со адвокат уште пред да пријавиш у свр....
А пак друга тема е тоа што сакаш да гониш адвокат по чл.353...
Како што гледам си пишал дека преку тел. ти се заканувал, единствено што ти останува е да го испровозираш да го повтори делото па да си почнеш постапка како што треба, ама мое мислење е дека нема да успееш да оствариш ништо...
А бе нема што јас да го испровоцирам , тој си ја утна работата сам , негов проблем. Кривичната е во тек, има да ги терам работите до крај. Има многу основи за тужба. Мора да престане ова самоволие на некои адвокати.
 

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
412
Поени од реакции
149
А бе нема што јас да го испровоцирам , тој си ја утна работата сам , негов проблем. Кривичната е во тек, има да ги терам работите до крај. Има многу основи за тужба. Мора да престане ова самоволие на некои адвокати.
По кој член го гониш кривично
 

baramrabota1

Nesuden PRAVNIK
Член од
26 септември 2017
Мислења
116
Поени од реакции
8
ЗДРАВО НА СИТЕ !!!
ИМА ЛИ НЕКОЈ ОД ФОРУМОТ КОЈ БИ МОЖЕЛ ДА МИ ОБЈАСНИ ЗА СЛЕДНОТО : КОЈ Е РОКОТ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ ОД СТРАНА НА ОРГАНОТ (ОЈО и МВР) А ПО ПОДНЕСЕНА КРИВИЧ.ПРИЈАВА ОД ГРАЃАНИН т.е ЈАС ЛИЧНО ????
 
Член од
12 март 2009
Мислења
11.803
Поени од реакции
5.665
типична Правна неписменост !

Поради постоење основи на сомнение за сторено казнено дело „злоупотреба на лични податоци“, СВР Охрид, до надлежното Јавно обвинителство поднесе известување против четири малолетнички, на возраст од десет до четиринаесет години, сите од Охрид.

Тие, во текот на јули оваа година, од социјалната мрежа „Инстаграм“, неовластено презеле фотографии од три малолетнички од Охрид, ги обработиле и со недолични содржини ги објавиле на „Инстаграм“.


Ало, кај нас се уште ПРАВНО не одговараат лица < 14 години, дури ни за убиства а вие се занесувате со социјални мрежи..
Башка што на социјалните мрежи има старосни ограничувања за користење
 
Член од
23 јуни 2011
Мислења
8.434
Поени од реакции
2.507
Имам постар роднина, кој има проблем со ќерка му. Му се заканува, го пцуе, го плука во лице, го ОМАЛОВАЖУВА. Човекот отишол 2 пати во полиција, но од таму ништо. Демек ќе дошле да превземат нешто и да ја избркаат од неговиот имот, бидејќи таа престојува кај него моментално и не сака да замине, но ништо од полицијата и пријавите.
Дали исто треба да побара приватна пријава и адвокт како и претходните случаеви што сте ги пишале погоре?
 
На врв Bottom