Креационизам наспроти еволуционизам

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
1. Креационистите барем се коректни и ако имаат-имаат, а ако немаат-немаат и она кое го немаат, не го „пумпаат„ со празни зборови и прикаски, така да манипулацијата и лошто толкување ќе го бараш на друго место-на пример, кај еволуционситите.
Креационистите коректни? ХАХАХА, добар виц. Ни „к“ од коректно немаат. Единствена цел им е да преку плукање и омаловажување на науката да докажат дека постои интелегентен дизајн. А ништо не знаат и никакви одговори не нудат. Комотно може да се викаат Анти-еволуционисти. Преполни се со манипулации.

- Тоа дека „..е првото...„ е саде Твој став. Тоа со вториот закон на термодинамиката е апсолутно неизбежна работа, но да не заборавиме дека тој неизбежен закон, можеме да го „избегнеме„ ако ја измислиме прикаската за „убавата иднина„, која ја створи Маркс, а која армо му дојде на Дарвин, а особено на следбениците дарвинови, кои тој закон елегантно го „надминуваат„ со зборови, на пример, со категоријата „неограничен развој„; демек, ако нешто кажам, тоа автоматски е точно.
Не е саде став. Факт е. Неспорен. Се што прават анти-еволуционистиве е беден обид да се дискредитира нешто, со цел да го оправдаат непостоењето на никакви докази за интелегентен дизајн.
Овде се си ставил на топтан и термодинамика и Маркс и Дарвин. Што врска има Маркс со еволуцијата? Или ти како бивш Марксист, не можеш да го заборавиш неговото влијание на тебе?

Барам објаснувања кои се рационално прифатливи и кои даваат задоволителен одговор, кој не отвора нови дилеми и прашања, иако е надвор од мојата вера.
Бараш задоволителен одговор, а од друга страна без доказ прифаќаш нешто кое е толку контрадикторно и нема ниеден доказ????

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Добро сега, немој да се фалиш со својата висина и убавина, и не е баш богоугодно, нели :). Убавината сепак е релативна, но висината никако не е. И тоа како има повисоки меѓу поновиве генерации. Која била просечната висина на Македонците на пример, изнесена низ статистички показатели пред 20-30 години?
Да речеме, пред 20 години, за највисок човек во Македонија важеше татко му на кошаркарот Самарџиски, со 200-205 сантиметри. Јас денес лично знам барем петмина повисоки од него, и сите се неколку години помлади од мене. Инаку ги има со стотици. И девојки има меѓу нив.
Статистиката е далеку од вистината.
--- надополнето: Jun 27, 2011 12:59 PM ---
Креационистите коректни? ХАХАХА, добар виц. Ни „к“ од коректно немаат. Единствена цел им е да преку плукање и омаловажување на науката да докажат дека постои интелегентен дизајн.
Еволуцијата не е наука, така да нема што тука да се омаловажува.
--- надополнето: Jun 27, 2011 1:01 PM ---
Неспорен. Се што прават анти-еволуционистиве е беден обид да се дискредитира нешто, со цел да го оправдаат непостоењето на никакви докази за интелегентен дизајн.
...и ја то велам: „..Трст е наш!...„ Ти текнува?
--- надополнето: Jun 27, 2011 1:03 PM ---
Овде се си ставил на топтан и термодинамика и Маркс и Дарвин. Што врска има Маркс со еволуцијата? Или ти како бивш Марксист, не можеш да го заборавиш неговото влијание на тебе?
Што има Маркс со еволуцијата??? Хммммм, ако напишам што сорта луѓе можат да кажат ваков став, ќе ми замерат дека вреѓам членови по форумов.
Ај читни троа појќе и ќе Ти текнит.
--- надополнето: Jun 27, 2011 1:05 PM ---
Бараш задоволителен одговор, а од друга страна без доказ прифаќаш нешто кое е толку контрадикторно и нема ниеден доказ????
Ако бараш докази за Божјото постоење, тој тип докази го имам напишано барем 3 пати во моево учество на форумов. Изглеа се бегал од форумов во тија денови...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Статистиката е далеку од вистината.
Зависи дали рогатиот ти помага во броењето

Еволуцијата не е наука, така да нема што тука да се омаловажува.
И некои овде не се луѓе, ама се навредуваат.

...и ја то велам:
Добро е штом и ти така велиш дека нема доказ

Што има Маркс со еволуцијата??? Хммммм, ако напишам што сорта луѓе можат да кажат ваков став, ќе ми замерат дека вреѓам членови по форумов.
Ај читни троа појќе и ќе Ти текнит.
Сум читнал јас баајги. Ти изгледа си бегал од часови. Затоа и ти кажувам дека нема везе со Маркс. (ти како Марксист би требало тоа да го знаеш.

