Косовски вехабист утре на гости по повод Рамазан во Скопје

Статус
Затворена за нови мислења.

AL.

Член од
22 јануари 2009
Мислења
12.610
Поени од реакции
5.016
Во право се Канал 5, и треба да бидат загрижени, не само тие, туку и Македонците.
Исламот е опасна религија, особено радикалниот.

Сепак, С. Арабија нема вечно да има нафта, веќе за 8-10 години таму ќе се исцрпат изворите (од поодамна се затворени некои извори, т.е. пресушени) а кога тоа ќе се случи, постепено и исламот ќе почне да се намалува.
Битното е сега да не се остава простор за маневри, треба да се бориме со сите средства против тоа.
Како први на мета треба да бидат А1 и муслиманот Велија...

Демек С.Арабија кога ке нема нафта,ке падне Исламот..дај не треси...
 
B

Borg_Drone

Гостин
Демек С.Арабија кога ке нема нафта,ке падне Исламот..дај не треси...

Дубаи до 2016 ќе снема нафта.ОАЕ пред да биде откриена нафтата, точно пред педесет години беше пустелија каде бедуините ги користеа нивните брегови само за да си ги напојуваат камилите со вода.Шеикот пример, знае што ќе се случи после 2016 година со Дубаи па затоа сега брза да ја претвори таа земја во атрактивна туристичка дестинација.
 
Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
В
Исламот е опасна религија, особено радикалниот.

Лично не планирав да се убацам на темава, дека е идиотска, и квази-новинариве демек се трудат да бидат бомбастични со наслови, утињаат тема, а квази-граѓани без изградена сопствена свест, веруваат на истите новинари кои што со години го рушат поимот граѓанство.

Нејсе. Цитираното. Се сложувам. Исламот е опасна религија. Затоа крстоносните војни правеа пуздер низ Цела Европа. Жалам, но радикалниот ислам е сепак концентриран во далеку, далеку помали кругови за разлика од христијанството која чистеше се пред нејзе што не веруваше во Исус. Боли? Вистина е.
Извадено од контекст? Да, исти финти користам ко твоите.

Е сега, повеќе од смешни сте кога се трудите да градите дискусија за нешто што немате никакви информации.

Градење на една џамија, е далеку поефтино од градење на една обична куќа. Селаните работат без пари, ја градат од душа,дека самите ќе се клањаат, а воедно сами и ја плаќаат во голем број.
5000 луѓе во една петочна молитва (ЕДНА!) по 10 денари собираат 5000 денари. Пет пати на ден се молат муслиманите. Тоа се 25.000 денари дневно.

Значи волшливи 10 денари, кои што во железна форма(2x5 денари) не ги ни чувам лично во џебот...на крај на денот формираат сума од 500 евра.
Чим мојата диплома (според Хич) била само лист, и моето знаење нула, ги молам членовите нека удрат некоја математика и нека пресметаат за колку дена би се собрале 40.000 евра. Таа е цената на една џамија.

Радикални џамии не постојат. Постојат луѓе со радикални погледи кон светот, не само религиите. Колку што е опасен некој радикален верник, исто е опасен и некој радикален патријарх татко кој ја тепа ќерката или па последно време гледам кај македонците во мода е силување на ќерките. Радикализмот е болест, не е религија. Да поистоветуваш едното со другото, е дебилно самото по себе, и треба да се замислите дали сте вие воопшто свесни за што дискутирате.

Ако веќе стигнавте до овој пасус на досега напишаното, треба да сфатите дека коментарот (кој треба да служи како споредба) за македонците кои силуваат ќерки, е истото што вие го правите кога во ист кош ставате цела нација албанци, поради едвај 2000 приврзаници на таканаречениот вахабизам во Македонија. Некој болен пациент кој силувал ќерка, не е слика за сите Македонци кои што ги знам. Еден радикален вахабист, или што сака нека е, не е слика за сите Албанци во државата.
Сфатете, се дур вие не ставате во ист кош, за се и сешто ние ќе продолжиме да ве мрзиме. Баталете муабетот дека треба да си барам друга држава ако не ми се допаѓа. Тој муабет дома кај баба ви. Пре би ги депортирал сите дојденци во Скопје прво, отколку некој да проба милиметар да ме помрдне од мојот дом кој што со векови си го имам...СО ДОКАЗ, што не можам да го тврдам за некои дојдени од источна и ми станале градоначалници на пример...

