Која професија најмногу ви се допаѓа?

Jovannah

Smile me baby
Член од
11 февруари 2008
Мислења
584
Поени од реакции
50
На пример, би почнала од медиумите. Весниците се полни со натписи од колумни за Боки 13ка, Сека Алексич, Стаклар и др., а од едни вести на денот ни минута време не е одделено за спортистите кои ја држат Македонија на врвот. Колку се, толку се, но заслужуваат почит и финансиска помош, а не да живеат во социјални бараки. Ќе ти дадам пример, колкумина знаат за сега веќе покојната Нада Ицева, светска првенка во параглајдерство? Колкумина знаат дека Македонија е светски шампион во овој спорт, а сега тие спортисти имаат отворено сметки за донација на финансии за да можат да отидат на тоа СП? Едвај 2 посто од населението.
Пред 4 години, кој излезе да им честита на параолимпијците кои и донесоа медал на државава? Никој, празно.
Ама затоа каде и да свртиш по телевизииве, фрчат реклами за операции триумф, за Савка од Валандово(најнова фотосесија за Ексклузив) и за тоа како Лила Филиповска си го поминала попладнето кај маникирот.
А сите знаеме дека спортистите и уметниците се најголеми амбасадори на своите земји. Но ретко кој ги поддржува.
Затоа велам, се ценат кичерајот и сељанштаната, а "вистинските" луѓе во оваа држава се на дното.
Ама ако кажват за спортот никој нема да ги гледа/чита...
Таков е е менталитетот на народот. Сакаме сеир...
Новинарите им го нудат на гледачите тоа што гледачите сакат да го видат.
Пример јас разбрав дека имаме шампионче од Македонија, има 13 години и е првак во формула на интернет (сега не се баш прецизни информации, не знам име едно друго ама така разбрав, син му е на професор што предава на факултет)
И сега некој весник ова да го објави на насловна, а некој друг весник да ја има Лила на насловна со деколте, шо мислиш кој весник или списание ќе се купи??
И до кој е проблемот? До народот...
Јас ја сакам уметноста и спортот исто... ама то е то..

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Веб дизајн,маркетинг,земјоделство,столарство,
кулинарство.
Едина мана на веб дизајнот е во тоа што е антисоцијална професија, го поминуваш целиот ден пред кутијата што ти го намалува видот.
Ги сакам професиите каде освен аналитичките модуси ја вклучуваш во погон и креативноста.
Али да се разбереме ова капитализмов е тежок shit.
Како робот си.
Постојано негде брзаш.
Постојано си во трка со времето за на крај да остареш и да те јадат црвите.
И што си направил во животот?
Си бил суровина во рацете на болно амбициозните CEO-а.
Големата машина те јаде, ти го меле идентитетот, те џвака ,и те плука во аморфна безлична маса.

психијатар дефинитивно,ама да се занимавам со најтешки случаи,со психопати,сериски убијци и сл.
Ви стојам на располагање.

Medea

Облинеса
Член од
25 април 2007
Мислења
2.973
Поени од реакции
3.269
Музичар:pipi:
И вака и онака нема да имам дом...Номадски артист, како и да е...
А за егзистенција, даскалство ме влече, ама во институти или факултет.:baeh:

С

Сатори

Гостин
психијатар дефинитивно,ама да се занимавам со најтешки случаи,со психопати,сериски убијци и сл.
Оваа идеја ја имав пред некои 2 години и многу долго време сакав баш тоа да го работам, затоа што ја разбирам привлечноста да се исцедат сите темни материи во умовите на луѓето за да се склопи коцката.
Тоа сега го правам за забава. :)
Додека она што ќе го работам во иднина ќе ми овозможи да седнам на еден голем стол со чекан во рака и да им се смешкам на лажговците пред мене.:back:

R

Razorblade Kiss

Гостин
Се сеќавате на репликата на мистер Бин во филмот-I just sit and look at the paintings. That's my job.Па така и јас. Да ме остават,сигурно ќе рушам светски рекорди во зјапање во слики :)

И да,судска медицина била и ќе биде моја најголема желба.Попрецизно,aутопсија part :) Мртвите луѓе се најдобри соработници(..ок ова беше creepy)

И композитор и текстописец. Прекрасно хоби по крајно напнат ден :)

Член од
14 јули 2008
Мислења
1.449
Поени од реакции
50
Дипломиран фармацевт...кој покрај нели свои аптеки сакам и да предавам фармацевтска технологија и фармакогнозија и фармакологија во средни медицински школи :pipi:

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Сакам (најверојатно и тоа ќе го работам) да работам во маркетинг сектор во некоја компанија, сега за сега една од поголемите желби ми е тоа.
Или пак да предавам економија.

А во слободно време да имам група и да свириме :helou:

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.719
Поени од реакции
13.438
Тоа што сум, само во некоја друга држава. Тука се ценат погрешни работи, а се потценуваат приоритетните.:toe:
Се сложувам со ова до последниот збор. А зошто? Кај мојата професија (Археологија) има мнооогу да се истражува во нашата земја. Но... Застапеноста на перење на мозокот со историјски факти кои не се докажани веќе премногу ја преплавуваат земјата. А што е археологијата? Да учиме историски факти или самите ние да ги разоткриваме каде подоцна историчарите ќе ги градат. За жал тука има простор а нема доволно памет... се` подлегнува на политиката...

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Уф многу работи сакам да работам. Филозоф, Односи со јавноста:pipi: Маркетар:pipi: Сега тие ми текнаа.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
619
Поени од реакции
45
Нешо поет, писател,колумнист, музичар(неостварена желба ми е да си купам гитара и да научам да свирам)

OMGWTFBBQ

Bone for Tuna
Член од
3 февруари 2007
Мислења
8.802
Поени од реакции
4.420
фудбалер од фантазиите, дијагностичар и програмер од реалните

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
Хирург или стоматолог.
Да имаше услови,би била ликовен уметник и би патувала низ светот,или би била археолог.Ама главно презадоволна сум со идната професија :)

rossoner stefan

Модератор
Член од
5 декември 2007
Мислења
1.770
Поени од реакции
192
Режисер:smir:

Инаку Џену Грл потполно си во право дека уметниците и спортистите се најголеми амбасадори на земјата ама кој да им обрне внимание:tapp::tapp:
Јас кога идев на детски евросонг не знам веке кај не зачукаа моите и сите рекоа неможеме да помогнеме.Дури и господинот градоначалник на Скопје не можеше да одвои 100евра.Да не беа роднините и пријателите немаше ни да отидам....

Kajgana Shop

На врв Bottom