Коронавирус (COVID-19)

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Pred malku vidov grupa od 20- ina mladi lugje kako si sedat i si pijat. :popce:

GOSPOD neka ni e na pomosh, GOSPOD.
Јас вчера на едно игралиште и тоа на улица 50та дивизија која се наоѓа во центарот на Скопје и веднаш тука на неколку метри е и МВР видов група од 10-15 деца како си играат на игралиште, а мајките си седат на клупите една до друга и си праат муабет меѓусебе ни маски ни бутур ... боже сачувај :facepalm:
Што фајде ако децата веќе цел месец не одат во школо кога секој ден се пак заедно по улиците, парковите и игралиштата во директен физички контакт !

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.594
Поени од реакции
17.433
Не си ти само, тоа е општо мислење на Дијаспората, што не е погрешно, точно е дека сме лоповска држава, ама у моментов не е битно. Тие што се вратиле би биле со исто мислење ко твоето ако не останале без работа.
20 евра нема ништо да ти сменат у животот, потенцирање на некои работи по 10 пати не помагаат, небитно е дека се крадело, небитно е дека Грујо е во Будимпешта или дека СЈО имале буџет (патем останале ситни глувци ко нас без плата, обвинителите се во Јавното обвинителство, затоа не треба да се занимаваме со дневно политиканство).
Ако не сакаш, не донирај, нема потреба од хехе слики и коментари.
Мое мислењет
Значи делиме мислење јас уште не се ни осеќам дијаспора искрено. Можда грешно се изразив. Да беше нормална држава ќе донирав од срце вака нема да донирам. Во случај на приватна сметка одма. Некни за то чупчето бебето од кога се објави постот се собраја одма пари и се стигна до 15.000е, пред тоа за др човек, се донира и МК донирав на секое за сите ама на приватни лица. Ме извадија од такт.

Ме нервира тоа што и да донирам сигурно народот нема да ги види и осети овие пари и ќе одат во нечиј џеб.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.318
Поени од реакции
15.571
Imas li nekoja statistika okolu tezata, deka golem del zaboleni bile dijasporci ili prefateni od niv? Moj pecatok e deka golem del se od lugje koi ziveat vo Makedonija pa bile nadvor, zakacija virus, ne pocituvale nikakvi merki duri krivale, i vo megjuvreme zarazile red drugi lugje (Cacka, onaa familijana od Skopje sose sinot, itn.). Ako nemas dokazi poleka malce so obvinuvanjata.

Drugo: Koj e dijasporec? Za mene lugje, koi trajno ziveat vo druga drzava. Od niv skoro nikoj ne pobaral da se vrati vo Makedonija, oti? Posto se situirani i so rabota, drzavite kade sto ziveat imaat mehanizmi i pomos so koja mozat da ostanat i da preziveat tuka vo slucaj na nevrabotenost. Ne se dijasporci, koi se privremeno na rabota vo stranstvo. Pored mene, najgolem del od povratenite ili se takvi koi se na privremena rabota ili lugje koi ziveat vo Makedonija i bile nadvor, na patuvanje na primer.

Okolu donaciite: Imalo i ke ima donacii od dijasporata za odredeni raboti. So ogled na toa sto ja licno i skoro nikoj nema doverba vo drzavata, razbirlivo e da se sonevame, dali sredstvata navistina ke stignat kade sto treba. Taka da predlagam sekoj individualno da prakja pomos za rodnini i prijateli kade sto ima potreba. So toa im pomagame na nasite bliski i znaeme deka 100% od pratenoto stignuva tamu kade sto treba.
Неам бројка, имаш дека не е така? Сопружниците од Дебар сигурно на скијање не биле, можда на гости, ама којзнае, 10 нека се. Многу се вратија.
Па дел од вас не се дијаспорци ако така глеаме дека не се одјавени од државава или немаат постојан престој некаде. Небитно скроз.
Неам ништо против дијаспората, и ја во прва добра прилика би заминал, амаи пишав и погоре, хехе слики и потенцирање дека сме лопови не помага.
Тоа што праќате пари е исто супер, никој не ве спори, само еве пример мене ако ми прати некој 30 евра, јас ќе имам со моите 300 заедно 330 евра, медицинската сестра во Дорфулија пак ќе нема маска, или Петре од Кафе Бар Дортмунд во Кичево ќе нема да добие минимална плата откако газдата што лани купил Џип го избркал зашто немал промет.

