Креационизам наспроти еволуционизам

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Дајте бе, дечки, играјте ме. Има отворени прашања тука :)

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Filmakedon, колку што јас имам освоено награди по физика, математика и астрономија, ти немаш толку заби во устата. Имам неколку први награди на државни натпревари, а ја имам претставувано Македонија и на меѓународна олимпијада во Велика Британија (далечната 2000 година). Простете за нескромноста, но не дозволувам тинејџери што се образуваат од википедиа, јутјуб и форуми да ми попуваат да читкам учебници кои што сум ги прочитал веројатно кога тие не биле ни родени.
Сепак, ништо не си научил од тоа. И не важи само за тебе, туку за сите што мудруваат со цитати од Билијата и разна друга протестантска пропаганда. Може неам награди по физика и не знам што, ама барем сум задоволен што нема да треба да чекам старост за да укопчам дека тоа во што верувм всушност.... не постои.

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Навистина??? :)
Колку е извод од 4 икс на квадрат?
Што значи втора космичка брзина?
И што преставува една АЕ?
1. Колку е интеграл од е на степен икс врз икс? (е = Неперов број)
2. Дали е можно едно летало лансирано од Земјата со почетна брзина помала од 3тата космичка брзина да го напушти Сончевиот систем? Образложи.
Добро бе деца. Завршивте со играње математика и физика за средно одделение?
И сега едниот е научник, а другиот апла научник?

Да зборевте барем за теорија на графови, топологија, векторски простори или барем динамични системи што секако се области релевантни за биоматематика.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Веќе ти одговорив на ова. Еволуцијата не е единствена драма/режија. Како што има поделби и ограноци во другите религии, така има и кај Дарвинистите. Оттаму има и разлики во дрвото на животот кај различните верници од различните Дарвинистички ограноци.
Епа дај посочи ми кој е тој огранок во еволуцијата кој тврдел дека е можно од жаба да еволуира мајмун!
Мој превид. Ако јас ги редам твоите лапсузи, сосема ќе отидеме оф топик.

Слободно наведи ги! Баш да видам кој се тие мој лапсузи!

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
1. 8 икс
2. Брзина потребна за едно летало да ја напушти Земјината гравитација. Се добива со равенство меѓу кинетичката енергија на телото и гравитациониот потенцијал (масата се крати и се добива брзина од 11.2км/s)
3. Една астрономска единица = еднаква на средното растојание помеѓу Земјата и Сонцето. (околу 149.5 милиони километри)

Разгледај ги темите по Математика и Физика на Идивиди форумот (подфорум Наука) http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=98

Може сега јас тебе неколку задачки? :)
1. Колку е интеграл од е на степен икс врз икс? (е = Неперов број)
2. Дали е можно едно летало лансирано од Земјата со почетна брзина помала од 3тата космичка брзина да го напушти Сончевиот систем? Образложи.
3. Ај доста ти се :)
Aбе Ајнштај со кој Интеграл и Диференцијал пресмета дека земјата е стара 6-10.000 години

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.435
Поени од реакции
5.128
Добро бе деца. Завршивте со играње математика и физика за средно одделение?
И сега едниот е научник, а другиот апла научник?

Да зборевте барем за теорија на графови, топологија, векторски простори или барем динамични системи што секако се области релевантни за биоматематика.
Хаха, а бе чисто онака го проверувам...
Туку дај ако те бива одговори на прашањево:

Дали равенката Е=МС2 (на квадрат) објаснува се или и треба некоја измена? :)
Или остај прво нека одговори Чорбаџија... :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Дајте бе, дечки, играјте ме. Има отворени прашања тука :)
Пред аргументите и боговите молчат а камоли чорбаџија! Мислиш дека проверил било што за турчинов? Напишал на гугл нешто од типот "награда за било кој што ќе најде доказ за еволуцијата", му излегле неколку резултати помеѓу кој и дотичниот и чорбаџи ни го пастираше тука!:) Е сега што испадна дека типов е шарлатан, измамник и фалсификатор....ѓаволот е крив за тоа!:pos:

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Не е фер со користење на помош. (идивиди) :)
Линкот од Идивиди не ти го постирав за да ти кажам од каде ги одговорив твоите прашања (зар си помисли дека некој истите ги постави? :) ) туку за да ти покажам две теми кои јас ги отворив и каде одговарам далеку посложени прашања и задачи, за да не мора да ме враќаш на азбуката.

