- Член од
- 6 февруари 2005
- Мислења
- 9.722
- Поени од реакции
- 248
Кој е секој? :raz:
Тебе не те есапам, ти не си локалец, ти си франко-македонец така да за тебе дефинитивно било кој град во Македонија не може да биде ни приближно колку и најлошото село во Франција.Macedalien напиша:Кој е секој? :raz:
Тамо зората греит душата
и с’нце светло заjдвит в гората;
тамо дарбите - природна сила
со с’та раскош ги растурила:
бистро езеро гледаш белеит
и си од ветар сино темнеит;
поле, погледниш или планина,
сегде божева jе хубавина.
Тамо по с’рце в кавал да свирам,
с’нце да заjдвит, jа да умирам.
Да не го вртиме муабетов во друга насока може? Скопје како град не ми е убав колку Струга ... не ми се случило да излезам во Скопје и да западнам од убаво и чуден спокој во мене како што ми се случува тука. И да не се сврти пак муабетов во погрешна насока ... не сум родена во Струга ... да не испадне роден град де.Mandrak напиша:Divine, „секој” е секој оној што во Скопје живее, студира, учи работи, се доселува од некое друго место...Тоа што ти не си останала во Скопје не верувам дека е затоа што не ти се допаднало повеќе од Струга туку за тоа што можеби не си успеала да си го најдеш местото во Скопје онака како што си сакала или замислувала па она што си го добила во Скопје било полошо и ептен помалку од она што го имаш во Струга. И нормално, кога имаш каде да отидеш а знаеш дека е поарно за тебе, односно многу подобро ќе функционираш и ќе бидеш посреќен, сосема е логично таму да отидеш. Сепак факт е дека е Скопје најпосакуваниот град за живеење во Македонија кога зборуваме за нашите градови.
Ептен не се разбираме. ОК, можеби не дадов најсоодветен пример, но сакам само да кажам дека најголем дел луѓе од другите градови во Македонија плукаат на Скопје а уште утре да им се укаже прилика за живеење и егзистенција во Скопје без двоумење експресно ќе прифатат. Поентата е во тоа што кога е толку привлечно за најголемиот дел на граѓани во Македонија неможе да не чини.divine напиша:Да не го вртиме муабетов во друга насока може? Скопје како град не ми е убав колку Струга ... не ми се случило да излезам во Скопје и да западнам од убаво и чуден спокој во мене како што ми се случува тука. И да не се сврти пак муабетов во погрешна насока ... не сум родена во Струга ... да не испадне роден град де.
-За месец - два ќе се навикнеш така да нема ни да приметиш колку ти е се сменето кога ќе сфатиш дека и сите други околу тебе живеат на ист начинIV43 напиша:...3.Скопје
Може да го стаам, ама само да живеам месец, два, повеќе не би издржала, не сум навикната на толку напорен живот, каде шо се треба да праиш со брзање, трчање...
Абе тука си у право дека многу луѓе одма би рипнале да живеат у Скопје, али тоа е само поради финансиски причини. Никој не ти иде у Скопје ради тоа колку е убав градот, колку е фин народот, итн.Mandrak напиша:Ептен не се разбираме. ОК, можеби не дадов најсоодветен пример, но сакам само да кажам дека најголем дел луѓе од другите градови во Македонија плукаат на Скопје а уште утре да им се укаже прилика за живеење и егзистенција во Скопје без двоумење експресно ќе прифатат. Поентата е во тоа што кога е толку привлечно за најголемиот дел на граѓани во Македонија неможе да не чини.
-Спокојот често пати не доаѓа од самото место како локација или објектите кои те окружуваат...битни се и луѓето. А луѓе има секакви ...секаде!