Која е вистинската вера/религија?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.293
Поени од реакции
12.293
Можеш да дефинираш што е тоа Еден?
И кажав ако не ги знаеш симболите, не значи дека бабите не се жаби и обратно.
За Бог нема да прашувам да ми дефинираш бидејќи ќе навлеземе во одговори и прашања во круг обидувајќи се НАЈРАЗУМНО да одредиме ахам да тоа е Бог :)

Член од
14 август 2006
Мислења
45.363
Поени од реакции
84.592
Ние Името не го колниме на ниеден Бог кој е препознаен на Земјата. Прашање е колку тие, другите го ЗНААТ својот Бог. А има тестови и начини да се дознае кој колку го знае Богот. :)

Исус е Бог? Ок тоа е друга тема но муслиманите нема да се сложат ниту пак јас дека Исус е Бог. Не е препознаен како таков. Затоа и има најмногу секти во христијанската доктрина.
Не е препознаен?
ОК секој со своите моќи за препознавање.
Можеби тој што не го препознава Господ треба да обрне внимание на мал милион нешта. Како на пример на натписот на Хермесовата табла, потоа на сефиротот по Средниот Столб, на Шин во Тетраграматонот, на нотариконскиот пристап кон Брашит и тн.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.293
Поени од реакции
12.293
Значи слободно може да кажеме дека Соколот со право ги сотре очите на Исус... бидејќи никаде не се спомнува Исус во тие дела...
Берашит христијанските мистици со најнедоверливиот метод се расфрлаат долго време. Нотарикон може да биде се. Недоволен доказ за валидност. Но берашит има своја тајна, различна од христијанското сфаќање.
Шин во тетраграматонот е Пентаграм. Дрвото на Животот преставен како бесконечен круг на варијации. Оди на христијаните им кажи дека Исус е Формула на Пентаграмот над четирите елементи. Види како тие го пишуваат Исус на иврит. Оди објасни им. Тоа го нема во грчкиот нов завет на кој се поклонува пола свет.
Формулата на тоа твое шин е од христијански адепт чие име не е паметно да се објавува. Но види ги и гностичките формули(кои се нели секта според христијаните).
И ете зошто Соколот ги колве очите на тој Исус закован на Крст. :)

Член од
11 април 2010
Мислења
66
Поени од реакции
1
Ние Името не го колниме на ниеден Бог кој е препознаен на Земјата. Прашање е колку тие, другите го ЗНААТ својот Бог. А има тестови и начини да се дознае кој колку го знае Богот. :)

Исус е Бог? Ок тоа е друга тема но муслиманите нема да се сложат ниту пак јас дека Исус е Бог. Не е препознаен како таков. Затоа и има најмногу секти во христијанската доктрина.
Koi se tie sekti koi spagjaat vo hristijanstvoto i sto za tebe znaci zborot sekta?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.363
Поени од реакции
84.592
Значи слободно може да кажеме дека Соколот со право ги сотре очите на Исус... бидејќи никаде не се спомнува Исус во тие дела...
Берашит христијанските мистици со најнедоверливиот метод се расфрлаат долго време. Нотарикон може да биде се. Недоволен доказ за валидност. Но берашит има своја тајна, различна од христијанското сфаќање.
Шин во тетраграматонот е Пентаграм. Дрвото на Животот преставен како бесконечен круг на варијации. Оди на христијаните им кажи дека Исус е Формула на Пентаграмот над четирите елементи. Види како тие го пишуваат Исус на иврит. Оди објасни им. Тоа го нема во грчкиот нов завет на кој се поклонува пола свет.
Формулата на тоа твое шин е од христијански адепт чие име не е паметно да се објавува. Но види ги и гностичките формули(кои се нели секта според христијаните).
И ете зошто Соколот ги колве очите на тој Исус закован на Крст. :)
Проблемот лежи во еднодимензионалното гледање на двете страни.
И егзотерната и езотерната цква се во право. Тоа се само две страни на медалот. Еден Христијанин може (и треба според мене) да ги согледа овие работи.
Како што е горе така е и долу

73

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.293
Поени од реакции
12.293
Лошо кажано од моја страна, морам да се поправам: Затоа христијаните постојано велат за онаа или оваа вера дека е секта(во лоша конотација, како нешто извртено лажно).
За мене секта што значи? Не исто што значи во христијанска смисла.

Две страни што оној христијанинот мисли дека и другиот дел од медалот е ист како оној што тој го гледа. Тука лежат многуте проблеми.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.363
Поени од реакции
84.592
Две страни што оној христијанинот мисли дека и другиот дел од медалот е ист како оној што тој го гледа. Тука лежат многу те проблеми.
Нема да навлегувам во тоа кој за што мисли дека е секта и кој што подразбира под тоа.

