Кривината на Треска

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.606
Поени од реакции
15.409
Денес одлучув денот да го поминам на Кривината на Треска,
не сум бил многу одамна на тоа место,откога го затвориа и езерото.
Младиве членови,да речам сегашниве студенти,не ни знаат за што зборувам.
Кривината на Треска,беше од повеќето излетнички места во Скопје,на прво место,секогаш 50-ина год
иако во непосредна близина е Р.Ц. Сарај,па Матка а потоа и езерото,но Кривината беше како „бренд“
Во тоа време,до земјотресот и реката Вардар имаше неколку убави плажи,преполни летно време.Но по таа катастрова тие плажи повеќе не функционираа,но Кривината на Треска си остана и по тој настан „најпосетена“-по цело лето,а пак за Мај тешко се наоѓаше место,освен рано во мугрите. Стасав и се спуштив по патот,местото го знам како вчера да сум бил.И веднаш забуна.Утка.
Промашив. А знам тука беше патот.Се враќам назад и пробувам по еден друг пат.Пак исто.
Се осеќав како да сум во амазонската прашума.Сега по трет пат пробувам,се враќам од почеток, и барам пат до Кривината на Треска,не ми се верува - нема.А Кривината На Треска знам тука е пред нос.Возам до влезот за езерото и вртам лево,и повторно заглавувам во „Прашума“.Спорав и излегов да погледам,од височинката ја гледам,Кривината на Треска за жал недостапна - и празна. До каде ли стасавме,едно „култно“ место на скопјани сме го изгубиле.Ја губиме ли Македонија. Потоа влегов во кругот на езерото (направено и од мој и ваши пари ) Ако се сеќава некој на Катлановско блато кое одамна го изгубивме,е на тоа ми заличи.Но сепак на неколку места имаше капачи со „ѕиври“ иако уште на влезот пишуваше-Забрането капење.Но за тие не.Сме го изгубиле и езерото.(и Македонија) Женами ме потсети на некој многу дамнешни убави времиња,кој сме ги тука поминале на ова езеро.
Но некаде мора да се оди сме тргнале и денот треба да се потроши,(а и внуциве се нестрпливи).
Продолжувам за Матка,кога сум веќе тука.Доле под нашиот манастир,се спуштам на реката Треска и си барам место каде да се сместиме.Иако е веќе накај пладне.А и тоа место можда е само ничијо или државно,но сепак пред православен манастир.Од почеток до крај на таа ширинка,се распослале пак оние со долги гаќи.Онде килимче,понатака пак,па некој влечки или шише или корки од лубеница,но некако се пикнав до водата колку да седнеме иако до нас имаше еден голем куп ѓубре.
А тие богами„ѕиврашите“ се по пет деца,и се знае врлање камчиња преку нас и слични полоши работи,затоа што сум на нивно.Сме го изгубиле и овој дел на Треска. Ја губиме ли МАкедонија.
Гледам дека тука не ја бива,еден од тие со големи заби го пикнал до пола црниот гољв во вода и си го мие,на те нане иако само нивни деца имаше во ладната вода.А уште еден германец не смета.
Решавам,пакујте се одиме на Матка.Опа зонско,и тоа секојдневно 7 дена.А наоколу само тие .
Дури и неколку семкари на патот за Матка.Знам за лична карта морам да носам,ама телефон не мора,(по устав уште не влегол во обавеза) па затоа продолжувам со кола до над централата. Потоа по кривините козји пешки.До Св. Андреа има само две клупи.На едната етеги пак тие,овојпат со пете деца,но и повојче на кое булата му го менува памперсот и го врла под клупа. До душа и нема корпа на тоа место,една понатаму е со ланското ѓубре полна.Инаку одат како чопор,нема шанси да се разминеш со нив необележан. Ја губиме ли и Матка-а и Македонија. Се вратив сепак жив,успеав а бев на нечија Треска и Матка.Деца од утре пак на нашите места.

?

..........