Ако бараш докази за Божјото постоење, тој тип докази го имам напишано барем 3 пати во моево учество на форумов. Изглеа се бегал од форумов во тија денови...
Се сум прочитал што ти си напишал, ама доказ ниту видов, ниту ќе видам

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
З
Сум читнал јас баајги. Ти изгледа си бегал од часови. Затоа и ти кажувам дека нема везе со Маркс. (ти како Марксист би требало тоа да го знаеш.
Ако си „..читал бааги...„ тогаш не ме прашуј, си знаеш, голем си...:D
А знам и јас...
--- надополнето: Jun 27, 2011 1:25 PM ---
Се сум прочитал што ти си напишал, ама доказ ниту видов, ниту ќе видам
Насјмешно од се кај атеистите ми е то, што она кое е најочигледно и кое очи вади од очигледност, не е доказ, но оние тешки цифри од години, потребни за да се случи еволуција, која нема ниту еден здрав доказ, тоа е јааааак доказ....

VoniVaraS

Искусен :)
Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
Уште хеленските философи забележаа дека „...секоја нова генерација луѓе е полоша од претходната...„ Она кое за мене, а и за други, очигледно, тоа е очигчедноста дека на пример, новиве генерации, кои се од мене многу помлад,и се поситни по раст и погрди по лик.
Дека дегенерација постои, јасно е ако споредиме колкав бил растот од нашите предци од пред 3-4 генерации, или ако го забележиме падот на квалитетот на меѓучовечките односи, во однос на времето до пред некоја деценија. Или на пример, тоа е случајот со дегенерацијата на градското население (забележана во урбаната социологија, мерено/набљудивано од средината од 19-от век до денес) или дегенереацијата кај народите, кои се релативно затворени, оти живеат на една и иста и изолираната територија, без надворешни влијанија и мешање со други народи. Таков случај се на пример, јудеите, особено нивните масонски слоеви.
--- надополнето: Jun 27, 2011 9:41 AM ---
Мики, си прочитал нешто ама не си разбрал ко што треба.
Единстевно точен заклучок е дека има општа “дегенерација“ односно пад, уназадување на меѓучовечките односи. Порано многу повеќе се почитувале луѓето меѓусебе отколку денес.

Дегенерација во физичка смисла се јавува кога породот е од роднинска (крвна) врска. Ова се случува поради нагласувањето на мааните од родителите како и пренесувањето на лошите гени, односно наследни генетски болести.
Во среден век тоа било изразено кај Англичаните односно кралските (благороднички) фамилии, поради стапувањето во брак со блиски роднини, поради богатството. (Англичаните и денес ми се еден од најружните народи ама тоа е релативно :) )
Дегенерација денес исто имаш кај гепардите поради драстично намалениот нивен број во природата па се принудени да се парат од блиски крвни врски. Ова најверојатно ќе доведе и до нивно скорешно изумирање.

Во Македонија а и општо во светот човекот “напредува“ во однос на висина, “убавина“ и долговечност.
Во Макединија статистички во последниве децении просечната висина е зголемена за 5-10 см. а просечниот животен век е зголемен за 5- 10 год.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ако си „..читал бааги...„ тогаш не ме прашуј, си знаеш, голем си...:D
А знам и јас...
Си читал ама не си разбрал, исто ко да не си прочитал

Насјмешно од се кај атеистите ми е то, што она кое е најочигледно и кое очи вади од очигледност, не е доказ, но оние тешки цифри од години, потребни за да се случи еволуција, која нема ниту еден здрав доказ, тоа е јааааак доказ....
Најсмешно кај верниците, бараат јаааааааааааак доказ, а веруваат во недокажано.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
--- надополнето: Jun 27, 2011 1:32 PM ---
Мики, си прочитал нешто ама не си разбрал ко што треба.
Единстевно точен заклучок е дека има општа “дегенерација“ односно пад, уназадување на меѓучовечките односи. Порано многу повеќе се почитувале луѓето меѓусебе отколку денес.

Дегенерација во физичка смисла се јавува кога породот е од роднинска (крвна) врска. Ова се случува поради нагласувањето на мааните од родителите како и пренесувањето на лошите гени, односно наследни генетски болести.
Во среден век тоа било изразено кај Англичаните односно кралските (благороднички) фамилии, поради стапувањето во брак со блиски роднини, поради богатството. (Англичаните и денес ми се еден од најружните народи ама тоа е релативно :) )
Дегенерација денес исто имаш кај гепардите поради драстично намалениот нивен број во природата па се принудени да се парат од блиски крвни врски. Ова најверојатно ќе доведе и до нивно скорешно изумирање.

Во Македонија а и општо во светот човекот “напредува“ во однос на висина, “убавина“ и долговечност.
Во Макединија статистички во последниве децении просечната висина е зголемена за 5-10 см. а просечниот животен век е зголемен за 5- 10 год.
Во ред, ако статистиктаа Ти е веродостоен извор на вистини, тогаш си во право.

