Кратки филмови

Член од
22 август 2006
Мислења
497
Поени од реакции
1.000
Ви го постирам филмот "10 minutes" и филмчето е фантастично и доста потресна приказна , ме воодушеви и долгиот кадар без кат, што е исто така одлична техника со која се послужил режисерот.

исто ви постирам еден неверојатен краток филм кој ме остави без здив! и премногу ме шокираше! вреди да се погледни "One hundredth of a second"

[video=google;-7467000047467727357]http://video.google.com/videoplay?docid=-7467000047467727357#[/video]

The Dude

Лајно
Член од
25 мај 2009
Мислења
502
Поени од реакции
321
Во тоа коментарите на youtube некој напишал дека ова е најубавото видео што го има гледано на youtube, се согласувам. Погледнете.

Член од
2 февруари 2011
Мислења
26
Поени од реакции
5
"The Alphabet" ...kratok film od David Lynch ,inspiriran od sonot (kosmarot) na sestrata na negovata zena vo toa vreme

"When you sleep, you don`t control your dream. I like to dive into a dream world that I've made, a world I chose and that I have complete control over." - David Lynch

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.561
Поени од реакции
2.524
1. La Jetée (1962)

Според овој краток француски СФ филм, Тери Гилиам го направи 12 Monkeys, да не кажам ја украл, малку ја изменил и надополнил приказната :wink:
Пред своето време, интересно е тоа што се работи за поврзани фотографии.
Оние 8.3 на ИМДБ се малку, 10/10

Секој СФ фан би требало да го погледне кратково филмче, посебно оние на кои им е омилен 12 Monkeys.

2. Cashback (2004)

Одлична комедија.
Тотално можам да се соживеам со ликовите од краткиов филм, пошто е вистина, кога работиш у супермаркет (имам некое искуство од Тинекс :P ), времето стои и само гледаш како да го утепаш...

Долгометражната верзија од 2006 не би ја препорачувал, само уште еден неуспешен обид да се истегне краток филм у добар долгометражен...

VLJ

Член од
14 ноември 2011
Мислења
2.277
Поени од реакции
4.314
Започна фестивалот Санденс. Еве девет кратки филмови од фестивалот кои можат да се погледнат бесплатно. И легално.
http://screen.yahoo.com/sundance/

VLJ

Член од
14 ноември 2011
Мислења
2.277
Поени од реакции
4.314
Да се надоврзам на претходниот пост. Пред некоја година ги најдов кратките филмови на Pixar на торент, ама еве ги има и на YouTube. Еве ги моите омилени:

One Man Band

Lifted

For the Birds

Geri's Game

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.561
Поени од реакции
2.524
Се надевам дека ќе заживее темава, има многу кратки филмови кои вреди да се погледнат а се подобри од многу долгометражни...како СФ филмчево за кое се збори сега дека би можело да биде новиот Дистрикт 9 -
Повеќе вакви филмови, помалку високобуџетни глупости како Трансформери...

Би ги препорачал и кратките СФ филмчиња на Нил Бломкамп, сите можат да се најдат на Јутуб, мене ме воодушевија, очекувам многу од него во иднина во СФ жанрот.
Како и кратките БМВ филмчиња со Клајв ОВен, некои од нив се подобра акција/трилер/драма од многу долгометражни, а и многу познати режисери и глумци се инволвирани. Стварно не знам зашто не го земаа Овен да го глуми Бонд, покажува тука дека е перфектен избор..

VLJ

Член од
14 ноември 2011
Мислења
2.277
Поени од реакции
4.314
Прекрасен краток филм на Спајк Џонс.

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.561
Поени од реакции
2.524
12:01 PM (1990)

Според овој е направен Groundhog Dау, пишува на Википедија дека се тужеле после

penkaloto

......
Член од
17 април 2010
Мислења
412
Поени од реакции
269
Сегмент од омнибус филмот Paris, je t'aime. Режисер на овој краток филм е Tom Tykwer, а во главна улога се јавува Натали Портман. Супер филмче.

Kajgana Shop

На врв Bottom