Коронавирус (COVID-19)

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.019
Поени од реакции
83.426
Експерти во Сингапур и во Кина открија дека две третини од луѓето го добиле вирусот од оние луѓе кои го инкубирале вирусот, но не покажале симптоми, пишува Guardian.

Овие резултати малку ги демотивираа истражувачите бидејќи тоа значи дека изолирањето на заболените е помалку ефективно во спречувањето на пандемијата од тоа што се надевале.

Член од
28 август 2009
Мислења
1.529
Поени од реакции
3.174
Единствената логика според мене, жената со комбето и докторката, веќе биле со симптоми. Мислам дека вирусот се пренесува само додека е периодот на инкубација, а не и кога ќе се појават симптомите.
Слично како и со сипаниците, не се пренесуваат кога веќе ќе има осип, туку претходно.

Или грешам?
Мислам дека грешиш. Изјавија дека вирусот се ширел и за време на инкубација (уште одамна, пред месец дена). Мада, шо знам сите различно некако го толкуваат. Уште никој нема излезено и да каже 100% така и така е. До вчера мислевме дека до 2 саати може да се задржи, сеа излезе дека може и до недела дена да издржи на некој материјали..

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.720
According to a recent report, more than 97 percent of people who contract SARS-CoV-2 show symptoms within 11.5 days of exposure. The average incubation period seems to be around 5 days. However, this estimate may change as we learn more about the virus.

According to the CDC, people who have the virus are most contagious when they’re showing symptoms of COVID-19.

А и реално не знам зошто ни се создаваат забуни, најлогично е кога кашлаш ко ментален дека има многу поголема шанса да префатат од тебе...

Член од
26 декември 2019
Мислења
85
Поени од реакции
279
According to a recent report, more than 97 percent of people who contract SARS-CoV-2 show symptoms within 11.5 days of exposure. The average incubation period seems to be around 5 days. However, this estimate may change as we learn more about the virus.

According to the CDC, people who have the virus are most contagious when they’re showing symptoms of COVID-19.

А и реално не знам зошто ни се создаваат забуни, најлогично е кога кашлаш ко ментален дека има многу поголема шанса да префатат од тебе...
Бидејќи не се сигурни и така шлапаат колку да кажат нешто.Види пример кај нас првата пациентка во автобус никој заразен исто и со докторкава а од друга страна од 2 луѓе цел Дебар у карантин.Немаат доволно информации уште затоа логиката "Think as u already have it' со цел да се избегне понатамошно ширење

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.442
Само лагано,без паника, со своевремено лечење,симптомите поминуваат за три дена
Прегледај го приврзокот 238479
Кинезите го користеа Арбидол (Umifenovir) во комбинација со Darunavir за третман на коронавирусов. Имаше вести дека тестовите покажувале добри резултати. Така да, можеме да заклучиме дека имаш среќа и добиваш одлична терапија. Да беше кај нас, ќе се лекуваше со супа-петел и портокали :)

Член од
8 септември 2008
Мислења
11.851
Поени од реакции
10.225
Ми дојде на работа постара жена што вчера се вратила од Швајцарија, беше со ќерка ѝ, и сама ми вика еве рече старава вчера се врати од Швајцарија можит корона да имат. Како и викам не ја тестиравте, не е во карантин?
Не бе на граница ни кажаа дека нема проблем ѝ измерија температура и не пуштија.
И, уште мислите дека нема потреба од полициски час?

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk

Член од
15 јуни 2013
Мислења
1.776
Поени од реакции
2.754
Можам да потврдам. Познаник кој долета вчера од Австрија, му мериле само температура + домашна изолација 14 дена

Член од
2 август 2011
Мислења
383
Поени од реакции
653
Неверојатно според мене е колку малку знаеме за вирусот, пренесувањето, за лекувањето и сл. со оглед на тоа дека сепак живееме во 21 век, кога науката и технологијата не се на исто ниво како пред 100 години. Вака изгледа како да сме за некоја нијанса со поголема свест за вируси и заразни болести од 1918 во време на шпанскиот грип, но само тоа.

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Фала,ма нема гајле,јас повеќе се нервирам за моите у Македонија.
Јас знаев дека ќе заболам,пошто бев исто така од свински и птичји грип,башка и работата ми е таква! ))))
Со помин, лесно да го прележиш. :)
Се знај колку време е потребно за лекување (претпоставувам си во Русија пошо го спомна Путин). Дали се наоѓаш дома или во болница?

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
Ако ти сметаш дека не се шири лесно тогаш имаме различни дефиниции за тоа што значи вирусот лесно да се шири.
За комбето и мене искрено ми е голема збунка, а за симпозиумот не ме изненадува, не знам како било но си имало солидна дистанца сигурно.
Чим имало 200 луѓе таму сигурно била голема просторија, имало доволно растојание...
Знам дека убаво логицираш, така да подобро игнорирај ме,него ли вакви игри на зборови и нереални констатации. :cenzura:

Си постојат де дефиниции и статистики и бројки кои тука беа презентирани и пак не излегува математиката како што тука кажувате.
Помалку се шири од многу други редовни сезонски болести, па пак немало вакви карантини и паники.

Дистанца, некои велат 1.5 метар, други велат многу подалеку, чим имало 200, сигурно било пренатрупано, а не дека била голема просторијата.
По макертиве колку е дистанцата на каса, додека купуваш, додека ги бираш продуктите :toe: . Па можел неколку саати да преживее,ама можел и со денови, па можело и да го имаш ама може да не кренеш температура, ама може и да кренеш, итн итн.
Чуден вирус, многу ги сака повозрасните, за разлика од тој во 1918, тој па ич не ги сакал возрасните во тоа време.
Добра статистика би било, колку умреле во Италија Јануари-Март 2019, а колку во 2020.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.269
Поени од реакции
15.382
Včera vo Kiper market vo Kičevo( torbeši) si pazarele povratnici od Italija( na kolata imalo vinjetka od ponov datum)....
Ni izolacija ni butur

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Треба да се прецизира еден датум. Пред недела дена или не знам, ете у влада нека одлучат. Све што е после тој датум отидено од курташак надвор од државава, да не се прима назад.
Се ангажира цела држава, доктори, болнички персонал, армија, полиција.....живееме у полупсихоза, анксиозност, депресија.....дека на некое смрдле не му било да му пропадне некој аранжман у Кортина.
Ај и оние гастербајтери, па и некако да ги разберам, мада и тие не се баш токму, ама овие распрдениве (меѓу кои има и луѓе шо лично ги знам) би им се наебал јако за ова што го праат.
Еден мој познаник кој се врати од западноевропска држава пред некој ден доби предупредување од инспекцијата, или да седи дома или да лежи затвор, немој да мислите дека државата ја сфати ситуацијата на хехе и хаха како народецот наш. ;)

Annik Honoré

In Floyd I trust!
Член од
29 септември 2014
Мислења
538
Поени од реакции
1.484
E ova so toaletnava ne mozam da go raberam, treba so kalasnikov da baras,. Ajde hrana ama toaletna be mater im ebam, kosi si iskornaa za toaletna,.
Во сета криза, ова смешно ми е навистина мн.

Небаре серка коа ќе ги фати нека измијат гз и готово. Само ај докажи се.

Не само тоалетна, се бре чоече, марули кромиди лупаат у најлони, чиниш апокалипса иде.

Небаре без марула и кромид (салатче), нема да се преживее.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498

Kajgana Shop

На врв Bottom