Гостин
Ја губиме ли и Матка-а и Македонија. Се вратив сепак жив,успеав а бев на нечија Треска и Матка.Деца од утре пак на нашите места.
Треска е тука, онаа истата каква што ја знаеш од одамна, само сега со многу ѓубре, и многу инцесни човеколики суштества....не бери гајле, на крајот на денот или рано наутро губрето вака или така мора да се исчисти..

L

.Lost Angel.

Гостин
Јас одам на матка скоро секој 3 ден кога ќе бидам слободен со другар или пак сам со точак можам да кажам дека е преуаво место но кога одам таму исто ко да мислам дека се наоѓам во Аљбанија :cautious: Албанци на секој чекор тек тук ќе видиш некој германец - " нашинец '' со тоа мерцедесот и се понесува ко да мисли дека е сето ова негово... пред да тргнеш на кај браната нагоре кај мостот малце подоле ќе најдеш купаќи скинати тек тук по некој кондом така оставен лубеници ѓубре а погоре ќе се качиш ќе видиш некој што продава семки и јаде и фрла долу :tapp: и ич тасе не го боли а до него џандари седат си ги ладат :свиркам: а кога ќе отидеш кај браната кај ресторанот и тука има што да се види доле некоја теткица од нивните го земала детето па близу црквата си мочка :свиркам: и нејзе ич не ја боли и онака за нејзе тоа не е свето :facepalm: а кога веќе ке тргнеш да одиш нагоре по тоа козјата патека од секоја можна страна ќе најдеш по некое ѓубре а кај клупите обавезно ќе најдеш дурекс кондом тек тук по некој шприц :confused: а во водата шишиња и други работи. Ах .... овие нашиве браќа култура јок 0 компир а и нашиве не се нешто цвеќе за мирисање ама... овие па побетер се... ама тоа не е ништо колку што можат да те начекаат шпонциве ај тие што се со кола имаат повеќе среќа но ми е што одиме со точак многу црно ни се пишува Мислам на селото Глумово пред матка (n)

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.478
Поени од реакции
5.932
Anco , нема пари за Треска , Матка ... 13 години за се има пари , само за Треска нема.

Иначе Кривината на Треска таму е нели , само треба малце работа ... пошто Господ ја дал таа убавина , човекот треба само да ја препознае и да овозможи на другите да ја видат и уживат.

Некои убавини ги губиме од достапност , заради лошата инфраструктура и човечката свест.

На тие на оние ... тоа не ти требаше.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.606
Поени од реакции
15.409
Веројатно си заборавил да читаш !:ROFLMAO:
кај го најде овој Оливер, жити се
Јас скратив,колку можев, инаку покрај за „Ѕиврашите“
сакав да спомнам и за борбите за Матка на 13-14 ноември1944 година,
кога некој други кечевци-Џемовци и Меваљовци ја бранеа оваа иста Матка
во која борба загинаа и многу наши млади борци.
Тогаш требаше да се реши со нив,и денес сигурно ќе беше другачии денот.
--- надополнето: 10 јули 2012 во 22:33 ---
Anco , нема пари за Треска , Матка ... 13 години за се има пари , само за Треска нема.

Иначе Кривината на Треска таму е нели , само треба малце работа ... пошто Господ ја дал таа убавина , човекот треба само да ја препознае и да овозможи на другите да ја видат и уживат.

Некои убавини ги губиме од достапност , заради лошата инфраструктура и човечката свест.

Те молам појди овие денови,ќе ја видиш истата опишана состојба
Не ја оправдувај НЕ - културата
Миење возила внатре во реката (сними го и пушти го овде)
Уште на грб да ми се измочаа.
А што е тоа со влезот за кривината,го нема.
Има некоја почната масивна градба ( не ќе да се Паланчани ) вашите се.
И дај сега за наредното гласање,наместо знаменца и мајци и капи, направете и поделе те ѓаќи за капење (доста бре со ѕиври и фустани)
И стварно зошто не се врли некоја пара за Сарај-Треска и Матка, туку само за споменици и плоштади и кај вашите а повеќе кај нашите.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.478
Поени од реакции
5.932
Те молам појди овие денови,ќе ја видиш истата опишана состојба
Не ја оправдувај НЕ - културата
Миење возила внатре во реката (сними го и пушти го овде)
Уште на грб да ми се измочаа.
А што е тоа со влезот за кривината,го нема.
Има некоја почната масивна градба ( не ќе да се Паланчани ) вашите се.
И дај сега за наредното гласање,наместо знаменца и мајци и капи, направете и поделе те ѓаќи за капење (доста бре со ѕиври и фустани)
И стварно зошто не се врли некоја пара за Сарај-Треска и Матка, туку само за споменици и плоштади и кај вашите а повеќе кај нашите.
Ти градат две плажи пред Вардар кај што ќе се заразиш ... а Треска чека пари 13 години , место где можат да се освежат стотина скопјани наеднаш.

