Кој и што знае да зготви?

H

HITCH

Гостин
Сутлијач! Сум се прејала мх мх :wub: ...
3 шојли вода и една шојла ориз се остават да се сварит убо, па се додават 1 литар млеко, пола шојла отприлика шеќер (или колку сакате по желба) јас му бувнаф и ванилин едно пакетче и ми дојде таман. Се мешат полека и се варит дур не се згуснит убо кејфлиски.:smir:

Сакам да прам баклава, предлог за некоја полесна за почеток? :)
Баклава е лесно да свиткаш и да испечеш, зезнат е шербетот. :jaj: Земи готови кори, (рецепт за 700 грама кори) стави една кора и испрскај ја со малку зејтин и гриз, стави ја втората кора исто малку зејтин и гриз, на третата кора ставаш измешани пола лажица шеќер, ореви (јас ставам многу ореви) и чоколадо рендано, па виткаш и ставаш во тепсија намачкана со масло. Ова го повторуваш додека има место во тепсијата. Оваа баклава е топ! Јас пред некое време правев шербет за баклава со кило шеќер и литар вода, испадна супер, ама следнит пат го зезнав во мерката и... отиде баклавата. :kesa: Ме лажеа дека била убава, додека сите си мљацкаа. Убава беше, ама не ко претходниот пат. Знам кога сум утнала! Не се плаши да згреши, така се учи, само немој често да го грешиш истиот рецепт! :smir:

Ако се дебели корите стави две кори, ако се тенки стави 3 кори. За шербет можеш дури и литар и 200 вода и кило и 200 шеќер, баклавата трпи шербет! :toe:
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
дајте бе предлог за доручек- нешто екстра :smir:
ми се пријаде , ама незнам што:kesa:
 
H

HITCH

Гостин
Чоколадни коцки

За чоколадни коцки ни треба: 140 гр. шеќер, 50 гр. чоколадо за готвење, 100 гр. чоколадо, 100 гр. ореви, 180 гр. маргарин, 4 жолчки, 15 мл. вода, 70 гр брашно и 4 белки

Маргаринот и шеќерот ги матиме додека маргаринот не стане пенаст. Ги додаваме жолчките една по една додека матиме со миксерот. Откако ќе ги додадеме жолчките ги ставаме мелените ореви, чоколадото, брашното и матиме додека не се изедначи. Белките ги матиме за да се направи цврст снег и го додаваме во другата смеса и добиваме пандишпан. Сето тоа истурете го во тава намачкана со маргарин (или масло) и посипана со брашно (за после полесно да се одвои тестото или можете да ставите и мрсна хартија наместо брашно). Пандишпанов го печеме на 180 степени. Откако ќе се испече одозгора му ставаме прелив од чоколадо кој сами си го правиме. :) Едно чоколадо го топиме во растопен маргарин и малку вода, ако сакате да биде поблаго може и лажица шеќер. Откако ќе се соедини преливот го ставаме врз оладеното тестото и го сечеме на коцки.

П.С. Наместо чоколадо во пандишпанот може да ставите какао, ама поубаво е со чоколадо.
 

WildGirl

Lost in the forest ...
Член од
28 јуни 2008
Мислења
636
Поени од реакции
93
hahaha ti si znajsh x) poubaj nemash jadeno GARANTIRAM!!! hhaha x)
Еј, можда праени на малку невообичен начин ама ко реков многу убај озбилна бев!:back:

--- надополнето ---

Баклава е лесно да свиткаш и да испечеш, зезнат е шербетот. :jaj: Земи готови кори, (рецепт за 700 грама кори) стави една кора и испрскај ја со малку зејтин и гриз, стави ја втората кора исто малку зејтин и гриз, на третата кора ставаш измешани пола лажица шеќер, ореви (јас ставам многу ореви) и чоколадо рендано, па виткаш и ставаш во тепсија намачкана со масло. Ова го повторуваш додека има место во тепсијата. Оваа баклава е топ! Јас пред некое време правев шербет за баклава со кило шеќер и литар вода, испадна супер, ама следнит пат го зезнав во мерката и... отиде баклавата. :kesa: Ме лажеа дека била убава, додека сите си мљацкаа. Убава беше, ама не ко претходниот пат. Знам кога сум утнала! Не се плаши да згреши, така се учи, само немој често да го грешиш истиот рецепт! :smir:

Ако се дебели корите стави две кори, ако се тенки стави 3 кори. За шербет можеш дури и литар и 200 вода и кило и 200 шеќер, баклавата трпи шербет! :toe:
Еее фала ти, да си ми здрава и жива! Викендов ќе земам кори и ќе пробам да ја напрам, па ќе пишам резултати.:smir:
 

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Брза мини проја

Потребни состојки:
- 1 чаша пченкарно брашно
- 1 чаша бело брашно
- пола чаша зејтин
- 300 мл. јогурт или млеко
- 1 јајце
- 1 прашак за печиво
- 200 гр. сирење
*користиме чаша од 200 мл

Подготовка:
Измешајте ги сите состојки и сипете ја смесата во калапи за мафини (намачкани со маргарин и малку брашно за да можете лесно да ги извадите после печење) кои ќе бидат 2/3 исполнети.
Печете на температура од 200 степени, 30 минути.
 
Член од
6 јануари 2011
Мислења
1.059
Поени од реакции
2.684
Читам вака и сфаќам дека освен да спржам јајца, да сварам макарони и такви некои работи друго ништо не знам.
Еден ден мајката на една моја другарка ни кажа да не се замараме да готвиме уште сега, зашто цел живот ќе го правиме тоа. Сега дома само тоа и го зборам на мама.
 

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.179
Поени од реакции
18.255
Се шо јадам сам можам да си напрам.Ама кујната е после хаос
 

L&M

Член од
19 јули 2011
Мислења
130
Поени од реакции
15
Шпагети, варени и пржени јајца, тост, пржени компирчиња,пире и толку :)
 

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
За љубителите на тиквички, рецепт за плескавици од тиквички :)

Потребни состојки:
- 1 тиквица
- 1 главица кромид
- 1 шоља (за кафе) брашно
- 1 пециво
- 1 јајце
- зејтин
- малку презла и бибер
- вегета и сол по вкус

Подготовка:
На крупната страна од рендето изрендајте ја тиквицата и истискајте ја со раце да излезе водата. Потоа исецкајте го кромидот и додајте го заедно со јајцето, брашното, пецивото. Посолете и зачинете по вкус. Треба да добиете средно густа смеса. Со супена лажица земате од смесата и ставате да се пржи во тава со загреан зејтин. Со лажицата формирате облик на плескавица. Бидејќи тиквиците испуштаат многу вода, доколку имате проблем со разредување на смесата при пржење, додадете и презла во смесата или брашно.
 
S

Shellshock nam67

Гостин
вака од готвење знам јајца на око, гравче да напрам сите врсти на манџи, салати
само омиленото јадење ;) не знам да си го направам сам а тоа ми е мусака со тиквички ќе треба да си барам невеста со шо ќе знае да ми го готви ова јадење :) ,
--- надополнето: Jul 20, 2011 7:46 PM ---
Шпагети, варени и пржени јајца, тост, пржени компирчиња,пире и толку :)
па не е малку ретко кое женско готви гледам по сестрами готован невиден е :pos:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom