Кој е Бог?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Без ти да седнеш и да научиш нешто +, џабе јас зборувам кога ти не ме разбираш ниту ќе ме разбиреш.
Имаш одбивност кон се туѓо и ќе се тегавиш бесконечно измислувајќи проблеми кои се проблеми само за твојот дух...

А јас ти велам, учи либериј за да се разбериме.
Ама тешко нели? Знам... тоа е вистина.
Па добро, нели гледаш дека цело време ова што ми го велиш, се однесува за тебе!?
Немаш онотлошки одговор братче, јас не те измачувам, ова е чист мазохизам.o_O

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.420
Поени од реакции
5.097
Религиозните се срамот на човештвото...

Вашите деца ќе се срамат од вас, и со подбивање ќе гледаат на вашиот страв, кој ве принуди да коленичите...
Ова погоре е точно, некогаш дури и жестоко реагирам кога ќе спомнат "то е божја работа" и сл.

За дискусијава со "интелегенцииве"... не знам кој е поретардиран... дали јас што дискутирам со нив или тие... како и да е, нивните лаги нема да поминат овде.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
GOD IS NOT A GOAL, hence there can be no way to God. All ways are wrong. God is right now, this
very moment. God is always in the present, now and here, and always now and here. There can be no way to
God.
The very idea of the way is fallacious. The way means you have postponed; the way leads to tomorrow,
and the tomorrow never comes. The way means you have projected into the future: God is somewhere else
and you have to travel. Then religion becomes a journey. And religion is not a journey, it is already the case.
God has not to happen to you. God has happened because you are alive. What is life? Who is breathing
in you and who is conscious in you? God is not to be known, God is the knower.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.211
Поени од реакции
12.203
Па добро, нели гледаш дека цело време ова што ми го велиш, се однесува за тебе!?
Немаш онотлошки одговор братче, јас не те измачувам, ова е чист мазохизам.o_O
Ах....и братче станав :)
Се има одговор, тебе не ти чини одговорот. Назад тогаш во писанијата на светите ти отци, таму сигурно си го нашол онтолошкиот одговор.

Види, уште еднаш дали ќе ти светни нешто во глава(а и за другите кои ги интересира):
0=2 Ништо и Два (Бесконечно Големо и Бесконечно Мало)
Voila...толку е... нема философирање многу либериј, само треба да ти капни троа во умот од кажаното и да размислиш.
Ако и ова не ми ти чини еве и линк! И онтологија и космологија и теологија... ајде оди и дружи се малку со телемата.
За да коментираш, мора да се запознаеш со работите што ти ги кажува човек, да не коментираш без веза.

Ме заморуваш вака кога пишуваш... барање неточност во нешто што не се разбира. Хм... премногу Црно.

Секој човек е Бог. Онтолошки е невозможно човекот да не е Бог и вреден за обожавање од страна на самиот себе :)
Ок има и слаби богови кои обожаваат други посилни од нив :)
Лудост, но тоа е тоа...

П.С. Бог сум и планирам да се само-казнувам. Не ти звучи ова познато? Мазохизам спомнуваш а ти си тој што вели дека се само-казнува... :)
Добааар!

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Ах....и братче станав :)
Се има одговор, тебе не ти чини одговорот. Назад тогаш во писанијата на светите ти отци, таму сигурно си го нашол онтолошкиот одговор.

Види, уште еднаш дали ќе ти светни нешто во глава(а и за другите кои ги интересира):
0=2 Ништо и Два (Бесконечно Големо и Бесконечно Мало)
Voila...толку е... нема философирање многу либериј, само треба да ти капни троа во умот од кажаното и да размислиш.
Ако и ова не ми ти чини еве и линк! И онтологија и космологија и теологија... ајде оди и дружи се малку со телемата.
За да коментираш, мора да се запознаеш со работите што ти ги кажува човек, да не коментираш без веза.

Ме заморуваш вака кога пишуваш... барање неточност во нешто што не се разбира. Хм... премногу Црно.

Секој човек е Бог. Онтолошки е невозможно човекот да не е Бог и вреден за обожавање од страна на самиот себе :)
Лудост, но тоа е тоа...

П.С. Бог сум и планирам да се само-казнувам. Не ти звучи ова познато? Мазохизам спомнуваш а ти си тој што вели дека се само-казнува... :)
Добааар!

Оваа онтологија во која телемата компарира со христијанството ја разговаравме, да те потсетам.
Значи не зборувам на памет, без да читам.
Од ова доаѓа потребата на објаснување на појавата на двојноста. Наместо "Падот на човекот" или казна затвор на душата во материјата, Телемата ја објаснува појавата на двојството во оваа мода: "Нема ... и два. Зашто јас сум раздвоена поради љубовта, за можност на соединување. Тоа е создавање на светот, така што болката на раздвоеноста е како ништо, а радоста на растопувањето се. "(Liber AL јас :28-30). На овој начин, на многу или поделена се во таква положба, па тие може да стане еден и да се обединат.
Еве, за овој дел ти велам дека НЕ Е објаснет онтолошки, т.е. овде не зборува на кој начин е обезбедено постоењето, со она што вели дека е соединување.
Без ова ниту блаженството, ниту цела онаа егзотика што ја рекламираш нема егзистенција.
Заморот, ти е од неразбирање на тежината и важноста на самата онтологија.;)
Ова е доказ:
Лудост, но тоа е тоа...
Затвореноста во себе(егоизмот) води во непостоење, а ова за јаки и слаби богови е веќе детски, несериозно во прилог како потврда дека нема онтолошки одговор.(n)

