Која религија е најсурова?

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Мене ме интересира која религија според вас е најсурова од сите. Денес постојат повеќе религии од цркви и сите бараат свои верници и следбеници. Најинтересно е тоа што сите велат дека нивниот бог е добар и милослив. Сепак по слушањето на приказните и правилата не би се согласил со тоа. Морам да речам дека највлијателните религии се оние кои највеќе судат и осудуваат и се најсурови без разлика дали се работи за нивниот бог или за нивните свештеници.
Во еден друг пост направив споредба помеѓу библијата и книгата на сенките и бев критикуван дека тие две книги не можат ни да се споредуваат. Но запознаен сум малку и со содржината и на двете и се многу слични, со таа разлика што книгата на сенки која се смета за книга која ја користат ви вика (нешто како модерно вештерство ) е многу понесурова од библијата. Таму нема приказни каде се уништуваат цели градови и се потопуваат цели светови, туку се зборува за тоа дека кој што и да прави ќе му се врати без разлика дали е добро или лошо.
Ме интересира ваше мислења кои религии се насјурови и кои се нивните најголеми злодела?

Zeng

Thinking inside the box
Член од
9 април 2008
Мислења
1.103
Поени од реакции
31
Незнам зошто си одбрал да ја соредуваш библијата со таа книга, можеби сакаш со извртување на работите да го претставиш вештерството како позитивна работа но тоа е моја претпоставка.
Си можел на пример да ја споредиш со зоки поки.
Целата историја што ја учиш во школо е преполна со војни па сега ти види.

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Незнам зошто си одбрал да ја соредуваш библијата со таа книга, можеби сакаш со извртување на работите да го претставиш вештерството како позитивна работа но тоа е моја претпоставка.
Си можел на пример да ја споредиш со зоки поки.
Целата историја што ја учиш во школо е преполна со војни па сега ти види.
Мене не ми е многу гајле ни за една од тие две религии бидејќи не сум верник ни на една од двете. Од моја гледна точка тие се сосема споредливи бидејќи се слични по содржина. Имаат историски прикази и правила и показатели како да го водат животот.
Што се однесува до војните не разбирам што сакаш да кажеш со тоа, препоставувам ја споредуваш библијата со учебник по историја.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Hristijanstvoto e najsurova religija, bez razlika, po delata se gleda!

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Нема несурова религија, сите религии се сурови до крајности, само што сега се под маската на добрината и насмевките на проповедниците, инаку ако им паднеш во рацете има да те цедат во името Божјо.

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Виe тоа како искусни верници кои ги опипале сите религии го зборите или вака од ракав...За да кажеш дека нешто не го бива треба прво да го проживееш! Гледам сите од јапонска "самоубилачка" секта сте избегале..

Член од
28 март 2006
Мислења
17.818
Поени од реакции
12.308
Не знам за каква религиска суровост се мисли, но светските, балканските војни (каде најмногу народ изгинал) не се водени од религиски причини. Па и други големи битки, погроми, уништувања и трагедии наназад не се заради религија. Сталинизмот (пред, за време и после Сталин) изгина голем број советско население. Идеологијата на Ленин не е зла, зол е човекот кој убива во нејзино име. Истото важи и за религијата. Не е религијата сурова, човекот е себичен и суров, лаком, пари и само пари му требаат.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мене ме интересира која религија според вас е најсурова од сите. Денес постојат повеќе религии од цркви и сите бараат свои верници и следбеници. Најинтересно е тоа што сите велат дека нивниот бог е добар и милослив. Сепак по слушањето на приказните и правилата не би се согласил со тоа. Морам да речам дека највлијателните религии се оние кои највеќе судат и осудуваат и се најсурови без разлика дали се работи за нивниот бог или за нивните свештеници.
Во еден друг пост направив споредба помеѓу библијата и книгата на сенките и бев критикуван дека тие две книги не можат ни да се споредуваат. Но запознаен сум малку и со содржината и на двете и се многу слични, со таа разлика што книгата на сенки која се смета за книга која ја користат ви вика (нешто како модерно вештерство ) е многу понесурова од библијата. Таму нема приказни каде се уништуваат цели градови и се потопуваат цели светови, туку се зборува за тоа дека кој што и да прави ќе му се врати без разлика дали е добро или лошо.
Ме интересира ваше мислења кои религии се насјурови и кои се нивните најголеми злодела?
Најсурова од сите е религијата на атеизмот, која дитектно му служи на лукавиот и на атеистите.

