Креационизам наспроти еволуционизам

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
... уште чекаме на одговорот со изедените...
Е ми, нели Ти реков: гаѓај од три пути, мож ќе подогиш...:D
--- надополнето: Jun 23, 2011 11:58 AM ---
Не можеш, затоа што немаш ниту еден единствен објективен доказ.
.
„Објективен доказ„, велиш, немало, а? Е ми, ка шо вели монахот Клеопа: ЦЕЛАТА ПРИДОДА САМАТА СВЕДОЧИ ЗА СВОЈОТ ТВОРЕЦ, но Ти, нели, не моеш да видиш објективен доказ, кој (доказ) би требело да бидит „нешто„ по Твојо кеиф....:D
--- надополнето: Jun 23, 2011 12:00 PM ---
Од друга страна, катаљоните објективни докази за еволуцијата ти одбиваш да ги прифатиш иако се очипарателни.
.
Ма како да не, ево ја на пример, секој ден глеам био-хемиски процеси на био-молекуларно ниво и иам „очигчледен„ и „непосреден„ увид во еволутивните процеси...:ROFLMAO:
--- надополнето: Jun 23, 2011 12:02 PM ---
Тоа смајлито ти се заглавило. Губи смисол. Никој повеќе не го ни доживува како смајли. Би било добро да го баталиш. Да не изгледа дека на секое се смееш ко зелен.
Как да не се смеам бе, на ваа количина „зелени„ не мож да не се смеам....:D

Член од
5 април 2011
Мислења
334
Поени од реакции
142
Поставувам логични прашања на кои ти немаш логичен одговор туку сакаш да ми наметнеш ДОГМА.
Јас не наметнувам мое мислење а ти не ги разбираш моите прашања. Јас сум многу искрен и отворен а ако немаш воља да пишуваш не пишувај и така само едно те исто цитираш кое не е одговор на тоа што сум прашал. Јас не побарав од тебе да ме “преобратиш“ а ти ако си си поставил таква мисија твој проблем.
Прашањата ти фрчат од логика што да кажам... Се погрешно си разбрал, апсолутно се, и уште мислиш дека поставуаш логички прашања.

Значи тотално ти се промашени сфаќањата околу еволуцијата, ако си дошол тука да бладаш тогаш арчи му го времето на друг, јас ти објаснив а ти ако мислиш дека е догма океј твое мислење... Или можеш да земеш да прочиташ нешто повеќе наместо од чиста мира да пукаш "факти" овде.

F

Frankie Yale

Гостин
Поставувам логични прашања на кои ти немаш логичен одговор туку сакаш да ми наметнеш ДОГМА.
Јас не наметнувам мое мислење а ти не ги разбираш моите прашања. Јас сум многу искрен и отворен а ако немаш воља да пишуваш не пишувај и така само едно те исто цитираш кое не е одговор на тоа што сум прашал. Јас не побарав од тебе да ме “преобратиш“ а ти ако си си поставил таква мисија твој проблем.
Prasanjata voopsto ne ti se logicki zosto imas mnogu pogresni sfakanja za evolucijata.

1. Mislis deka e slucajna (ne e, nikakva promena ne e slucajna, ne e slucajno sto polarnata mecka e bela)
2. Mislis deka evolucijata ima vrv (nema nikakov vrv, se raboti samo za sposobnost za adaptacija)
3. Mislis deka evolucijata vodi kon sovrsenstvo (ne e tocno, povtorno se zavisi do adaptacija i kako nalagaat uslovite)
4. Mislis deka zivotnite odlucuvaat sto ke bidat. (totalna glupost)