Се одјавувам тука, коментари хехе луди сте да донирам, уа лопови, во ек на пандемија за мене се срамни.
За 10 евра никој не останува сиромашен.

Член од
16 декември 2012
Мислења
2.738
Поени од реакции
7.228
Jas se shisav pred 2 dena doma, samo zaradi bezbednost po zdravje. Mislis kje umrat ako se ishishaat 2ka, kje porasne za mesec dena...

Sent from my SM-N960F using Tapatalk
Се шишав и јас. Не би постирал слика да не се префрли темата во ЧДА. Ама, барем ми олесни, заштедив двестотче и не заболев од бербер

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Требаше полицискиот час да биде од 16 часот ама да смее до 17 часот само со возила да се движат,овој хаос по улиците потсеќа на количкине како мали у луна парк што се судиравме.Пичка ли им материна од сите страни возила извираат па до колку беше денес работно време.Фучат коли со 120 на саат низ Ѓорче према Сарај ке отепаат некого

Член од
16 ноември 2013
Мислења
8.582
Поени од реакции
13.952
Моментално како што стојат работите вирусот многу бавно се шири во земји каде што е топло, ако се точни податоците за бројот на заразени. Веројатно затоа и повеќето европски земји се спремаат полека за враќање во нормала во мај кога ќе фати жешкото.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Преѓеска од 14-15 часот во паркот карши Веро Тафталиџе, пред трите згради Козле, народ народ народ едночудо. Одбојка, фудбал, вежбање на справи, деца млади еден куп. Со ваков однос нефермање препораки и одлуки, прашање на време кога ќе воведат уште построги мерки.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Ме интересира една работа.
Зошто како излечени пациенти ги бројат само оние кои се испуштени од Инфективна, 30 на број?
Сигурно има уште многу кои се дома со ептен лесна клиничка слика и веќе се негативни а не ги вбројуваат во таа бројка на излечени.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
Добро прашање.А сега добиваме скоро исто сооднос починати/излечени,
Kaрантинов како да има контра ефект. Многу повеќе редици и гужва по град, пред пошта, пред банки, маркети. Фасцинантно ми е како има ваква гужва во банките. Ако гледаме реално, скратен им е само 1 час од нормалното работно време. За викенд и онака не работеа. Волкав ред до сега немав видено.

Kaрантинов како да има контра ефект. Многу повеќе редици и гужва по град, пред пошта, пред банки, маркети. Фасцинантно ми е како има ваква гужва во банките. Ако гледаме реално, скратен им е само 1 час од нормалното работно време. За викенд и онака не работеа. Волкав ред до сега немав видено.

Луѓето кои не се пензионери подигаат тотално до денар, до цент од сите заштеди кои ги имаат и не зборуваме за мали суми.
Пензионерите секој ден или секој втор ден држат два саати ред за да извадат 500-1000 ден.
Од друга страна банките имаат сериозно намален персонал поради родители на деца над 10 год. и ризични групи (дијабетис, срцеви болести).По барање на влада.
По барање на истата таа влада истите вработени периодов се вратени на работа, не дај боже меѓу нив да е некој носител, па ќе немаме каде и пари да внесуваме.

Тешко на дистрибутерите или фирмите со потреба да внесат свеж промет.Иако и нивниот број е значително намален поради разни ограничувања , сега замислете колку луѓе кои не се редовни во банки поминале периодов.Реално добар дел од нив во паника вадат заштеди.

Патем, полицијата место да ги приберат пензионерите после 11 ги фатиле на заб дистрибутерите зошто паркирале пред банка.
И врвот, одговорноста за јавниот ред и мир ја префрлаат на (читај се расправаат со) приватното обезбедување, кое е патем 3-4 пати помалку платено од нив.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.510
Поени од реакции
18.769
Една од поглупата мерка им е со пензионерите шо им дадоја два сати за излез, не знам во некоја друга држава ова да се практикува, се ствараат повеќе гужви, нека мислат со тоа црпките малце.
Нека важи за сите исто карантинот и ајт, шо е то од 10 до 12 Бог да чува, после редици епа редици

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Дали има информација за починатиот кавадарчанец кој имал 44 години дали имал пропратни болести?
Истото прашање и за 27-годишната родилка?

Kajgana Shop

На врв Bottom