Кој е вашиот господ?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Го енкриптирав на мој мистериозен начин и нема да ти откријам како.

Заспан еден.
хахаха...типично за атеистите...кога се најдат во небрано, ќе си ја подвиткат опашката....:pos:

Има моменти кај тебе кога свеста е присутна или тој поим е ветер и магла за тебе?

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
--- надополнето: 27 јануари 2013 во 20:53 ---

Ах бе,да беше малку побистар,немаше вакви небулози крајно глупави да пишуваш по форумов,нормални само за празноглави како тебе и Ѓурѓа.Но тоа е,вие двајца сте дефинитивно доказ за суровоста на природата.
Ете така биди малце подосетлив кога мрчиш, и лупеташ...

W

Werther

Гостин
хахаха...типично за атеистите...кога се најдат во небрано, ќе си ја подвиткат опашката....:pos:
Ѓурѓа твоето однесување на форумов е типично за средновековен човек,на кој шишето ракија му е најдобриот другар.

:)

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844

Има моменти кај тебе кога свеста е присутна или тој поим е ветер и магла за тебе?
Еј вика празноглави сме биле, незнае ни самиот колку е во право... ама ете тешко му е да се пробуди од сонот... и да разбере што значи да се биде празноглав... Он сеуште е полноглавец... хахахах :pos: Полна глава губре...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ѓурѓа твоето однесување на форумов е типично за средновековен човек,на кој шишето ракија му е најдобриот другар.

:)

Имаш време...млад си ти....белким нема да бидеш „заспан“ цел живот.
Чак пат, нема да е лошо и да прочиташ по некоја книшка....
--- надополнето: 27 јануари 2013 во 21:01 ---
Еј вика празноглави сме биле, незнае ни самиот колку е во право... ама ете тешко му е да се пробуди од сонот... и да разбере што значи да се биде празноглав... Он сеуште е полноглавец... хахахах :pos: Полна глава губре...
хахаха..пази, тоа за него е поим со кој требеше да не навреди....:pos:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Его - латински за "Јас". Homo est Deus - "Човекот е Бог".
"Јас" - состојба со чие појавување почнуваат да постојат како одвоени - набљудувачот и набљудуваното.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Его - латински за "Јас". Homo est Deus - "Човекот е Бог".
"Јас" - состојба со чие појавување почнуваат да постојат како одвоени - набљудувачот и набљудуваното.
Ипси, после се жалиш кај киселиот дека јас те следам....
И не ми вади дефиниции за его....знам јас добро што е.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ипси, после се жалиш кај киселиот дека јас те следам....
И не ми вади дефиниции за его....знам јас добро што е.
Твојот проблем е ароганцијата, таа е е она поради кое цел форум има проблем со тебе.
Таа (аргонацијата), е лукаво создание. Ќе дозволи да мислиш дека ти служи, и без да знаеш ќе станеш нејзин слуга. Посебно ако ја претвориш во суета и ја поистоветиш со его.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Твојот проблем е ароганцијата, таа е е она поради кое цел форум има проблем со тебе.
Таа (аргонацијата), е лукаво создание. Ќе дозволи да мислиш дека ти служи, и без да знаеш ќе станеш нејзин слуга. Посебно ако ја претвориш во суета и ја поистоветиш со его.
Брат...горе лево стои насловот на темата....
Ти не си способен да ме анализираш мене....имаш доста непознати работи за да го правиш тоа...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Брат...горе лево стои насловот на темата....
Ти не си способен да ме анализираш мене....имаш доста непознати работи за да го правиш тоа...
Така нека ти биде.
Продолжете си со....што и да е досегашнава ваша активност на темава.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Што мислиш еве ти, што е тоа што во моментот можеш да кажеш дека, јас сум...? Можда ќе речеш јас сум тој и тој(нели твое име) можда ќе речеш јас сум успешен бизнис-менаџер, можда ке речеш јас сум успешен уличар:D или што и да мислиш дека те дефинира во моментот, тоа е она што го викаме его(т.е. ега, поради многуте маски кои ги менуваме во различни ситуации)... Е сеа Лао вика да кога ќе се ослободам од тоа што сум(подобро речено од тоа што мислам дека сум) јас постанува(не дека стварно постануваш веќе си, но не си свесен за реалноста, само ја реализираш истата, ја разбираш егзистенцијално) тоа што можам да бидам т.е. потенцијалот кој е неискористен... уствари ти спознаваш дека не може никој и ништо, ниту ти самиот да ти даде дефиниција и да те ограничи како еве ова си, оти уставри ти си ништо, празен простор, The Void, тишина или контрадикторно кажано на истово(иако не е, едно те исто ако се размисли подлабоко) исполнетост, целосност, бесконечност... Ти си самото постоење, а истото е неисцрпно, само во моментот си во оваа форма и ја искусуваш нејзината суштина...

