Креационизам наспроти еволуционизам

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Напишав една креативна програма во Java Script каде што можете илустративно да видите дали мутациите во гените можат да создадат интелигентни информации. Се надевам ќе ви се допадне електронскиов експеримент.
Бујрум линк:

http://www.veronauka.com.mk/scripts/mutacii.html

Експериментот не е совршен, но кога ќе имам повеќе време ќе направам и подобра и поилустративна верзија која што еквивалентно ќе ги претставува механизмите на Дарвиновата хипотеза.
Поздрав!
Еј супер ти е ова море, два збора успеаа да се создадат после некое време.Со свој камен по своја глава, браво.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не си свесен човече колку само пари имаме заработено на овој начин. Еве сега баш си се разладувам во водите на океанот, си пијам коктелче и си ги трошам парите заработени преку пишување на кајгана. Со мене се и чорбаџи и мики и останатите. Меѓу нас се и еден куп други креационисти од светот, сите тука заедно си ги трошиме парите заработени по тоа форумиве.
Јас не спомнав имиња, а ако ти си се пронајде во тој дел од постот, твој проблем

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Мала помош за одредени членови на подфорумов кој се желни да се едуцираат, за почетокот само основните постулати. Потрошив време на интернет додека ја најдов брошурава од Британсиот совет, само 30-тина страници е, па би требало да нема пробелм да се сфатат основните постулати

http://www.britishcouncil.org/macedonia-darwin-now-exhibition-booklet.pdf

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Што е со атеистиве што мислат дека ако кажат дека се атеисти (односно навредат “верник“) автоматски треба да ги сметаме дека се кул фраери? Уште една тема за размислување.
А на која религија ти припаѓаш !?

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Да! Затоа ти реков дека дефиниција за еволуција е било која промена која доведува до нов вид дали тоа ќе бидат вонземјани, природна селекција, мутации...или било што, се работи за промена поради која од постоечки вид се добива нов или се добива процесот - еволуција.
Тоа е веќе друга работа...за мене еволуција како збор(како поим) не ми соодветствува со промените
во живиот свет. Али ако е така како што викаш еве да речеме постои еволуција под тие услови дефинирана. Што не значи дека се согласувам со објаснувањата на Дарвин и неговите следбеници.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Јас не знам зошто толку ви сметаат Мики и Чорбаџија, мене ми делуваат како сосема добри соговорници...изгледа лукавиот влегува во луѓето и ги тера на омраза...не чини работата....не чини...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Јас не знам зошто толку ви сметаат Мики и Чорбаџија, мене ми делуваат како сосема добри соговорници...изгледа лукавиот влегува во луѓето и ги тера на омраза...не чини работата....не чини...
Ем добри ем лукави? Ла Веј или??? :D

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Вака ми изгледа дека бараш Биологија за 5 одд.
Не, оти да барав биологија за 5-то, така и ќе напишев. Но она кое мене лично ме занима, не само ради биологијата, туку за било што друго, тоа се суштинските нешта, кои ја опишуваат целината, оти вистината е во целината, а не во „тапењето„ со вистинчиња, кои се наоѓаат во деловите. Како што делот не ја отсликува целината, така и откритијата на био-хемиско-молекуларно ниво, не ја потврдуваат еволуцијата како видлив процес.

За споредба само: мојата вера е конзистентна и таа низ/во себе има дух (дух на целината, не дух од делот..), има своја логика, па сите оние учења кои не доаѓаат од Црквата, за мене се прилично лесно (не секогаш...) забележливи, оти носат некој друг дух, кој е е спротивен на духот од вероучението.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Не, оти да барав билогија за 5-то, така и ќе напишев.
Ти оставив бе погоре линк Мики аман, не сум толку некоректен.

Едно прашање за креациониистите

Ако некое прашање еволуцијата не е во можност да го одговори, дали е тоа доволен доказ дека постои Бог како во стариот завет?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не, оти да барав билогија за 5-то, така и ќе напишев.
Мора со ред, Мики. Не може да скокаш. Коа не си учел со време, сега ќе мора старо-аро да се з'гнеш.