Инаку одговорите на твоите прашања се:
1. Интеграл од е на степен икс врз икс е еднакво на е + константа. (бидејќи икс врз икс е 1)
Погрешно. Тој интеграл спаѓа во групата аналитички нерешливи интеграли т.е. интеграли кои не можеш да ги претставиш со функција :)

2. Не може да го напушти Сончевиот систем бидејќи за негово напуштање е потребна трета космичка брзина (некаде околу 16 км/сек.)
И те како може, доколку леталото ги искористи гравитациите на Месечината и Јупитер. Доколку се насочи леталото да помине под одреден агол и на одредена близина од Месечината/Јулитер гравитацијата ќе го забрза леталото и неговата брзина евидентно ќе се зголеми. Горивото потребно за еквивалентно зголемување на брзината на леталото чини веројатно неколку милијарди долари, или пак малку повеќе познавање од физиката и астрономијата.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Па добро бе, има ли овој форум модератор!?!?

Што е сега оваа работа. Ќе се покака некој, или ќе изеде гомна, како сакате, па после ќе збори за све, освен за темата, за да ги потисне наназад прашањата кои се отворени и неодговорени.

Срамота е бе, ееееј!

Жими све, ако некој не ја потсреди темава и не ги дисциплинира фраериве што се праат на 3ипол, ја си одам од форумов скроз!!!

--- надополнето ---

Пред аргументите и боговите молчат а камоли чорбаџија! Мислиш дека проверил било што за турчинов? Напишал на гугл нешто од типот "награда за било кој што ќе најде доказ за еволуцијата", му излегле неколку резултати помеѓу кој и дотичниот и чорбаџи ни го пастираше тука!:) Е сега што испадна дека типов е шарлатан, измамник и фалсификатор....ѓаволот е крив за тоа!:pos:

Да, беее, ѓаволот! Заборавив ја на него. А кој ќе го заборави - скапо ќе го плати! Еве, сега ми е шит, на пример, пошто Чорбаџи веќе трет ден ме игнорира.

А, ко што гледам, сам е од таа страна. Па затоа се прашувам: Нема ли други дечки/девојки на форумов кои се креационистички настроени или, пак, толку парче го праиме Чорбаџи што им е страв да улетаат?!?

ЛеоЛе07

Не биди трол
Член од
8 октомври 2010
Мислења
879
Поени од реакции
375
Веќе ти одговорив на ова. Еволуцијата не е единствена драма/режија. Како што има поделби и ограноци во другите религии, така има и кај Дарвинистите. Оттаму има и разлики во дрвото на животот кај различните верници од различните Дарвинистички ограноци.

Мој превид. Ако јас ги редам твоите лапсузи, сосема ќе отидеме оф топик.
Нормално дека има. Во секоја наука има научници со различни теории во однос на таа наука.

Мора да престанеш со тоа „Дарвинизмот е вера“. Како прво, ниту еден биолог нема да ја нарече теоријата за еволуција - дарвинизам.
Второ, ниту еден научник не верува во еволуцијата. Еволуцијата е научно докажана вистина и никој не треба да верува во неа затоа што постојат докази кои секој може да ги види и да одлучи дали е вистина или не. Ако ти навистина си освојувал награди по физика би требало да ја знаеш разликата меѓу вера и научно докажана вистина.
Трето, мора да ги нарекуваш работите со нивното вистинско име. Барем ние како Македонци знаеме што значи тоа.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Има една финта. Дравинизам, Атеизам и Астофизика не се `вери`. Чорбаџијана намерно го меша терминот `верува` како глагол со терминот вера=религија.

Христијанствот е вера=религија

Веруваш во Исус дека бил лев ташак на некојси бог врз база на тоа што ти е ќејф. Но, ова не е вера=религија ова е само верување иако не е базирана на научни факти сепак е верување и тоа не научна. Од друга страна Верата подразбира и и пракси и ритуали. Крстење палење свеќи итн.