П.С.За оној што мисли дека е бог без Бог.;)
Ооооодличен!(y)
--- надополнето: 15 мај 2012 во 22:14 ---
Aaa-ha... Anarhija neka?
Ц, Слобода!;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Allah je, nema boga osim Njega, Gospodar svega što postoji!
Уште 56 пати ако го повториш и готово, ќе почнам да верувам. Ти препорачувам на рипит да се ставиш, секој пост обавезно реченицава да ја има!
Посебно на српски што е, уште поубедливо звучи.
А ништо чудно и Ајнштајн да стане муслиман ако продолжиш да тврдиш дека верувал во Алах, не се одкажувај ти, биди упорен, од кај знаеш! ;)
--- надополнето: 15 мај 2012 во 22:29 ---
Еве, за овој дел ти велам дека НЕ Е објаснет онтолошки, т.е. овде не зборува на кој начин е обезбедено постоењето, со она што вели дека е соединување.
Без ова ниту блаженството, ниту цела онаа егзотика што ја рекламираш нема егзистенција.
Заморот, ти е од неразбирање на тежината и важноста на самата онтологија.;)
Ова е доказ:
Liberij неможноста да се разбере одговорот, незначи дека одговор нема. Прочитај го овој дел уште еднаш и размисли дали не се зборува за начинот на кој е обезбедено постоењето со она што се вели дека е соединување:

Запишано е во Книгата на Законот: Секој маж и секоја жена е Ѕвезда. Нашата Ѕвездена Дама е онаа која ти се обраќа, о дека ти си ѕвезда, дел од Телото на Нуит. Послушај, зашто ушите ти се отапени од безначајните звуци на земјата; бесконечната тишина на Ѕвездите ти се додворува со префинета музика. Погледни ја како се наведнува над тебе, пламен од синило, седопирлив, сепродирлив, со нејзините мили раце на црната земја и нејзиното витко тело надвиено за љубов, со нејзините нежни стапала не повредувајќи ги малите цветови и помисли дека сета твоја груба непрочистеност ќе отпадне од тебе во мигот кога ќе се фрлиш во нејзините прегратки, опфатена од нејзината љубов како капка роса во бакнежите на изгрејсонцето. Зарем не е екстазата на Нуит свесност за непрекинатоста на постоењето, сеприсутност на нејзиното тело? Се што те повредувало било она кое не си го познавала, како што тоа бледнее од тебе ќе знаеш како никогаш дека се е едно. И пак, таа кажа:
Јас давам незамисливи радости на земјата: сигурност, не верба, за животот, над смртта.

Ова си го знаела. Времето кое ги јаде своите деца нема моќ над оние кои не сакаат да бидат деца на Времето. За оние кои се познаваат себеси како бесмртни, кои живеат во вечноста, свесни за Нуит, на нејзиниот престол на кочијата на сонцето, нема смрт каква што луѓето ја нарекуваат смрт.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.211
Поени од реакции
12.203
Но дадено е Се. И блаженството и екстазата и постоењето.
Ти сакаш да нема одговор и затоа нема за тебе одговор... Реков, ако не ти се допаѓа тоа што го откриваш, не се жали на мене...

Погледни од твојата тераса кон небото и ќе го видиш целото постоење на Се.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
GOD IS NOT A GOAL, hence there can be no way to God. All ways are wrong. God is right now, this
very moment. God is always in the present, now and here, and always now and here. There can be no way to
God.
The very idea of the way is fallacious. The way means you have postponed; the way leads to tomorrow,
and the tomorrow never comes. The way means you have projected into the future: God is somewhere else
and you have to travel. Then religion becomes a journey. And religion is not a journey, it is already the case.
God has not to happen to you. God has happened because you are alive. What is life? Who is breathing
in you and who is conscious in you? God is not to be known, God is the knower.
Да претпоставам пак ова е од Ошо:)

Член од
7 март 2012
Мислења
296
Поени од реакции
55
“He is Allah, the Creator, the Maker, the Fashioner. His are the most beautiful names. All that is in the heavens and the earth glorifies Him, and He is the Mighty, the Wise.” (59:25)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
A human being is part of the whole called by us universe, a part limited in time and space. We experience ourselves, our thoughts and feelings as something separate from the rest. A kind of optical delusion of consciousness. This delusion is a kind of prison for us, restricting us to our personal desires and to affection for a few persons nearest to us. Our task must be to free ourselves from the prison by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature in its beauty. The true value of a human being is determined by the measure and the sense in which they have obtained liberation from the self. We shall require a substantially new manner of thinking if humanity is to survive.

Kajgana Shop

На врв Bottom