Коронавирус (COVID-19)

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.880
Едноставно нема начин како да се спречи и сакале неќеле ќе морат да ги олабавуваат мерките сите држави,
патем јас многу убаво размислував, пушти го вирусот нека убие тоа што може да убие за еден два месеци, после тоа раат сите, вака речиси е сигурно дека место да умрат сега само им се одложува животот за неколку месеци.

Знам дека ќе ме нападнат душегрижниците дека сум бил бездушен, ама што ако вие сте тие бездушните и не гледате дека во ваква ситуација ќе има повеќе жртви, ем кај и да е сите ќе ги фати вирусот, ем ќе има којзнае колку смртни случаи поради карантинските последици.
Ако целта е спасување животи, мора да постојат некои мерки, оваа како што е сега е најдобро.

А ако гледаш економски, тогаш идеално е да нема никакви мерки.

Јас верував, и уште сумничам дека овој вирус е лабораториски бидејќи убива стари и болни луѓе, кои што се товар за секоја држава.

Германија исплаќа 23 милиони пензии.

Луѓето се повеќе живеат, а се помалку млади има.

Член од
9 октомври 2012
Мислења
2.922
Поени од реакции
1.479
Од теориите на заговор околу вирусот, најмногу ми држи вода она биолошка војна. Ко преживи причаче. Одколку заради старото население, 5Г, и сл.
Каква логика има да се истребат старите лица а да ставиш цел свет у рецесија?

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.880
Од теориите на заговор околу вирусот, најмногу ми држи вода она биолошка војна. Ко преживи причаче. Одколку заради старото население, 5Г, и сл.
Каква логика има да се истребат старите лица а да ставиш цел свет у рецесија?
Фактот што секоја држава се затвори, ја руши теоријата за убивање на старите.
Но замисли да немаше мерки, да се одеше на работа, да немаше ограничување на движењето.

Член од
9 октомври 2012
Мислења
2.922
Поени од реакции
1.479
Но замисли да немаше мерки, да се одеше на работа, да немаше ограничување на движењето.
Не тоа дека не ми е логично да изгубиш трилиони за да уништил дел од население ми е несфатливо. Кое и по природна селекција е при крај.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Не си ти бездушен,ти си глуп
И ти,и оној амди бајрамон со статистиките ретардирани треба да летнете од темава на подолго време.
Би било убаво и за стално.

Sent from my SM-G975U using Tapatalk
Дај некој контра аргумент зошто карантинот е убава работа, колку време му треба на карантинот да делува, дали мислиш дека по карантинот ќе исчезне вирусот, како ќе се бориме против вирусот по карантинот.....?????

Уште на времето секој памет шо мисли поинаку бил сметан за глуп, да не мислиш нешто друго и јас самиот знам дека сум глуп.
Ако целта е спасување животи, мора да постојат некои мерки, оваа како што е сега е најдобро.

А ако гледаш економски, тогаш идеално е да нема никакви мерки.

Јас верував, и уште сумничам дека овој вирус е лабораториски бидејќи убива стари и болни луѓе, кои што се товар за секоја држава.

Германија исплаќа 23 милиони пензии.

Луѓето се повеќе живеат, а се помалку млади има.
Ако веќе правеме карантин нека биде целосен, а не ваков никаков,
нека стават цел месец цел свет да не смее да излезе од дома, вака шо корист имаме од тоа што од 16 до 5 сме во карантин или 68 часа, кога денеска огромен дел од популацијата е отиден на работа и се меша со 10-тина града во некој погон, кога имаш еден куп во гужвите пред банките, во маркетите итн.
едноставно е немаш поим колку има заболени а немаат симптоми, значи едноставно не може да се сопре вирусот на овој начин, само му се отежнува малку ширењето.

И јас мислам дека е лабараториск, премногу е совршен во секој поглед, заразува огромна популација, се јавува по многу долго време и има поголема смртност од обичниот грип.

D

Deleted member 12196

Гостин
Во тој случај ситуацијата ќе беше како во Шведска. А во Шведска е како и во другите држави.
Џабе карантин, нема ефекти. Само уништена економија.

• Ми се допаѓа
Reactions: A__

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Знаеме дека ти си во државна и не одиш, ама многу уште одат на работа, погодени сектори се туризмот и угустителството, занаетчиството, можда превозниците, додека останатите се делумно, имаат помали нарачки и сл. ама сепак колку толку работат,
со новите мерки пола од вработените во маркетите ќе бидат погодени, ќе нема втора смена,
да бидеме реални хаос е во приватниот сектор, којзнае како ќе биде во следните месеци кога ќе рикнат голем број на бизниси.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.425
Поени од реакции
16.728
Во тој случај ситуацијата ќе беше како во Шведска. А во Шведска е како и во другите држави.
Џабе карантин, нема ефекти. Само уништена економија.
А тебе ќе те пратевме у болница у Паланка да се лечиш на вентилатор од Сетек да ти дува зашо у Скопје нема место кј да лежиш и соодветно да те третираат.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.312
Поени од реакции
18.379
Карантинот во Дебар покажа дека е успешен пристап за спречување на вирусов, така да сега го практуваат во секоја прилика.

