Кој и што знае да зготви?

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Прилично многу работи... само треба да имам мерак за да напрам нешто.
 
Член од
8 февруари 2009
Мислења
3.833
Поени од реакции
1.325
Научив да си пржам јајца, компирче, кренофчички.... и уште неколку аматерски работи. Доста ми се :icon_lol:
 

Steam.

wat
Член од
1 октомври 2008
Мислења
1.462
Поени од реакции
624
Све шо се вари и пржи, печење уште усовршувам.. :)
 

WildGirl

Lost in the forest ...
Член од
28 јуни 2008
Мислења
636
Поени од реакции
93
Домашно лебче.:wub:
Се радвев ко го извајв од рерна, прв пат месам, а се погоди милина.:je:
 
H

HITCH

Гостин
Најнов рецепт! :pos:

Многу мали вкусни пити:

1кг. компир, 200 гр. шунка (може и повеќе зависи од вкусот), 100 гр. путер (јас го правам со кристал маргарин, оти другите вкусови може да дојдат повеќе до израз), 2 јајца, 50 гр. презла, 1 жолчка, 50 гр. брашно, 100 мл масло, сол и бибер.

Сварените компири се гмечат или пасираат (`ко за пире само треба да биде цврсто), се додава омекнатиот маргарин (сматен со миксер), јајцата и малку сол. Тестото добро се меша да стане компактно, а потоа се сече во дебелина од еден сантиметар и се прават коцкички. Шунката ситно се сече (или се ренда кој како сака и како му е полесно), се додава жолчка и малку презла. На половина од коцките, т.е. во средината, се става малку фил и се покрива со друга коцка. Ги правиме како мали погачи. Краевите се притиснуваат да се залепат и ги ставаме во јајце, брашно и презла пред да ги пржиме во загреано масло. Превкусно е!

За да не биде суво :pos: супер иде со прелив од павлака, краставички и мајонез.

п.с. ако сака некој, може да се стави и сирење или кашкавал внатре заедно со шунката, супер е и така, ама јас повеќе си ги бендисувам вака :smir:
 

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.875
Поени од реакции
20.468
Најнов рецепт! :pos:

Многу мали вкусни пити:

1кг. компир, 200 гр. шунка (може и повеќе зависи од вкусот), 100 гр. путер (јас го правам со кристал маргарин, оти другите вкусови може да дојдат повеќе до израз), 2 јајца, 50 гр. презла, 1 жолчка, 50 гр. брашно, 100 мл масло, сол и бибер.

Сварените компири се гмечат или пасираат (`ко за пире само треба да биде цврсто), се додава омекнатиот маргарин (сматен со миксер), јајцата и малку сол. Тестото добро се меша да стане компактно, а потоа се сече во дебелина од еден сантиметар и се прават коцкички. Шунката ситно се сече (или се ренда кој како сака и како му е полесно), се додава жолчка и малку презла. На половина од коцките, т.е. во средината, се става малку фил и се покрива со друга коцка. Ги правиме како мали погачи. Краевите се притиснуваат да се залепат и ги ставаме во јајце, брашно и презла пред да ги пржиме во загреано масло. Превкусно е!

За да не биде суво :pos: супер иде со прелив од павлака, краставички и мајонез.

п.с. ако сака некој, може да се стави и сирење или кашкавал внатре заедно со шунката, супер е и така, ама јас повеќе си ги бендисувам вака :smir:

Хич готова си за мажење, ајмо кандидати да видиме тука вијте што убо знајт да готвит, браос :)


Полнети печурки

Шунка, кашкавал и доматен сос и пермезан


Печурки по можност свежи шампињони се длабат, шунката се сечка со се смесата од печурките која сме ја извадиле однив, се мешаат со зачини, магдоносче и лукче (по желба), се полнат печуките се редат во земјен сад во кој претходно сме го ставиле домтниот сос, се ставаат во рерна на 230 степени, се печат едно 15тина минути се вади тавата се ставаат широки ленти кашкавал се враќаат у рерна уште 5 минути и воала делишс вери вери мач :)
 
Член од
22 ноември 2009
Мислења
644
Поени од реакции
156
Се знам да зготвам само ретко кој има желудник да го свари сето тоа...
 
H

HITCH

Гостин
Пак компир :pos: Во последниов период ми е топ јадење :smir:

За подготовка на овој рецепт ни е потребно: 50 гр. шунка, 50 гр. сирење, 30 гр. сусам, 200 мл. млеко, 70 гр. маргарин (кристал) 150 гр. компир, 1 квасец, 350 гр. брашно и 3 јајца.

За тесто:
Прво треба да стаса квасецот, а додека стасува квасецот се прави се друго. Како и секогаш, во подлабок сад го ставаме квасецот со 1 лажица шеќер, 1 лажица брашно и 5 лажици млеко го оставеме да стаса. Претходно сварените компири ги пасираме. Во длабок сад го ставеме брашното, пасираните компири, јајцата, омекнатиот маргарин и млекото и заедно со стасаниот квасец замесеме меко и мазно тесто. Обликувајте го и оставете го да стасува. Потоа тестото расукајте го на набрашнета работна површина (може да се лепи компирот, затоа слободно набрапнете ја површината каде ќе се расукува) и со чаша сечете округли форми (можеи со шоља да си мерите :smir:).