Радикална струја (иако тотално неопасна) постои, приврзаниците се во сосема мал број и нивното дејствување е контролирано. Доколку сметате дека не се контролирани, ете ви ги МВР кои што толку многу ги величите кога невини страдаат, така да нека превземат нешто. Чим они молчат, ондак је све у реду.

Спијте си на раат.
 
H

Hombre

Гостин
Многу е мала разликата,речиси никаква помеѓу вехабизмот и традиционалниот ислам во Македонија оној кој што го проповедаат оџите од албанска национална припадност.Вехабистите исламскиот радикализам го покажуваат транспарентно,останатите прикриено подалеку од очите на останатите религиозни групи.Оние припадници на исламот кои што се стремат кон европските цивилизацијски вредности воопшто не ги посетуваат џамииите и само традиционално ги одбележуваат религиозните ритуали.
Според мене со овој настан албанската партија ДУИ бидејќи е во нивна организација тој како што го нарекоа концерт во Чаир,сака да покаже мускули пред албанскиот електорат демек не се само декор во власта и демек стојат на своите определби од блиското минато.
 

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
која година е исламот не знам кај нив мислам дека е 1350-60 така да се вратиме назад низ времето во 1350-60 христијансвото го доживува својот најголем подем исто како исламот денес и двете религии имаат заеднички корени една од друга се надополнувале има многу заеднички работи во библијата и куранот кој од кого преписувал не е важно но според мене и едните и другите се и треба да се сватат како верба во бог кој постиои и толку мое мисленје дека денес ниту црквите ниту џамијат6а не се духовни светилиста туку денес тие станаа на институциии за земанје пари на народот и нивно несоодветно трошенје да не зборувам за лицата односно поповите и оџите арами прави,а бе луѓе отворетеси ги очите бе не само ај ке ве мами некој вехабист од косово не бидете будали цовекот поцитувајте го според она сто вам винаправил казал демек мајка тереза да горела во пеколот да арно тереза е албанка со католичка вероисповест како повекето албанци во албанија и светот ама нека овај вехабистов го одајт својот зивот како сто тоа го направи мајка тереза и него нека светот го поштоват како неа и ние ке го почитуванје но со насилсво само насилство ке му е вратено
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Ve citam seuste del od vas zivee vo filmot "Albancite se losi, Albancite se kriminalci i tn." iskreno mislam deka posle tolku sranja so gi doziveavme treba malku da pravime razlika od Albanec do Albanec isto kako sto od Makedonec do Makedonec ima ogromna razlika...Plus neli gledate deka IVZ se distancira od vakvi tipcinja so radikalni sfakanja na religijata...A kako sto citate i ovdeka lugto vi pisuvat deka se protiv vakvi struenja...Neznam kaj e problemot...Cudno mi e osobeno koga mladite luge vo gavata imat crno bela slika...Jas mislam deka ovoj problem (koj navistina e problem) treba da se resava zaedno so ostanatite muslimani koi i dosega se obiduvat da se sprotistavat no kako sto gledate dosega niedna drzavna institucija ne najde pricina da se pozanimava so ovoj problem, iako luge bea pretepani vo djamija iako ima propovedanje bez dozvola vo odredeni djamii, pa i ovoj tipacot od Kosovo i toj drzel govor bez dozvola...
 
Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Спијте си на раат.
Слично вакво и Џорџ Буш слушна/кажа на 8/11.
Само ќутете си , никој нека не збори. После кога ќе разнесат некој автобус или црква, Пикасо ќе дојде и ќе спречи граѓанска војна.
Бонус прашање : како почна граѓанската војна во Босна?