За страните на медалот: Дискутабилно е тоа кој што подразбира под ист. Јас ќе се задоволам со тоа што ќе речам дека станува збор за една целина која нам, како божји творби, ни е предочена. Еден дел од таа целина (езотерниот) од практични причини* е покриен (од страна на егзотерниот) и тоа не само во Христијанството туку и во останатите две Аврамски религии. Тоа гледаме, не е случај кај далекуисточните религии. Таму на површина, можам да речам: со векови достапно, опстојуваат и езотерната и егзотерната страна, како природна целина.
Затоа Дион е во право кога ќе ја нарече Кабалата - Јога на Западот.

* и според мене, со право

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.293
Поени од реакции
12.293
Пред неа многумина ја нарекоа Јога.
Но егзотеријата има поеке воини. Нестабилни неискусни фармери кои сакаат да бидат воини. Од нивното викање, езотеријата за нивна жал, остана другиот дел од медалот.
Можеби не знаеш можеби знаеш, но некој ги поврза тие источни практични филозофии со како што велиш ти авраамските езотерични школи, и со учењата на многу постари народи.
Некои велат дека сето тоа е истиснато учење не постои. Но тоа е на нивната страна од медалот :)

Член од
14 август 2006
Мислења
45.363
Поени од реакции
84.592
Пред неа многумина ја нарекоа Јога.
Но егзотеријата има поеке воини. Нестабилни неискусни фармери кои сакаат да бидат воини. Од нивното викање, езотеријата за нивна жал, остана другиот дел од медалот.
Неподносливото профанизирање на егзотерната црква, само ни укажува на фактот дека несовршениот човек не е Бог. Тој ја има Божјата Искра во себе, а неговиот стремеж треба да биде - да се биде како Бог. Но Бог е Бог, а човек е човек. Едното е Апсолут, а другото не.
Затоа можеби и е добро што е езотеријата - окултна (исклучиво во контекст-скриена).

Можеби не знаеш можеби знаеш, но некој ги поврза тие источни практични филозофии со како што велиш ти авраамските езотерични школи, и со учењата на многу постари народи.
Некои велат дека сето тоа е истиснато учење не постои. Но тоа е на нивната страна од медалот :)
Да, знам.
Но лично сметам дека поврзувањето со индиските или (наводно) атланските или староегипетските знаења - не е потребно. Не дека е штетно или не дава резултати, туку едноставно, се што треба имаме во Кабалата. Тоа што го гледаме таму е само рефлексија на истото. IMO

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
На темава пишуваат членови од разна вероисповест и понекој атеист.
Која вера е вистинска?
Таа што со крв и меч ќе ја “убеди“ рајата на одредена територија дека е “вистинска“...
Секогаш било така и секогаш ќе биде.

Причина зошто не сме сите муслимани во моментов во Европа е едноставен...
Еве го...

http://www.thenagain.info/webchron/westeurope/tours.html

Битката кај Поатје 732 година (и уште неколку од тој период но оваа е најзначајна) каде Шарл Мартел кралот на Франките (познат како „господовиот чекан“) тотално ја уништил инвазионата армија на Абд-ел-Рахман од 400.000 луѓе, од кои 80.000 биле во битката кај Поатје против 30.000 христијани.
Кралството на Франките било последната сила која останала и која имала некакви шанси да ги сопре муслиманите во Европа.

Сите што се декларираат како христијани сега,ќе се декларирале како муслимани со истите срања од типот “ова е вистината“...
Сите кои сега одат по цркви а не по џамии или пак не се пагани,е благодарение на Јустинијан - царот Визнатиски, Свети Павле, Шарл Мартел и подоцнежните масакри и насилно уништување на старите пагански религии и традиции низ европа и светот.
Исус нема апсолутно ништо со тоа што некој е христијанин денеска...
Никаква вистина,никаква небесна интервенција...just the good old raw power...

Член од
17 август 2010
Мислења
5
Поени од реакции
3
Нема такви глупости во Куранот . Според Куранот последниот пророк е Мухамед а,с . Инаку Исламот е единствената религија сто ги признава сите претходни пророци, сите претходни свети божји книги . А тој што ќе ги обедини Муслианите и Христијаните е Исус ( Иса а.с ) кога ќе дојде по втор пат и ќе посведочи дека не е бог него само божји пророк. Кога Христијаните ќе ја сватат својата грешка и кога од многубоштво (читај Тројство свето) ќе станат верници и ќе излезат од заблудата дека Исус е Бог. Тогаш сите заедно Иса а.с ќе не поведе во Битка со Деџалот( антихристот) чија војска ќе бидат Евреите

zna4i ako ne e vo Koranot - togash e nekakov vid muslimanska sekta...sepak ne si go izmisluvam jas...a i nikoj ne moze da bide siguren sto to4no ke se sluci-

http://www.harunyahya.com/bulgarian/Articles/article_Mahdi-2.php

http://www.jivdom.info/forum/index.php?showtopic=1928 ( ne mozev da najdam materijali na makedonski)

