Кривината на Треска

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.606
Поени од реакции
15.409
Алал да ти е за постов, Анчо! Озбилно. Ме уфура у ретро филм ептен јако. Можам у живот да се кладам дека нема поише од 5-6 души шо до крај разбираат за шо распрааш у постов. Због генерациски разлози, јасно.

Иначе, да ти ја освежам меморијата, кривината технички се викаше „Глумовска кривина“ -- поради блиското село Глумово, нали. Татко ми, као стар Скопјанец, научил да плива на Вардар, уште пред ратот (оној од 1941) кога Вардар бил бистар и коа кленои имало као плева. И коа имало градски плажи. Ја као копиљ научив да пливам на Кривина. Као пола Скопје. На викенди, уз скара и со млатење као манијак по брзаците на Треска. Јебига, т'нка речна вода, бара интензивна моторика. Езерото „Треска“ бајаги отпосле се напраи. И му ебаа мајката.

Се сеќаам и тоа многу живо и на „ѕиврашите“. Со завратени ѕиври до изнад колена и неандерталски манири. Ама се сменија времињата друже. Ѕиврашите напраија парица, купија саглам купаќи, окрљавија уши. Али неандерталските манири многу споро се мењаат.

Живели!
точно во многу постови,не ме разбираат,како во овој,незнаат за што
пишувам,а во некој и дават глупи коментари ( се им е до е.....)
На времето од последна 2 од десна страна до Кривината немаше ни една куќа, ( а сега направија саглам КУпаЌИ ) но дали се тоа се наши или туѓи.Прибравме се,целиот олош од косова и метохија.Е сега се наши.
Е за плажите на Вардар,да прочитете во книгата„Цена од Ново Маало“ од
Владимир Плавевски. Чиста вистина за сите плажи и згоди и незгоди.
Јас мислам дека сега е срамота да бидеш виден на дипличе на Треска,со парче леб и патлиџан во рацете.Или на Пчиња. Или не дај боже да се сликаш таму,ќе те направат за ретардиран.
Сега е сиромаштија-безработица,и се оди на Халкидики,Неа пори,Тасос, Тунис,Кушадаси ,Египет а богами и Хаваи и Копакабана,
Е тоа е Македонија и транзиција.
Порано во тоа време бевме некако еднакви-социјалистички воспитани.
И на едно место ќе видиш и поштар и бравар и (мили) цајко,и бербер и шнајдер и молер и метлар ама и некој од „оние“..другите...е ама сега тие се изгубија негде далеку одат,незамисливо за нас од оние првите,а кој повеќето сега немаат ни за до Пчиња наша,или Треска нивна да појдат.

Kajgana Shop

На врв Bottom