- Член од
- 24 октомври 2010
- Мислења
- 2.434
- Поени од реакции
- 244
Што кур ти е бе?!Игорче...
А Игорче?
Сум ти рекол да не ме цитираш без да ме прашаш за дозвола.
Што кур ти е бе?!Игорче...
А Игорче?
Епа неможеш да правиш споредби на плански и целисходни творби направени од човек со преработка на материјали со битие направено од кал во вселена која е направена од ништо.Моја печатна грешка: мислев на механизми.
Во аналогијата не споредував живо со неживо, туку интелигентен дизајн, плански и целисходни творби.
Е ајде де... од Дух ваљда, по 16ти закон за термодинамика од дух се прави материјаЕпа неможеш да правиш споредби на плански и целисходни творби направени од човек со преработка на материјали со битие направено од кал во вселена која е направена од ништо.
Ако градиш ќуќа ти требаат цигли и план.
Господ го направил светот од што?
Може, може... Чекај да го видиш, само.Епа неможеш да правиш споредби на плански и целисходни творби направени од човек со преработка на материјали со битие направено од кал во вселена која е направена од ништо.
Сеа бев у Сингелиќ и го видов како пие лимунада со Омер. Надркани нешо беа двајцата и ни здраво не ми рекоа.Може, може... Чекај да го видиш, само.
Ни го нема деновиве Чорбаџи - сигурно е „на одмор“, т.е. во лов на загубени души по летувалиштава...
Ного нафурани ова фундаменталистиве...Сеа бев у Сингелиќ и го видов како пие лимунада со Омер. Надркани нешо беа двајцата и ни здраво не ми рекоа.
На филозофски во Скопје има само еден предмет, кој се учи во прва година, а се вика Филозофија на Религија. Професор е Љубомир Цуцуловски. Предметот најмногу личи на компаративна религија. Инаку, низ четирите години се учи историја на филозофијата, па низ неа се изучуваат и религиозно определените филозофи, кака Тома Аквински, Св. Августин, па со до Кјеркегор...Не знам дали е за овде ама па не знам каде да прашам...се однесува и за религиозни и за нерелигиозни.
Дали некој знае што се изучува на теолошки и филозофски? Професорот по марксизам (имаше завршено филозофски) во средно (значи системот на крајот на 70-тите) на еден час ни спомна дека изучувале и религии, теолошки доктрини...со цел да се има познавања за условно кажано противникот.
Дали ова се практикува сега, во сегашниот високообразовен систем кај теолозите, муслиманските, христијанските свештеници и филозофите односно дали теолозите и свештените лица изучуваат (без разлика факултативно или облигативно) материјалистички и други нерелигиозни филозофии и дали филозофите изучуваат теолошки доктрини, религиозни теории?