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
zna4i ako ne e vo Koranot - togash e nekakov vid muslimanska sekta...sepak ne si go izmisluvam jas...a i nikoj ne moze da bide siguren sto to4no ke se sluci-

http://www.harunyahya.com/bulgarian/Articles/article_Mahdi-2.php

http://www.jivdom.info/forum/index.php?showtopic=1928 ( ne mozev da najdam materijali na makedonski)
Se obidov no nemozam da razberam sto se saka da kaze pisatelot mozebi drug clen podobro ke razbere i ke ti kaze :smir:

--- надополнето ---

На темава пишуваат членови од разна вероисповест и понекој атеист.
Која вера е вистинска?
Таа што со крв и меч ќе ја “убеди“ рајата на одредена територија дека е “вистинска“...
Секогаш било така и секогаш ќе биде.

Причина зошто не сме сите муслимани во моментов во Европа е едноставен...
Еве го...

http://www.thenagain.info/webchron/westeurope/tours.html

Битката кај Поатје 732 година (и уште неколку од тој период но оваа е најзначајна) каде Шарл Мартел кралот на Франките (познат како „господовиот чекан“) тотално ја уништил инвазионата армија на Абд-ел-Рахман од 400.000 луѓе, од кои 80.000 биле во битката кај Поатје против 30.000 христијани.
Кралството на Франките било последната сила која останала и која имала некакви шанси да ги сопре муслиманите во Европа.

Сите што се декларираат како христијани сега,ќе се декларирале како муслимани со истите срања од типот “ова е вистината“...
Сите кои сега одат по цркви а не по џамии или пак не се пагани,е благодарение на Јустинијан - царот Визнатиски, Свети Павле, Шарл Мартел и подоцнежните масакри и насилно уништување на старите пагански религии и традиции низ европа и светот.
Исус нема апсолутно ништо со тоа што некој е христијанин денеска...
Никаква вистина,никаква небесна интервенција...just the good old raw power...
Togas zosto denes Spancite i Portugalcite ne se muslimani ke mozes li da mi odgovoris Mavrite so niv vladeea 800 godini . Mozebi sabjite ne im secele Spanski i Portugalski glavi :pos2::pos2:

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Se obidov no nemozam da razberam sto se saka da kaze pisatelot mozebi drug clen podobro ke razbere i ke ti kaze :smir:

--- надополнето ---

Togas zosto denes Spancite i Portugalcite ne se muslimani ke mozes li da mi odgovoris Mavrite so niv vladeea 800 godini . Mozebi sabjite ne im secele Spanski i Portugalski glavi :pos2::pos2:
Сечела како не...
Во тоа време не постоеле никакви Шпанија и Португалија.
Имало неколку мали кралства, а најбројни биле Визиготите...
Периодот на арапска доминација таму имал неколку периоди кои биле различни,од толеранција и култура и наука кои биле далеку понапредни од европските па се до палење цркви и катедрали,насилно муслиманизирање и масакри во подоцнежните периоди.
Но со текот на времето таа култура и наука отстапувала место на верска лоботомија и исламот дошол во тешка инфериорна ситуација иако имал jump-start на почетокот.
Освен тоа Визиготите и Баските очигледно потешко се решавале да сечат курот.Им требало хард-кор убедување...

Што не било случај со Северна Африка каде освен Берберите (тоа е народ, не се мисли на бербер како занает) све живо било изламизирано за неколку века.
Или ја виделе убавината на исламот или биле принудени...погоди кое...

Да не сфатиш погрешно,бидејќи денес е време на политичка коректност и не сакаме некои верници,посебно од една одредена вероисповед,да се осетат дискриминирани...истиот принцип на крв и меч го користат сите моќни религии...па и христијанската.Во едни исти гаќи ги собира и каурот и сечениот и чифутот...

Најди една религија која по мирен пат се проширила масовно...:tapp:

Шо убаво и фино вака да дискутираме...
И да се преправаат припадниците на разни вери колку се толеранти и прогресивни...

П.С.
Знам дека делови од постот се “некоректни“ но доста е глумење лудило...
Религијата е зло,се проширила со масакри,освојувања,превари и мачење.
Колку што знам тие дејства се сметаат за зло,барем во оваа консензус реалити.

