Кратово

Член од
7 април 2006
Мислења
381
Поени од реакции
5
SUDBINA напиша:
И ако си од Скопје - да не кажуваме многу - сите знаеме како го изградија - да не бепше помошта после земјотресот поарни ке бевте нели.........

abe ne se pali tolku...od stip sum...ama gradcedo e stvarno umreno :)ta poumreno ne moze da bide... :) a i so imas protiv sk? dobro si e sk,kratovo ne e dobro :) hehehehe,izvini so provociram ama stvarno kratovo ne go biva...2 ulici se u cel grad...zalno e toa

ragazza

Adorable
Член од
3 јуни 2005
Мислења
2.870
Поени од реакции
29
schtranga напиша:
Kuklica

Легендата вели дека многу одамна во селото Куклица се случила голема трагедија. Момчето, во кое една девојка била бескрајно вљубена, се оженило со друга, поради што разочараната девојка ги проколнала младенците. Кога дошол свадбениот ден, навидум се било во ред: се собрале сватовите, стасале и другите гости, веселбата почнала. Во моментот кога младенците се бакнале, клетвата се остварила и сите свадбари се скамениле. Скаменетите свадбари и денес сведочат за гневот и за болката на несреќната девојка.

Селаните го викаат местото "Весела свадба" зашто сватовите останале насмеани, а младенците се скамениле во нежна прегратка. Поради овие скаменети "кукли", и местото го добило своето име - Куклица.

На локалитетот има околу 140 кукли, а најголемо внимание привлекуваат двете огромни камени кукли, кои страсно се бакнуваат и ги претставуваат младенците.

Со малку фантазија, секој посетител може да си ги дополни празнините во приказната, бидејќи не се знае што се случило со девојката што ја фрлила клетвата. Мештаните раскажуваат дека нивните предци се обиделе да ја растурат клетвата на вљубената девојка, но не успеале.

Научниците, пак, велат дека камените фигури се создале пред 10 милиони години, кога се уште немало луѓе на планетата. Вертикалната ерозија на вулканските карпи создала "кукли" повисоки од десет метри, кои и денес доминираат во питомата околина. Како и да е, ваква "свадба" нема никаде на светот и ова место е заштитено од Агенцијата за природни реткости при Министерството за животна средина. Нешто слично има само во Србија, во местото Ѓавоља Варош.

Ova mnogu sakam da go vidam , pred nekoj ja citaf legendata , se naeziv skroz . Ke imam gosti od Svedska i ova e definitivno alternativa za izlet

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
schtranga напиша:
ne znam dali ovaa godina ke se otvori bazentot , bese celiot ispukal , mozebi ke go renoviraat ... sega za letovo ke ima luge , a posle toa site se razbeguvaat koi po falkuteti , koi po rabota vo stranstvo i gradot ostanuva pust
E stavrno e zalno za kratovo edno vreme bese interesno mesto so mnogu mladi luge ama se pocna da se rusi so bonovite na Singo(moe mislenje)

schtranga

Кратовчанче
Член од
7 август 2005
Мислења
1.295
Поени од реакции
18
asterix_m напиша:
E stavrno e zalno za kratovo edno vreme bese interesno mesto so mnogu mladi luge ama se pocna da se rusi so bonovite na Singo(moe mislenje)

ja pak mislam da ne bese Zingo Kratovo nemase da bide ni tolku procueno i uste pomrtvo , kolku tolku covekot uspea da go vozdigne malku gradot,a toa sto si pravi negovi pari koi sto mozat da se trosat samo vo negovite prodavnici koi se skoro prazni , ne e fer , lugeto samo gi sobiraat i se cudat sto da pravat so niv ,posleden pat vidov vnuk mi se igrase so niv kao karti :) tatko mi 35 godini vekem kako raboti vo Silex,a i brat mi vo obezbeduvanjeto , poveke Zingo ne e direktor seto toa mu go ostavi na sin mu Goran zatoa i pocna se postepeno da propaga ...

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
schtranga напиша:
ja pak mislam da ne bese Zingo Kratovo nemase da bide ni tolku procueno i uste pomrtvo , kolku tolku covekot uspea da go vozdigne malku gradot,a toa sto si pravi negovi pari koi sto mozat da se trosat samo vo negovite prodavnici koi se skoro prazni , ne e fer , lugeto samo gi sobiraat i se cudat sto da pravat so niv ,posleden pat vidov vnuk mi se igrase so niv kao karti :) tatko mi 35 godini vekem kako raboti vo Silex,a i brat mi vo obezbeduvanjeto , poveke Zingo ne e direktor seto toa mu go ostavi na sin mu Goran zatoa i pocna se postepeno da propaga ...
epa bas toa i sakav da kazam napravil objekti ama i go unistuva narodot

K

Kiko

Гостин
ejjj karatovo kратово па имате детска ликовна колонија не е толку страшно, фини луѓе (знаев две три девојчиња), гостољубиви. Штета што слушам дека замира....

