Кој е вашиот господ?

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Не беше бог нешто надприродно ?
Па има ли нешто понадприродно од егото... Инаку се што постои е природа... не може да постои нешто наприридата... тоа е слично како со регресијата „кој го создал создателот“... А под приридата не подразбирам само флора и фауна, туку целината, космосот...
Gurdjieff само потенцирај кое его... :P

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Па има ли нешто понадприродно од егото... Инаку се што постои е природа... не може да постои нешто наприридата... тоа е слично како со регресијата „кој го создал создателот“... А под приридата не подразбирам само флора и фауна, туку целината, космосот...
Gurdjieff само потенцирај кое его... :P
Значи си верува во себе а не во некој бог.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Мојот Бог е моето ЕГО..
Ајде атеисти да ве видам сега.....
Конечно да те лајкнам затоа што рече нешто што звучи рационално (иако не сфаќам зашо толку као со „перчење“ и „отменост“ го кажуваш тоа - нема потреба).. Колку навистина рационално го мислиш тоа, не навлегувам.... не за друго него затоа што се сомневам во „твојата“ рационалност..

П.С.

Иначе, во поглед на темава - „Кој е мојот Бог?“..
Прво не патам од идолатрија па некого или нешто да сметам за Бог, а најмалку па себе си да си придодавам некакви блесави „божествени“ атрибути, како второ..

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Значи си верува во себе а не во некој бог.
Види сеа, во што сака нека верува негова работа... само можеш во се да веруваш освен во себе си... како можеш да веруваш, за верување потребен е сомнеж дека нештото е нереално, непознато нешто... а ти си самиот себе, нема простор за верување... можеш само да бидеш свесен дека си или да глумиш лудило и да спиеш со отворени очи...

П.С. И уште нешто за да биде контрадикторно...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Види сеа, во што сака нека верува негова работа... само можеш во се да веруваш освен во себе си... како можеш да веруваш, за верување потребен е сомнеж дека нештото е нереално, непознато нешто... а ти си самиот себе, нема простор за верување... можеш само да бидеш свесен дека си или да глумиш лудило и да спиеш со отворени очи...
Отсекогаш и тврдам дека ЗНАМ дека Бог постои....
Никогаш не реков дека ВЕРУВАМ дека Бог постои.

Ова болдираново малку...кој е религиозен а кој е атеист?.....:pos:

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Ај објасни ми го ова на Лао Це.. ќе можеш ли? Ме шљиви да дознаам шо значи...
Што мислиш еве ти, што е тоа што во моментот можеш да кажеш дека, јас сум...? Можда ќе речеш јас сум тој и тој(нели твое име) можда ќе речеш јас сум успешен бизнис-менаџер, можда ке речеш јас сум успешен уличар:D или што и да мислиш дека те дефинира во моментот, тоа е она што го викаме его(т.е. ега, поради многуте маски кои ги менуваме во различни ситуации)... Е сеа Лао вика да кога ќе се ослободам од тоа што сум(подобро речено од тоа што мислам дека сум) јас постанува(не дека стварно постануваш веќе си, но не си свесен за реалноста, само ја реализираш истата, ја разбираш егзистенцијално) тоа што можам да бидам т.е. потенцијалот кој е неискористен... уствари ти спознаваш дека не може никој и ништо, ниту ти самиот да ти даде дефиниција и да те ограничи како еве ова си, оти уставри ти си ништо, празен простор, The Void, тишина или контрадикторно кажано на истово(иако не е, едно те исто ако се размисли подлабоко) исполнетост, целосност, бесконечност... Ти си самото постоење, а истото е неисцрпно, само во моментот си во оваа форма и ја искусуваш нејзината суштина...