Ако некој е припадник на религија која се проширила на тој начин (а која не се проширила на тој начин!?) нека се запраша каква “вистина“ поддржува...
Онаа која со набивање на кол,корнење нокти,давање храна и материјал заразени со болештини (мисионерска тактика за менување вера), глад и уценувања по цена на живот се наметнала на одредена територија и наследниците на тие кои биле принудени да ја прогледаат “вистината“ на таков начин денес продаваат срања за убавините и мирољубието и “вистината“ која нивната и само нивната вера ја има...

Fuck off...

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Сечела како не...
Во тоа време не постоеле никакви Шпанија и Португалија.
Имало неколку мали кралства, а најбројни биле Визиготите...
Периодот на арапска доминација таму имал неколку периоди кои биле различни,од толеранција и култура и наука кои биле далеку понапредни од европските па се до палење цркви и катедрали,насилно муслиманизирање и масакри во подоцнежните периоди.
Но со текот на времето таа култура и наука отстапувала место на верска лоботомија и исламот дошол во тешка инфериорна ситуација иако имал jump-start на почетокот.
Освен тоа Визиготите и Баските очигледно потешко се решавале да сечат курот.Им требало хард-кор убедување...

Што не било случај со Северна Африка каде освен Берберите (тоа е народ, не се мисли на бербер како занает) све живо било изламизирано за неколку века.
Или ја виделе убавината на исламот или биле принудени...погоди кое...

Да не сфатиш погрешно,бидејќи денес е време на политичка коректност и не сакаме некои верници,посебно од една одредена вероисповед,да се осетат дискриминирани...истиот принцип на крв и меч го користат сите моќни религии...па и христијанската.Во едни исти гаќи ги собира и каурот и сечениот и чифутот...

Најди една религија која по мирен пат се проширила масовно...:tapp:

Шо убаво и фино вака да дискутираме...
И да се преправаат припадниците на разни вери колку се толеранти и прогресивни...
Jas pak ke ti kazam Islamot . Najdi ti druga religija sto 800 godni vladeela so eden prostor i ne uspeala da go konvertira naselenieto a bila nasilnicki nastroena najdimi molim te.... Ej 800 godini 24 generacii ako zemem deka edna generacija se menja na 30 godini. Aj spancite bile Hard -kor mada nedrzi po Har-kor od Iracanite sigurno nebile... Drugiot primer e na balkanot 550 godini i pak Islamot si ostanal samo na dobrovolno vo sprotivno pileto uste u jajce ke vikalo Alah u egber samo da pokazele Turcite mec a ne stvarno da secele glavi za vera........ Mozda Spancite ne gi znam ama gi znam Balkancite sto site doma se patrioti do nemaj kade a na ulica i u gz ke ti dadat da gi ebes se nadevam ti ne si takov slucaj

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Jas pak ke ti kazam Islamot . Najdi ti druga religija sto 800 godni vladeela so eden prostor i ne uspeala da go konvertira naselenieto a bila nasilnicki nastroena najdimi molim te.... Ej 800 godini 24 generacii ako zemem deka edna generacija se menja na 30 godini. Aj spancite bile Hard -kor mada nedrzi po Har-kor od Iracanite sigurno nebile... Drugiot primer e na balkanot 550 godini i pak Islamot si ostanal samo na dobrovolno vo sprotivno pileto uste u jajce ke vikalo Alah u egber samo da pokazele Turcite mec a ne stvarno da secele glavi za vera........ Mozda Spancite ne gi znam ama gi znam Balkancite sto site doma se patrioti do nemaj kade a na ulica i u gz ke ti dadat da gi ebes se nadevam ti ne si takov slucaj
Во тоа време не постоеле ни Шпанци ни Ирачани.
Делот од рајата кој бил исламизиран на “фин“ начин бил де-исламизиран исто така на “фин“ начин...од страна на католиците после протерувањето на арапите од таму...
А за убавините на отоманската власт на балканот отвори тема во историја ќе дискутираме...
Тоа што не го исламизирале целокупното население било дел од политиката на империјата.
Пред отоманското освојување имало 0% муслимани...денес во МК се некаде 40% во Босна и Косово да не правиме муабет...
И јаничарите доброволно да не се пријавувале аскер...

Еве едно прашање за тебе...
Шо мајка барале арапите на пиринејскиот полуостров?
Нели ја “виделе светлината“...или?

--- надополнето ---

Balkancite sto site doma se patrioti do nemaj kade a na ulica i u gz ke ti dadat da gi ebes se nadevam ti ne si takov slucaj
Не се обидувај со ефтини провокации...
Не ме интересира ниту патриотизам ниту 72 девици...

Kajgana Shop

На врв Bottom