Imas li nekoja statistika okolu tezata, deka golem del zaboleni bile dijasporci ili prefateni od niv? Moj pecatok e deka golem del se od lugje koi ziveat vo Makedonija pa bile nadvor, zakacija virus, ne pocituvale nikakvi merki duri krivale, i vo megjuvreme zarazile red drugi lugje (Cacka, onaa familijana od Skopje sose sinot, itn.). Ako nemas dokazi poleka malce so obvinuvanjata.
Drugo: Koj e dijasporec? Za mene lugje, koi trajno ziveat vo druga drzava. Od niv skoro nikoj ne pobaral da se vrati vo Makedonija, oti? Posto se situirani i so rabota, drzavite kade sto ziveat imaat mehanizmi i pomos so koja mozat da ostanat i da preziveat tuka vo slucaj na nevrabotenost. Ne se dijasporci, koi se privremeno na rabota vo stranstvo. Pored mene, najgolem del od povratenite ili se takvi koi se na privremena rabota ili lugje koi ziveat vo Makedonija i bile nadvor, na patuvanje na primer.
Okolu donaciite: Imalo i ke ima donacii od dijasporata za odredeni raboti. So ogled na toa sto ja licno i skoro nikoj nema doverba vo drzavata, razbirlivo e da se sonevame, dali sredstvata navistina ke stignat kade sto treba. Taka da predlagam sekoj individualno da prakja pomos za rodnini i prijateli kade sto ima potreba. So toa im pomagame na nasite bliski i znaeme deka 100% od pratenoto stignuva tamu kade sto treba.