ЛеоЛе07

Не биди трол
Член од
8 октомври 2010
Мислења
879
Поени од реакции
375
Два соеви од видот на комарец кој е одговорен за пренесување на поголемиот дел од маларијата во Африка еволуирале такви значителни генетски разлики што тие стануваат различни видови, според истражувачите кои стојат зад двете нови студии објавени во списанието "Science".
Овие соеви, познати како М и С, се физички идентични. Сепак, новото истражување покажува дека нивните генетски разлики се такви што се чини дека тие стануваат различни видови, така што напорите за контрола на популацијата на комарците кои би биле ефикасни против едниот вид на комарец, не би имале дејство врз другиот.
Згора на тоа, двата вида се однесуваат различно и претпочитаат различни живеалишта.

Ова е на некој начин еволуцијата во акција.
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/10/101020151324.htm
http://www.jsonline.com/blogs/news/105521163.html

Се разбира има и луѓе кои размислуваат поинаку.
http://creationrevolution.com/2010/10/malaria-mosquitoes-evolving-not/

Тука повторно сепојавува онаа погрешна теза дека мутацијата е губиток на информација. Мутацијата НЕ Е губиток на информација. Еве на пример да земеме еден збор од пет букви „хотел“. Сега да го „мутираме“ тој збор за една буква, па тој станува „котел“. Повторно имаме пет букви, што значи немаме губење на информацијата. Имаме различна информација.
Мутацијата која преживува е онаа која доведува до карактеристики кај единката поради која единката ќе опстане.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Па добро бе, има ли овој форум модератор!?!?

Што е сега оваа работа. Ќе се покака некој, или ќе изеде гомна, како сакате, па после ќе збори за све, освен за темата, за да ги потисне наназад прашањата кои се отворени и неодговорени.

Срамота е бе, ееееј!

Жими све, ако некој не ја потсреди темава и не ги дисциплинира фраериве што се праат на 3ипол, ја си одам од форумов скроз!!!

--- надополнето ---

Да, беее, ѓаволот! Заборавив ја на него. А кој ќе го заборави - скапо ќе го плати! Еве, сега ми е шит, на пример, пошто Чорбаџи веќе трет ден ме игнорира.

А, ко што гледам, сам е од таа страна. Па затоа се прашувам: Нема ли други дечки/девојки на форумов кои се креационистички настроени или, пак, толку парче го праиме Чорбаџи што им е страв да улетаат?!?
Друже и молчењето е одговор на свој начин, одговор дека нема што да се каже - дека се е кажано и дека само инаетот останува како замена за аргументите! Еве и јас чекам чорбаџи да го поткрепи со аргументи тврдењето дека во еволуцијата имало "фракции" кој тврделе дека е можно од постоечки вид да настане друг постоечки вид, или како што кажа чорбаџи од жаба да настане мајмун! Ако не посочи кој се тие фракции, и ако не даде пример како и кога било тврдено тоа, неговото молчење ќе биде доказ за празните зборови, невистини и невалидноста на аргументите кој ги дава.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Друже и молчењето е одговор на свој начин, одговор дека нема што да се каже - дека се е кажано и дека само инаетот останува како замена за аргументите! Еве и јас чекам чорбаџи да го поткрепи со аргументи тврдењето дека во еволуцијата имало "фракции" кој тврделе дека е можно од постоечки вид да настане друг постоечки вид, или како што кажа чорбаџи од жаба да настане мајмун! Ако не посочи кој се тие фракции, и ако не даде пример како и кога било тврдено тоа, неговото молчење ќе биде доказ за празните зборови, невистини и невалидноста на аргументите кој ги дава.
Тоа што викаш. Шпекулирањето во поле какво што е наука е сугурно ментално исцрпувачки процес.
Му посакувам брза рехабилитација на Чорбаџија. Тука станува досадно.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Нема наука кај што има некои предрасуди.
Неможеш да се бавиш со наука ако си атеист или теист.
Јок, може ако си двете да пробаш.
Тоа е вистината :toe:
Друго, неможеш да се бавиш со религија ако незнаеш некои од научните вистини.
Еве погледнете ја библијата, најголемото знаење кое доаѓа од бивши фараон Мојсеј, денеска е смешно
за денешните познавања у погледа на научните откритија и сознанија.
Неможеш да се бавиш ни со наука ако не си религиозен, живи мртовци неможат
без предрасуди да се бават со наука.
Случајот со еволуцијата или креационизам.
Прво не е еволуцијата.
Второ не е креационизам како што вика религијата(еден Бог го создал светот)
И трето не е точно дека универзумот има почеток.
Лаги пак и од страна на денешната наука и религиите.

Kajgana Shop

На врв Bottom