Еве ти една тајна да ти ја доверам во врска со болдот... :) Во исто време ги искусуваш сите форми и облици на живот и плус самите неживи предмети... само тоа се спознава кога ќе се ослободиш од себе си(тоа што мислиш дека си) и постанеш тоа што можеш да бидеш ;)
Едит... Ова е само мое мислење... :)

W

Werther

Гостин
Отсекогаш и тврдам дека ЗНАМ дека Бог постои....
Никогаш не реков дека ВЕРУВАМ дека Бог постои.

Ова болдираново малку...кој е религиозен а кој е атеист?.....:pos:
Ѓурѓа,па што не кажеш дека си скокал по крстот,срамота е вакви работи да криеш од нас.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Ѓурѓа,па што не кажеш дека си скокал по крстот,срамота е вакви работи да криеш од нас.

Кажи нешто ако имаш да споделиш, ако не нетуку се куропецај само...;)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Eве споделив видео,од Богојавление во Виница.
јаврија....ако си го разбрал ова од камени мост се фрлам...и да нема крст

Што мислиш еве ти, што е тоа што во моментот можеш да кажеш дека, јас сум...? Можда ќе речеш јас сум тој и тој(нели твое име) можда ќе речеш јас сум успешен бизнис-менаџер, можда ке речеш јас сум успешен уличар:D или што и да мислиш дека те дефинира во моментот, тоа е она што го викаме его(т.е. ега, поради многуте маски кои ги менуваме во различни ситуации)... Е сеа Лао вика да кога ќе се ослободам од тоа што сум(подобро речено од тоа што мислам дека сум) јас постанува(не дека стварно постануваш веќе си, но не си свесен за реалноста, само ја реализираш истата, ја разбираш егзистенцијално) тоа што можам да бидам т.е. потенцијалот кој е неискористен... уствари ти спознаваш дека не може никој и ништо, ниту ти самиот да ти даде дефиниција и да те ограничи како еве ова си, оти уставри ти си ништо, празен простор, The Void, тишина или контрадикторно кажано на истово(иако не е, едно те исто ако се размисли подлабоко) исполнетост, целосност, бесконечност... Ти си самото постоење, а истото е неисцрпно, само во моментот си во оваа форма и ја искусуваш нејзината суштина...

Еве ти една тајна да ти ја доверам во врска со болдот... :) Во исто време ги искусуваш сите форми и облици на живот и плус самите неживи предмети... само тоа се спознава кога ќе се ослободиш од себе си(тоа што мислиш дека си) и постанеш тоа што можеш да бидеш ;)
Едит... Ова е само мое мислење... :)

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Eве споделив видео,од Богојавление во Виница.

Ти на Ѓурѓа да не си му дрвен адвокат ?
Не видеото е смешно, ама не мораш сегде и секогаш само да мрчиш и да се сељачиш... Ок, ако нешто не ти е јасно прашај можда некој нешто ќе ти подразјасни, па можда малку побистро ќе сонуваш со отворени очи...
П.С. е вака се мрчи, со смисла, а не само тресни нешто и толку, мислиш интересен си...:P

W

Werther

Гостин
Што е ЕГО кај човекот?
Нели реков дека Бог за мене е Егото...
Ако не си го разбрал...јас ќе те фрлам од камени....
Го енкриптирав на мој мистериозен начин и нема да ти откријам како.

Заспан еден.
--- надополнето: 27 јануари 2013 во 20:53 ---
Не видеото е смешно, ама не мораш сегде и секогаш само да мрчиш и да се сељачиш... Ок, ако нешто не ти е јасно прашај можда некој нешто ќе ти подразјасни, па можда малку побистро ќе сонуваш со отворени очи...
П.С. е вака се мрчи, со смисла, а не само тресни нешто и толку, мислиш интересен си...:P
Ах бе,да беше малку побистар,немаше вакви небулози крајно глупави да пишуваш по форумов,нормални само за празноглави како тебе и Ѓурѓа.Но тоа е,вие двајца сте дефинитивно доказ за суровоста на природата.

Kajgana Shop

На врв Bottom