Нека се капат и со ѕиври ако им се сака , во свое тело , важно тебе и твоето семејство да те остават да се капиш у гаќи.

Разбирам дека е лошо што на Средно Водно тоа двогледите ги однесоа дома некој , што има искршени шишиња по земјата ... и полно со кондоми по земјата , што има ѓубре, по тоа информативните табли со спреј пречртување... и покрај тоа што се вложуваат големи напори за Водно ... се уредува се чисти се инвестира.

И јас сум од ОНИЕ ... но никогаш немам оставено ѓубре у природа , во најлонче и дома си го враќам.
Оваа навика ми е без разлика дали сум во некоја место кое е изгубено за моите (во твој начин на говор) ... зборувам за место каде 99% македонците се рекреираат .... но сепак се однесувам кон тоа место како да е на ОНИЕ.

Последен пат кога бев во Матка , не видов нешто особено некултурно ... сега не знам до кое дереџе е доведено тоа место. А ти пошто си бил тазе , треба да ми кажеш колку места за фрлање губре има на тоа место , колку чистачи итн.

Лоши навики има насекаде тоа знаеш и ти , и во тврдината во Охрид и по плоштадите кога згазнујеш на гума за џвакање , нема тука ТИЕ , ОНИЕ.

Член од
13 јули 2010
Мислења
1.373
Поени од реакции
1.596
Цел живот сум во тој реон и можам да кажам дека стварно културата на народот е на многу ниско ниво.Но интересно ми е кога некој македонец ке каже дека ја губи/ме Треска/Матка/Македонија.Дај не зезај , појди прво од стравот на децата македонци , кои имаат страв да преминат во Сарај на игралиштата, а да не зборам за Матка. Јас од моја перспектива ти кажувам дека другарите мои , поголемиот дел се плашат да идат , а може да се каже дека се зрели момци. А за луѓето што си се населиле е нормално , па во 99/00/01 кога се одеше на Езеро Треска пак имаше многу албанци што идеа таму , неможеш да избркаш некого од таму.
Се дур се нема соживот и се гледа на комшијата на непријател , дотогаш ќе има вакви мислења како на Анчо кој ме чуди вака постар а да има вакво мислење.
Што било било Анчо , живеј во сегашноста, а не во минатото.

П.С за Езеро Треска имам едно мислење да пишам , кога се рестартираше со работа , луѓето многу им беше 100 денари да дадат (еејј 100 денари) и да уживаат во такво езеро , подновено со специјални филтри и тракатанци, ама тоа ти е таков менталитет имаме ние , па ајдее скршија еден дел од оградата за беспари да влегуваат ... све све , ама менталитетот на народов е катастрофа. па затоа мислам дека џабе ни е на нас како држава а и воопшто на Балканот , сите сме исти.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443