Gi ima poveke, ama ovie greski ti se najcesti. Prvo nauci pa posle dojdi tuka i postavuvaj logicki prasanja ok?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Еве еден пример.
Хипотетички да земеме дека некој многу год. пред нас(технолошки гледано) дошол овде и пред
100 000 год. направил генетски модификации(манипулации) на некои неандерталци(да речеме).
И производ на тој генетски инжинеринг сме ние, дали тогаш човекот ќе биде производ на еволуцијата?
Да! Затоа ти реков дека дефиниција за еволуција е било која промена која доведува до нов вид дали тоа ќе бидат вонземјани, природна селекција, мутации...или било што, се работи за промена поради која од постоечки вид се добива нов или се добива процесот - еволуција.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ааааааа, значи то да ти бидит „еволуција„. А ако ја променам бојата од кожата ради неумерено сончање, дали и то е еволуција?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ааааааа, значи то да ти бидит „еволуција„. А ако ја променам бојата од кожата ради неумерено сончање, дали и то е еволуција?
Било која промена која доведува до нов вид!
Промената на пигментацијата на кожата, незначи нов вид. Кога измените ќе ја сменат структурата на хромозомите, и кога новиот вид не ќе може да се размножува со постоечкиот, тогаш станува збор за нов вид.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Убо велиш. А ми, и то сончањето можи да предизвика некоја генетско-генеричка промена, од кај да знам дека то промената немат да се одразит и на мојте деца?

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Don't feed the troll, please.

Edit: Мики, искрено одговори ми.Дали би се нафатил да прочиташ книга за еволуцијата? Јас ке ти ја пратам по ПП.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Би ја прочитал. И глеј да биде нешто содржајно, а не тапаџиски работи, со безуспешни обиди за докажување на еволуцијата во недостижни и непроверливи размери, на молекуларно ниво.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Би ја прочитал. И глеј да биде нешто содржајно, а не тапаџиски работи, со безуспешни обиди за докажување на еволуцијата во недостижни и непроверливи размери, на молекуларно ниво.
Вака ми изгледа дека бараш Биологија за 5 одд. објаснато со слики и на прифатлив јазик за сите генерации на читатели.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Прво една добронамерна критика до моиве пријатели Ipsissimus, Frankie Yale, Bunk, vone, DBack, gade, Human, ЛеоЛе07, Van der Heights, Ставрогин.... (нека ми простат и другиве, ако некого заборавив) кои учествуваа на темава. Сте изнапишале страници и страници едни исти работи за да укажете евидентни работи, на некои кои ни сакаат да ве прочитаат ни да научат нешто.
Како бре можевте да наседнете на Дебилни провокации од 1,5 (со букви еден и пол) креационист (еден цел и 2ца по четвртинка), кои се всушност Анти-еволуционисти, чија единствена задача (некои и дури платени за тоа) да млатат празна слама и да шират веронаука и за да си го оправдаат своето верување во еврејски народни прикаски. Никогаш еволуција и не чуле што е, не прават елементарна разлика меѓу, Дарвиновата теорија, алтернативнте теории, абиогенеза....

Е сега за темава:
Во старт Насловов на темава е погрешно поставен. Треба можеби да биде креационизам наспроти Абиогенеза. Но нејсе насловот е тој. Но се фатиле овие гореспоменатите еден и пол креационист за тоа и се’ збутаа во Еволуција. Натаму со ненаучно оспорување на делови кои ним им изгледаат нелогични (а види логика логично им е out of nothing, тој креаторот да створи се и тоа по принцип „нека биде....и бидна“). Користејќи Алки кои недостасуваат, веројатности еднакви на нула...итн. Рака на срце навистина многу механизми на генетиката и генетските модификации се уште се непознати за науката, но без разлика на механизмите, дали биле вакви или такви, дали недастусува фосил од овој вид, подвид, преодни форми, Развојот, Еволуцијата на микро, макро и космичко ниво е сосем евидентна. Ништо не е неменливо и статично, како што тврдат креационистиве.

Ако се сведеме на „фактот“ што тој чорбестиот (ака Чорбаџија) дека постојат два можни начина (со што не се сложувам) дека се’ е настанато или а) плански од некаков интелегентен створител или б)на случајности (абиогенеза+еволуција, во натамошниот текст АБЕ), тогаш сам себеси си го ископал гробот, оти креацијата не може да се докаже и од друга страна е невозможна, тогаш би останала АБЕ како единствена можна.

Зошто не може да постои креатор? Прво повикувајќи се на истиот тој втор закон на термодинамика (иако важи за затворени системи, во некоја бескрајна големина системот е затворен) Материја и енергијата не може да се створи од ништо и не може да се уништи. Ви текнува на “нека биде .... и бидна“, и тоа онака хокус покус на некое си нешто, што е всушност ништо, оти според нив ништо и претходно не постоело. Значи ем ништото ставара и тоа од ништо. Такво нешто не е возможно. Од другастрана АБЕ никогаш тоа не го тврди. Нити пак теориите за вселенската еволуција. Секогаш материјално енергетските компоненти постоеле и од нив настанува, преку промена на форми, реорганизација други форми.

