Кој е вашиот господ?

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Епа се смееме оти сме заспани:P

Требаше да поднаучиме нешто од Гурџи и Ошо, ама заспаноста наша, не однесе у правец да се смееме:P
Имаше една изрека од Лао Це за тоа како луѓето реагираат на вистината кога ќе ја слушнат...
Првиот тип(ги дели на три типа) слушајки ја вистината(ТАО) ја разбира и пробува се повеќе на секое ниво да се координира според Тао-то, вистината...
Вториот тип ја слуша вистината, нешто разбира, свесен е помалку ама сепак му е како во магла истата...
Третиот тип на луѓе на сусрет со вистината првата реакција(и многу нормално несвесна) е :pos: ќе се изнасмеат, мислејки дека ја омаловажуваат и неа и тој што ја споделил... но доколку не е така(доколку идиотите не се смеат) кажаното не е Тао-то т.е. не е вистинито...

Или имаше и нешто вакво...
Кога повеќето ќе ја величат убавината како убавина, веќе станала грда...
Кога повеќето се сложуваат дека нешто е вистина, знај дека тоа е лага... И т.н.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Имаше една изрека од Лао Це за тоа како луѓето реагираат на вистината кога ќе ја слушнат...
Првиот тип(ги дели на три типа) слушајки ја вистината(ТАО) ја разбира и пробува се повеќе на секое ниво да се координира според Тао-то, вистината...
Вториот тип ја слуша вистината, нешто разбира, свесен е помалку ама сепак му е како во магла истата...
Третиот тип на луѓе на сусрет со вистината првата реакција(и многу нормално несвесна) е :pos: ќе се изнасмеат, мислејки дека ја омаловажуваат и неа и тој што ја споделил... но доколку не е така(доколку идиотите не се смеат) кажаното не е Тао-то т.е. не е вистинито...

Или имаше и нешто вакво...
Кога повеќето ќе ја величат убавината како убавина, веќе станала грда...
Кога повеќето се сложуваат дека нешто е вистина, знај дека тоа е лага... И т.н.

У реду е све то.

Сеа пријави се кај Атеистот и Вертер да т еима и тебе у книгата.

Мислам дека заслужуваш.;)

W

Werther

Гостин
A jaс мислам дека правата филозофија доаѓа од другата страна на океанот.
Иста ни вели дека на човечко ниво на разбирање и осознавање,апсолутната вистина неможеме да ја дефинираме.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Види човеку можам на истата реченица од Лао Це да ти дадам неколку различни мислења и секое да биде различно од другите а сепак да бидат сите точни... се зависи за кого се работи, на каков човек му го објаснуваш цитатот, а доколку би имал само едно фиксирано мислење и да сум доследен на истото така можам само да започнам догматично да се понашам... Ајде дај си свое мислење за цитатот од Лао Це па ќе продужиме со муабетот...

Еве и уште еден цитит од Ошо на кој би те прашал како ти го разбираш... "Биди во светот, но не дозволувај тој да влезе во тебе"

Повели...
Од кого бараш мислење....Доналчо, Атеист, Медлето и јавријата?...:pos:
Тоа за нив е шпанско село....
Ега, свест, душа, воља битие..:confused:

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
У реду е све то.

Сеа пријави се кај Атеистот и Вертер да т еима и тебе у книгата.

Мислам дека заслужуваш.;)
Ок ок, ајт на пасење...:P Овчарот ќе се лути ако не му се сите овци на број...
--- надополнето: 28 јануари 2013 во 22:15 ---
A jaс мислам дека правата филозофија доаѓа од другата страна на океанот.
Иста ни вели дека на човечко ниво на разбирање и осознавање,апсолутната вистина неможеме да ја дефинираме.
Ете самиот си докажуваш дека си заспан бе друже... каде прочита во мојот пост апсолутна вистина... цццц сонуваш брат сонуваш:P

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Гурџи јас одаман се дистанцирав од дијалог со твојата секта:P откако видов колку е саатот у темата за Тесла:)

Сега ќе с еобидам да придонесам за што подобар тираж на книгата која Атеист и Werther ја подготвувата со голем ентузијазам.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264

.
:cuc::cuc::cuc:

АПЕЛ....прв тип на луѓе

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Кој најде да кажува за мислење, најголемиот лицемер на форумов кој едно мислење нема дадено, не случајно го цитирав платон, ама кој да разбере... Јбг некои се со толку родени (или што би рекле вернициве, бог толку му дал). Скоро 2300 постови и скоро сите празни. Сем инает и вреѓање на сите што не мислат ко тебе, ништо не содржат.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Јас за соодветна сума преоѓам на страната на Gurdjieff:D
Јас ќе ти дадам која сакаш сума само да прејдеш, вака е нерамноправна дискусијата, да не му се овие двајцава дрвени адвокати, сам ќе биде, греота е, помогни му. :D