--- надополнето ---

Демек С.Арабија кога ке нема нафта,ке падне Исламот..дај не треси...
Не Исламот - Вахабизмот.
Вахабизмот е радикална религиозна школа финансирана од Саудиското Кралско семејство. Исламот е религија која постои со векови. Не ги мешај тие две работи.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.064
Поени од реакции
80.950
Во потполно се сложувам со ставовите на Toni, и глобално со ставовите на Rymz.
Но и двајцата ја опишуваат моменталната состојба. Јас немам многу примедби на нивните описи.

Сепак развојот на настаните укажува на поинаква иднина:

Смејте се, ама гледајте пред 5-6 години:
Колку екстремистички џамии имаше? (ниту една)
Дали тогаш албанските политичари ги подржуваа овие малоумници? (не)
Дали Осама им идеше на гости на Албанците? (не)

Денес одговорите на овие прашања и слични вакви се сосема спротивни, а запрашајте се како ќе личи тоа за едно 10 години.
Така да, свестете се - Албанците го прифаќаат исламскиот радикализам, пред се заради неговиот антихристијански карактер. Проамериканството е само лицемрна маска. За десет години нема да имаме работа со Албанци туку со Арапишта. Пошто тоа им е целта. Како што Мајкл Џексон се трудеше да личи (да биде) како Дајана Рос, така и овие се арапизираат. И ич не ме боли , што сакаат нека прават со себе, само што се трудат тоа да ни го направат и на нас.
@rymz: фала богу дека нема екстремистички џамии, туку верници.
 
Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Во потполно се сложувам со ставовите на Toni, и глобално со ставовите на Rymz.
Но и двајцата ја опишуваат моменталната состојба. Јас немам многу примедби на нивните описи.

Сепак развојот на настаните укажува на поинаква иднина:



@rymz: фала богу дека нема екстремистички џамии, туку верници.
se izvinuvam za latinicata, od mobilen sum.
razvojot na nastanite e promenliva konstanta. ragjaj..shiri noze. nikoj ne ti brani. osiromaseni albanski semejstva, sedat vo selo i ragjaat po 10 deca. osiromaseni makedonski semejstva ragjaat edno dete i go prakjaat vo skopje.
ko vtoro, rastezot po broj na muslimani se dolzi i na toa deka mnogu lugje preminuvaat vo islam, niven licen izbor. i crncite da ne se albanci pa sekoja godina raste brojot vo amerika?
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.064
Поени од реакции
80.950
se izvinuvam za latinicata, od mobilen sum.
razvojot na nastanite e promenliva konstanta. ragjaj..shiri noze. nikoj ne ti brani. osiromaseni albanski semejstva, sedat vo selo i ragjaat po 10 deca. osiromaseni makedonski semejstva ragjaat edno dete i go prakjaat vo skopje.
ko vtoro, rastezot po broj na muslimani se dolzi i na toa deka mnogu lugje preminuvaat vo islam, niven licen izbor. i crncite da ne se albanci pa sekoja godina raste brojot vo amerika?
Во мојот пост не станува збор за бројот на Муслиманите, туку за процентот на екстремистите меѓу нив, кој од пред некоја година се зголемува.
 

AL.

Член од
22 јануари 2009
Мислења
12.610
Поени од реакции
5.016
Не Исламот - Вахабизмот.
Вахабизмот е радикална религиозна школа финансирана од Саудиското Кралско семејство. Исламот е религија која постои со векови. Не ги мешај тие две работи.
Другарот погоре не мисли така...тој смета дека Исламот е опасна религија..итн...
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.064
Поени од реакции
80.950
Другарот погоре не мисли така...тој смета дека Исламот е опасна религија..итн...
Ако мислиш на мене, тогаш веројатно не го разбираш јазикот на кој зборувам, иако мислиш дека го разбираш.