Значи од појдовната претпоставка на чорбаџија, дека или се е плански или случајно, само докажува дека еволуција е точна, бидејќи креационизмот е побиен. НО кога би било толку едноставно.......
Науката не работи на принцип, две опции, па ако едната е сомнителна или некои делови не штимаат автоматски другата е точна. Така господа креационисти не функцонира науката. Замислете ако требаше да докажете на пример деке 2+2=4, ако сте докажале дека не е 5, тоа не значи дека е 4. Не сте побиле ни дека не е 6 ни дека не ни 7 и тн.... бесконечно опции.
Потребно е да се пребараат и испитаат и други опции во оптек. За вселенската еволуција има десетина (некои дури и се поддржуваат една со друга, можен е спој на неколку) Која е вистинската? Науката можеби еден ден ќе открие.
За настанокот на живиот свет, покрај Абиогенезата постојат уште неколку теории (две кои отскокнуваат, покрај абиогенезата). Дали е некоја од нив точна или нешто сосем 10то, можеби и ќе дознаеме. Но за жал животниот век е тој кој што е, можда ниеден од присутниве нема да го доживееме тоа време.
Но да се тврди некоја си дебилштина, дека ништото од ништо, направило нешто, не само што е лудост, туку и невозможно, веројатност за такво нешто е апсолутна нула, забетонирана, замрзната нула. Немогуќе.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Напишав една креативна програма во Java Script каде што можете илустративно да видите дали мутациите во гените можат да создадат интелигентни информации. Се надевам ќе ви се допадне електронскиов експеримент.
Бујрум линк:

http://www.veronauka.com.mk/scripts/mutacii.html

Експериментот не е совршен, но кога ќе имам повеќе време ќе направам и подобра и поилустративна верзија која што еквивалентно ќе ги претставува механизмите на Дарвиновата хипотеза.
Поздрав!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Напишав една креативна програма во Java Script каде што можете илустративно да видите дали мутациите во гените можат да создадат интелигентни информации. Се надевам ќе ви се допадне електронскиов експеримент.
Бујрум линк:

http://www.veronauka.com.mk/scripts/mutacii.html

Експериментот не е совршен, но кога ќе имам повеќе време ќе направам и подобра и поилустративна верзија која што еквивалентно ќе ги претставува механизмите на Дарвиновата хипотеза.
Поздрав!
Во твојов пример "оргиналот" не е зачуван, во реалноста оргиналната ДНК не ја снемува, бидејќи е содржана во сите единки на видот, па така ако една или неколку единки мутираат, "оргиналот" останува.
Втор аргумент за тоа дека примеров не е одсликување на реалната ситуација се повратните мутации! Генетиката јасно посочува на нив како на факт кој е присутен. Повратна мутација значи кога кога изменета днк, повторно мутира во првобитната форма. Според твојава симулација тоа теоретски е речиси невозможно, но во природата - кај живиот свет се случува и е реалност.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Некои и дури платени за тоа
Не си свесен човече колку само пари имаме заработено на овој начин. Еве сега баш си се разладувам во водите на океанот, си пијам коктелче и си ги трошам парите заработени преку пишување на кајгана. Со мене се и чорбаџи и мики и останатите. Меѓу нас се и еден куп други креационисти од светот, сите тука заедно си ги трошиме парите заработени по тоа форумиве.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Во твојов пример "оргиналот" не е зачуван, во реалноста оргиналната ДНК не ја снемува, бидејќи е содржана во сите единки на видот, па така ако една или неколку единки мутираат, "оргиналот" останува.
Втор аргумент за тоа дека примеров не е одсликување на реалната ситуација се повратните мутации! Генетиката јасно посочува на нив како на факт кој е присутен. Повратна мутација значи кога кога изменета днк, повторно мутира во првобитната форма. Според твојава симулација тоа теоретски е речиси невозможно, но во природата - кај живиот свет се случува и е реалност.
Фала на забелешите Ipsissimus. Ќе бидат разгледани и земени предвид во следната верзија. Поздрав!

Kajgana Shop

На врв Bottom