Креационизам наспроти еволуционизам

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Па, баш твоите методи се исти со протестантските бе, МИКИ1, бе...
.
Ц...саде Ти се чинит дека са исти...

Доволно е да погледнеме која заедница е основана од Бога, а која/кои од човек...
--- надополнето: 16 октомври 2012 во 17:20 ---
Мерилата на науката се објективни и проверливи. Методите на религиите се субјективни и непроверливи. It's that simple.
Ако субјекот-истражувач, самиот постави мерило, тоа мерило е субјективно зададено, небитно што истото тоа мерило е објективно измерливо.
--- надополнето: 16 октомври 2012 во 17:22 ---
Науката вика дека и со Јаглеродно и со К-Ар и со Ураниум-оловно датирање, староста на земјата и сончевиот систем даваат независни, а взаемно конзистентни вредности. Толку е стара.
.
Ептен се конзистентни, оти сите наведени мерила, се зададени од субејкти-истражувачи...

Не би ме чудело ако во догледна иднина, слушнам за уште една „најнова„ метода на датирање, која (нели..) ќе даде слични резултати како и досегашните, но речиси никој и никаде нема да ги наведе и слабостите од таа метода.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Ако субјекот-истражувач, самиот постави мерило, тоа мерило е субјективно зададено, небитно што истото тоа мерило е објективно измерливо.
Сите мерила се дадени од луѓе т.е. во таа смисла “субјективни„ и сега?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Вие, верниците, па, еден со друг не можете да се договорите колку е стара, а камо ли па црквите да ви се договорат... 38000 христијанства = 150.000.000 различни старости, секому според кур-ќејф или моментална потреба. Едни христијани викаат 5 едни 10 илјади... други викаат милион, а трети не знаат што е милијарда (ти си тука, нели).
.
Ние, верните во Црквата, го прифаќе учењето од Светиите, и се‘уште сметаме дека Светот е стар 7500 - 8000 г. Надор од Црквата, било кој, може да каже било што и да биде убеден дека е во право.

Што се тиче милијардата, имам напишано дека не можам да замислам временски интервал од милијарда години, без да користам „сликици„ (Ти текнува?..) но немам напишано дека не знам што е тоа „милијарда„ а Ти по кој знае кој пат ми ги извртуваш зборовите, небаре со тоа извртување, ќе ме девалвираш или мене или мојата вероисповест.
--- надополнето: 16 октомври 2012 во 17:29 ---
Сите мерила се дадени од луѓе т.е. во таа смисла “субјективни„ и сега?
...и сега, ќе ја чекаме убавата иднина, во која ќе се појави некој мангуп, кој ќе понуди „најнова„ мерна метода, која ќе биде уште поточна од денес точните методи, а поклниците на сциентизмот ќе потрчаат да ја прифата токму таа метода, како најточна од сите денес познати методи на датирање на Земјината старост.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
...и сега, ќе ја чекаме убавата иднина, во која ќе се појави некој мангуп, кој ќе понуди „најнова„ мерна метода, која ќе биде уште поточна од денес точните методи, а поклниците на сциентизмот ќе потрчаат да ја прифата токму таа метода, како најточна од сите денес познати методи на датирање на Земјината старост.
Не ти се допаѓа ова?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Посочи, што е тоа што треба да ми се допадне? Да чекам животот да ми помине во исчекување на „убавата„ иднина и на сите незјини новотари?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
И јас се надевам дека ќе му даде соодветно име тоа би било добро за почеток :)
Naukata postojano I se poprecizno go imenuva bog. Kondenzacija, tektonski pomestuvanja, vulkanska erupcija, infekcija, nevroza, shiizofrenija. So iljadnici godini I ova beshe bog.

Malku po mnogu, prostorot za bog stanuva se pomal I pomal.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Naukata postojano I se poprecizno go imenuva bog. Kondenzacija, tektonski pomestuvanja, vulkanska erupcija, infekcija, nevroza, shiizofrenija. So iljadnici godini I ova beshe bog.

Moре незнам....како зумираш во било кој дел на материјата бројот на информации иде на квадрат мислам.....нека mе поправи некој ако не е така.
Што правиме со феномените како проблемот на мерењето, дуалната природа на материјата и т.н.
Еве http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&ved=0CDAQFjAC&url=http://www.physicsessays.com/securepdf.asp?pwd=8882005U1J3V5J7P9N1Y3H5G7N&id=310&ei=OJ19UM2vG9Pb4QS__4G4Dw&usg=AFQjCNGwirqAGRhtETfiUHGMP7CilIUxXQ&sig2=ZK5jaGvtUkKqIT11AWOFcA
ако на некој не му е јасно, нека прочита во овој дел нешто, се ми се чини луѓево од не разбирање цело време стекнуваат погрешен впечаток за тоа што го пишувам.

"The recent method for elementary particle phys-
ics seems to be receding from Bohr’s approach
and proceeding to Einstein’s, under the influ-
ences of the introduction of new particles, princi-
ples of symmetry, the unification of interaction,
etc. Bohr has the viewpoint of a human who is
both a spectator and a performer, while Einstein
has the viewpoint of Spinoza’s God. The point is
that we have not been able to reconcile both
methods in spite of every effort by Bohr himself,
and this casts serious doubts on the methodology
of physics and epistemology. This is becoming
even more serious today as physics comes to
study quarks, GUT and quantum gravity"

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264

брат, .....далеко си ти од разбирањето на поимот Бог.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062

Т.е, науката е поблиску до конечно познание и спознание на Бог.

Ѓурџшљак, кажи бе ти, кај си? Блиску? Сириузли бе. Или со зборојте на Агим Ибраими до Ферхан Хасани - сериозишт. Но и на Грузијски: сериозули ра.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Гурџи ај едно лично прашање.

Сите си троламе, кој помалку, кој поеќе, кој културно, кој покултурно, кој понекултурно.

Ама ти бе пријател освен простата реченица "Вие не разбирате" и прашањето "колку е 1 +1+1" , знаеш ли нешто друго у животов?

Излажи бе нешто барем, само да е различно.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Ние, верните во Црквата, го прифаќе учењето од Светиите, и се‘уште сметаме дека Светот е стар 7500 - 8000 г. Надор од Црквата, било кој, може да каже било што и да биде убеден дека е во право.

Што се тиче милијардата, имам напишано дека не можам да замислам временски интервал од милијарда години, без да користам „сликици„ (Ти текнува?..) но немам напишано дека не знам што е тоа „милијарда„ а Ти по кој знае кој пат ми ги извртуваш зборовите, небаре со тоа извртување, ќе ме девалвираш или мене или мојата вероисповест.
--- надополнето: 16 октомври 2012 во 17:29 ---
.
Што мислиш .. ова колку е старо?

Бај Д Веј.. сам се девалвираш..

Kajgana Shop

На врв Bottom