Колку пари треба да се фрли за да се цивилизират нецивилизирани суштества?
Дали тоа воопшто се плаќа со пари? Кажи ми те молам начин како на некој да му објасниш дека голф не се пере во река, дека езерата не се депонии, дека црквите се за молење а не за нужда. Со казни небива зошто ако казниш некого треба да очекуваш после петочната молитва десет илјади вахабисти на улица.
Не викам дека ние Македонците сме кој знае колку културни, ама со нас е лесно 3000 денари казна и завршена е емисијата за наредните 2 години , со ѕиврашите е потешко ниту казни плаќаат а ниту пак голфот сакат да го мијат во перална.
И секако ова неважи за сите, но сепак зборуваме за огромен процент на населението.
А верувам дека ти Дарданија нефраш ниту трошка на улицата но ете си живеел во такви околности, си ја почитувал државата , си ги научил Македонскиот јазик и сугурен сум дека си почитуван и од Македонците. Мислам дека тоа е одлична појдовна точка за разбирање и почитување во оваа држава . А не кога ќе влезеш во неко село да те гледат како од марс да си дојден. Нема со кој да проговориш и постојано те прати чуството, „еден погрешен чекор и наебав„.

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.323
Поени од реакции
3.715
Знате... после прочитаниве постови ме фаќа некое фатаморгана расположение дека кога во 97 бев во осмо на екскурзија низ македонија па ручав на треска и шетав по матка сум фатил како последен воз да видам нешто онака старо а квалитетно... по муабетов а и по сето она што сите овие години го читам и гледам за тие две култни места како да сум бил во последните самураи на едно друго време ... жално но вистинито ...

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.090
И во мојата околина има местенца кои некогаш биле бр.1 излетнички места, а сега се запуштени. Мене нормално ми е тоа; едноставно на рајата и здосадило да оди таму, има други нови места за рекреирање итн ... ти стрико дека си постар па те мавнала носталгија, но разбери ...

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Фала Богу, сум имал прилики да ја запознаам Матка вдолж и попреку...
И многу ја сакам - местото има илјада бои, неизмерно многу мир и тишина за секого.

За жал, сегашната состојба не е далеку од она што го напиша Anco; само што, јас мислам дека (не)воспитанието не познава вера, националност, јазик и раса, т.е. нема предрасуди (оти сум видел дека ги нема, на истото место).....

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
И во мојата околина има местенца кои некогаш биле бр.1 излетнички места, а сега се запуштени. Мене нормално ми е тоа; едноставно на рајата и здосадило да оди таму, има други нови места за рекреирање итн ... ти стрико дека си постар па те мавнала носталгија, но разбери ...
Проблемот е што во близина на Скопје баш и нема многу нормални, средени излетнички места, сите што ги има се повеќе или помалку пропаднати, нема човек кај да отиде.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Денес одлучув денот да го поминам на Кривината на Треска,
не сум бил многу одамна на тоа место,откога го затвориа и езерото.
Младиве членови,да речам сегашниве студенти,не ни знаат за што зборувам.
Кривината на Треска,беше од повеќето излетнички места во Скопје,на прво место,секогаш 50-ина год
иако во непосредна близина е Р.Ц. Сарај,па Матка а потоа и езерото,но Кривината беше како „бренд“
Во тоа време,до земјотресот и реката Вардар имаше неколку убави плажи,преполни летно време.Но по таа катастрова тие плажи повеќе не функционираа,но Кривината на Треска си остана и по тој настан „најпосетена“-по цело лето,а пак за Мај тешко се наоѓаше место,освен рано во мугрите. Стасав и се спуштив по патот,местото го знам како вчера да сум бил.И веднаш забуна.Утка.
Промашив. А знам тука беше патот.Се враќам назад и пробувам по еден друг пат.Пак исто.
Се осеќав како да сум во амазонската прашума.Сега по трет пат пробувам,се враќам од почеток, и барам пат до Кривината на Треска,не ми се верува - нема.А Кривината На Треска знам тука е пред нос.Возам до влезот за езерото и вртам лево,и повторно заглавувам во „Прашума“.Спорав и излегов да погледам,од височинката ја гледам,Кривината на Треска за жал недостапна - и празна. До каде ли стасавме,едно „култно“ место на скопјани сме го изгубиле.Ја губиме ли Македонија. Потоа влегов во кругот на езерото (направено и од мој и ваши пари ) Ако се сеќава некој на Катлановско блато кое одамна го изгубивме,е на тоа ми заличи.Но сепак на неколку места имаше капачи со „ѕиври“ иако уште на влезот пишуваше-Забрането капење.Но за тие не.Сме го изгубиле и езерото.(и Македонија) Женами ме потсети на некој многу дамнешни убави времиња,кој сме ги тука поминале на ова езеро.
Но некаде мора да се оди сме тргнале и денот треба да се потроши,(а и внуциве се нестрпливи).
Продолжувам за Матка,кога сум веќе тука.Доле под нашиот манастир,се спуштам на реката Треска и си барам место каде да се сместиме.Иако е веќе накај пладне.А и тоа место можда е само ничијо или државно,но сепак пред православен манастир.Од почеток до крај на таа ширинка,се распослале пак оние со долги гаќи.Онде килимче,понатака пак,па некој влечки или шише или корки од лубеница,но некако се пикнав до водата колку да седнеме иако до нас имаше еден голем куп ѓубре.
А тие богами„ѕиврашите“ се по пет деца,и се знае врлање камчиња преку нас и слични полоши работи,затоа што сум на нивно.Сме го изгубиле и овој дел на Треска. Ја губиме ли МАкедонија.
Гледам дека тука не ја бива,еден од тие со големи заби го пикнал до пола црниот гољв во вода и си го мие,на те нане иако само нивни деца имаше во ладната вода.А уште еден германец не смета.
Решавам,пакујте се одиме на Матка.Опа зонско,и тоа секојдневно 7 дена.А наоколу само тие .
Дури и неколку семкари на патот за Матка.Знам за лична карта морам да носам,ама телефон не мора,(по устав уште не влегол во обавеза) па затоа продолжувам со кола до над централата. Потоа по кривините козји пешки.До Св. Андреа има само две клупи.На едната етеги пак тие,овојпат со пете деца,но и повојче на кое булата му го менува памперсот и го врла под клупа. До душа и нема корпа на тоа место,една понатаму е со ланското ѓубре полна.Инаку одат како чопор,нема шанси да се разминеш со нив необележан. Ја губиме ли и Матка-а и Македонија. Се вратив сепак жив,успеав а бев на нечија Треска и Матка.Деца од утре пак на нашите места.
Алал да ти е за постов, Анчо! Озбилно. Ептен јако ме уфура у ретро филм. Можам у живот да се кладам дека нема поише од 5-6 души шо до крај разбираат за шо распрааш у постов. Због генерациски разлози, јасно.