Ако ја погледнеме долговечноста кај првите генерации луѓе, поред Постанокот во Светото Писмо (кое за Тебе, веројатно, е небитно..) тогаш ќе испадне дека имаме страшно краток животен век во однос на Адам и Ное.

Дека статистиката е смешен извор на вистини, и дека не се работи за никаков „напредок„ доволно е да погледенеме во медицината и таму ќе ги најдеме сите последици, т.е. состојби од човековото битие, кои се последици од привидно зголемениот животен век кај луѓето.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
--- надополнето: Jun 27, 2011 1:32 PM ---

Во ред, ако статистиктаа Ти е веродостоен извор на вистини, тогаш си во право.

Ако ја погледнеме долговечноста кај првите генерации луѓе, поред Постанокот во Светото Писмо (кое за Тебе, веројатно, е небитно..) тогаш ќе испадне дека имаме страшно краток животен век во однос на Адам и Ное.

Дека статистиката е смешен извор на вистини, и дека не се работи за никаков „напредок„ доволно е да погледенеме во медицината и таму ќе ги најдеме сите последици, т.е. состојби од човековото битие, кои се последици од привидно зголемениот животен век кај луѓето.
Тоа е затоа што луѓето не еволуираа во следбеници на носителот на светлината, т.е. спасителот, сјајната звезда Деница...:)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Доста тресеш глупости. Се читаш ли што пишуваш?

Медицината го има продолжено животот за два пати во споредба со средниот век, кога Црквата лечела со молитви.

Статистиката е наука. Оваа наука секојдневно се потврдува во сите социолошки и антрополошки истражувања. А ти си неук мрчатор без елементарни познавања на основните постулати на природните и општествените науки.

Тресеш зелени без осет, без увид и без смисол. Враќаш на прва и постојано се ставаш во контрадикции од кои се вадиш со „духовна логика.“

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Медицината го има продолжено животот за два пати во споредба со средниот век, кога Црквата лечела со молитви.
За возврат на ваквија памфлети, одговарам со памфлет: „Солун е наш!„. Ти текнуе?
--- надополнето: Jun 27, 2011 2:17 PM ---
Статистиката е наука.
Апсолутно! Ево, ја велам дека и статистиката е наука но и еволуцијата е наука, и така, станав ептееееен паметен...
--- надополнето: Jun 27, 2011 2:19 PM ---
Тоа е затоа што луѓето не еволуираа во следбеници на носителот на светлината, т.е. спасителот, сјајната звезда Деница...:)
Денеска одгворив кој бил деница во наведениот сих, така да дака да немаш место за исмејување, освен да ја воочиш својата грешка ради вадењето стих од контекст...:)

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.440
Поени од реакции
5.130

--- надополнето: Jun 27, 2011 3:29 PM ---
Кога сме веќе кај црквата.... нема таа веќе што да предупредува, сите нејзини досегашни предупредувања завршиле со коренито ревидирање на нејзините ставови... абе кој тоа на еден буљук брадосани облечени во црни мантии луѓе и задимуваат се околу нив им го дал правото да проценуваат што чини а што не...
Таа е таа што низ вековите сееше смрт и страдање...
Црквата е свесна дека нејзиното време на владеење со стравопочит, мач и оган е пројдено...засекогаш... и останува само опцијата туристичко-културна атракција...
Црквата денес има НУЛА кредибилитет. Никој не ги есапи.

Според една пресметка, извршена од стручњакот за молекуларна биофизика, Харолд Морович, ако кај една најпроста жива клетка ги раскинеме сите хемиски врски, веројатноста дека тие делови самите одново ќе се поврзат и тоа под идеални природни услови, би била една спрема 10 на степен 100.000.000.000. Со ваква (никаква!) веројатност, станува сосема неважно колку е стара Земјата. Станува неважно дури и колку голема е вселената, зашто, и кога целата материја во видливата вселена би се претворила во градбени единки за живи клетки, и потоа би се вршела по една комбинација (обид) на секоја микро секунда во тек на целото време откога постои вселената, тогаш веројатноста наместо 1 од 10 на степен 100.000.000.000 би била 1 од 10 на степен 99.999.999.916.
(Цитат од книгата The Creator and the Cosmos од Hugh Ross, Navipress, USA)

Само едно забораваш (намерно) - бројот на можни настани (насекаде на планетава) е огромен, со што веројатноста автоматски станува голема.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Црквата денес има НУЛА кредибилитет. Никој не ги есапи.

Вакви ставови, изразени ан ниво од памфлет, изразуваат само ликови кои се надвор од Црквата.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.440
Поени од реакции
5.130
Како што реков - Please, don`t feed the troll.

Kajgana Shop

На врв Bottom