Која е вистинската вера/религија?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Бидејќи прашањето е која е вистинската вера, а потпрашањето дали воопшто постои таква,треба да се разјаснат некои работи.

Светите списи се основата на религиите.
Од таму доаѓа објавата на вистината божја пренесена преку апостоли и пророци.
Прво верниците треба да одговорат дали веруваат во она што го читаат во светите списи и дали се придржуваат кон тоа.
За да одговорат на ова,прво треба да се утврди дали светите списи треба буквално да се прифаќаат или се подложни на толкување?
Ако се подложни на толкување дали има одреден општо прифатен систем по кој се врши толкувањето или тоа е оставено на секого сам да толкува?

Исус бил дециден по тоа прашање, Мојсеј исто,не сум упатен околу Мухамед се надевам некој од исламска вероисповест ќе објасни...

Мојсеј го носи божјиот збор, законот, така да тоа е јасно, а Исус вели

"Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам Законот или пророците, не сум дошол да ги поништам туку да ги исполнам! Зашто вистина ви велам дури постојат небото и земјата, ниту една буквичка или црта од законот нема да се измени додека не се исполни се!"
Прво да дефинираме што е тоа верник,конфесионален верник,дали придржување кон законите е потребно...

Се надевам дека нема да има одговори од типот “јас верувам, верник сум“,„крстен сум значи сум православен“,“сунетисан сум значи сум муслиман“ бидејќи е јасно дека религијата на која припаѓате има одреден и јасно дефиниран систем на учења,ритуали и вредносни системи.
Исто така и некакви разлики меѓу “религиозен“ и “верник“ се смешни од причина што без постоењето на организираната религија со сите параметри кои ја дефинираат, дотичниот не би бил ниту верник ниту религиозен,ниту би се претставувал себеси за муслиман,католик,православен,мормон,адвенстист,џаинист,муновец,хинду...

Атеист горе долу утврдивме што е...
Што е тоа православен христијанин,католик,протестант,муслиман сунит,шиит,евреин...
Дали мора да го почитува словото божје како што е запишано во списите свети или нема потреба ?

Dem

Член од
25 јуни 2010
Мислења
46
Поени од реакции
2
Па ако малку повеќе се размисли онака здраво и реално ќе се сфати која е вистинската вера, логично, тоа е онаа вера која што нејзините следбеници најповеќе ја следат и го практикуваат она што таа им го наложува преку Божјата книга во која веруваат, значи ефикасно ги убедила и тие и се активни, а кои се тие – муслиманите!

Зошто?
Ако се погледне подобро, и се спореди колку тие се разликуваат од останатите во своето практикување на својата вера ќе се виде голема разлика во нивната пожртвуваност, колку прават тие за својата вера, а колку прават другите за своите вери.

Прво: Секојдневно без никаков замор и дилема извршуваат пет пати намаз – молитва, (верувам дека сите сте сведоци за тоа дека е така, таа обврска, таа пожтвуваност за својата вера ја нема во ниту една друга вера.)

Второ: Постот, да се пости цел ден од утро до вечер и тоа цел месец, тоа е жртва на муслиманот - верник за својата вера, и ова нема да го најдете во ниту една друга, сигурен сум.

Трето: Зеќат и садака, значи задолжително давање на одредениот процент од стекнатиот имот на муслиманот - поединец (ако ја надминал границата на имање задолжен е да даде зеќат на годишно ниво на сиромаси или на исламската заедница) а садаката е на доброволно ниво, ако сака дава. И ова се прави врз основа на оваа вера и ова не го нема во ниту една друга вера!?

Четврто: Аџилакот, милиони и милиони луѓе, аџии, муслимани собрани сите на едно место, сите во иста бела облека без разлика богат или сиромав црн или бел сите се исти пред Бога, повторно врз основа на верата, и за ова сите сме сведоци, во ниту една друга вера, друга религија го нема ова!?

Сето ова се жртви, активности, дела врз основа на верување, убеденост, вера, а делата во нејзиното име се најдобар доказ и показател за нејзината вистинитост.
Без навреда, но што даваат другите припадници за своите вери, миси еднаш во неделата и тие со мала посетеност, или пост само од мрсно, да не одам понатаму.. разликата во практика на својата вера е драстично ГОЛЕМА!
Ова е реалност и вистинитост за секој кој разумно размислува и сфаќа.