Иначе, да ти ја освежам меморијата, кривината технички се викаше „Глумовска кривина“ -- поради блиското село Глумово, нали. Татко ми, као стар Скопјанец, научил да плива на Вардар, уште пред ратот (оној од 1941) кога Вардар бил бистар и коа кленои имало као плева. И коа имало градски плажи. Ја као копиљ научив да пливам на Кривина. Као пола Скопје. На викенди, уз скара и со млатење као манијак по брзаците на Треска. Јебига, т'нка речна вода, бара интензивна моторика. Езерото „Треска“ бајаги отпосле се напраи. И му ебаа мајката.

Се сеќаам и тоа многу живо и на „ѕиврашите“. Со завратени ѕиври до изнад колена, неухранети и со неандерталски манири. Ама се сменија времињата друже. Ѕиврашите напраија парица, купија саглам купаќи, окрљавија уши. Ѕивра лесно се пресоблака, али неандерталскиот менталитет е жилава работа.

Поздрав,

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Криво ми е што нашава држава никогаш немаше национална стратегија како секоја останата нормална држава да се стави во служба на мнозинството кое го полни буџетот како што си прават Швајцарија, Франција и Германија, пред 90та се зборувало дека тоа е работа на ЦК на СФРЈ и не е во надлежност на СРМ, после тоа се зборуваше за европски вредности и толеранција каде што под поим влегува буквално се како дерење на излетнички места, чепкање на нос во јавен превоз, протести по улици за ослободување на убијци, крвна освета, чување на нелегално оружје по тавани, авлии од 5 метра во висина какви што нема ни во Турција, одење на плажа со мантили заедно со машко дете од 9 години кое не носи гаќи.
Како што гледам не верувам дека и за брзо ќе се опраи работава.

Kajgana Shop

На врв Bottom