--- надополнето ---

Невладина организација под име, Калаја Шкуп нема евидентирано во централниот регистар на Македонија.
Овој податок дополнително го комплицира одговорот на прашањето, кој всушност стои зад организацијата на говорот на контраверзниот имам од Косово, Шефкет Красниќи.
Сите официјални институции се оградуваат од каква било вмешаност. Исламската верска заедница предупредува дека токму на ваков начин, преку фантомски невладини организации во последно време се прави обид да се инфилтрираат радикалните исламистички структури во Македонија. Тоа е најлесниот начин, да се заведуваат верниците, предупредува, поранешниот претседател на Југословенската ИВЗ, Јакуп Селимовски.
Сепак, според законските прописи во Македонија, невладина организација не може да бара дозвола за извршување на верски обреди за странци. Таква дозвола може да се издаде само на регистрирана верска заедница.
Во Комисијата за односи во верските заедници, велат дека за Красниќи, не само што немало дозвола, туку сите надлежни институции биле навремено информирани за неговото доаѓање, бидејќи ИВЗ ја алармирала претходно комисијата.
Во Министерството за внатрешни работи велат дека не постои начин да не му се дозволи влез на лице, ако против него нема постапки за кривични дела. Затоа Красниќи легално влегол и ја напуштил Македонија.
Неофицијално во ИВЗ присуството на Красниќи го поврзуваат со дејствувањата на Рамадан Рамадани во Македонија. Рамадани пак, тврди дека не е поврзан со неговото доаѓање во Скопје, но кога би бил, вели дека гордо би го истакал тој факт.
Шефкет Красниќи, според информациите кои доаѓаат од косовските медиуми, веќе подолго време е на различни релации со тамошната ИВЗ. Поради неговите вахабистички погледи, бил разрешен од професорското место на приштинскиот теолошки факултет.
За Селимовски, неговите погледи за Исламот не дозволуваат ИВЗ да може да му организра престој во Македонија.
Иако ИВЗ не стравува од можноста вахабистите да навлезат подлабоко во верскиот живот на муслиманите во Македонија, сепак предупредува дека државата треба посериозно да го сфати ова прашање.
Од албанскиот политички фактор, само Нова демократија засега официјално се огради од говорот на омраза на Красниќи.
ДУИ одбра да молчи, а ДПА најверојатно деновиве и официјално ќе реагира.

извор
 
Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Treba da se uapsat vahabistite sekade niz celiot svet,, za niv nema mesto nikade...

Ama nekoi clenovi na forumot preteruvaat i toa mnogu, koga pisuvaat protiv Islamot,, kako prvo islamot nema nikakva vrska so vahabizmot..

A arapskite zemji ne se prestavnici na Islamot..
 

антонија

модел
Член од
22 август 2010
Мислења
144
Поени од реакции
6
Срам за Македонија,едноставно вакви луге не смеат да доаѓаат во Македонија.
Каде е полицијата да спречува вахабист кој е опасен за народот.Бил пречекан со овации.
АХ МАКЕДОНИЈО СТО НЕМА УШТЕ ДА ТЕ СНАЈДЕ.МОРА ДА ПРОРАБОТАТ ИНСТИТУЦИИТЕ.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.064
Поени од реакции
80.950
Treba da se uapsat vahabistite sekade niz celiot svet,, za niv nema mesto nikade...

Ama nekoi clenovi na forumot preteruvaat i toa mnogu, koga pisuvaat protiv Islamot,, kako prvo islamot nema nikakva vrska so vahabizmot..

A arapskite zemji ne se prestavnici na Islamot..
Све што си напишал е точно.
Само што многу често вехабистите кога се пишува против нив, си земаат за право да се поистоветуваат со Исламот, па така тврдат дека противниците на овој тип на екстремизам се и противници на Исламот.
А точно е и дека има и такви кои не прават разлика помеѓу Исламот и исламските екстремисти, но тоа е делумно и поради фактот кој го споменав во предходната реченица.

--- надополнето ---

Срам за Македонија,едноставно вакви луге не смеат да доаѓаат во Македонија.
Каде е полицијата да спречува вахабист кој е опасен за народот.Бил пречекан со овации.
АХ МАКЕДОНИЈО СТО НЕМА УШТЕ ДА ТЕ СНАЈДЕ.МОРА ДА ПРОРАБОТАТ ИНСТИТУЦИИТЕ.
Ти кај живееш?
ДУИ е дел од системот, нивните членови се во неговите институции.
ДУИ стои зад организацијата на настанот.

(точно ќе биде да се каже дека не стои ДУИ, туку некои структури од оваа партија, Неџипи и други)
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom