Кренете свој FTP сервер

  • Креатор на темата Princ
  • Време на започнување
P

Princ

Гостин
Ако некогаш сте пробале да делите голем број на фајлови преку интернет, сигурно сте забележале дека не е баш лесно. Можете преку МСН да ги праќате, но максимум три фајла во еден момент. Преку е-маил, споро и ограничен е-маил простор. Што ако направите своја веб страна. На тој начин ќе можете да ги превземата фајловите било кога, но што ако сакате истовремено и да оставате фајлови? Нема потреба да спомнувам дека и таму имате доста големо ограничување....
Имам подобра идеја. Направете свој ФТП (File Transfer Protocol) сервер. Се што ви треба, е компјутер приклучен на интернет и неколку подесувања. За подесувањата ќе ви помогнам јас, вие погрижете се за компјутерот и интернетот :)

Windows XP Professional (и Windows 2000) одат со вклучен IIS на Микрософт (Internet Information Server) кој може да го користите за да креирате ФТП сајт на вашиот компјутер.

Подесување на FTP сервер со Windows XP Professional
Прва работа што треба да ја направите е да проверите дали IIS'от е конфигуриран правилно.
Одете на Start --> settings --> control panel --> add or remove programs и одбери add or remove windows components. Чекирај го Internet Information Services (IIS) и кликни на "Details".
Тука ќе треба да ги чекирате "Common Files", "File Transfer Protocol (FTP) Service" и "Internet Information Services Snap-In". Дечекирајте ги сите други и кликнете OK. IIS ќе се конфигурира самиот но можеби ќе ви го побара ЦД-то од икспето.

Конфигурирање на контролите на FTP серверот
Откако ќе се инсталира IIS, автоматски се креира фолдер во "C:\inetpub\ftproot". Засега е празен и небезбеден тој фолдер. Било кој што ќе внесе ftp://(вашата ИП адреса)/ во неговиот бровсер, ќе влезе во тој фолдер и да се поврзе со твојот компјутер. Сега ќе го конфигурираме вашиот FTP сервер.
Одете пак во "Control Panel" (ако не знаеш кај е тоа ти предлагам да не читаш понатаму туку да си читаш во Општи Муабети, евентуално Љубов и Секс ако си доволно возрасен), одбери лево-горе "switch to classic view", сега одбери "administrative tools", па "Internet Information Services".
Оди TVOJUSER (local computer) --> FTP sites. Претпоставувам стигнавте до "default FTP site" на левата страна.
Десен клик на него и rename ако сакате да му го смените името. Твој сајт е, прај му што сакаш.
Сега десен клик на твојот ФТП сервер и одбери "properties".
Тука се прават главните подесувања на вашиот FTP сервер. Во првиот таб (да се изразам мозиловски, јазиче) можете да го смените името на серверот, наместите на кој порт да можеш да се поврзуваш (остави 21 засега), лимитираш конекции и да видиш кој моментално е логиран кај тебе.
Во делот connection можете да подесите истовремено колку корисници можат да бидат приклучени на серверот (максимумот е 10, намести да можат помалку ако сакаш).

WinXP FTP контроли на безбедност
Во "Connection Timeot" боксот можете да подесите после колку изминато време идле (време во кое нема воопшто активност) корисникот да биде дисконектиран. Ако кликнеш на "Current Sessions" најдоле, ќе видиш кој е моментално конектиран на серверот и да ги дисконектираш ако сакаш.
Во "Security accounts" можете да подесите ако сакате анонимни корисници (anonymous) да имаат пристап до серверот. Малку глупо, БИЛО КОЈ може да ги види фајловите што се "шерувани" на интернет, без да им бара корисничко име и лозинка.
IIS има свој диалог прозорец за кориснички имиња. Разгледајте го малку.
Но ако го исклучите анонимниот корисник има свои ризици кои ќе ги спомниме покасно. Засега оставете го вклучен. Кај messages можете да напишете некоја порака што ќе се прикажува на секој што ќе се обиде да се поврзе на серверот (Пример: Ќе те скршам ако не си авторизиран да влезеш на серверов а сепак пробуваш). Јасно ви е.
На четвртиот таб (јазиче ебаго) можете да подесите кој директориум (фолдер) на вашиот компјутер ќе влезат корисниците веднаш штом ќе се логираат.
Одберете директориум или пак оставете го default-ot па тука копирајте/пастирајте фајлови и фолдери што сакате да ги делите со другите.

Конфигурирање на WindowsXP Firewall
Оди во контрол панелот, network connections, десен клик на вашата интернет конекција и "Properties".
Оди "advanced", одбери "settings". Во "Services" штиклирај го "FTP Server" и кликни ок. Сега firewall-ot ќе дозволува проток на податоци на портот 21.

ВАЖНО
Проблемот со FTP-to е што воглавно е несигурен проток. Корисничките имиња и лозинките не се енкриптирани и како такви се испраќаат директно од клиентот до серверот, така ако некој ви ги следи пакетите (примо-предавањата) на мрежата, ќе види што се разменува.
Има начини како да се среди ова (SSL) ама ќе морате да се снајдете сами.
Поздрав ( /ме си ја брише потта :) ).
 
Член од
6 јули 2005
Мислења
2.932
Поени од реакции
9
Или пак може да ја искористат ова апликација од 100 KB што е open source и ептен направена за лаици Baby FTP Server. Инаку нешто понапредно ама се плаќа е Quick 'n Easy FTP Server.
 

KaiTekk

R&B boy
Член од
17 март 2006
Мислења
1.045
Поени од реакции
22
да ама забораи дека се отвараат портовите па треба дополнителна заштита.
 
Член од
19 декември 2005
Мислења
259
Поени од реакции
2
а да кажевте ако треба нешто у zonealarm да се направи
 

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
941
Да си го ослободиш портот кој што ќе оди на FTP
 

neo-geo

The Empire Strikes First!
Член од
17 август 2005
Мислења
500
Поени од реакции
2
High_Voltage напиша:
ок и сега како да ви дам линк да проба некој да пристапи?
епа ако имаш фиксна адреса на интернет пиши ја неа тука, ако не регистрирај се на no-ip.org, па симни си го програмчето за dynamic DNS, па после пиши го домејнот што си го одбрал таму :icon_lol:
а да, и да имаш фиксна можеш да ја повториш постапката со цел да не ја пишува секој адресата туку да се закачува со користење на домејн значи не нешто како ftp:/62.162.152.13 туку ftp:/highvoltage.no-ip.org
 
Член од
30 јуни 2006
Мислења
26
Поени од реакции
0
А ако може едно прашање како до свој http server. Ќе може ли нешто такво во windows XP. Самите да хостираме web strani. Aко може помош со овој проблем.
 

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
За хттп сервер исто можеше преку IIS да се намести ама забораиф како. FTPто преку IIS ми работи топ, за лични потреби, а сакав да си хостирам и хттп (cable - static IP) ама кој бот сум незнам како да го наместам она Апачито кое бтв е исто така бесплатно. Така да луѓе дајте некое туторијалче навака.
 
Член од
10 март 2007
Мислења
104
Поени од реакции
0
Најбрзо и најдобро да си најдеш програма за креирање FTP.

Го препорачувам Bulletproof FTP.
 

Tanes

Ништо Море!
Член од
23 јули 2006
Мислења
664
Поени од реакции
6
a password koga ke ti pobara koj da go napsiam?
 
P

Princ

Гостин
јахутерминал напиша:
Дајте нешто за кревање на HTTP сервер.
Наскоро ќе отворам тема со инструкции како се конфигурира Apache на Windows XP за да кренеш HTTP сервер :)
 

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.543
Поени од реакции
167
bravo princ interesna tema
 

Kajgana Shop

На врв Bottom