Еве ти една тајна да ти ја доверам во врска со болдот... :) Во исто време ги искусуваш сите форми и облици на живот и плус самите неживи предмети... само тоа се спознава кога ќе се ослободиш од себе си(тоа што мислиш дека си) и постанеш тоа што можеш да бидеш ;)
Едит... Ова е само мое мислење... :)
Ок.. го прифаќам како твое мислење.. но не е тоа што те прашав... или барем во најдобра рака не ми одговори како што треба на она што сакал Лао Це да каже со „When I let go of what I am, I become what I might be“. Ти овде само ми го повтори тоа што Лао Це го кажува, но не ми го интерпретираше..
Е сеа Лао вика да кога ќе се ослободам од тоа што сум(подобро речено од тоа што мислам дека сум) јас постанува(не дека стварно постануваш веќе си, но не си свесен за реалноста, само ја реализираш истата, ја разбираш егзистенцијално) тоа што можам да бидам т.е. потенцијалот кој е неискористен... уствари ти спознаваш дека не може никој и ништо, ниту ти самиот да ти даде дефиниција и да те ограничи како еве ова си, оти уставри ти си ништо, празен простор, The Void
Прво, што е тоа „Јас“, т.е. ЕГО?
Второ, Што е тоа што Лао Це го нарекува „Она што сум јас“, а што „Она што можам да бидам“?
Трето, Дали она што Лао Це го нарекува „Она што сум јас“ мора нужно, по тебе да е ЕГО, иако Лао тоа воопшто не го говори дека е така (он само вели „Она што сум јас“, а не изрично ЈАС).
и
Четврто, Дали она што Лао Це го нарекува „Она што можам да бидам“ е ЕГО?

Не знам зошто, но мислам дека не си го разбрал баш ова што Лао Це го рекол...

П.С. Ќе забораев...
Велиш:
Во исто време ги искусуваш сите форми и облици на живот и плус самите неживи предмети... само тоа се спознава кога ќе се ослободиш од себе си(тоа што мислиш дека си) и постанеш тоа што можеш да бидеш

Од каде ти се ова го заклучи од изрекава на Лао Це? Каде тоа Лао Це во изрекава (или на друго место) го кажува дека тоа што го велиш е баш така?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ок.. го прифаќам како твое мислење.. но не е тоа што те прашав... или барем во најдобра рака не ми одговори како што треба на она што сакал Лао Це да каже со „When I let go of what I am, I become what I might be“. Ти овде само ми го повтори тоа што Лао Це го кажува, но не ми го интерпретираше..

Прво, што е тоа „Јас“, т.е. ЕГО?
Второ, Што е тоа што Лао Це го нарекува „Она што сум јас“, а што „Она што можам да бидам“?
Трето, Дали она што Лао Це го нарекува „Она што сум јас“ мора нужно, по тебе да е ЕГО, иако Лао тоа воопшто не го говори дека е така (он само вели „Она што сум јас“, а не изрично ЈАС).
и
Четврто, Дали она што Лао Це го нарекува „Она што можам да бидам“ е ЕГО?

Не знам зошто, но мислам дека не си го разбрал баш ова што Лао Це го рекол...
Така брат ,така....(y)
Ќе земат и ќе извадат цитати од гуглето и филозофи ќе ми се праат....:facepalm:
Не зборуваат за тоа како и што разбрале, него извади цитатче и филозофи на ниво.

Ај да го видам сега тоа Ош-овецот како ќе се извади....:pos:
Ќе си апне „попара“ ако не знае да одговори....:P
--- надополнето: 28 јануари 2013 во 21:05 ---
П.С. Ќе забораев...
Велиш:
Во исто време ги искусуваш сите форми и облици на живот и плус самите неживи предмети... само тоа се спознава кога ќе се ослободиш од себе си(тоа што мислиш дека си) и постанеш тоа што можеш да бидеш

Од каде ти се ова го заклучи од изрекава на Лао Це? Каде тоа Лао Це во изрекава (или на друго место) го кажува дека тоа што го велиш е баш така?
Тоа не е Лао Це, тоа е Ошо....

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Така брат ,така....(y)
Ќе земат и ќе извадат цитати од гуглето и филозофи ќе ми се праат....:facepalm:
Не зборуваат за тоа како и што разбрале, него извади цитатче и филозофи на ниво.

Ај да го видам сега тоа Ош-овецот како ќе се извади....:pos:
Ќе си апне „попара“ ако не знае да одговори....:P
И шо кажа сеа?

П.С. А ако со ова сакаш да ми парираш на моето убацување на секој твој коментар и да ме извадиш од такт, онда направи го бре на ниво, а не сам себе да се убиваш...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
И шо кажа сеа?

П.С. А ако со ова сакаш да ми парираш на моето убацување на секој твој коментар и да ме извадиш од такт, онда направи го бре на ниво, а не сам себе да се убиваш...
Па н аниво го стори тоа,......она неговото ....препознатливото:P

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Па н аниво го стори тоа,......она неговото ....препознатливото:P
Ова Медленцето ништо не разбира.....:facepalm:
Сега ќе чекаме Ош-овецот да одговори....и ако не даде соодветен одговор ќе го рендам.
На Медленцето и да му објаснам нема да разбере....тоа не се учи преку една ноќ на гуглето....

Kajgana Shop

На врв Bottom