Дај просветли ме и покажи ми кои се тие дела...

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Не знам за каква религиска суровост се мисли, но светските, балканските војни (каде најмногу народ изгинал) не се водени од религиски причини. Па и други големи битки, погроми, уништувања и трагедии наназад не се заради религија. Сталинизмот (пред, за време и после Сталин) изгина голем број советско население. Идеологијата на Ленин не е зла, зол е човекот кој убива во нејзино име. Истото важи и за религијата. Не е религијата сурова, човекот е себичен и суров, лаком, пари и само пари му требаат.
Сосема си во право. Сосема се слагам со тебе.
Ама се слагам и со Нинхилиста дека Христианството е нај сурова "религија", иако ти рече дека не е сурова идеологијата или религијата, туку луѓето.

Најсурова од сите е религијата на атеизмот, која дитектно му служи на лукавиот и на атеистите.

Дај просветли ме и покажи ми кои се тие дела...

http://www.exposingchristianity.com/Inquisition.html
Ја ќе те просветлам.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Човек, од твоето просеветлување, ми се смрачи. На форумов повеќе пати е пишувано „кој е кој„ и „што е што„ во христијанскиот свет, а ти пак се навраќаш на категорија која не е дел од мојата вера, Црква и Бог.
Прашањето ми беше, кои се тие дела кои христријанството го чинат толку зло?

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Човек, од твоето просеветлување, ми се смрачи. На форумов повеќе пати е пишувано „кој е кој„ и „што е што„ во христијанскиот свет, а ти пак се навраќаш на категорија која не е дел од мојата вера, Црква и Бог.
Прашањето ми беше, кои се тие дела кои христријанството го чинат толку зло?
Сите тие дела се направени од верници [ Христијани ], направени по наредба на Црквата.
Исто така сите тие дела се и признаени од Цркавата подоцна, и папата "се покајал".

A ако мислиш дека сите тие дела не се зли..тогаш, стварно незнам шо да ти кажам, се каладам дека не ни прочита шо пишува, сигурно ти се згадило, и не веруваш..

[zEUs]

Go England!! GO!!
Член од
1 јули 2008
Мислења
4.398
Поени од реакции
535
Зш таке мислиш ...:nesum:

Нема сурова религија, сите религии се добри и скоро исто кажуваат... да не се убива, да не се краде, да се сака ближниот и сл... а ова што пропагираа света војна и сл се нови ниводи на религија т.е нешто слично на секте, муслиманството не е ич агресивна и сурова религија баш таа пропагира нешто сл на христијанството, а пак за будизмот да не зборимо ...:)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Сите тие дела се направени од верници [ Христијани ], направени по наредба на Црквата.
Исто така сите тие дела се и признаени од Цркавата подоцна, и папата "се покајал".

A ако мислиш дека сите тие дела не се зли..тогаш, стварно незнам шо да ти кажам, се каладам дека не ни прочита шо пишува, сигурно ти се згадило, и не веруваш..
Очигледно е дека не го познаваш устројството на Црквата, па правиш разлика помеѓу верниците и нивната Црква.

Туку...

Кажи ми, каква е врската помеѓу источната православна Црква и Папата/папството? Она кое го има сторено Ватикан, не паѓа на мој грб и не е мој грев.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Кажи ми, каква е врската помеѓу источната православна Црква и Папата/папството? Она кое го има сторено Ватикан, не паѓа на мој грб и не е мој грев.
Па то цело време ти го кажувам. Има многу богови и сите си имаат свои верници. Она што е забрането или грев кај Хиндусите не значи дека и тебе ти е забрането и дека за тебе пред твојот бог е грев. По смртта секој си оди кај својот бог и таму бива казнет или награден. Ти си кркал во животот свинско и пиел вино али тебе нема да те суди Алах, или на пример паганот кој не се придржувал на Исусовите зборови, нема да биди казнет заради тоа пошто тој си има други бог(ови) на кој ќе им полага сметка. Христијанството иако има заеднички основи подоцна се раслои на повеќе вери секоја со свој бог и секоја си одговара само на својот а не на другиот бог.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Човек, ти „у ствари„, ништо не ми кажуваш.
И оние ко веруваат и оние кои не веруваат , и оние кои (не) јадат свинско и (не) пијат, и оние кои се добри и оние кои се лоши, ќе отидат на поднесување сметка за својот живот кај Еден и ист Бог.

Kajgana Shop

На врв Bottom