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Кратово сум го посетил во секое годишно време, но најубаво се чувствувам таму во есен и зима. Најчесто ако од Штип или Берово одам кон Скопје, обавезно вртам преку Кратово и Куманово. Во Кратово за да направам пауза од„долгото возење”:pos: и да си викнам една гоооолема пастрмајка, а после во Куманово кај стриковците на кафе и колачи:).
Инаку кога го видов Кратово за прв пат, го видов како доста симпатично место, неможам никако да го наречам град зашто и не е во било кој смисол град иако Кратовчани многу се навредуваат со тоа. А кога ја проанализирав конфигурацијата на теренот во Кратово и околината, ееееее...тогаш ми стана јасно зашто Хитлер ја изгубил Втората Светска Војна! :pos::pos::pos:

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
Mandrak напиша:
Кратово сум го посетил во секое годишно време, но најубаво се чувствувам таму во есен и зима. Најчесто ако од Штип или Берово одам кон Скопје, обавезно вртам преку Кратово и Куманово. Во Кратово за да направам пауза од„долгото возење”:pos: и да си викнам една гоооолема пастрмајка, а после во Куманово кај стриковците на кафе и колачи:).
Инаку кога го видов Кратово за прв пат, го видов како доста симпатично место, неможам никако да го наречам град зашто и не е во било кој смисол град иако Кратовчани многу се навредуваат со тоа. А кога ја проанализирав конфигурацијата на теренот во Кратово и околината, ееееее...тогаш ми стана јасно зашто Хитлер ја изгубил Втората Светска Војна! :pos::pos::pos:
Многу нешто навреди ти од кај си бе другар толку граганин

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
asterix_m напиша:
Многу нешто навреди ти од кај си бе другар толку граганин
Воопшто не ми беше цел да навредувам, само искрено си го изнесов своето мислење. Ако мислиш на тоа што не го сметам Кратово за град, нормално дека неможам да го сметам со 10-11.000 души население колку што има на пример едно средно по големина село во Македонија. И не сметам дека некој треба да се навреди дури и од село ако потекнува или некое уште помало место, напротив, секој треба да се гордее со своето потекло зашто секое место си има по нешто по кое може човек да биде горд ако потекнува од таму.
-Ти имаш проблем со тоа или срам ти е да кажеш дека е Пробиштип ште помал од Кратово?

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
Mandrak напиша:
-Ти имаш проблем со тоа или срам ти е да кажеш дека е Пробиштип ште помал од Кратово?
Ич не ми е срам да се кажам дека сум од Пробиштип, и Пробиштип има 15.000 жители.

А и фала на бога многу е поубаво во Пробиштип отколку во Кратово. Не дека Кратово нема свои убавини ама конфигурацијата на теренот е многу комплицирана

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
asterix_m напиша:
Ич не ми е срам да се кажам дека сум од Пробиштип, и Пробиштип има 15.000 жители.

А и фала на бога многу е поубаво во Пробиштип отколку во Кратово. Не дека Кратово нема свои убавини ама конфигурацијата на теренот е многу комплицирана
Кратово и неможе со таа конфигурација да се уреди подобро, но сепак, вакво каво е за мој вкус многу шармантно, идилично изгледа. Мене лично на изглед навистина ми се допаѓа местото :)

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Јас бев во Кратово и еве што видов...
:pos2: :pos2: :pos: :pos:

SUDBINA напиша:
И ако си од Скопје - да не кажуваме многу - сите знаеме како го изградија - да не бепше помошта после земјотресот поарни ке бевте нели.......
Срам да ти е што споменуваш такво нешто. Пола фамилија ми има загинато во тој земјотрес :nenene:

schtranga

Кратовчанче
Член од
7 август 2005
Мислења
1.295
Поени од реакции
18
utre trgnuvam za moeto milo rodno Kratovo :vozbud: kade sto ke ostanam eden mesec :je::je::je:

schtranga

Кратовчанче
Член од
7 август 2005
Мислења
1.295
Поени од реакции
18
momentalno sum vo kratovo ,tuka e super i deneska se zapoznavme so Kire :) ne znam nikot koj mu bese

Член од
20 јули 2006
Мислења
4
Поени од реакции
0
znam eden stranga od kratovo kolku ve ima!!!!!!
od "kratovski zet"

Kajgana Shop

На врв Bottom