Задоволен сум Аллах да ми биде Господар, Исламот вера и Мухамед, а.с., Божји претеник.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
[/FONT] Сето ова се жртви, активности, дела врз основа на верување, убеденост, вера, а делата во нејзиното име се најдобар доказ и показател за нејзината вистинитост.
Без навреда, но што даваат другите припадници за своите вери, миси еднаш во неделата и тие со мала посетеност, или пост само од мрсно, да не одам понатаму.. разликата во практика на својата вера е драстично ГОЛЕМА!
Ова е реалност и вистинитост за секој кој разумно размислува и сфаќа.

Задоволен сум Аллах да ми биде Господар, Исламот вера и Мухамед, а.с., Божји претеник.

а делата во нејзиното име се најдобар доказ и показател за нејзината вистинитост.
Баш...

А овие делови од куранот се дел од вистината?
И дали се практикуваат?

"Slay them wherever you find them...Idolatry is worse than carnage...Fight against them until idolatry is no more and God's religion reigns supreme." (Surah 2:190-)

"Fighting is obligatory for you, much as you dislike it." (Surah 2:216)

"Seek out your enemies relentlessly." (Surah 4:103-)

:)

"Forbidden to you are...married women, except those you own as slaves." (Surah 4:20-, 24-)

хммм...дали ова значи дека прељуба не е допуштена освен ако жената со која имаш секс е робинка?
Робови???

Грмуш

Пичкмајчин
Член од
11 октомври 2007
Мислења
1.118
Поени од реакции
90
Вистинска вера?
Прашајте православен христијанин-христијанството
Прашајте католик христијанин-христијанството
Прашајте муслиман-исламот
Прашајте сатанист-сатанизмот

Според мене најлогичниот одговор е дека вистинската вера е онаа која ке успее најмногу да ги ограничи и заплаши луѓето,за да се има што поголема контрола врз нив од страна на владетелите со светот, а христијанството,исламот,сатанизмот,јудеизмот итн. итн. се измислени од нив само за да се одржи потребниот баланс и неспокој...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Вистинска вера?
Прашајте православен христијанин-христијанството
Прашајте католик христијанин-христијанството
Прашајте муслиман-исламот
Прашајте сатанист-сатанизмот
Satanism is not for everyone, but if it is for you, we welcome you. We are not a fan club, a pen-pal society, or a lonely hearts group. We are a group of dynamic individuals who stand forth as the ultimate underground alternative, the “Alien Elite.” We realize what we have, what we are, and what we shall become.
http://www.churchofsatan.com/Pages/CS%20Basic.pdf
:smir:

Грмуш

Пичкмајчин
Член од
11 октомври 2007
Мислења
1.118
Поени од реакции
90
Да и сепак тоа е за тебе правото верување во вистинските нешта така?!:smir:

--- надополнето ---

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

--- надополнето ---

Епа тоа е разликата! Што јас не тврдам (како ни сатанизмот), дека е вистинската религија за сите! Е сега размисли како би било кога сите религии би имале ваков став!

Грмуш

Пичкмајчин
Член од
11 октомври 2007
Мислења
1.118
Поени од реакции
90
Епа тоа е разликата! Што јас нетврдам (како ни сатанизмот), дека е вистинската религија за сите! Е сега размисли како би било кога сите религии би имале ваков став!
Потполно се сложувам...Него тоа што го болдираше дека ако прашаш сатанист за него права вера е сатанизмот е така, затоа што ако за тебе како сатанист сатанизмот не е права вера тогаш не си сатанист....:):smir:
А тоа која вера каков став има е друг муабет!

Член од
25 септември 2010
Мислења
44
Поени од реакции
1
Единствената вера која името и е дадено од Бог, која не е наречена по ниту еден народ, племе, следбеници на таа религија и тн. А ТОА Е ИСЛАМОТ !!

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Just be a simple witness, a mirror which reflects and makes no judgment.This very moment you can become a witness. Witnessing is the only religion there is.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Вистински бог е Евро а религија како да се заработи.
На тоа секојдневно му се посветуваат и муслимани и христијани и јудејци и будисти и атеисти....

Член од
12 август 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
906
Сакам нешто да прашам..во градчево мое градат нешо ко...дом ли..собиралиште.поим неам..таму ќе се собирале "Нововерци" прв пат слушам за овој термин и сакам да ми го објасните ако е запознаен некој...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

Kajgana Shop

На врв Bottom