W

Werther

Гостин
Гурџи јас одаман се дистанцирав од дијалог со твојата секта:P откако видов колку е саатот у темата за Тесла:).
Со Тесла беше врвот на хипокризијата,се расфрлаше на секоја можна тема на подфорумов,со цитати и разни сентенциозности напишани од Тесла,ни трубеше колку не сме го разбирале него,а кога беше прашан колку книги има прочитано,веќе не го спомна.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Со Тесла беше врвот на хипокризијата,се расфрлаше на секоја можна тема на подфорумов,со цитати и разни сентенциозности напишани од Тесла,ни трубеше колку не сме го разбирале него,а кога беше прашан колку книги има прочитано,веќе не го спомна.
Јаврија....има тамо на темата на Тесла што и колку ....
Ти ќе си останеш цел живот јаврија со тој акл, требе да научиш да леташ.А за да научиш да леташ требе да го разбереш Тесла.
Еве ти еден цитат од него, и кога ќе го разбереш тогај да ме цитираш.....до тогаш ти забранувам цитирање на мои постови...
Tesla
Јас знам дека гравитацијата му е наклонета на сето она што треба да летa и мојата намера не е да направам летaла, туку на човекот да му ја вратам свеста за неговите крилjа...
--- надополнето: 29 јануари 2013 во 14:46 ---
Јас ќе ти дадам која сакаш сума само да прејдеш, вака е нерамноправна дискусијата, да не му се овие двајцава дрвени адвокати, сам ќе биде, греота е, помогни му. :D
Темата е: Кој е вашиот Господ.
Имаш или немаш одговор...нози ќе испокршиш по мене, а немаш аргументи за да дискутираш.
И тебе ли ти е Буда „Бог“....како на сите атеисти овде на форумов религија...:facepalm:
--- надополнето: 29 јануари 2013 во 14:50 ---
Јас за соодветна сума преоѓам на страната на Gurdjieff:D
Доналтчо...за да прејдеш на моја страна требе соодветно знаење...не сакам секој да го валка ова учење...не е за сите.
Затоа и не кажувам што требе да прочитате за да ме разберете....на кој требе сум кажал.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Темата е: Кој е вашиот Господ.
Имаш или немаш одговор...нози ќе испокршиш по мене, а немаш аргументи за да дискутираш.
И тебе ли ти е Буда „Бог“....како на сите атеисти овде на форумов религија...:facepalm:
Горе лево ти е темата, држи се до неа. Не се будисти и атеисти темата. Ти на секоја тема ги искрши нозето по атеистите.

П.С. Тргни нагоре по скалилата. Почни од првото. Стани прво човек.

Постои голема разлика меѓу тоа дали светот само го носите во себе, или дали тоа и го знаете! Некој лудак може да изговори мисли кои потсетуваат на Платон, а некое малку побожно учениче во Хернхутскиот семинар размислува творечки за истите длабоки митолошки поврзаности што се јавуваат кај гностичарите или кај Зороастер. Меѓутоа, тој за тоа не знае ништо! Тој е дрво или камен, во најдобар случај животно, се додека тоа не го знае. Но, кога ке светне првата искра на тоа сознание, тогаш станува човек. Веројатно нема да ги сметате за луѓе сите тие двоношци кои се движат по улиците, само затоа што одат исправено и што своите новороденчиња ги носат по девет месеци? Па вие гледате колку од нив се риби, или овци, црви или пијавици, колку се мравки, колку се пчели! Само, во секој од нив постои можност да се роди човек, но дури тогаш кога тој ќе ги насети тие можности, дури тогаш кога ќе научи да ги направи делумно свесни, дури тогаш тие се негова сопственост.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.241
Поени од реакции
12.247
„Јас, Хадит, сум надополнение на Ну, мојата невеста. Јас не сум распространет, и Кабс е името на мојата Куќа.
Во сферата јас сум насекаде центар, како што таа, обемот, никаде не се наоѓа.
Сепак таа ќе биде знајна, а јас никогаш.
Јас сум пламен што гори во срцето на секој човек, и во јадрото на секоја ѕвезда. Јас сум Живот, и дарител на Живот, но сепак спознавањето на мене е спознавање на смртта.
Јас сум Магичар и Егзорцист. Јас сум оска на тркалото, и коцка во кругот. “Дојдете кон мене” е будалест израз: зашто јас сум тој што оди.Јас сум сам: нема Бог каде што сум јас
Ја обожувам моќта на твојот здив,
Врховен и страшен Богу,
Кој чиниш боговите и смртта
Да треперат пред Тебе:
Јас, јас те обожувам!
Појави се на тронот на Ра!
Отвори ги патеките на Ку!
Осветли ги патеките на Ка!
Патеките на Кабс проаѓаат
Да ме вознемират или смират!
Аум! нека тоа ме исполни!“ - Книга на Законот

Интересно нели :)