Ако те мрзи, нели, можеш по старо. Една книга и мирна глава/

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ти оставив бе погоре линк Мики аман, не сум толку некоректен.
Во ред, го „симнав„ материјалот и ќе го пролистам.
--- надополнето: Jun 23, 2011 3:36 PM ---
... уште чекаме на одговорот со изедените...
Ај, да не се мачиш: првите луѓе користеле исклучиво растителна храна, но истите тие луѓе ги имале истите физиолошки потреби како и нашите. Светиите велат дека првиот пар луѓе, навистина вршел физиолошки потреби, но не на начин на кој на сите ни е познат (настрана „последиците„...), туку „....онака како што Бог благоволил...„. Така, битисувајќи во совршена Едемска атмосфера, која не познавала распад, така треба да ја прифатиме и „физиологијата„ од првите луѓе, без притоа да користиме било какви (погрешни) споредби со нешата од нашиов распадлив Свет.

За споредба, Светиите велат дека, на пример, падот на еден овошен плод на Едемската земја, не значел и гниење на истиот (со сите придружни последици..), туку значел претворање на плодот во пријатен мирис...

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444

Ај, да не се мачиш: првите луѓе користеле исклучиво растителна храна, но истите тие луѓе ги имале истите физиолошки потреби како и нашите. Светиите велат дека првиот пар луѓе, навистина вршел физиолошки потреби, но не на начин на кој на сите ни е познат (настрана „последиците„...), туку „....онака како што Бог благоволил...„. Така, битисувајќи во совршена Едемска атмосфера, која не познавала распад, така треба да ја прифатиме и „физиологијата„ од првите луѓе, без притоа да користиме било какви (погрешни) споредби со нешата од нашиов распадлив Свет.

За споредба, Светиите велат дека, на пример, падот на еден овошен плод на Едемската земја, не значел и гниење на истиот (со сите придружни последици..), туку значел претворање на плодот во пријатен мирис...
Ами таму во Ирак каде што бил рајот порано (а и сега е, бидејќи нема амандман на Битие) се некакви пустелии, горештини, со троа плодна земја меѓу реките...зошто Бог не го направил рајот на Тахити на пример !?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556

А што јаделе животните и луѓето?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ами таму во Ирак каде што бил рајот порано (а и сега е, бидејќи нема амандман на Битие) се некакви пустелии, горештини, со троа плодна земја меѓу реките...зошто Бог не го направил рајот на Тахити на пример !?
Еве малце ќе шпекулирам:

- тоа што денес Ирак е таков, тоа е последица од сите промени кои настанаа на Земјата после падот Адамов, а особено после Потопот, по кој (Потоп), физиономијата од почетната Земја е битно нарушена,

- Едем е створен во Меѓуречјето, оти Бог така промислил, а тоа е време во кое Тахити како остров, веројатно и не постоел (пред Потопт, нели...). Едем е створен „...на исток...„(Битие, 2.8), а колку разбирам црковно-словенски, „исток„ значи „извор„, т.е. извор на животот, така да Бог не случајно ја засади Едемската градина „...на исток„...а не „,,,на запад...„. На исток изгрева Сонцето, како „извор„ на животот, а од исток ќе дојде Христос, второит пат. Кон исток се ориентирани гробовите, кон исток треба да е насочени иконите, кон исток се молиме и тн...
--- надополнето: Jun 23, 2011 4:01 PM ---
А што јаделе животните и луѓето?
Растителна храна.

Не е случајно тоа што Бог промислил (и остварил) прво да се појават растенијата, а отпосле животните и конечно, човекот, за да имаат и животните и човекот храна за живеење. Не дека на Бог му било тешко да створи битија на кои не им треба никаква храна, туку храната на првите луѓе им требала не ради физичко преживување, туку преку храната, луѓето го примале и знаењето и благодатта Божји, преку кое (знаење) Адам и Ева требало бесконечно да се уподобуваат кон Бог.

Kajgana Shop

На врв Bottom