Инаку ние со меркиве сме каде сите турци таму и гол хасан.
Види се сомневам дека во дебар нема баш ниеден, при толку асимптоматски случаи. Во секој случај не е реално да се очекува дека до 15 мај ќе нема нови случаи во цела држава. Поверојатно е дека некој од власта во меѓувреме му објаснил на филипче како стојат работите, до кога има фора со ова.
Кореецот од тој клипот, рече дека најрано до август може да се сузбие вирусот доколку соработуваат земји. Ова е глобална пандемија. А земјите сите си тераат по свој пат, така да логички е дека нема да се деси тоа.

D

Deleted member 12196

Гостин
А тебе ќе те пратевме у болница у Паланка да се лечиш на вентилатор од Сетек да ти дува зашо у Скопје нема место кј да лежиш и соодветно да те третираат.
Гледам дека сега во Скопје адекватно ги лечат. Кога човекот е пред смрт го примаат на лекување. Плус сите закажани термини за други здравствени проблеми се откажани. Луѓе ќе умираат од други болести, а иронијата да биде поголема, постмортем ќе ги прогласуваат за заразени (починати) од Covid-19.
Тоа е користа од карантинот. Ништо друго.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034
Не знам само како сеуште некој не објавил на facebook: со уплата од само 20еур бидете меѓу првите на листата за вакцинирање на прототипот антиКовид која е во завршна фаза...
Попустот важи за пријавени први 50...

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.961
Поени од реакции
8.156
Мене ме интересира што се смени овие денови за воопшто да спомнат тргање на мерки во Мај :) Зашто вирусот ниту е сопрен, а за некаков пик е смешно да се збори. Значи дојде на тоа што го тврдевме неколку души на темата, дека карантинот нема никаква логика бидејки не води никаде.
Инаку вирусот не се шири само ради непочитување на препораки. Има еден куп медицински лица заболено, луѓе кој идат на работа го пренесуваат вирусот. Се јавуваат дури и случаи што не знаат од кај го фатиле.
Германија најави дека доколку продолжел трендот на опаѓање ќе почнеле со враќање во нормала, па и кај нас одма се почна да се прават пресметки кога да се отворат кафичите, па тоа ме тригерна најмногу.

Бидејќи толку не бидува за хигиена, држење социјална дистанца и услови во болници, нека го тргнат карантинот ти гарантирам ќе се истребиме меѓу себе за 3 месеци

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.425
Поени од реакции
16.728
Гледам дека сега во Скопје адекватно ги лечат. Кога човекот е пред смрт го примаат на лекување. Плус сите закажани термини за други здравствени проблеми се откажани. Луѓе ќе умираат од други болести, а иронијата да биде поголема, постмортем ќе ги прогласуваат за заразени (починати) од Covid-19.
Тоа е користа од карантинот. Ништо друго.
Многу јасно дека ако се влоши ситуација дека ќе го хоспитализираат. У цел свет е така, дури и у таа Германија шо ја величат сите.
А иронија или не, коронава прави компликации на веќе постоечки болести.
И немаше да има потреба од олку полициски час ако народот беше послушен.

Член од
16 ноември 2013
Мислења
8.582
Поени од реакции
13.952
Леле леле што се случува надвор, каква нова година какви пичке материни, во 9 сабајле повеќе гужва има него било кога, пред железарии ред се чека, маркети, аптеки не може да се стигне на ред, евентуално некој поскап, помал дуќан за пазарење. Котраефект предизвика викенд полицискиот час, тридупло се зголемија гужвите.
Автоматски споено мислење:

Цела држава во Охрид ќе дојде за празнициве, градоначалникот беше во право, потенцијална бомба е Охрид, мораше да се реагира тука.

Последно уредено:

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Веројатно најдобро е полициски час секој ден од 7 без оваа глупост за викенди....и да забранат групирање по паркови, цркви, џамии.
Заради неодговорни глупаци трпиме сите.

Никако не се зема предвид за тие што работиме дека практично нема кога да одиме да пазариме, па макар и еден ден во цела недела. Сега работам од дома и не можам да излезам саат два, а полицискиот почнува у 4.
Бројов на заразени не расте експоненцијално, ама расте.

Проблемов со ѓубрево исто е малоумен. Кај мене во населба никој не го почитуваше полицискиов час од тој аспект и контејнерите се накрцани x5.

Ај разбирам дека СЗО ги слушаат како слепи, ама не може ли некое прилагодување на локалните проблеми и навики. Да не е малтретирање за вработените, би напраил маркетите да работат до полноќ, да се развлече гужвата што повеќе, а не да се пикаат сите у 2 саати, да си дишат и пљукаат едни врз други.

Kajgana Shop

На врв Bottom