За фил:
На средина од секој круг ставете од филот од измешано сирење и шунка (овие се рендаат, побрзо е, а и полесно) и поклопете ги со уште едно кругче од тестото, истискајте ги кругчињата на рабовите за да се спои тестото (а можете и краевите на долната кора да ги намачкате со жолчка од јајце за поубаво да се залепат) и ставете во тава покриена со хартија (или намачкана со маргарин). На половина печење одозгора ги премачкуваме со жолчка и посипуваме со сусам (ако сакате со сусам, ако не не мора).
Треба да испаднат мали кругови, ама ако сакате може и како коцки да си ги пресечете. Обликот и големината се по желба.

п.с. наместо филот од сирење и шунка можете да си ставите што сакате по вкус. Долната кора може прво да се намачка со ќечап, па да се додаде филот. Значи за филот слободно користете што сакате нема промашување.
 

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Солени мафини

Потребни состојки:
- 300 гр. сирење
- 1/2 л. кисела вода
- 5 јајца
- 1 пециво
- 1 шоља за кафе зејтин
- 500 гр. кори
- сол и ким

Подготовка:Во длабок го ставаме сирењето и го дробиме со вилушка. Ги додаваме јајцата и посолуваме. Ја мешаме смесата и ја додаваме киселата вода, зејтинот и пецивото. Корите како што се свиткани во форма на ролат, ги сечеме на кругово со дебелина од 1 cm. Потоа ги протресуваме исечените кори и ги ставаме во садот со смесата, постојано мешајки додека не добиеме енолична смеса.
Калапите за мафини ги намрснуваме со зејтин и ги полниме. Одозгора ставете малку ким и печете во загреана рерна на температура од 220 ° C, 30 минути.

Проја со сирење

Потребни состојки:
- 250 гр. сирење
- 3 јајца
- 2 шољи (за кафе) јогурт
- 1 шоља (за кафе) кисела вода
- 2 шољи (за кафе) зејтин
- 1 пециво
- 3 шољи (за кафе) бело брашно
- 4 шољи (за кафе) пченично брашно
- 1 лажичка сол

Подготовка: Ставете го пченичното брашно во длабок сад и додајте го белото брашно во кое сте го ставиле пецивото. Во друг сад изматете ги јајцата со вилушка, додајте ја киселата вода, зејтинот, јогуртот. Оваа смеса постепено сипувајте ја во садот со брашно и внимавајте да не ви се направат топчиња од брашно. Мешајте додека не добиете не многу тврда смеса. На крајот додајте го издробеното сирење и истурете во тава во која претходно сте ставиле зејтин и брашно. Печете 30 минути на температура од 200 ° C.
п.с.Може да додадете и 3 страка испржен праз заедно со сирењето (ако сте љубители на праз) и да добиете проја со праз :pipi:
 
Член од
15 јули 2007
Мислења
15.975
Поени од реакции
8.315
знам да зготвам Макарони ,Јуфки,Шпагети и сите други тестенини од оние купечкине готови само свари ги
а знам и Јајца да си испржам само што никад не сум испржил јајца :pos2:

--- надополнето ---

Каде може да се проба овој најнов рецепт , ми изгледа вкусен . :mist:
Ќе идеш кај него на гости ќе ти зготви
 

bonbon4e

100% крејзи :P
Член од
4 септември 2010
Мислења
226
Поени од реакции
17
Ова неможе да се каже дека се готви ама :toe:
- палачинки
- торта со хопла и бискоти
- пица
- тост
- милк шејк
- ако пробам може и јајца и компири ке испржам ама како за прв пат нема да се баш вкусни :kesa::pipi:
 
H

HITCH

Гостин
Денес е Свети Никола и кај на дома си имаме обичај за ручек да имаме риба, ем да се одбележи овој голем празник, ем дека е посно (н.з. се пости за Божиќ :back:). Јас не сум многу по рибата. Риба јадам само кога ептен мајка ми ќе ми запне, ама обожавам икра и млеч. Значи, во рибарница никако не им дозволувате рибата да ви ја исчистат, освен крлушките. Си ја носите рибата дома и ако има икра или млеч ги делите на поголеми парчиња, ги превртувате во малку бршно и ги пржите во зејтин. Откако ќе ги испржите ги сечете на помали парчиња, и им ставате лимон, сос од кисели краставички, бело вино, павлака и мајонез и се убивате од јадење.
п.с. во рибарница мислам дека има млеч и икра да се купат посебно, мислам дека се 250 или 300 денари кило, ама не сум сигурна.

Ова вкусно јадење иде со бело вино. :smir:
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Денес е Свети Никола и кај на дома си имаме обичај за ручек да имаме риба, ем да се одбележи овој голем празник, ем дека е посно (н.з. се пости за Божиќ :back:). Јас не сум многу по рибата. Риба јадам само кога ептен мајка ми ќе ми запне, ама обожавам икра и млеч. Значи, во рибарница никако не им дозволувате рибата да ви ја исчистат, освен крлушките. Си ја носите рибата дома и ако има икра или млеч ги делите на поголеми парчиња, ги превртувате во малку бршно и ги пржите во зејтин. Откако ќе ги испржите ги сечете на помали парчиња, и им ставате лимон, сос од кисели краставички, бело вино, павлака и мајонез и се убивате од јадење.
п.с. во рибарница мислам дека има млеч и икра да се купат посебно, мислам дека се 250 или 300 денари кило, ама не сум сигурна.

Ова вкусно јадење иде со бело вино. :smir:

Кавијар :vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom